Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

arturp

fakt, kiepska sprawa z tą zwrotką

odpuszczamy więc zwrotkę

wypadaloby chyba głośniki ustawić w osi kolumny, rezygnując z tego przesunięcia (jak wg. ww. projektu widnieje)?

co o tym myślisz?

wtedy możnaby jakąś prostą ( a co za tym idzie, tanią :)) zastosować zwrotkę

zdjęcia...

wydaje mi się, że stolarzem jesteś lepszym niż fotografem :)

Matthew, 24 Lut 2006, 12:06

>sprawdziłem że nie ma delegacj.. sama rejestracja, mówisz i masz i jedziemy ;)

No właściwie to ty musisz jechać bo ja nie mam bladego pojęcia jak to zrobić . Delegacje to ja od kadrowej brałem ... Bez spotkania nie rozbieriosz .

Proponuję niedzielę u mnie albo u ciebie . Godzina raczej popołudniowa ( 16-18 ).

...there is no spoon...

mag,

możemy tez poćwiczyć co wychodzi z twojej obecnej i ją zmodyfikować . To najtaniej i dobre komponenty tam miałeś - cewka taśmowa była ?

A co do ułożenia głosników to nie martw sie - będzie asymetrycznie tak jak chciałeś. To ma wpływ tylko na charakterystykę wysokotonowego . Zrobi się . Najtrudniej zawsze ze średnioniskotonowym , aby uzyskac płaską charakterystykę od 200 Hz trzeba się ostro nakombinować ( no i żeby jeszcze chciało grać a nie flaki z olejem ), góra to już luzik .

...there is no spoon...

artur, w weekend niemogę, zajęcia od rana do wieczora....w przyszłym tyg jakoś, ale jestem za taką stronką jak najbardizej, już myślę nad graficznym rozwiązaniem ;))))

saczek,

Te skrzynki zrobione sa ciekawą i bardzo skuteczna mwetodą .

Jesli robisz skrzynie z MDF to zawsze pozostaja szpary i nierównosci w miejscach łączenia płyt. Trzeba szpachlowac i szlifować a it ak po fornirowaniu cienkim fornirem widać nierówności pod światło . Koncept narodził sie przypadkowo a potem przeczytałem na forum ,że np, henryk robi podobnie .

Na skrzynke trzeba nałozyc cienki MDF - 3-6 mm . Przykleic , przykręcić a nastepnie uzyć ręcznej frezarki z frezem posiadajacym łozysko oporowe. Taki frez pozwala frezowac tylko do krawedzi scianek . Dzieki temu uzyskujesz idealne powierzchnie- nierównosci rzedu 0,1 mm !

Potem fornirujesz i fornir docinasz tez tym frezem.

Genialnie proste a jakość wręcz fabryczna .

Troche nie po polsku ale rozumiesz - piatek wieczór , luizik , piwko itd

...there is no spoon...

Ja jeszcze na temat wzmaków do nich napiszę.

Też w zasadzie wszędzie się słyszy, że to ładnie gra ze wzmacniaczami lampowymi. Ale jak takie głośniki potrzebują wydajnego wzmacniacza to i lampa musi być mocna.

Na audioshow słyszałem ze wzmakiem soundart jazz. Grało pięknie. Tylko ta cena za wzmaka to dla mnie za wysoka.

Może zna ktoś jakąś dobrą końcówkę lampową diy pod takie kolumny.

