Skocz do zawartości
IGNORED

pomysły na upgrade systemu

Arek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pawiowy/maleo

(Konto usunięte)

Nie mam w srodku nic i więcej jej nie włożę oczywiście waciory . Po jej wyjęciu wszystko się poprawiło. Spektakularnie wprost poprawiła się lokalizacja . Przedtem nawet na b.dobrych realizacjach ( np. Cheski ) pozorne źródła miały pewne rozmycie , teraz ich brak , jeżeli można użyyć takiego słowa. Jedyne co zaobserwowałem in minus , to lekkie podkreślenie sybilantów na 3 może 4 płytach ( gorszej realizacji ) i to przy słuchaniu na conajmniej 12 godzinie. Myślę ,że i to usunę bo będę robił wewnętrzny upgrade tylko jakoś na razie nie mogę się przyłożyć , ale to tylko kwestia czasu.Plan mam opracowany dzięki pomocy kolegi.Waciorę warto wyrzucić i posłuchać , jest źle wkładam ją z powrotem i po kłopocie ,a efekty mogą przerosnąć oczekiwania. Pozdrawiam.

Gość Obserwator

(Konto usunięte)

A se pierwszy audiofilu mozesz wydawac na klocki ile chcesz.

Sluchalem niedopasowanego "toru" za okolo 60.000,00PLN.

I czulem jego sile, ale mu brakowalo "jaj".

Dzwieki walily, ale mialo to wydzwiek koncertu heavy-metalowego.

Juz lepiej zagral ustawiony w tym samym miejscu zestaw za 10.000,00PLN.

Bez tej mocy, ale jaka klarownosc.

Ale byly kabelki, byl kondycjoner, byla dobra "atmosfera" zestawu.

mój ojciec ma zakłąd kamieniarski a w nim tanie i ładne kamienie z chin (granit, marmur, piaskowiec). jakbys był zainteresowany to daj znać. takie wymiary czesto sa traktowane jako odpady wiec tym lepiej.

Nie wiem, czy mnie zabijecie, ale sie przyznam, że różnica w dźwięki między zwykłym predłużaczem a listwa sieciową, komputerową z filtrem (60zł) jest kolosalna, podczas gdy przejście z listwy na kondycjoner daje juz poprawe niewielką, bardzo niewielką. Mam kondycjoner Heliona.

Gość Grześ

(Konto usunięte)

W piątek kupiłem gniazdo IEC z filtrem. W sobotę wymieniłem! Panowie polecam. Pomomo wcześniejszych filtracji b. to pomaga. Teraz zbuduję trafo separujące. Będzie dostarczać prąd na podobnej zasadzie jak kondensator jaki stosuje się w samochodach do wzmacniacza. Koszt gniazda z filtrem to 18 zł.

mi tez sie zdaje ze kolumna nie musi przenosic powyzej 20khz tu sie zgodze z ''piewszym...''

nawet jesli sa harmoniczne w pasmie slyszalnym kolumna i tak je przeniesie ale jakos nie widze

mozliwosci rozlozenia dzwieku na skladowe o czestosciech mniejszych a raczej na wieksze

natomiast cedek jak najbardziej powienien przenosic powyzej 20hz bo te dzwieki moga sie zdudniac

i dawac efekty w pasmie slyszalnym co kolumna juz przeniesie

ale to moja opinia nieprzemyslana dokladnie

w poprawe bez wydawania kasy wierze jak najbardziej glownie przez poprawe ustawienia i akustyki pomieszczenia

podkladki granitowe maja sens ale wiekszy mialoby doklejenie ich do glosnikow bezposrednio i zwiekszenie sztywnosci polaczenia

przetwornik - obudowa -(po to sie stosuje mdf) sam tak kiedys zrobilem odkrecajac i wycinajac podkladki z korka dosyc sztywnego - po mocnym docisnieciu

to usztywnilo przetworniki. Mozna by tez wkleic przetworniki ale klejem o duzej sztywnosci np zywica epoksydowa - az tak sie nie bawilem

co potem mam powiedziec gosciowi ktoremu mialbym sprzedac?

generalnie membrana ma pracowac a kloumna byc nieruchoma wtedy jest najwieksza skutecznosc - oczywiscie po przekroczeniu pewnego pulapu

poprawy sa juz niewidoczne (nieslyszalne) o ile wogole sa

z mazakami dajcie spokoj transmisja jest kwantowa 0 1 i dobry naped czyta bezblednie niezaleznie od koloru

odnośn ie cokoów pod kolumnami - opisalem dokaldnie w 1szym wpisie jak zrobilem to u siebie.

Kolumny sa przyklejone do cokolow - ale tak ze mozna je odkleic w razie potrzeby.

"zabawa" z cokolami kosztowal mnie ok 2 stów - a poprawa nie jest kilkuprocentowa, tylko znaczaca i zauwazalna od razu - w kwestii jakosci basu i przestrzeni.

