Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

no i gra....

...góra niesamowita... ale zaczeło już przejawiać charakter proackowy po jakicjhś 2h grania.... na początku to ztłamszone, jakieś takie przymulone ;)) ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mam pewien problem ;) te Cardasy były kierunkowe i zdiołem izolację zewn a na drutach nie ma strzałek, nic (oczywiście nie zaznaczyłem uprzednio )... wiem że Audioquesta się podłączy odwrotnie niz strzałki to kicha straszna ;))) hehe i mam problem 170zł/m i nie wiem jaki kierunek heheheh

mam w sumie 2 pytanka:

1) co to za fornir, bardzo mi się podoba i jaka jest jego cena za m2??

2) czy wszystkie ProAc'ki są tak mocno wygłuszane materiałem tłumiącym?? Mam wrażenie że jak na BR troche tego przy dużo, a w efekcie będzie trochę odczuwalny brak basu.....

pozdr

Matthew, 29 Sty 2006, 12:14

>mam pewien problem ;) te Cardasy były kierunkowe i zdiołem izolację zewn a na drutach nie ma

>strzałek, nic (oczywiście nie zaznaczyłem uprzednio )... wiem że Audioquesta się podłączy odwrotnie

>niz strzałki to kicha straszna ;))) hehe i mam problem 170zł/m i nie wiem jaki kierunek heheheh

skoro kicha jak sie zle podlaczy to powinienes blyskawicznie ocenic sonicznie... bedzie najlepszy efekt

saczek_XTRM, 29 Sty 2006, 13:00

1. Fornir to Bubinga Penelope 20zł/m2 w www.zagloba.com.pl ale... był mocno pofalowany i to widać...

2. wytłumienie i tak jest małe...mam jedną warstwę mat bitumicznych i tylko te waty o na spodzie i suficie gąbke falistą ... bas schodzi bardzo nisko i jest punktowy... nic nie dudni nic się nie wlecze...uderza w pierś

uwe300, 29 Sty 2006, 13:06

>na zdjeciu z tego wpisu 27 Sty 2006, 19:24 jedna cewka celuje w bardzo blisko polozone

>kondensatory...

tak wiem, ale dlatego dałem mały wpierw a za nim więkrzy kond.. .no wiem pare błedów popełniłem ale wiesz, szybko szybko....

spoglądałem na różne zwrotki jak ludzie robią i tak mieli...

hehe matthew.. nie znaczy ze masz popelniac bledy innych ludzi.. sporo pracy i pieniedzy kosztowaly ciebie te proaki postaraj sie aby w kazdym wzgledzie byly perfekcyjne!! nie rob lipy ;) tymbardziej ze slyszysz wiecej niz inni forumowicze.

tzn najpierw zrobiłem zwrotki potem pomyśłałem ;))) jak zwykle... jak widać tam gdzieś dziury w zwrotce do kopułki... miał być tam kondensator ale nie starczało mi połączeń hehe no musiałem rozbierać...i od nowa ;)) cuż przez takie błędy (dużo ich musze narobić) zdobywam doświadczenie ;)...

Pozdrawiam

Matt

Piękne . Gratuluję .

Posłuchasz i dojdziesz do wniosku ,że trzeba przenieść zwrotnicę na dół , zmienic kable na takie ,,o znanej kierunkowości" :-), zmniejszyc wytłumienie itp. Tak juz zawsze będzie. Konstruktor nigdy nie jest 100% zadowolony - zawsze szuka absolutu .

Te głośniki sa magiczne. Mozna im wiele zarzucic ale zastrzeżenia giną gdy sie ich słucha.

...there is no spoon...

hmm, rogus ma dwie warstwy miekkiej maty bitumicznej a ja jedną twardą, i ma tyle samo waty... no tak z tymi kabelkami to przesadziłem hehe

czt ta gąbka falista na górze i na dole moze psuć sonicznie? w czym za duże wytłumienie może się przejawić? bas jest i jest zajebisty dużo lepszy niż na poprzednich

Jedna warstwa gąbki w tych miejscach nic nie zmieni ale w tych głosnikach zbyt silne wytłumienie ,,miękkie " powoduje ,,zamulenie"dźwięku . Mim zdaniem więcej mat bitumicznych ( powinno byc 5mm ) a mniej wełny, waty itp - jedna warstwa 4 cm wystarczy na wszystkich ściankach oprócz frontowej . To sa duze skrzynki - graja ściankami a tego nie chcemy ( boxy sound ) - najlepsze tłumienie w tym podzakresie dają maty bitumiczne. wełna i inne tego rodzaju tłumią średnicę.

PS

A bas jak wino - im starszy tym lepszy.

...there is no spoon...

Moje były mahoniowe . Udało mi sie zmniejszyc zdjęcie ..ufff.Mój aparat nie robi w tak małej rozdzielczości ;P .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

A teraz mam takie ( miedzy innymi )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp, 29 Sty 2006, 18:37

właśnie brakuje mi średnicy.... ;(( mam wyjąć te watę z górnej komory? Rogus ma watę w górnej komorze i średnica jest ;) ale coś u mnie zmulona ;) może trzeba jeszcze poczekać ...

trochę nie ostro...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sory, wiadomości odebrały mi chęć do czegokolwiek dzisiaj... Wczoraj byłem w drodze więc niewiele słyszałem ale dzisiejsze wieczorne informacje zatkały mi gardło.

...there is no spoon...

Matthew

Mam 4 cm maty bitumicznej twardej, nie miękkiej, ale to nie powinno mieć znaczenia, ona tłumi tylko drgania MDF, tak jak napisał Arturp. Co do wytłumienia watą to wytłumione mam wszstkie ścianki oprócz przedniej, no i miejsca gdzie jest zwrtonica (na 1/3 wysokości od dołu, nad wzmocnieniem, tylna ścianka- za głośnikiem niskośredniotonowym jest wytłumienie).

Robiłem eksperymenty i wyjąłem raz zupełnie wytłumienie z 2/3 wyskości kolumn, nad wzmocnieniem. Basu wcale nie przybyło, a dźwięk zrobił się taki głuchy.

Moje wytłumienie to taka wata jak Twoja, 4 cm.

Co nie zmienia faktu, że dzisiaj posłuchałem kolumn McGyvera, zakupionych od forumowicza Parantulli przez mojego znajomego, które zjadły Proaci. Ale to inna póka zarówno cenowa jak i wagowa :-) Co nie zmienia faktu, że Proaci to zajebiste kolumny :-)

Pozdr.

rogus, 29 Sty 2006, 22:57

Rogus chyba 4mm maty bitumicznej... ja nie wsadziłem waty na tylnią ściankę... ale zrobię to

no kolumny niezłe.... zobaczymy z pasami jak pozamiata

gra, dałem zapomnianą watę na tylnie ścianki... uf...kolosalna zmiana.. otworzyło się wszystko w końcu... jesli teraz gra tak to za miesiąc... uch.. mam wypieki ;)

>>Matthew

Pytanko: fornir masz tylko lakierowany czy bejcowany wiśnią? Dla mnie wygląda na to ostatnie

PS Jak już się bawisz w sposób wytłumiania, to spróbuj to: wytłum mocno zaraz za głośnikiem watą i poniżej go, tak z 10-15 cm, resztę pozostaw bez wytłumienia. Sprawdź jak się zmienił bas i średnie. Chyba jedna z najbardziej sprawdzonych metod....Jak się zdecydujesz na ten eksperyment to opisz wyniki..

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.