Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

ArturP

No z tym filtrem byloby milo, bylaby to juz "opcja" w moim przypadku, ale kto wie czy np miesiac po zakupie KIT1 akurat nie wpadnie mi "wolne" 1k zł na takie wysokotonowki jak proponujesz.

Coz na razie graja u mnie Peerlesy wraz z ARN130 :-) jednak basu jak na lekarstwo,

dlatego tez bedzie inny glosnik niskosredniotonowy, jesli zagra na miare moich potrzeb to pewnie zostanie, jesli nie to P. Tomek na pewno mi sprzeda KIT1, ktory bede mial ew mozliwosc upgreadowac (chyba tak to sie pisze)

ArturP, jesli to nie problem to wyslij mi na maila opis swojej konstrukcji, tylko prosze, nie traktuj mnie jak konstruktora tylko zupelnego laika w sprawach kolumn, czyli np nie pisz bass reflex nalezy zestroic na (tu jakas liczba i Hz na koncu) tylko rurka o srednicy 45mm i dlugosci 22 cm (strojenie np 48Hz)

:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Pozdrawiam

-> Systex

strojenie to sobie u mnie zrobisz bo rurek nie ma walcowych tylko glownie stozkowe, pozatym wytlumienie tez ma wplyw na strojenie, o sztywnosci obudowy nie wspomne ;) No to do zobaczenia wieczorkiem u mnie;)

Proszę bardzo - piękne malunki zwrotnicy do SPH 165 KEP + Scan Speak 2008 . Obudowa 10 litrów port średnicy 4,7mm długości 16 cm . Przednia ścianka 30 x18 cm. Głośniki umieszczone na osi scianki . Zaznaczam ,że moje scan speaki 2008 sa stare i moga miec inna ( nieco mniejszą sądze ) efektywność lub co gorsza charakterystykę !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100006981 1170284604_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Tak, pozwolilem sobie rozrysowac te zwrotke, tak zebym wiedzial gdzie co jest, kondensatory chyba powinny byc oznaczone uF, a nie jak to jest mF.

Poprawcie mnie jeszcze, jesli cos pochrzanilem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

systex,

L2 jest 0,82 a nie 0,92. w tym projekcie potrzebne będa cztery takie .

magazynier

No , czywiscie że mikro faradów a nie mili . No ale to jasne :>

...there is no spoon...

systex, 6 Lut 2006, 15:14

...

>Mnie na razie nie stac na bardzo drogie glosniki, a te monacory sa po 240 zł w TrimAudio, wiec byc

>moze okarze sie to dla mnie mila alternatywa.

...

Systex - nie sądze, aby te Monacory za 240 zł byłyby (jak piszesz) "miłą alternatywą".

Za ok. 160zł można kupić, korzystając z zamówienia grupowego w audiocomponents bardzo dobre Vify M18WH

(kupowałem po 152 zł w marcu 2005).

Jesli vifa M18WH kosztuje 160 PLN z kosztami vatu tamtejszego , transportu do Polski i przesyłki w kraju to faktycznie okazja. Szkoda tylko ,że te zamówienia z audiocomponents są realizowane po 2 miesiące ... no i trzeba kupowac bo Vifa zmieniła się z producenta głośników w producenta elektroniki !

...there is no spoon...

arturp - cena którą podałem (152) to cena z Vatem po wszelkich upustach. Do tego dochodziły koszty trasportu do organizatora zakupu oraz do mnie (w sumie mniej niż 100zł, dokładnie nie pamiętam).

czyli w sumie 420 , moze w takim razie syntex powinien kupić parke M 18 WH która własnie jest na allegro ..sam bym wziął , tylko chwilowo nie mam juz gdzie tego składować .

...there is no spoon...

Byc moze ktos jeszcze bedzie kiedys zainteresowany, dlatego poprawilem rysunek i wrzucam go jeszcze raz,

ta cewke po prostu zle odczytalem, no a ze scanem, hehe

Co do tych VIFek, faktycznie propozycja jest kuszaca...na pewno ja przemysle, gdyz na razie i tak nie jestem jeszcze nawet na etapie zamawiania glosnikow, wszystko rodzi sie powoli :)).

