Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie Sonus Oliva

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

arek67

Ja porównywałem je do moich PAD-ów. W systemie A. P. przy porównaniu opadła mi szczęka, nie spodziwałem się

aż takiej różnicy na niekorzyść PAD-a :). Pod względem barwy, przejrzystości i precyzji.

Nie wiem czy to wina samych kabli czy niedopasowania do systemu, bo umnie było sumarycznie lepiej na PAD-ach. Jestem starsznie ciekawy tej najbardziej wypasionej wersji , nie wykluczone że się skuszę zamiast IC PAD-a.

S. O. sa moim zdaniem dużo lepsze od Sitechów, nawet droższych pod względem muzykalności , basu i ogólnie tzw. wykopu ( nie porównywałem bezpośrednio ) . Z droższych Sitechów słuchałem SQ 8o G3 i SQ 60 G3 GOLD

60 G3 na pewno był bardziej szczegółowy i przejrzysty ale nie był tak muzykalny.

piter - Seria FTM bardzo różni się od serii SQ , jest bardziej analogowa , bardziej wygładzona . Kupując FTM"a u Prządki zapłaciłem wtedy 4700zł za 0,5m , fakt drogo , ale ten kabel potrafi bardzo dużo , a przekonałem się o tym jak chcąc go sprzedać został podłączony pod wzmak lampowy osoby zainteresowanej zakupem .

OOOOOOOOOO , niebo się otworzyło i poraz pierwszy tak naprawdę usłyszałem jak cos takiego może zagrać ( czy kable mogą grać ? :) ) .

Chociaż powiem , że pod moim tranzystorem zachowywał się również bardzo dobrze w porównaniu z wcześniejszymi kabelkami różnych i również znakomitych firm !

Pozdrawiam

Właśnie dopiero wszedłem do domu po powrocie z trójgrodu, gdzie spędziłem miniony dzionek. Zildjian bardzo żałuję, że musiałem wracać- weekend przecież :):):)

W Sonus Oliva obejrzałem nowe konstrukcje i posłuchałem kolumn za śmieszne pieniądze na tanich głośnikach. Dzwięk powalający. Jeśli więc ktoś jest zainteresowany wolnostojącymi kolumnami za kwotę1000zł a brzmiącymi audiofilsko jak za parę tysięcy to polecam. Rewelacja. Podobnie jak nowe kable wyposażane w Bulet plugi.

No to idę się zdrzemnąć. Jazda była fatalna z powodu deszczu i kratkowych wariato-samobujców na drodze.

andrea29 => to są najzwyklejsze IC w czarnej koszulce jaką można dostać w każdym sklepie elektronicznym -

nic nadzwyczjnego.

Jestem bardzo, bardzo ostrożny względem każdego rodzimego rękodzieła i do tej pory sporo odsłuchiwałem ,a nigdy nic nie kupiłem !!!

Z krajowych wyrobów zainteresował mnie GC i namówiłem znajomego na jego zakup.

No i teraz te IC Sonus Oliwa nie wszędzie będą pasować, ale to bardzo wysoki poziom i raczej nieosiągalny dla konkurencji w tej cenie.

Brak mi w nich trochę czarnego tła, ale ta muzykalność ,barwa , one się rwą do grania i osłodziły trochę moje Nautilusy.

NAPRAWDĘ WARTO SPRAWDZIĆ - to w końcu nic nie kosztuje.

-> gutekbull: ok. Słucham (od czasu do czasu) u siebie różnych "prototypowych" IC.

Bardzo się cieszę się, że wszedłem w posiadanie (na stałe) Strong 3 fadeovera, choć aktualnie na nim nie gram, ale do czasu... ;)

Z uwagi na nieco rozbabrany swój system w chwili obecnej (eksperymentowanie z kolumnami), nie chcę odsłuchiwać niczego nowego, dopóki nie doprowadzę go do stanu mnie satysfakcjonującego (oczekiwania rosną ale zdroworozsądkowo, myślę ;)

Ulepszanie systemu idzie mi baardzo wolno z różnych przyczyn lecz nie zamierzam się spieszyć. /Co nagle to po diable ;)/

Potem nadstawię uszu (z czystej ciekawości, a nie z chęci/potrzeby zmiany okablowania). Chcę spróbować Audionowy (Kolega, którego zdanie, gust muzyczny i zdrowy rozsądek) sobie cenię wpiął IC A. w swój system). Mógł wybrać inny kabelek... Teraz fajnie piszecie o S.O. więc chyba też spróbuję.

Lubię zabawę w słuchanie kabli, bo to jest taka "bezinwazyjna rzecz. Gdy trafi się coś naprawdę interesującego i dobrego w moim mniemaniu, kupuję.

Moim priorytetem są wciąż kolumny...

