Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

magazynier,

co ty zrobiłes z obudowami o Avance'ów , które padły ?masz je jeszcze?

tu jest link do info o moim Cambridge Audio CD3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Teraz juz takich nie robią .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...there is no spoon...

>arturp

wsadziłem do niej ushera 8545P i morela mdt29

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu coś dla zmotoryzowanych samoróbkowiczów audio:/

drobny akcent pariotyczny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Artur

Moje dire streits, moje??!!

O nie:)

Doczytałem, co wyżej pisaliście.

Kilka uwag ode mnie. Elektronika ok, ale moim zdaniem przedstawienie zrobił przetwornik wielkiego nieobecnego oraz te głośniki ( o ślicznym fornirze nie wspomnę ).

Z tymi moimi wyborami nie jest do końca tak, że Thory definitywnie do mnie trafiły, dziś tak sobie myślę, że te monitorki na skanach były rewelacyjne. Po prostu zmiana thora na te monitory przyniosła tak dużą różnice w brzmieniu a przede wszystkim w jego charakterze, ze chyba nie byłem na to przygotowany. Poza tym, uważam, że ona zagrałyby lepiej z inną końcówką mocy. Bardzo chętnie posłuchałbym ich jeszcze kiedyś, bo tak po prawdzie trochę mi to brzmienie zapadło w pamięci.

Ale podsumowując, wszystkie 3 pary, których słuchaliśmy były wybitne. Poziom grania nie był jednakowy (rozpatrując w ramach absolutu, a co, jak szaleć to szaleć:)), bo hory i konstrukcja Artura to wysoki poziom i jeśli miałbym dziś wybierać, pewnie postawiłbym na monitory na skanach ( w przyszłości ewentualnie dobudowałbym do nich jakiś sub na duuużym masowcu). Uważam, i będę się powtarzał, że z lepszym tranzystorem byłoby wypasik.

Pozdrawiam

>Kilka uwag ode mnie. Elektronika ok, ale moim zdaniem przedstawienie zrobił przetwornik wielkiego

>nieobecnego oraz te głośniki ( o ślicznym fornirze nie wspomnę ).

Magazynier - chyba nie myśłałeś o mnie?! Co to był za przetwornik ? (Ja mam tylko 178 cm wzrostu ;-) )

Jeśli to ten co mam cichą nadzieję (widziałem na jednym djęciu) - To po co ja robię 4 kolejne przetworniki !!!!! Właśnie zlutowałem NOSa Petera na jego kicie i płytce Veterana.

Ryszard_wpl

Jak już wygrzejesz Nos-a Petera to napisz jak to Ci gra, słuchałem Twojego przetwornika u Magazyniera (uważam, że jest świetny), sam posiadam Nosa Petera w wersji premium. Jestem ciekaw Twoich wrażeń.

Pozdr.

Ryszard_wpl, 5 Lut 2006, 00:58

poczekaj, ten przetwornik wzbudza ogromne zainteresowanie . Jesli to tak zagrało z prostym transportem i raczej nienajlepszym kablem cyfrowym to magazynier powinien go skopiowac (od razu z 10 sztuk !)

...there is no spoon...

Na kościach 1543 zmontowałem już:

- NOS Petera - już zlutowany - tylko podłączyć zasilanie (2 akuu lub trafo)

- DDDAC (Doede Duoma DAC na 8 1543 z reclokiem na (Tent)

Na BB PCM 2706/07 kolejny DAC z wejściem USB

Zwycięzca (AN, lub jeden z nos na 1543) przejdzie do etapu, w którym domontuje mu DACa na USB (ale czy będzie to po I2S czy SPDIF to zobaczę - bo jeżeli to ma być AN to I2S będzie trudne do wykorzystania) USB będzie chyba na BB PCM 2706/07 lub CM 108. To już działa ale nie wiem który lepiej.

Jak na razie to najciekawiej grał z komputera Theta GEN Va. MP3 z dużą kompresją - sprawiały sporo przyjemności - nawet się niespodziewałem że będzie tak znośnie!

Jeśli miałbym zmienić nos Petera to właśnie na AN, ale chciałbym zrobić tor zbalansowany.

Co sądzisz o rafach wyjściowych zamiast kondów? Wdziałem gdzieś, że właśnie tą prostą metodą można zrobić zbalansowany tor. To chyba jakiś pre AN był, nie pamiętam, który.

Może się do jakiegoś innego wątku przeniesiemy, żeby tego nie zaśmiecać;)

Kombinujcie panowie, kombinujcie a ja tylko skorzystam .

