Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny wybrać

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie zastanawiam się na wyborem kolumn,które wybrać:Avance 509 mkII,B$W 603 S3 czy też ESA Vivance,pomieszczenie to pokój o powierzchni 30 metrów kwadrat.najbardziej brzmienie ,które mi odpowiada to dużo wysokich i głęboki bas,kolumny podłączyłbym do Yamahy 730.

https://www.audiostereo.pl/topic/1768-jakie-kolumny-wybra%C4%87/

Ja bym w ogóle odpuścił sobie ESE Vivace z uwagi na to, że wooferki to nic innego jak Vifa 18TC. Z Avance też nie wyciągniesz tego co chcesz. Tych B&W nie znam. Za tę kasę można kupić lepsze kolumny niż te Esy (już nie mówiąc o możliwościach DIY)

pozdrawiam

to ja znowu zadam to samo pytanie - jakie lepsze glosniki mozna kupic za ta cene (lepsze od Omeg 509 czy Vivace) - juz druga osoba twierdzi,ze mozna ale nie podaje konkretow (pomijam DIY bo nie kazdy sie w to bawi).

w innym poście na tej stronie (Temat 1452 "Jakie kolumny polecacie do Yamahy") są wyrażane opinie na temat kolumn z tego przedziału cenowego. Autorowi postu chodzi mniej więcej o to samo co Tobie - czyli głównie dobry bas

pozdrawiam

I co z tego, że w Vivace są Vify z serii TC ? Czy to, że 18 TC to jeden z podstawowej wersji głośników jakie oferuje Vifa, to już z założenia złe ? Co z tego, że membrany są tam papierowe, mocno powlekane jakimś usztywniaczem a kosze plastikowe ? Prawda jest taka, że Vifa jest tak renomowaną firmą, że poniżej pewnego poziomu nie schodzi. I tak jest z serią TC. Solidne głośniki o niezłym brzmieniu, zwłaszcza, gdy się je dobrze zaaplikuje do zestawu. A chłopaki z ESAy zrobili to jak na cenę 2300 - 2400 zł za komplet naprawdę więcej niż nieźle. I dajmy sobie spokój z takimi tekstami jakie juz zdarzały się na Forum - "Vifa TC zamula..." Bo prawda jest taka, że w swojej cenie i seria TC i Vivace, to naprawdę dobry wybór. Dużo droższe zestawy posiadają często gorsze głośniki a tylko renoma producenta podbija ich cenę.

Ja mam YAMAHĘ 1300 podłączoną do B&W 603 S3. Bas w tych głośnikach jest taki że filmy można oglądać bez suba (należy tylko zrobić odpowiednie ustawienia w amplitunerze). Kolega ma YAMAHĘ 1200 i DALI 6006 , dzwięk jest może bardziej dynamiczny ale jakiś tekturowy. Sprawdzić warto, a nóż ci się skodoba.

Z doświadczenia wiem, że DALI 5005, 6006 wymagają sporo pracy przy ich właściwym rozmieszczeniu.

Może Twój kolega kiepsko je umiejscowił ?

Niech spróbuje ustawić Dali równolegle ściankami bocznymi do siebie. Tak żeby fronty tych kolumn nie były skierowane bezpośrednio na słuchacza, w tym przypadku może to dać dużą poprawę zarówno w dziedzinie stereofonii jak i samej przejrzystości.

pozdrawiam

Axel dobrze rzecze, ja mam właśnie Bowersy 603 s1 i jak miałem skierowane w kierunku kanapy to była porażka, dopiero jak je ustawiłem równolegle ściankami to się zrobiło fajnie. aha i bardzo się poprawiło w biwiringu (szczególnie basik). Tak więc trzeba eksperymentować z ustawieniem.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Odnośnie tego ustawienia. Zauważyłem, że przy takim ustawieniu trzeba być stosunkowo daleko od kolumn względem szerokości ich rozstawienia.

Tzn, że odległość słuchacza musi (przynajmniej w moim przypadku) być większa niż szerokość rozstawienia kolumn. W przyciwnym wypadku zamiast przestrzeń się "rozszerzyć" na boki spłaszczy się.

Trzeba poeksperymentować - bo naprawdę warto. Zmiany mogą być kosmiczne.

pozdrawiam

Hmm w tej cenie proponowałbym Ci zajzec na allegro...ceny kolumn sa nawet o 30% nizsze niz w sklepach a to sa nowe!

