Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie Sonus Oliva

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Zildijan- padła mi komóra dlatego brak odpisania. Gratuluję nowego nabytku. Oba produkty są jednak oparte na Focalu . Czy jesteś więc do końca zadowolony? Dopiero co wróciłem do domu po pływaniu. Rozgrzewam sprzęcik i będę nadrabiał braki w lekturze forum. Pozdr. do których dołącza się Frank, który jest na Grochówce (niedaleko posiadłości L.Rywina na Bełdanach).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy to ta sama firma co te kable?

ma ktos kolumny od Pana Andrzeja?

co o nich myslicie

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kable przyjechały. Głośnikowy i IC Xlr oraz Rca. Po wpięciu dzwięk zrobił się jasny, szczegółowy, szybszy, ale bas wątlejszy. Dzwiek jakby szczuplejszy. Nawet żona stwierdziła że chyba za jasno się zrobiło.... Grzeje je cały czas. Mam nadzieję, że się wyrównają pasma.

Niestety rca za Chiny Ludowe nie mogę wcisnąć na wejścia...

=>pitdog

Jak sobie poradziłeś z przyłączeniem kabli bi-wire do piecyka? Mój bi-wire to dwa osobne kable: cieńsze druty góra i grubszy dół. I tu tkwi problem, aby solidnie przykręcić kabelki do piecyka. Kłopot mam z cieńszym, który nie trzyma się wtyków jak diabeł sołtysa, bo gruby już jest na amen przykręcony.

Kolumn tych SonusOliva słuchałem. Mimo tanich głośników brzmienie jest bardzo dobre. Powiem więcej- śmiało padną przy nich konstrukcje do 4000zł.

Zildjian- ciekaw jestem jak będziez S.O.?

Jeszcze raz podaje sposob na wsadzanie RCA SO (polecany przez producenta wtykow)

Bierze sie suszarke do wlosow i nagrzewa koncowke (oczywiscie z umiarem), polymer robi sie plastyczny i wkladamy (potem powinien sie dostosowac)

Dla porownania w gniazda cardasa latwiej bylo je wsadzic niz w Vampire (porownujac dlugosc grzania)

=> lucasd

Dziękuję za radę. Niestety dzisiaj w Poznaniu było strasznie parno i duszno, no i to nazwijmy "podniecenie" nowymi kablami i wyłączyło mi się myślenie. Wtyki nazywają się DEXON i są z nakręcaną obudową. Gdy ją odkręciłem po prostu wtyk wszedł a później dokręciłem. Wcześniej robiłem odwrotnie. Z max zakręconym wtykiem pchałem itd. Aż wstyd...;-))))

Twój sposób chyba dotyczy innych wtyków

Zydelek

Mam podobne wrażenia do kolegi Emesze2 w odniesieniu do kabli głośnikowych(interkonekty są znakomite!)

W stosunku do XLO/Audiograde muszę trochę więcej odkręcić Krewetkę,aby uzyskać zbliżony poziom głośności (to nie wada),dżwięk ogólnie bardziej wygładzony,stępione kontury.Popróbuję jeszcze z zastosowaniem kabla na tor wysokotonowy do pary z XLO na dół.

Chyba jednak wiele zależy od reszty systemu - patrzcie wpisy koleżanki Chipendale. No i ta cena !

Zydelek

Mam wersję standardową? co to oznacza, jesli zamawiałem wypasioną... Kontakt z Sonus Oliwa był jednym z przyjemniejszym z tej branży... Mam nadzieję,że to pomyłka. Co można lepiej niż "wypasienie" ( moja babcia chodząca na KOMPLETY do Hrabiny Tułodzieckiej- film "Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy" jeśli ktoś pamięta byłaby załamana tym określeniem) Tu nie chodzi o pieniądze, tylko fakt...

Przepraszam za brak precyzyjnej wypowiedzi.

