Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

fornir lakierowany na głęboki mat...

no wytłumiłem mocno za łosnikiem i jest średnica w końcu ;))))) gra teraz ze uch ... ale dałem tez watę na tylną ściankę w dolną komorę....

Byliśmy z Magazynierem u Matthew posłuchać jego klonów. Słychać, że jeszcze niewygrzane, grają dopiero kilka dni. Mimo to zagrały bardzo dobrze, czuć ogromny potencjał. Gwiazdą wieczoru był Keith Jarret i koncert w Koln, pierwszy ponad 20 minutowy kawałek odsłuchaliśmy cały, rewelacyjny fortepian. Poza tym duża kultura, rewelacyjna przestrzeń, lokalizacja. Jeżeli chodzi o wygląd to nie wyglądają na DIY, wyglądają jakby wyszły spod ręki Tylera, zdjęcia na forum nie oddają ich piękna.

Dobra koniec słodzenia, muszą się jeszcze wygrzać, wtedy posłuchamy i będziemy mieli obraz czy zastosowanie zwrotnicy na wypas częściach i bez notch filtra to lepsze rozwiązanie.

Dzisiaj odsłuch Credo McGyvera z Passami. Damy czadu :-)

Podpisuję się pod opinią Rogusa. Gwiazdą wieczoru był Jarrett. Rewelacja. Jeśli miałym być złośliwy, wbiłbym szpileczkę tu i ówdzie ale poczekajmy jeszcze z miesiąc, nich się trochę rozruszają tłoczki :)

Ehhh, te McGyverowe głośniki, dawno czegoś takiego nie słyszałem. Dynamika, basior ale różwnież brzmienie zwiewne i finezyjne.

Szczęka opada. Przestrzeń świetna. Zastanawia mnie jak zagrająte "pudła" w mniejszym pokoju.

Gratulacje dla McGyvera i Grzegorza.

magazynier,

gdzie są te kolumny McGyvera ? Można ich posłuchać w Wawie ? Jestem bardzo ciekawy jak brzmia kolumny , które zostały zrobione ,,na słuch " bo o ile wiem to McGyver nie robi pomiarów .

...there is no spoon...

rogus,

czy to jest Credo by McGyver ? Posłuchałbym ale dzisiaj i jutro to kicha . Jestem zblokowany . No chyba ,że u mnie . Odgarne pety i puszki po piwie pod ścianę i jakoś sie zmieścimy .Mozna porównac z THORami by D'Appolito . Ciekawe , który z tych wielkich konstruktorów okaże się lepszy :D

...there is no spoon...

jak zwykle zapomniałem dołaczyc zdjęcie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Oczywiście. Tych wszystkich . Można zabrac swoje kable , CD , wymacniacze . Np nigdy nie słyszałem Gain clona.

Ukryta Zawartość

post-3970-100007309 1170284077_thumb.jpg

post-3970-100007310 1170284076_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

No to piątek 3 luty godzina 19 .

Myślę ,że moge zaprosić max 4 osoby ze zględu na pomieszczenie -16m2 .

Zapraszam z własną elektoniką ( jesli ktoś może oczywiście ) kablami ale głównie przynieście płyty , które znacie - w przeciwnym wypadku nie ma punktu odniesienia. W miare możliwości piwo i ciasteczka.Ostrzegam tez ,że pokój odsłuchowy mieści sie w piwnicy mojego domu więc warunki sa spartańskie .Kilka spotkań juz tam miało miejsce i było OK. Poza tym moza posłuchac głośniej niż w domu co docenili wszyscy dotychczasowi goście. Miejsce spotkania to stacja Orlen przy Jagiellońskiej, przy salonie firmowym FSO/Daewoo- stąd juz 200m do mojego domu.

Proszę chętnych o zgłoszenia ;>

...there is no spoon...

Jarekt,

to na Scan Speakach ( 8545+9300 ) to moja konstrukcja .

Gra tak jak węglowe scan speaki - troche ciemno ale bajkowo i nastrojowo . Podział około 2kHz . Sprężysty i duzy bas, chciaz nie taki niski i obszerny jak klon ProAc 2,5 .Klarowna średnica jednak nastawione na muzykę a nie detale . Lekko wycofana góra przez co subtelna i brak szeleszczących sybilantów .

W przyszłości perwnie w nich coś zmienię . A najfajniejsze jest to ,że kupiłem te przetworniki za 800 PLN na allegro .Taka charakterystyka mi wyszła .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp>

adre w omnie: [email protected] tylko zapisany inaczej.

działa. cały czas dochodzą emaile.