Ja polecam za mniejsze pieniadze QBA Elements 4000 cena nowych 1900-2200 w zaleznosci od wykonczenia obudow a dodatkowo moga Ci ustawic zwrotnice pod twoje sugestie i pozatym zapas basu jest naprawde OGROMNY jak na ta cene....

Rowniez jak lubisz mocny niski bas moze sprobuj zrobic taki układ ze kupisz 2 dobre podstawkowe monitory i do tego 2 subwoofery pasywne...osiagniesz swietne wysokie i srodek a do tego bas bedzie potezny..moze to nie jest czysty audiofiski zestaw ale powinien Ci podpasowac :)

A najlepiej to wez sprzet do domu i posłuchaj wkoncu 3tys zł (bo tyle mniejwiecej chcesz wydac ) to nie male pieniadze i sprzedawca powinien Ci udostepnic na 1-2 dni do odsluchu kolumny. Moze sie okazac ze to co w sklepie brzmialo rewelacyjnie w domu wogule nie bedzie chcialo grac. ! A jezeli nie masz mozliwosci wypozyczenia to na odsłuch w sklepie bierz koniecznie swoj wzmacniacz zminimalizuje to ryzyko niedopasowania na lini kolumny-wzmak

pozdrawiam

ROBERT

do roberta z gdańska: słuchałem takie zestawu jak mówisz chyba prod. Esa - czy przypadkiem nie mówisz o tym samym? ja słuchałem tego na jakiejś lampce i było świetnym rozwiązaniem. komplet na ratuszowej do kupienia był chyba za 3700pln (2 monitory i stereofoniczny sub pasywny). nie miało to oczywiście nic wspólnego z kinem domowym - to był zestaw stricte do słuchania muzyki i to zestaw "piekielnie" udany...

Do PARMENIDESA : Hej ! Nie niesłuchalem tego zestawu a szkoda... Moj pomysł na zestaw 2 monitorkow z DWOMA subwooferami (na kazdy kanał oddzielny sub) to moj pomysl na fajnie brzmienie w małej cenie :) . Kombinuje tak: monitorki zazwyczaj gore i srodek maja piekny znacznie lepszy niz podlogowce w tej samej cene ale za to jak trzeba posluchac glosniej czy zrobic mała impreze :) zupełnie odpadaja i tylko by sie zniszczyły. Znowu podłogowce nie boja sie basu ale czesto kosztem srodka i gory ktory jest jak by z tył ...przynajmniej w cenie ok 3 tys para.

Pomysl z subwooferem kiedys potpatrzylem u znajomego. Posiadal dwa monitorki firmy Gale (chyba refference monior) i dwa suby PASYWNE Revoxa (kazdy wie co to Revox) :). Suby mialy wlasna zwrotnice obcinajaca pasmo niskie na satelity ale nie mialy wzmacniacza wiec nie zniekształcały tak dzwieku. Efekt: REWELACJA !!!!

Wiem ze mial problem z doborem odpowiednych monitorkow do tych kostek revoxa ale sie oplacalo. Najlepsze było to ze mial pokoj 25m2 a suby sprytnie ukryte tak ze niebylo ich widac i wygladalo to tak jak by te malutkie Gale robily cały ten niesamowity dzwiek. Sam sie na tym łapalem ze w pierwszej chwili mimo ze wiedzialem o subwooferach to i tak to porazało :))) ze te mikruski tak graja. Niektorzy do dzis pewnie sie w glowe łapia co tam w tych Gale bylo :)))

Teraz jak bym mial skladac taki zestaw to zrobiłbym tak : Dynaudio 42 i do tego jakies dobre (podobno Tannoy ma calkiem niezle) pasywne subwofery. Trzeba by to bylo wyprobowac ale mozliwe ze zagralo by to lepiej niz inne znane kolumny w tej cenie a najwazniejsze jest to ze spokojnie na takim zestawie mozna by ogladac DVD i zrobic przyjecie:)

Narazie jednak zlozylem zamowienie na QBY elements 4000 (w domu mam na probe 3000) i wtej cenie sa bardzo uniwersalne jako stereo i fronty do DVD...moze kiedys jak zarobie duzooo pieniazkow bede skladal juz cos pod HiEnd ale narazie musze miec uniwersalny budzetowy zestaw :(

pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.