Skocz do zawartości
IGNORED

jak połaczyć harmana 430 z jbl e100

og0r

Rekomendowane odpowiedzi

no właśnie niby nic trudnego a jednak

sprzet nie mój ale zostałem poproszony o pomoc

a problem w tym że kable to AUDIONOVA MOONWALK BI WIRE (odkupił bo bardzo atrakcyjnej cenie razem z E100)

dodałem zdjęcie kabli

chodzi o to że po obu stronach są po 4 końcówki (co jest chyba w bi-wire normalne) ale nie ma aż tylu wejść w h/k 430 dla frontów

ja mu podpowiedziałem niech sprzeda i niech nie zawraca sobie głowy bi-wire ale może ktoś by jednak coś doradził

no i jeszcze jedno jego pytanie na które nie potrafiłem odpowiedzieć (amator ze mnie ale myślałem ze z podłączeniem abli to problemu miał nie będę):

jak się ma moc wzmacniacza w h/k 430 (2x80W bodajrze) do mocy E100 (125W)

chodzi mu o to czy to nie za słaby ampli dla takich kolumn

powiedziałem mu że nie i że wszystko będzie ok ale ja się nigdy nad tym nie zastanawiałem a z chęcią się dowiem

u mnie takie kolumny grają dobrze z yamaha rxv1500 a to chyba słabszy ampli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

najlepiej usunąć wtyki bananowe od strony amplitunera (może są przykręcane a nie lutowane), uwaga ! kable mogą być kierunkowe (choć to przy glośnikowych to mało prawdopodobne) popatrz czy nie ma jakiś strzałek na nich, jeżeli są to pokazują kierunek przepływu sygnału od wzmacniacza do kolumn. Po usunięciu bananów skręć razem koncówki kabli dla jednego kanału i zakręć na to jedną parę bananów. Banany podłacz do wyjsć glośnikowych HK (trzeba usunąć zaślepki). Bedzie to nadal bi-wiring.

dzięki klemens to jest jakiś pomysł

szkoda mi trochę tego kabla bo jak sprawdzałem to nawet trochę jest wart

moze jednak lepiej sprzedać i kupić jakiś lepszy ale nie biwire bo do takiego zestawu to chyba nie warto sobie bi-wire głowy zawracać

a za kabelek ten zapłacił 50zl a widze że mozna go spokojnie za 200zl sprzedać a to już całkeł ładna sumka na kabel 2x2m (zawsze można pare złotych dożucić)

jeszcze zobaczą co mu poradzę

dzięki za pomoc

Moim zdaniem nie ma sensu go sprzedawać i kupować jakiegoś szajsu, bi-wire będzie grać lepiej a usunięcie wtyków nie oznacza zniszczenia kabelka. Ja bym tam go zostawił bo wyglada na solidny.

wiesz co zdjołem końcówki i próbowałem je połaczyć i znów założyć banany ale kabel jest zbyt gruby i nie udaje się to za żadne skarby

więc chyba trzeba dokupić jakieś inne końcówki możesz mi coś poradzić żeby kabel nie stracił na jakości??

Oddaj kabel do profesjonalnej konfekcji: od strony ampli należy usunąć 2 banany i skręcić wszystkie 4 kabelki zakładając na nie 2 pozostałe banany - taką konfekcję robią w RCM-ie w Katowicach :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chyba jednak kable pujdą pod młotek

nie chce mi się z nimi bawić a na dodatek nie są moje

kumpel sobie coś dobierze

może mu starczy na tak zachwalane kable KODA

pozdrawiam i bardzo dziękuję za zainteresowanie

p.s. jakby ktoś chciał kupić te kable to prosze o info na [email protected]

• 1 rok później...

odświeżę stary temat

muszę na szybko kupić kable do H/K 435 i przednich głośników JBL E100

kable 3m max do 200zl

głównie kino domowe + czasem muzyka rock/metal

obecne kable takie co wyżej na zdjęciu, niestety po przemeblowaniu za krótkie

nie mam teraz kasy na dobre kable więc nie będę się bawił w odsłuchy

może taki kabel:

Ukryta Zawartość

kiedyś go nawet słuchałem i był ok ale może coś teraz nowego w tym przedziale cenowym się pojawiło??

Ukryta Zawartość

Wiesz czytać chyba umiesz, pisze przecież jak byk że ten kabel rekomendują do kolumn efektowych i monitorów, extra góra i średnica, a o basie cisza, więc pewnie basu będzie zero.

pozdrawiam,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.