>>arturp

"Troche nie po polsku ale rozumiesz - piatek wieczór , luizik , piwko itd" :))

pewnie że rozumiem bo sam to w tej chwili robię :))

ale widzisz.... (przynajmniej na zdjęciach, nie wiem jak w rzeczywistości...) nie widać w ogóle "grubości forniru" Już tłumaczę o co chodzi, bo to źle ujęte. Rozumiem że robisz to tak... jedna ścianka, przykładasz fornir,kleisz, frezujesz i spoko. Jedna ścianka z bani. Potem odrwracasz skrzynki, kleisz fornir, frezujesz.... dobrze myślę? To w takim razie na jednej ze ścianek (tej drugiej) będzie widoczna grubość forniru. Rozumiem gdy fornir ma 0,5 mm, może tego tak nie widać, ale np przy fornirze 1,2mm to będzie znać... Czytałem o tej metodzie Henryka, rozumiem Jego tok myślenia, ale nie wiem jak to do końca wykonać w praktyce..:/, a metoda rzeczywiście szybka i z tego co widać daje łądne efekty

pozdr

>Krystjan Majer

Porządna końcówka mocy lampowa będzie cholernie droga więc jakieś naprawde dobre głośniki wypadałoby do niej zrobić :) Myślę, że jakimś w miarę przyzwoitym tranzystorem te głośniki zagrają :)

saczek_XTRM, 24 Lut 2006, 18:30

No nie. Robisz obydwie kolumny jednoczesnie . Innymi słowy oklejasz cztery scianki jednosześnie a potem tyły i fronty jednoczesnie . Zostaje tylko góra ścianka. jak to idzie ? A prosto . Pokrywasz klejem kontaktowym liśc forniru i ściankę sklejasz je i kładzeisz skrzynie tak aby leżała na tej oklejonej ściance - wazne -połozyć na czymś równym i płaskim . Potem druga scianka tej samej kolumny . a nastepnie pierwsza drugiej kolumny . Połozyc je na sobie i ostatnia ścianka do fornirowania. na koniec przygniec fornir ostatniej scianki czymś płaskim i cięzkim . Ja uzywam do tego starycg drzwi od szafy z płyty meblowej a dociskam dwoma 20 kg ciezarkami od sztangi ( przy muzyce o sporcie ). Finał - schnie cały dzień. Potem frezik i kancik jak ta lala!

Gdybyś chciał oklejać i fornirować po jednej ściance to trwałoby to kilka dni i nie docisnąłbys dobrze forniru co grozi powstaniem pęchgerzy powietrza pod fornirem .

...there is no spoon...

LOL :)

oklejam po jednej ściance :)) a pęcherzów pozbywam się wałkiem do ciasta :)

Masz bardzo dobry i szybki sposób skoro oklejasz wszystkie ścianki na raz... w tym całym toku pogubiłem się tylko w 1 momencie..najważniejszym. Wnioskuję że przyklejasz dosztukowane formaty forniru (skoro 4 ścianki na razto jak inaczej...) to w takim razie gdzie to główne zadanie frezarki?

pozdr

artur, mam prośbę zerknij na wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to kolusie kumpla ale coś mu nie grają... znasz je? może coś doradzisz...

Ukryta Zawartość

taki frez oczywiście można kupić

Ukryta Zawartość

post-8690-100005872 1170286295_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

grip, 25 Lut 2006, 17:22

frez i skutek jego działania na kolumnach maga . Lakier matowy.

Ukryta Zawartość

post-3970-100005870 1170286299_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Dzięki za zdjątka! Świetna sprawa z tym frezem. Fornir nic się nie strzępił? Kurcze, mam stracha przed tym frezowaniem. A jeszcze potem otwory pod głośniki... i podfrezowania... (a raczej odwrotnie). Mam jeszcze kilka pytań do szanownych fachowców. Jakich obrotów używacie przy frezowaniu forniru, a jakich przy frezowaniu oklejonego już MDF-u? Do wycięcia otworu pod głośnik używacie frezu palcowego takiego jak na zdjęciu, tylko bez łożyska? Jeśli przednia ścianka jest grubości np 30 mm, to ten frez też musi być oczywiście odpowiedniej długości. Czy takie długie frezy można bez problemu kupić Pytam, bo nie trafiłem na takie długasy. ...a może sie mylę i trzeba zastosować tu inną technikę? Napiszcie proszę na jakie niespodzianki mogę jeszcze natrafić podczas tej zabawy i nie odsyłajcie mnie do stolarza, bo już postanowiłem to zrobić samemu i już. :)