Musze najpierw sie pozbierac z tym co zaczalem juz robic lub zaczynam, na razie glosniki mam, jakos tam graja,

Sczerze powiem ze ne spodziewalem sie po nich wiele, ale dzieki modyfikacji zwrotnicy ( a raczej jej zamontowaniu, w oryginale jej nie bylo) te male kolumienki graja zaskakujaco milo jak dla mnie, stereofonia i wysokie sa naprawde dobre, braki w basie - z tym juz sie pogodzilem i zaakceptowalem.

Duze podziekowania dla _IGOD_a ktory podsunal mi pomysl z ta zwrotka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze oytanie do ArturP, odnosnie tych SS2008, na stronie akkusa znalazlem wrsje z ferrofluidem oraz bez niej,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktora wersje zastosowac, czy to bez znaczenia?

Z kolei duzo bardziej wizualnie podobaja mi sie te z pianka na froncie (jak Tonsile :-)) ) no i chyba sa duzo czesciej stosowane przez rozne firmy. Glupie pytanie zadam, ale nie mozna ich zamiennie zastosowac zamiast tych2008 bez ingerencji w zwrotnicy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ArturP

Jak juz troszke poczytalem to wersja z ferro bardziej tlumi detale, niz wersja bez tego plynu?

Poniewaz jak wyczytalem w watku Twoje wypowiedzi odnosnie tego Monacora, on nie jest liderem datalicznosci, stad zastosowales wersje z ferrofluidem?

Systex,

2010 to jednak zupełnie inny głosnik niz 2008 . Nie wiem co wyjdzie z zamiany...Faktycznie ładny - taki jest zresztą w klonach ProAc 2,5 . Pomysl jeszcze nad najtańszym i estetycznie najlepszym rozwiązaniem - Vifa 19 XT. Jak kupisz te Vify to zrobie dla ciebie zwrotnice z ich zastosowaniem - musisz mi je tylko dostarczyc. jestem bardzo ciekawy jak to gra . A wybraź sobie jak do siebie pasują ! Wzorowe proporcje i obydwa z korektorami .

Ostatecznie jeśli bardzo chcesz to moge ci sprzedac te scan speaki 2008 za np 300 PLN ale ostrzegam - robiłem modyfikacje przez dodatkowe wytłumienie komory rezonansowej i pomalowałem kopółkę Damarem - więc to nie sa nówki .

...there is no spoon...

ArturP

Bardzo dziekuje za chec pomocy,

na pewno jak juz bede w fazie kupowania i konstruowania kolumn to sie do Ciebie zglosze, byc moze w miedzy czasie cos jeszcze zmieni, wiec na razie nie deklaruje zakupu, co by nie byc zobowiazanym, ale nie wykluczam. Musisz mi jednak dac na spokojnie skonczyc moje juz zaczete konstrukcje :-) i tak z tydzien jeszcze na oddech, wiec mysle ze zanim przystapie do juz konkretow w postaci zakupu glosnikow itp uplynie ze dwa - trzy miesiace :-)

Pozdrawiam

Matthew, 7 Lut 2006, 14:00

>Artur, okazja była... musiałem ;))))

patrz go ... cholera . jeszcze się na okazję załapał ...nie było dla mnie z 5 metrów ? ile dałeś i dlaczego tak mało ?

...there is no spoon...

magazynier, 7 Lut 2006, 18:24

jakos tak się narobiło powodów do spotkania . Piotrek do mnie dzwonił , płyty trzeba oddać , Matthew ma nowy drucik , ja odbieram CD3 z neela - zajrzysz do środka , no i te twoje monitorki czas ruszyc - wszystko wskazuje na to ,że spotkanie u ciebie . Myslałem o dniu dzisiejszym ale taka pogoda ,że strach na ulice wyjechać .

...there is no spoon...

Witam ! Mam prosbe o podpowiedz i jakies namiary. Mianowicie gdzie mozna kupic takie terminale jak na zdjeciu u Matthewa. Problem w tym ze grubosc tylnej scianki w miejscu gdzie przechodzic beda gniazda to 44mm ( MDF22x2 ). Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.