Idę o zaklad, że zadne okablowanie nie wniosloby tu tyle dobrego

Kto nie wierzy - zapraszam na odsluch do Ostrowa wlkp - zrobimy porownanie - z "glazami" i bez

Zgoda, że to nie to samo co nowe kolumny za 2-3 razy wieksza kase - tylko w tym wypadku musialbym sprzedać posiadane kolumny i dolozyc drugie tyle albo i wiecej do nowych.

https://www.audiostereo.pl/topic/176-pomys%C5%82y-na-upgrade-systemu/
Gość Zaniepokojony

(Konto usunięte)

Male dywagacje odnosnie gniazda sieciowego IEC z filtrem, czy przewod ochronny-PE podlaczacie bezposrednio do obudowy? Np. kazde CD ma II klase ochronnosci, czyli sa tylko dwa przewody zasilajace fazowy i neutralny dolaczone do transformatora zasilajacego, ktory jednoczesnie pelni role separujaca zasilania sieciowego od zasilania elektroniki i sygnalow wyjsciowych. Obudowa w tym przypadu przewaznie podlaczona jest do masy zasilania ukladu, a tym samym do masy sygnalow wyjsciowych. I teraz wlozenie gniazda zasilajacego IEC z filtrem sieciowym powoduje podlaczenie przewodu ochronnego do obudowy (przewaznie takie gniazdo sieciowe IEC z filtrem ma metalowa obudowe, ktora podlaczona jest do przewodu ochronnego PE). W tym momencie masa sygnalow i zasilania elektroniki podlaczona zostaje bezposrednio do przewodu PE - tracimy separacje od zasilania sieciowego. Jak wiadomo przewod PE jest gdzies na zewnatrz budynku podlaczony do przewodu neutralnego. Wnioski: czy taka przerobka likwidujaca separacje galwaniczna (transformator) sieci zasilajacej od sygnalow wyjsciowych (oraz zasilania elektroniki) nie jest zbyt ryzykowna??? A gby w razie jakiegos uszkodzenia na wyjsciu pojawi sie napiecie sieciowe, bo nie ma juz izolacji - to reszta urzadzen podlaczonych do tego urzadzenia raczej nie bedzie sie czula dobrze ;-)

Gość do pierwszego audiofila RP

(Konto usunięte)

"Trzeba byc nie lada matolem, zeby uwierzyc w takie bzdury. Po co wam glosniki przenoszace 100 kHz, kiedy sami slyszycie w najlepszym przypadku do 20 kHz, a tak naprawde nie bylibyscie w stanie odroznic muzyki, ktorej pasmo byloby ograniczone do 16 czy 20 kHz." Czy szanowny kolega słyszał kiedyś, albo może czytał w tych "naukowych publikacjach" o tzw harmonicznych, bo pewnie warto by było uzupełnić wiedzę...Nawet jeśli danej częstotliwości nie "słyszymy" to jej harmoniczne(jeśli mówimy o ww częstotliwościach) zawierają się w paśmie słyszalnym i niewątpliwie mają wpływ na odbiór tego co płynie z głośników.Pozdrawiam i życzę bardziej merytorycznych wypowiedzi.

Gość merle

(Konto usunięte)

Co do kabli sieciowych: oczywiscie pomiedzy kondycjoner (albo moze lepiej filtr), a zrodlo.

Natomiast z pomyslow typu zrob to sam - prosze uprzejmie. Wywalamy fabryczne nozki spod urzadzenia (np. gramofonu jesli mial tylko tanie gumy, albo spod odtwarzacza CD). W to miejsce przyklejamy sorbotany IXOSA (nie Audioquesta, bo Audioquesty wygladaja odpustowo). Calosc umieszczamy na plycie granitowej pozostalej po przymiarce rodzinnego nagrobka. Pod plyte dajemy regulowane kolce Audio Forte. Nic tego nie ruszy...

Gość Vegetson

(Konto usunięte)

Sprawdź polaryzację sieci!Odłącz sprzęt(na początek sam wzmacniacz), przekręć wtyczkę sieciową i sprawdż w którym położeniu jest lepiej.

Jeśli polaryzacja jest dobra to poprawia się wszystko!!!Oczywiście z CD robimy to samo.

Dobrze jest też zastosować filty sieciowe.

Na początek może to być dobra listwa sieciowa z filtrem przeciwzakłóceniowym. Polecam Audiograde regenerator. Naprawdę jest świetny.Dobrze też sprzęt uziemić, ale w żadnym wypadku przez kaloryfer.

Można też odizolować sprzęt od drgań podłoża stawiając go na trzech kolcach. Moim zdaniem lepiej na trzech niż na czterech, bo nie trzeba nic regulować.

Gość Hihiś

(Konto usunięte)

Znam jednego szewca co robi audiofilskie buty do słuchania muzyki. Tłumią one drgania przez co odbiór jest wierniejszy, dzwięk szybszy itd. Spróbujcie bo to rewelacja. Można wtedy zejśc z kosztów i wyeliminować stożki, podstawki itp. Mój kolega natomiast wykonał specjalne łapacze dzwięku. Zakłada się je na głowę. Powodują, że dzwięk nie odbija się od ścian a wpada prosto ucho. Najlepszy rezultat uzyskać można na dobrym materiale muzycznym np. disco-polo. Noga sama chodzi w rytm basu.

alez tu powaga panuje. chyba to przez ta nadchodzaca zime.

proponuje zrobic logowanie uzytkowników oraz podzielic forum na 3-4 działy tematyczne.

jezeli admin chce to moge pomóc i zrobic takie forum.

Panowie wyluzujcie!!!

Hihiś z Was zazartował. I słusznie!!! Jak chcecie poprawić brzmienie z cienkim portwelem nic nie wydając? Czy myślicie, że nikt prócz Was nie pracuje nad poprawa brzmienia? Jesli chcecie poprawy to zmieńcie sprzęt na lepszy i po krzyku! Sam przed laty chorowałem na audiofilię. Jest to cięzka choroba ale uleczalna! To tak samo jak bum z dworca centralnego chciałby wyrwać dupę z dobrego hotelu i zafundować jej kolację z suchej bułki!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.