dobór prędkości frezowania musisz określić eksperymentalnie. Prędkość kątowa frezowania zależy oczywiście od średnicy freza. Fornir z naddatku po klejeniu możesz ciąć na najwyższych obrotach. Do wycinania otworów, urzyj frezu o średnicy co najmniej równej lub większej niż średnica "chwytu" tuleji zaciskowej frezarki ( zazwyczaj 8mm lub 0,25 cala). Będziesz wtedy mógł wycinać otwory do głębokości zakresu frezarki ( zazwyczaj ok. 45 mm), oczywiście w kilku krokach, stopniowo zwiększając głębokość frezowania. Nawet jeśli zdobędziesz frez o długości roboczej większej niż grubość obrabianego materiału, to i tak wycinanie należy przeprowadzać w kilku przejściach ( za jednym razem frezarce nie starczy mocy ( chyba, że profesjonalna), spalisz szczotki silnika).

Pozdrawiam i życzę sukcesów.

Widac ,że damper wie co pisze.

ja tylko dodam od siebie ,że próba założenia frezu o długości większej od rubości płyty i frezowania ,,na wylot " skończy sie kłopotami. Przeciez frezarka obraca sie na osi zamontowanej w centrum frezowanego kawałka . Wyobraz sobie co sie stanie kiedy frezarka zatoczy koło. Wyfrezujesz otwór , płyta wpadnie do środka otwotu , frezarka straci punkt zaczepienia i zacznie walic frezem do wnetrzu otworu i szczęście jak nie wyrwie ci się z ręki a jesli tak to paluchy będa fruwały pod sufit . Ja frezuję tak głęboko żeby jeszcze zostało min 3mm płyty a potem wyrzynarką.

Przeczytałem to co napisałem wyżej i doszedłem do wniosku ,że śmiało moge pisac scenariusze do tanich horrorów 8-)

...there is no spoon...

matthew,

zobacz ile z tego wątku dałobysie wkleic na stronę internetową - całe teksty o frezowaniu , oklejaniu , okablowaniu ,schematy zwrotnicy a może tez pomiary różnych zwrotek , zdjęcia już są.

Najlepszy tekst o budowie klona 2,5 w jezyku polskim.

...there is no spoon...

>arturp

Na zdjęciu widać, że pod fornirem jest uskok w miejscu łączenia płyt. Albo płyty były źle zeszlifowane albo .....??

Jak łączysz płyty mdf ze sobą, tylko sklejasz czy dodatkowo skręcasz wkrętami (jakimi).

jarekt, 26 Lut 2006, 10:01

Pozory mylą .To nie przeskok między płytami a smuga po łozysku oporowym tego frezu - jadąc po fornirze zostawia slad , który trzeba przeszlifowac papierem ściernym podczas szlifowania kolejnych warstw nakładanego lakieru .

...there is no spoon...

Czy ktoś z okolic Sosnowca albo Katowic może powiedzieć gdzie zaopatruje się w MDF 25mm? Bo najgrubszy, w ilościach detalicznych, jaki udało mi się znaleść to było 19mm. I jeszcze jedno czy z braku laku jest sens kleić dwie płyty o grubościach 19mm i 6mm?

tomekf77, 28 Lut 2006, 17:16,

przeczytaj mój wpis z 24 lutego 17,42.

Moim zdaniem ma sens sklejenie skrzynki z płyt 19mm z kilkoma wzmocnieniami a potem okleić 6mm MDF i zafrezować tak jak opisałem .

Ale jeszcze lepiej zrobic z 25mm i okleić 6mm .

...there is no spoon...

arturp

Rzeczywiście chyba tak będzie najprościej. Nie masz może przypadkiem zdjęcia tego frezu z łożyskiem, żebym wiedział czego szukać w sklepie (bo stolarz ze mnie na razie żadem)?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.