PS

Wyobraźcie sobie reakcje laika , który zajrzał na to forum , na taki tekst z poprzednich wpisów:

,,Poza nosem Petera co ciekawego jeszcze robisz? "

- teraz jestem na etapie dorabiania mu uszu :D

...there is no spoon...

może założymy wątek o przetworniku zbalansowanym DIY.... może ze stopniem wyjściowym na lampach albo cuś.... taki z prawdziwego zdarzenia.. albo na AD797... coś mi ten brak stopnia w NOS DAC'u nie pasuje..

matthew,

wczoraj/dzisiaj skonczyłem modyfikację monitorów na scan speakach. Po naszym spotkaniu doszedłem do wniosku ,że graja zbyt ciemnio i leniwie ( chciaz magazynier i piotrek stwierdzili ,że wybraliby własnie te monitory ...) Moim zdaniem brakowało im oddechu , dynamiki i detali w średnicy. Głosniki gubiły się w gęstym sosie najnizszej średnicy co było słychac wyraźnie w ostrych kawałkach rockowych (New Model Army )Postanowiłem osłabic działanie pułapki na 800 Hz i podnieść poziom wysokich tonów o jakieś 2dB . Czyli coś na kształt ProAc 2,5 ! Tak ,tak ....

Zrobiłem , usiadłem włączyłem i kopara mi opadła . Teraz to u mnie gitary maja większa ekspresję ! Łagodność poprzedniej wersji odeszła w dal ale nie są męczące . Głebia tez nieco sie mniejszyła ale artykulacja , plastycznośc i namacalność 1 klasa. Jak Krall'owa zaśpiewała dla mnie wczoraj wieczorem ... siedziała po prawej stronie pokoju i grała na fortepianie a około 11,00 przyszła Cassandra Wilson i jacys goście z gitarami - to dopiero był spektakl .Dla zasady oderwałem sie od słuchania o 0,30 .

...there is no spoon...

Magazynier,

dla ciebie schemat zwrotnicy poprzedniej wersji zawsze bedzie dostepny . Jesli chcesz budowac to prosze bardzo ale o ile pamietam mieliśmy coś robic na Usher + Morel .

matthew,

Roksan attessa DP2P. marne zdjęcie - jak zwykle.tobie takie ładne wyszły ostatnio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

IcePowera nie słuchałem - robiłem modyfikacje monitorów ;p .

Ale cos powinno byc w wątku ,,Audiomatus - odsłuch w Warszawie" - czy cos w tym stylu .

...there is no spoon...

Usher z korektorem podobno gra innym dźwiękiem niz ten bez korektora czy weglowe scan speaki . Ja słuchałem go tylko raz w monitorach uschera ale moim zdaniem były lekko skopane - bardzo jasne . Natomiast sam głośnik szybki , dość detaliczny, bez typowego dla węglówek ocieplenia z krótkim i zwarty basem ale nie tak silnym i głębokim jak weglówki . Zreszta to kwestia zwrotnicy i strojenia .

Ciekawy jestem jak zagrałyby moje zmodyfikowane monitory z klonami 2,5 matthew . Teraz to chyba podobne brzmienie.

Przy okazji modyfikacji pomierzyłem swoje Avance 910 mk2. Zawsze mnie wkurzały głośniki wysokotonowe -syczące i dominujące nad całością przekazu- no i proszę wykresik . Suma głosników i sam wysokotonowy na czerwono. Teraz słysze ,że syczy i widze że syczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Matt, widziałem na necie dwa Twoje zdjęcia, w tym dwa z browarem (okreslonej marki). Coś mi się zdaje, że pracujesz nad szerokością sceny dźwiekowej.

Pozdrawiam

www.myspace.com/loszmi

A mnie sie wizualnie podobaja te monitorki na Monacorze, nie macie moze jekis lepszych fotk? bo szczerze mowiac potraktowaliscie je "po macoszemu" :-) jesli chodzi o fotki, jesli chodzi o brzmienie to ArturP pisales ze Matt-owi sie podobaly, czy cos wiecej na ich temat mozna? tzn jakie brzmienie, co sie podoba a co nie, oraz jakies parametry, uzyte glosniki itp.

Wiem ze ArturP rozpisywal sie na ich temat odnosnie jakis filtrow zeby zmniejszyc rezonans (dla mnie to black magic)

ooo ucielo mi text :-)

dla mnie to czarna magia, wiec jakies proste opisy konstrukcji mile widziane.

Mnie na razie nie stac na bardzo drogie glosniki, a te monacory sa po 240 zł w TrimAudio, wiec byc moze okarze sie to dla mnie mila alternatywa.

Pozdrawiam

Monacory faktycznie nie sa drogie i bardzo dobre . Moga smiało konkurowac z vifami czy peerlessami . Jednak pamiętac trzeba ,że połowa sukcesu lezy po stronie starych ale drogich scan speaków 2008 .Co ty pisac chłopie... dobra integracja miedzy głośnikami, fajna przestrzen - głęboka , klarowna średnica bez mikrodetali ale szczegółow jest wystarczająco dużo , swietny bas nawet z 10 litrów . Jesli nie masz kasy na vify to wez SPH 165 KEP ( ci z monacora powinni mi za to płacić ;p ) . Pozostaje głosnik wysokotonowy .Dlaswiętego spokoju mozesz kupic KIt 1 od Trim audio albo , jesli chcesz kupiś Scan speaki moge si podac filtr zastosowany do moich monitorków . Tego się słucha przyjemnie .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.