Andrea29 => to są dość elastyczne kabelki. Ja mam dość jasny system i bałem się dwóch srebrnych kabli, ale najwyżej jeden pójdzie do radia. Na razie mi się podoba, osłodziło-ubarwiło moje Nautilusy i pewnie cię zaskoczę, te kable mają świetny bas i dużo szczegółów u Zidijana przestrzeń - perkusja była na balkonie ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-870-100006008 1170270674_thumb.jpg

post-870-100006009 1170270672_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gutek-> spróbuj głośnikowych klasycznych i nowej wersji w izolacji powietrznej jako dwa oddzielne kable dla (-) i (+). Wczoraj słuchałem, choć były problemy z odsłuchem. Tak sie narobiło,ze wciąż dzwonią telefony a p.Andrzej matyle roboty.... :):):):)

-> gutekbull: nie wiem co masz na myśli z tym zaskoczeniem, że mają bas ? Przecież grubość kabla nie świadczy o jego potencjalnych możliwościach ad. jakości przetwarzania tego podzakresu. Inaczej: to nie ma nic do rzeczy - tyle wiem z doświadczenia. Jeśli one go "mają", a są(?) do tego kablami o znakomitej rozdzielczości i równoprawnie, liniowo przekazują całe pasmo to godne są zainteresowania. Dla mnie liczy się jeszcze oddech, swoboda, barwa i kupa in. aspektów, które są dla oczywiste - dlatego nie będę wymieniał.

Dzięki za zamieszczenie fotek. Istotnie - niewiele to dało, bo prócz czarnej koszulki i wtyków nie ma nic do podziwiania. /Nie szkodzi./

Pozdr.

andrea29 => wszystkie srebrne kable jakie do tej pory słuchałem - szczególnie z tego pułapu cenowego i znacznie droższe, miały kłopoty z basem, albo było go mało , albo się rozłaził.

Tak nastawiony spodziewałem się złego basu , a tu było bardzo ok.

zildjian, gutekbull

A jak z brzmieniem tych wypasionych wersji w stosunku do normalnych, znika w nich te odczucie chudości dźwięku ?

Ma odpowiednie wypełnienie ?. I czy wraz z lepszym wypełnieniem nie pogorszyła się jakość w zakresie wysokich ?

piter => dzwoniłem do pana Witka i ponoć ja już mam - testuję tą wersję grubszą.

Pewnie można by bylo do czegoś się przyczepić - jak zawsze, ale kabelek ma pewne cechy wybitne,

i co ważne chce się słuchać ,tak muzykalnego kabla nie słyszałem - przez niego całą sobotę przesiedziałem w domku - nie chciałbyś słyszeć komentarza mojej żony w tej kwestii ;-)

gutek

A jednak Mac nie jest taki nieczuły na okablowanie jak dotąd uważaleś ?:)

No właśnie, te kabelki mają coś takiego rzadko spotykanego , co powoduje że od razu po jego wpięciu

nawet bez dokładnej analizy brzmienia , ma się odczucie że wszystko w systemie ustawia sie na swoim

miejscu i brzmi jak trzeba.

Kurna ma... albo się zmówiliście i kleicie głupa, albo te kabelki są naprawdę tak dobre i ciekawe jak piszecie. Wybaczcie nieufność - żyję 40 lat, mam swoje zdanie, jestem audiozboczony i to moje usprawiedliwienia :)

To jak można(?) je otrzymać na próbny odsłuch ? (Istnieje ryzyko upublicznienia opisu z wrażeń na forum (jak kabli fadeovera), no chyba, że zainteresowany zastrzeże, że tego sobie nie życzy, bo się boi wpadki ;)

Pozdr.

andrea29

He, he najlepiej spróbuj sam przekonasz się :). Mi sie wydaje, że te kable pokazują naprawdę co potrafią dopiero

w bardzo przejrzystych i neutralnych systemach - w domyśle lampowych. Im wiecej potrafi pokazac elektornmika , tym lepsze się okażą.

O ile wiem, Pan Witek ma w specjalnej cenie parke 40cm - jesli taki Ci wystarczy to moze dostaniesz dobra cene. A jesli potrzebujesz inna dlugosc to chyba moze byc ona dowolna - w koncu to kabelki robione sa wlasciwie na zamowienie.

andrea29 => tak andrea zmówiliśmy się , a ja mam w tym 20% ;-)

W życiu nie kupiłem nic robionego u nas w kraju z prostej - banalnej przyczyny ;

ponieważ później są problemy z ewentualnym odsprzedaniem - a ja lubię zmiany.

Ja mam IC 120 cm

Tak MaCintosh dobrze się czuje z tymi kablami, ale nie jest to 5000zł za sztukę ;-)

-> gutekbull: Mój IC ma... eee, widzę, że nie mam czym się chwalić przy Twoim :(

;))

A na serio to da mi ktoś jakieś namiary na p. Witka ? (Może być na priva.)

Coś jeszcze powinienem wiedzieć ?

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.