Skocz do zawartości
IGNORED

nauszniki+wzmak+CD do 1500 zł

klemens

Rekomendowane odpowiedzi

no tak ale teraz nie można juz nigdzie dostać 590-tek bo weszły 595 a na Allegro też ich nie ma...

w MM też słuchałem senków i wszystkie brzmiały równie okropnie (lepiej grają moje koss sporta pro z discmanem) ale to wina szitu do którego są podpięte i hałasu panującego w sklepie.

Co do AKG - one grają lekko, zwiewnie... K-501 to z pewnością lepsze słychawki od Senn HD-555. Ale nadadzą się głównie do jazzu, klasyki... z rockiem i world music (aborygeńskie didjerido-czy-jak-mu-tam i inne nisko grające instrumenty) - tu będzie gorzej. Za to znakomicie spiszą się Beyery i HD-590 - one grają potężnie. Ale mimo to 501 mają chyba lepszy stosunek jakość-cena. A do tego to wzornictwo - jestem entuzjastą tej strony AKG - proste, funkcjonalne, ponadczasowe - nie jak te bajery Sennheisera - 515 - toż to śmieszne. (Jestem z ASP, więc zbytni estetyzm mam już we krwi)

Kurde.... ja jestem z miasta maryjnego. To nie tak daleko, ale problem jest innego typu,że niecałe 2 tygodnie temu sprzedałem swoje SR-60 i przymierzam się do wyższego modelu Grado.

Na dzień dzisiejszy mogę udostępnić swój zestaw, ale z KOSSami UR-40. Muszę narazie tym zadowolić. Po ostaniej wymianie kondensatorów wyjściowych, bocznikujących we wzmacniaczu nie sądziłem,że można z nich jeszcze tyle wycisnąć. Zapraszam.

Z tego co pamiętam ci goście słuchają na Grado:

dzarro [sR60]

keyop [sR325- Allesandro MS-2]

Zbig [sR80]

koc [sR125]

AmAdeuz [sR80] - Wrocław

rogal [sR60]

trzeba popytać....

dzięki za wpisy - jakby ktoś z senkami albo grado był z Krakowa i miał chwilkę to chętnie skorzystam jak znajdę chwilę czasu to poszukam w salonach audio może gdzieś mają...

Na razie skłaniam się na podstawie waszych opinii do senków HD595 albo 590 (jak znajdę) na allegro pojawiły się też używane HD600 za 760 zł - myslicie że warto ?

A teraz nastepne pytanie: jaki do tego można kupić wzmacniaczyk za przyzwoite pieniądze (do 600 zł max może być DIY) i czy na początek mozna to zasilić z wyjścia line-out discmana (iriver 550) czy lepiej celować w CD z wyjsciem słuchawkowym (np. z allegro: sony 222ES, sony 700QS albo marantz 63 SE) a wzmacniacz kupić później (brak funduszy aby kupić wwszystko naraz).

Jeśli sześćsetki są w doskonałym stanie i jeszcze na gwarancji, to łap i uciekaj...;-) jak Ci nie podpasują, bez problemu sprzedasz je za tą samą kwotę.

Ale NIE ma sensu podłączać do czegoś innego niż wzmak słuchawkowy. One mają 300 Ohm, to nie to, co 600 serii Monitor AKG, ale mogą być problemy z jakością dźwięku większe niż w 120-Ohmowcach, jak HD-590, 5x5. Jeśli jednak Cię stać, to kup te 600tki. Nie są warte 1100, ale 800 tak. Może się potarguj, ja swoje kupiłem za mniej, niż cenę minimalną, 435 z wysyłką (cena była 450 bez wysyłki), bo dogadałem się przez maila, oferty były do 300 czy 350 - jakieś takie...

Co do wyboru wzmacniacza, to tutaj znam się, jak na przekładach Koranu. Wiem tyle: tranzystorowe zabrzmią chłodniej, szybciej, bardziej szczegółowo, lampiak ociepli dźwięk, ale zatrze szczegóły, zwłaszcza tani... może Hybryda?

