Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki mam kupić wzmacniacz?

PauliPF

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem audiofilem. Lubię sobie posłuchać od czasu do czasu muzyki (nie mam wyodrębnionego jednego stylu). Jaki używany wzmacniacz możecie mi uprzejmie polecić do kwoty 500 zł? Lubię mocne basy i chciałbym uzyskać z niego (jak na tą kwotę) w miare przyzwoity dźwięk. Proszę podajcie mi kilka modeli, na które warto zwrócić uwagę. Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/17484-jaki-mam-kupi%C4%87-wzmacniacz/

-->PauliPF, dwa lata na forum i jeszcze nie uzupełniłeś "o mnie" :)

Jak nie ma nic w "o mnie" to należałoby zacząć od np. "mam pokój 14m2, kolumny takie a takie etc. etc." i wtedy dałoby się Tobie jakoś doradzić, a tak rady mogą być niezbyt trafne...

Jak chcesz dużo basu a nie zależy Ci bardzo na jakości (ale zarazem miałbyś około 100zł więcej) to poszukaj marantza PM68.

Jak chcesz jakość za 500zł to... chyba czas się zapoznać z urządzeniem pt. lutownica i z np. GC się pobawić :) .

Pozdrawiam

-->piter z, zgadza się, ale pod warunkiem że to GC w obudowie za pareset złotych i z np. zasilaczem na SIKOREL-ach złożonym :)

Na w miarę przyzwoitych elementach już za około 150 złotych się da poskładać, a za 300zł - 400zł to już na całkiem dobrych będzie (a że obudowa nie bedzie jakaś bardzo piękna? i co z tego? :) ).

niewiem czy składałeś GC - ale do ceny części na końcówki dochodzi jeszcze pare rzeczy jak właśnie dobre trafo, potencjometr i ew. selektor źródeł, gniazda i okablowanie - oczywiście obudowa to kwestia dowolna ale dobrze żeby jakoś wyglądała

A co do kosztów części (nie licząc przesyłki rzecz jasna) to:

LM3886TF/LM3875TF 2szt. - 40zł (LM3886T nawet 7zł sztuka)

ALPS RK18 2x 20k 1szt. 33zł

transformatory(z dtw) 2x 23.5V 2x 2.2A 2szt. 16zł (tymczasowo, docelowo 2 szt. jakieś 2x 18V i tak z 250VA)

kondensator do zasilacza, ROE 1000uF/63V 4szt. 4zł ( na 4 płytkach siedzą ELNA RSH 1500uF/50V po 1.5zł/szt.)

mostek(motorola) 25A400V 4szt. 8zł (docelowo szybkie diody o ile będzie słychać jakąkolwiek różnicę i uda się dostać komplet "sparowanych")

komplet rezystorów z ELPODu 8zł

sowiecki olejak na wejście 2szt. 10zł (wiem że przepłaciłem, ale...)

radiator 165x50x35 2szt. 18zł

gniazdo RCA(podróbka WBT?) 2szt. 6zł

zacisk głośnikowy niklowany(nakrętka plastik z wkładką mosiężna) 4szt. 8zł (ew. 6zł za mniejsze model)

obudowa skrzynka drewniana 400x300x80(przycięta do 80) 10zł (ew. jakaś w miarę symetryczna obudowa z padniętego DVD czy innego magnetofonu ok. 20zł)

drobnica (mute do LM3886 i MKP z WIMY do zasilania --> kilka zeta)

Czyli nie licząc obudowy jakieś 151zł :]

Zastanawiam się jak taki ersatz GC zagra w porównaniu z prawdziwym GC (może Frank się zgodzi na drobne porównanko :] ).

A co do gotowych, to może coś takiego -->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko ze to aż 170zł drożej (inna sprawa że w takim stanie tańszy pare zeta powinien być...)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.