Obecnie najdroższe Sonusy robione są na Bulet plugach. Same wtyki w zależności czy są z miedzi czy srebra kosztują od 160 do 350zł w porównaniu z Dexonami w cenie 80-120zł. To przekłada się na jeszcze większą gładkość, czystość, przejrzystosc, muzykalnośc i bas, dajac lepsze brzmienie. Natomiast poczekaj. Wtyki zawsze będziesz mógł zmienić. Potraktowany na pewno będziesz serdecznie. Być może na Dexonie będzie super. Wielu moich znajomych nawet nie myśli o wymianie wtyków i jest O.K. Natomiast co do samego wypełnienia, zaobserwowałem pewną zależność. Im kabeljest grubszy, tym lepsze wypełnienie i bas. Im cieńszy (w ramach rozsądku), dzwięk jasniejszy i bardziej zwiewny. Tak więc co się komu podoba. Producent jest w stanie "zestroić" kabelek pod ucho słuchacza. Technologia, rodzaj przewodnika zawsze jest taki sam.Są druty cieńsze i grubsze. Mozna stosować dobierając grubością lub je mieszać między sobą (jak w przypadku Ultralinka), może być bez ekranu i ekranowany. To tyle zgrubsza. Wszystko więc zalezy od Ciebie samego. Mam 6 par- każda inna, podobnie jak głośnikowe. Na początek rada!!! Wygrzej je minimum 150-200 godzin, a potem napisz. Do tego czasu wstrzymaj się z jego oceną.

Aha!

I będzie się rozkręcać. Nie będzie wszech obecnego, podbarwionego i jednostajnego basu. Będziesz miał czysty, rytmiczny a kiedy został nagrany nisko to zejdzie w sposób naturalny. Barwa, puls, rytmika to duże plusy dla kabli.

Ocena jest wstępna... tak jak napisałem.

A dziękuję za wyjaśnienie róźnic, bo kontakt z SO sprawil mi wielką przyjemność. Lubię płacić na słowo... jeśli ktoś rozumie co się wtedy czuje!

Podpisuje sie obiema recoma pod tym, co powiedzial Zydelek.Kabelek glosnikowy w bi-wiringu jest rownie znakomity jak IC!.

Wykazcie odrobine cierpliwosci, a z pewnoscia zostanie wam to nagrodzone!!

U mnie glosnikowy rozgrzewa sie w systemie juz od miesiaca.Przez pierwsze dwa tygodnie bylo bardzo dobrze- do basu mozna bylo sie przyczepic, ze nie ma takiego wypelnienia, ze przy "gestych" aranzacjach gdzies sie chowa!!Nastepne dwa tygodnie pokazaly na co go stac!Sumujac jeszcze nie mialem u siebie tak dobrego dzwieku(wczesniej probowalem glosnikowych Transparent Audio MusicWave, MIT-850, JPS Superconductor+ oraz Tara LAbs Gen2 jako single connection) jak teraz z tymi srebrnymi kabelkami.Dzwiek jest zwarty,cholernie impulsowy, dynamiczny, przestrzenny, czysty jak gorska zrodlana woda.. ach generalnie....zajefajnie!!!

Dla zobrazowania dodam, ze slucham muzyki codziennie po ok 4-6 godzin.

U mnie IC zaskakuje mnie raz po raz - do tej pory nie wiedzialem, ze z mojego (dosc specyficznego) zestawu mozna uzyskac taki bas :) Gora tez jest bardzo ladne - dzwieczna, zwiewna - z oddechem. Po AN Lexus brakuje mi troche wypelnienia srednicy, przez cos nagrania nie sa az tak namacalne - ale cos za cos - po prostu na razie zostaja obydwa kable i bede ich uzywal w zaleznosci od nastroju.

Panowie, mój wpis to pierwsze wrażenia... Jak się wygrzeją też napiszę. Zadziwiające jest to, że moje pierwsze wrażenia różnią się tak znacznie od jednego czy dwóch wpisów wcześniej. Inny system, słuch czy kabel?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.