Ktoś coś tam pisał o DIY o nazwie Blue-coś-tam ... o, mam - Blueamp. Gra to chłodno, ale dobrze i kosztuje od 500 zł.

Ponoć scena (to, na czym Ci tak zależy!) w połączeniu Blueamp i HD- ale -650 jest doskonała. Poszukaj na forum.

A discman to nie wiem czy Ci pociągnie takie słuchawy... he, he... discman... dobre. Ciekawe, czy coś będzie słychać?

Veni, vidi ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wygląda to zachęcająco... poproś o real photo i się potarguj! Tylko jeden dzień do końca aukcji i żadnych ofert!

I lepsze kable! (Tutaj muszę przyznać - w porównaniu do Grado kable Sennheisera są cienkie - dosłownie.)

Kup to i dobry wzmak i będę Ci zazdrościł! Prawdziwy High-End, ehhh...

Dodam tylko, że szczegółowością nie ustępują HD-590, które potrafią tym oczarować, a i środek wydaje się dużo lepszy. Co do basu, to nie wiem - mam tylko porównanie z MM... ale nie sądzę by 590tki były gorsze ;-)

PS jak kupisz, to ostrożnie z tymi kablami... nowe są ponoć potwornie drogie.

A potem, jak skompletujesz, najpierw je wygrzej, a następnie opisz swoje wrażenia.

Ukryta Zawartość

>Hecatonchires,

Używane HD600? Byłbym ostrożny. Zobaczyć, posłuchać, podjąć decyzję. Pozostaje jeszcze kwestia higieniczna używanych słuchawek :-). Ale zawsze poduchy można wymienić, bo na przykład roztocza raczej nie przeżyją chyba w samych przetwornikach.

Mój niepoprawny entuzjazm wynika z udanego zakupu słuchawek, też używanych, na Allegro. Cena takich słuchawek w sklepach jest dla mnie nie do przyjęcia.

Oczywiście, muszą być na gwarancji, z dowodem zakupu. A roztocza... po kilku miesiącach (tak pisze sprzedawca na Allegro) użytkowania? Higiena? Można poprosić o real photo nie tylko słuchawek, ale i sprzedającego. :-)

Co do HD600 to nie jest to bynajmniej "pewniak".

Ma zagorzałych fanów,ale ostatnio są coraz śmielej krytykowane. Kiedyś to była "święta krowa" ;) Dużo pieniędzy poszło na kampanie reklamowe.

Radziłbym posłuchać

byłem dzisiaj na kulturalnym odsłuchu słuchawek senn hd590 i pomimo niewygrzania i podpiecia do wyjscia słuchawkowego cd sony es (dobry cd-k ale to jednak wyjście słuchawkowe) zrobiły na mnie duże wrażenie. Znalazłem to czego szukałem ! całkowite wyjście dźwięku poza słuchawki i szeroka scena. Fakt że brzmienie wysokich tonów bylo wyostrzone a średnica nie do końca nasycona ale czuję spory potencjał w tych słuchawkach i myslę że po wygrzaniu (te były prosto z pudełka) będzie to to czego szukam. Natomiast niestety nie mieli 595 (czekają na dostawę) i nie mogłem bezpośrednio ich porównać. Co do 600-ek to mam mieszane uczucia bo zagrały jaby mniejszą sceną (mniej przestrzennie), troszkę bardziej nasyconym dźwiękiem - tonalnie były troszkę bardziej poprawne ale nie znalazłem uzasadnienia dla ich wysokiej ceny. Niestety cena 590-ek była całkowicie nieakceptowalna (750 zł po rabacie). Będę polował albo na uzywane albo poczekam na promocje i wyprzedaże starych zapasów w związku z wejściem 595.

Polecam AKG-501.

