Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Licze na to,że się poprawi bo chwilowo to Ultralink Excelsior za 90PLN/mb pokonał go pod kazdym względem. To co pisałem wcześniej o wyzszości Audioquesta w pewnych aspektach teraz wydaje mi sie chwilowym zauroczeniem :(

...there is no spoon...

w koncu mam granity i zamontowalem kolce... ProAki zasługują na porządne traktowanie ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Matthew granit to jest to ! I nawet dziala - sam z reszta pewnie wiesz ! Proponowalbym jeszcze jakies kolce lub podkladki pod plyte zeby syabilnie sii opierala i tylko w czterech miejsczach a nie cala powierzchnia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

efekt poprawy dzwieku spowodowany jest podniesieniem kolumny z podlogi czyli wyzej i nastepuje inny rozkladu sygnalu basowego. Aby taki efekt osiagnac nie musisz zaraz granitu nagrobnego stosowac a wystarczy pare ksiazek lub ziemniaki w siatce. Bedzie to samo. Tak, ziemniaki beda do tej koluny odpowiednie. ew. kartofle.

:-)))

kartofel to po niemiecku - oznacza ziemniak..

czyli niczym sie nie roznia kartofle od ziemniakow, bynajmniej smakowo, skad wiec Senicz wziales ze od kartofli gora sie poprawia?? a moze chodzi o slynne niemieckie brzmienie

:-)))

Tomar, 10 Lut 2006, 13:18

>Matthew granit to jest to ! I nawet dziala - sam z reszta pewnie wiesz ! Proponowalbym jeszcze

>jakies kolce lub podkladki pod plyte zeby syabilnie sii opierala i tylko w czterech miejsczach a nie

>cala powierzchnia.

>

mam 4 filcowe podkładki ;) troszkę widać je na zdjęciu.. no kontrola basiku lepsza, wiadomo ;) lokalizacja też.. a przy okazji wygląda fajniej ;)

Cyt. "efekt poprawy dzwieku spowodowany jest podniesieniem kolumny z podlogi czyli wyzej i nastepuje inny rozkladu sygnalu basowego. Aby taki efekt osiagnac nie musisz zaraz granitu nagrobnego stosowac a wystarczy pare ksiazek lub ziemniaki w siatce. Bedzie to samo. Tak, ziemniaki beda do tej koluny odpowiednie. ew. kartofle."

Senicz moglbys jasniej ? Bo nie widze zwiazku miedzy posadowieniem kolumny na granicie - materialem zupelnie innaczej przenoszacym drgania na podloge ( majacym inaczej rozlozone rezonanse niz mdf ), pelniacy funkcje izolatora, a dociazeniem kolumny jakimis kilogramami ?

chodzi o to aby izolowac od podlogi dolna scianke ktora przeciez drga. Duzy ciezar granitu na to poswala gdyz energia potrzebna do ............ na to sa proste wzory no nie? lepszym sposobem jest umieszczenie izolatorow typu gabka ale gruba mocna warstwa lub ew. sprezyn. Np. Cabase duze suby z sytemu flagowego stereo sprzed lat podwieszala na sprezynach w specjalnej ramie. A byly to duze suby po dwa 15" w kazdym. Wygaladalo toniesamowicie i te klocko wygraly z bm20 lub 30 firmy BM tych od mfb.

Senicz nie zrozumielizsmy sie. Ja podwazylem to :

"efekt poprawy dzwieku spowodowany jest podniesieniem kolumny z podlogi czyli wyzej i nastepuje inny rozkladu sygnalu basowego. ABY TAKI EFEKT OSIAGNAC NIE MUSISZ ZARAZ GRANITU NAGROBKOWEGO STOSOWAC A WYSTARCZY PARE KSIAZEK LUB ZIEMNIAKI W SIATCE. BEDZIE TO SAMO. Tak, ziemniaki beda do tej koluny odpowiednie. ew. kartofle"

A z tym sie zgadzam :

>chodzi o to aby izolowac od podlogi dolna scianke ktora przeciez drga. Duzy ciezar granitu na to

>poswala gdyz energia potrzebna do ...... na to sa proste wzory no nie?