..

w sprawie przyjazdu to będzie prawdopodobnie tak że wracając ok 19stej z wałbrzyskiej wjadę na ochotę po Maga i z między-lądowaniem na grochowie pognamy do Ciebie.

może będziemy wcześniej, ale nic nie obiecuję.

pozdrawiam

magazynierowi chyba padła neostrada...

Artur - czym robisz pomiary kolumn? Mordyje się z Speaker Workshop i nie mam przekonania czy mi wychodzi. Poczatki są trudne a chciałoby się od razu uzyskać miarodajne wyniki. Chce połączyć 2 głośniki na około 5 kHz.

Mikrofon i pre mam, karta SB Live, GC i jig. Pomiary z bliska przypominają wyniki widziane z profesjonalnych labów, ale te z 2 m to kaszana (pomiary MLS-em).

Ryszard_wpl, 2 Lut 2006, 17:39

Moje poczatki ze SW tez były pasmem zawodów i niepowodzeń . Moze cię rozczaruje ale chyba kluczem do sukcesu jest przestac się przejmowac tym co wychodzi . Na początku myslałem ,że prawdziwe i miarodajne sa wyłacznie pomiary z 1 metra , bramka przed pierwszym odbiciem i wygładzanie jedynie 1/16 oktawy .

Nic podobnego . Woofery mierze w polu bliskim a bardzo często OnAxis z 10 cm(!) z bramką w granicach 30ms ! Bardzo pouczające. Zawsze robie pomiary z odległości 0,5 metra dla woofera . W zasadzie z 1 metra mierzę tylko wysokotonowy i sumę - bramke wtedy ustawiam ,,by the book" . Lubie robic pomiary z dużą bramką 10-20 ms i wygładzanie 1/8 wtedy widac dobrze do 200Hz . A że poniżej 1kHz wykres skacze +/- 5dB ... trudno od tego sa pomiary z odległości 10 cm ! Często tez się łapię na tym ,że mierze godzinami , zmieniam kondy i cewki jak automat ,wykres jest płaski jak stół a dźwięk ... szorstki i twardy . Po chwili wyniki pomiarów są inne niz zaraz po zmianie cewki czy kondensatora czy rezystora . Dlaczego ? A diabli wiedzą .

Jednak gdyby ktoś otworzył szkółke i łopatologicznie nauczył mnie robic pomiary, kalibrowac sprzet i czytac to co wychodzi to zapłaciłbym pare stówek . A co ;> I jeszcze coś . Kiedys robiłem pomiary u człowieka , który w mojej opinii wiedział co robi . Potem poszedłem do mojego guru w sprawach budowy głośników ( nie podam nazwiska bo wszyscy go znają) i opowiadałem o tym ,ze pomiary robił mi pan X . Na co mój guru odpowiedział , On?! On nie umie mierzyć! " Dobre, nie ...

...there is no spoon...

No i po odsłuchu Credo z Passami, jak dla mnie w pewnych aspektach wybitnie. Szokoda, że nie można było posłuchać głośniej, zwłaszcza Reqiuem Mozarta - Marriner (drabinka w Passie P1.7 Matthew). Ogólnie jednak trochę gorzej niż w niedzielę z przedwzmacniaczem na lampach i gainclonem, zwłaszcza w dynamice i basie. Hmm, trudno mi coś pisać bo jestem po paru drinkach (dzięki Jedo :-), ale Credo to kolumny o ogromnym potencjale, czułe na ustawienie i klocki towarzyszące. Biorąc poprawkę na niewytłumione pomieszczenie było bardzo dobrze. Na jednym kawałku, Ave Maria prawie się popłakałem :-)

Niedostatek góry, wysokie tony trochę stłumione, ale to ponoć modyfikacje Parrantuli, McGyver pomóż :-) Trzeba uwolnić tego Revelatora, żeby pokazał na co go stać, wtedy dźwięk złapie oddech.

Generalnie bardzo udany wieczór, zarówno odsłuchowy jak i towarzyski.

Magazynier

Szkoda, że Cię nie było, ustawiłbyś nam kolumny :-)

Arturp

Nad tymi Credo trzeba trochę popracować, uwolnić górę przede wszystkim. Co do odsłuchu to skontaktuj się z forumowiczem Jedo, właścicielem Credo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.