Te słuchawki grają muzykę, którą się przeżywa.

Owszem, nie są spektakularne czy oszałamiające, nawet z forum608 (jak u mnie), ale to wcale nie jest potrzebne.

Obecna cena tych słuchawek jest fantastyczna /poniżej PLN 600,-/.

Pzdr,

>cynamon

tak, ale piszą że są to słuchawki raczej do klasyki, boje się ze byłyby jak dla mnie byłyby za delikatne... ale jak gdzies w Krakowie je namierzę to nie omieszkam posłuchac.

Coś jest w tej opinii którą przytoczyłeś.

Można się rozkochać w poważce mając AKG-501 na głowie. Według moich doświadczeń blues i jazz też jednak nie od macochy i również w tych gatunkach wygrywa przekaz nad formą.

Te słuchawki wciągają.

klemens -> Wez pod uwage stare amplitunery i wzmacniacze Marantz z lat 70-tychszczegolnie wygladzie podobnym do tego: Marantz 2240

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Maja one doskonale wyjscie sluchawkowe, czesto lepsze niz wspolczesne tanie wzmacniacze sluchawkowe.

Tu jest inny kandydat:

SUPESCOPE (MARANTZ) R 1270:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a znalazłem Twój wpis - jutro pojadę do tego sklepu z instrumentami przy rynku.

Mówisz że dobrze się sprawują z "forumem" - czy nie brakuje Ci podstawy basowej i "uderzenia", jak z przestrzennością - czy AKG grają dźwiękiem bliskim czy raczej bardziej oddalonym ale z szeroką sceną - lubię sennheiserową prezentację z modelu 590 - trochę na dystans - tak aby dźwięk nie był "zamknięty" wewnątrz czaszki a lokalizacja instrumentów czytelna.

501 to dziwne słuchawki.

1/ Gdybym wybierał je na podstawie testu porównawczego, to bym ich najprawdopodobniej nie kupił.

2/ Dzisiaj nie myślę o innych słuchawkach, bo ekscytuje mnie każda nowa płyta w CD.

3/ Bez dobrego wzmaka nie mają sensu.

4/ Teraz przesadzę, ale świadomie i z przyjemnością: jak siedzisz na pantomimie w odległym rzędzie to nie dostrzegasz ani ewentualnych niedostatków ai też ewentualnej maestrii makijażu i kostiumu mima, ale i tak całą duszą chłoniesz tragizm granej przez niego postaci. Takie są dla mnie AKG-501.

Przeczytaj soso w opiniach. Wcale nie musiał być świeżo po odsłuchach.

Ja też uważam,że nie należy się spieszyć z takimi decyzjami i to co w pierwszym momencie wydaje się lepsze, po godzinie lub dwóch słuchania może okazać się bardziej męczące.

>cynamon

dzieki za opinie o AKG czytałem też to co napisał soso, nie powiem robi wrażenie sczególnie to że pozbył się HD 600 i zostawił sobie AKG 501.

Byłem w sklepie przy rynku o którym pisaleś i dupa... mają z AKG tylko jakieś tanie bodajże 66 za 130 zł, nie słuchałem bo to jednak nie ta pólka w która celuję. Wiesz może gdzie jeszcze w naszym Krakówku mozna jeszcze AKG posłuchać ? a może natknąłeś się gdzieś na Grado ?

Słuchałem dziś senków 595 i rozczarowały mnie zdecydowanie fakt że sluchałem ich w EURO AGD :)) podpietych do amplitunera (nie mieli tam żadnego cd-ka ani nawet dvd z wyjściem słuchawkowym) i były nie wygrzane ale HD590 (też niewygrzane) zagrał znacznie lepiej. W 595 dźwięk był uwięziony między słuchawkami a dżwięki sprawiał wrażenie przywiązanych do nauszników. Poza tym 595 sa cholernie niewygodne (mam do nich za duże uszy).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.