Po prostu nie widze zwiazku. Dociazanie kolumny nie jest alternatywa dla izolowania jej od podlogi za pomoca granitu.

Ale nic. Moze ja tu czegos nie lapie.

matthew,

Dzisiaj cały dzien wygrzewałem Bedrocka podłączonego do THORów . Godzine temu wszedłem do piwniczki , siadłem i nie byłem zadowolony- przestrzeń mi się rozjeżdżała ,brakowało głębi i basu , wokale chciały wyłazic przed linię głośników , blachy były przywiązane do głośników .Kicha.

wtedy przeniosłem te ,, ustroje akustyczne na boczne ściany i...jest lepiej . basu więcej , i porządek w przestrzeni. Jest tez lepsza klarownoiść średnicy niz w ultralinku , więcej góry ale dobrego gatunku . Wciąż ultralink ma lepszą głębię i więcej ciepła. no i wtedy wpiąłem monitory na Scan Speakach - Ups....jest muzyka .

Rozumiem teraz dlaczego mówiłeś ,że Bedrock lubi sie z Proacami! Przyznaję jest znakomicie .Bedrock odbiera nieco ocieplenia weglówce i kontroluje wybujały bas klonów. Daje tez wyjątkową otwartość na średnicy. No , no .

...there is no spoon...

a ja wam powiem, że po odpaleniu P1.7 na głośnikowym IXOS 6005 (bydlaki wraz z lampeczkami były u Jedo) jestem mi zagrał jak na właśnie lamach i bedroku.

nie wiem co mam o tym myśleć :)

mam nadzieje, że trochę namieszałem

pochwalę się !!!

czy ładnie zakonfekcjonowałem widłami Bedroka? ;)

już wiem dlaczego to tyle kosztuje ta konfekcja, zajęło mi to 2,5h i mam pokaleczone i poparzone łapy ;)

może narażę się co poniektórym ale z widełkami bedrock to inny kabel...góra, średnica, dół i wogóle wypełnienie dźwiękiem lepsze niż na gołych drutach.. na początku było aż za ostro ale po 3h uspokoiło się...

widełki drogie ale opłacało się, tłumaczę sobie poprawę tym że powierzcnia styku z terminalami jest dużo więkrza..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przybyłem , posłuchałem, zdenerwowałem się .

Srebrzone widły to bym ci jeszcze wybaczył ale koszulki termokurczliwe z engielskimi napisami to juz przesada...

Fakt - klon 2,5 z passem gra wspaniale . begrock tez tu sporo daje . Świetny system .

Ten Cambridge grał sam czy cos tam jeszcze po drodze było ?

...there is no spoon...

dzięki za uznanie Arturp

sam grał... ale z CAmbodzy to tam mało zostało... same blekgejty, oscony i cerafiney i silmici i zegar LC Audio z osobnym podwójnym stabilizowanym zasilaniem .. no i przedwzmacniacz Pass'a Aleph P1.7...

widze że czeka cie duuuużo pracy ;))))

pobaw sie klonem najpierw, z passami to jest troche wiecej zabawy, ale sluze pomoca jakby co..

A skoro się deklarujesz to skwapliwie skorzystam z pomocy . Na razie robię głosniki dla magazyniera , kolejne głośniki dla mnie i gainclona więc na passy czas przyjdzie chyba na wiosnę dopiero .

A wracajac do twojego zestawu to coś tam leżało na krzesełku za wzmacniaczem ... tak mi sie zdawało .DAC?

...there is no spoon...

Matthew, 12 Lut 2006, 12:06

>widełki drogie ale opłacało się, tłumaczę sobie poprawę tym że powierzcnia styku z terminalami jest

>dużo więkrza.. - powinno być większa- grało by jeszcze lepiej, mimo że powierzchnia styku z widełkami pozostała taka sama.

aaaaa! to już teraz wiem dlaczego warto modyfikowac odtwarzacze o duzych obudowach!

PS

zaklej nazwe Cambridge Audio - jeszcze ktoś pomysli ,że tak gra z półki w sklepie ;P

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.