Skocz do zawartości
IGNORED

Zapisy na kable sieciowe

Frycu

Rekomendowane odpowiedzi

wydaje mi sie, ze to juz mała przesada.. po co 3x 2,5 i do tego jeszcze 3x 0,5 ochronnej w zwykłym kablu sieciowym? musze sie przyznac, ze kupuje ten kabel tylko dla tego, ze chce miec kabel ekranowany - i dla mnie jest to glowne kryterium. gdyby ktos zaproponował kabel z podwójnym ekranem z folii miedzianej 3x 2,5 to taki bym wział. ten olflex 110 wydaje mi sie w miare normalnym wyborem..

dlatego ja bym zostal przy pierwszym kabelku, ewentualnie innym "normalnym". takie jest moje zdanie ;-)

Ps. narazie naliczylem 72 m kabla (jezeli wszyscy, ktorzy sie do tej pory wpisali beda chcieli olflexa).

100 m to maksymalne zamowienie, ktore moge zlozyc. Chyba, ze nie obejdzie sie bez cięcia..

Właśnie dzwonilem do Lappkabla i kabel rzeczywiscie kosztuje już 7,90 netto. Kabla nie mają w magazynie i trzeba czekac 10 dni na sprowadzenie, a koszt wysyłki do klienta pokrywa Lappkabel przy kwocie netto 1000 zł i wiekszej, wiec niestety raczej sie nie załapiemy..

Ze swojej strony wezmę 10 m, w końcu trzeba dobic do tej setki ;-)

Prosze o potwierdzenia forumowiczów, ktorzy wiedza juz ze chca OLFLEX'a.

Powyższa lista jest w kolejności zgłoszenia zapotrzebowania na kabel.

Moj adres jest w "o mnie".

I teraz druga sprawa: ciągniemy dalej czy konczymy na 100 m? Jezeli chcecie isc dalej, do 150 metrow, to Lappkabel oszczedzi nam koszty wysyłki, ale nie ja gwarantuje że taką ilość kabla zdołam wyslac w ciągu 1 dnia.. oczywiscie postaram sie zrobic to jak najszybciej, chocby z racji tego, ze sam narzekałem przy innym zbiorowym zamówieniu gdzie musiałem czekac ponad tydzien ;-) Mam teraz jeszcze wakacje, wiec moge zapewnic ze jak tylko dostane kabel to tego samego dnia zaczynam ciąć i pakowac..

Czy macie moze plany zamówienia wtyczek. Kupiłem do jednego kompletu wtyczki FURUTECHA w RCM - są pieruńsko drogie (500 pln za komplet) może gdzieś są porównywalnej jakości ale tańsze. Nie przekonują mnie gumowe wtyczki z OBI - szczególnie EIC.

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

Z forumowiczem MPB jest razem 99 m.

Jezeli chodzi o przesyłke kabla do mnie: 100 m waży około 21,1 kg. Nie wiem czym Lappkabel wysyła, ale taka paczka mogłaby już troche kosztować, dlatego ja proponowałbym dojść do 150 m (netto 1185 zl), zamknąć zamówienie i nie martwić się o koszty paczki. Kabel będę ciął i wysyłał w kolejności zgłoszenia.

warrior>

musisz zadecydowac czy zakończyć zapisy bo jesteś 'superwajzorem' tematu. Mnie to jest obojętne tymbardziej, że koszt przesyłki od LAAP-kabla rozłożony na tylu uczestników zapewne nie będzie zbyt wysoki. Podejmij decyzję i już...

pozdrowienia

:-) Tak na marginesie to mogę dodać, że od tego wątku zaczęła się moja przygoda z tym forum. Choć duzo czasu minęło zanim coś napisałem. hehe

.. oto zrobiona siecióweczka z 3plus na 4mm2, na prawdę nie rozumiem waszego zniechęcenia !! Jest to chyba najlepszy niededykowany kabel na sieciówki jaki kiedykolwiek zrobiono ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-> rolf001

zgadza się że najlepsze kable z Lapp to

OLFLEX-SERVO 2YSLCY-JB ... tylko, że ja chyba zdecydowałbym się na bez dodatkowego ekranu... dziwnie jest on rozłożony

rolf ten kabelek już masz, czy planujesz go zamówić...

ja z chęcią coś zamówiłbym

ale razem HGP z helukabla na ok. 10-13 mm średnicy

pozdr jodel

->WarrioR jak zamowienie bedzie do 150m to pisze sie na 6m. Jak do 100 to trudno... Wysylam potwierdzenie na emalie. Moim zdaniem warto ciagnac do 150m w koszty kabelka spadna. No i sie zalape na kabelek;)

Gdyby znalazł się kabel 3x 2,5 w podwójnym foliowym miedzianym ekranie, to z chęcią bym go zamówił.. bo czy jest sens łączenia 4 czy 6 przewodów w jednej sieciówce? Co to da jak w instalacji sieciowej jest drut 2,5 mm2? Druga sprawa: w przypadku napięcia 230 i prądów ktore będą płynęły w takim kabelku nie widze sensu stosowania ekranów z drutów miedzianych.. one w naszym przypadku nie dają lepszego ekranowania niż folia.

A jak uważa reszta zamawiających forumowiczów? Nie chcę nikomu narzucać swojego zdania, po prostu staram sie myśleć logicznie ;-)

Aha - podjąłem decyzję, że ciągniemy do 150 m, wieć możecie zamawiać. Załatwi to nam chociaż koszty transportu. Tylko mam nadzieję, że dojdziemy do 150, żeby nie trzeba było ciąć kabla..

No to jeszcze ja ... 6m poproszę ...

I nie upieram sie przy tym konkretnie kabelku ... jak będzie lepszy to też się piszę ;-))

PS Ma ktoś "real foto" tego kabla ? ... "wygląd"/kolor musi być zaakceptowany przez żonę ;-)

z tego co wiem w kabelku podanym jest podwójny ekran folia+siatka.

ekran łączymy z zaciskami PE i mamy 2x1,5(lub 2,5) na L i to samo na N.

Każdy ma swoje zdanie. Ja uważam że do wzmaków czym grubszy tym lepszy, ale bez przesady

pozdr

P.S. na temat przewodów całej sieci nie dyskutuje, gdyż nie ma to sensu ... jak ktoś uważa inaczej niech podprowadzi sobie YAKY 4x240 od transformatora do klocków to będzie miał pełny full wypas ;-)

W międzyczasie uaktualnię listę:

WarrioR 10 potw.

McGyver 6 ?

robi 3

Tymian 20 potw.

Hiszpan 5

karbidoczaszka 3 potw.

i_nemes 15

Ptyś 10

Leszek 5

ibuks 4 potw.

Marcin (g) 6 potw.

jaro_001 3 potw.

marekzawa 6

MPB 3 (4)

suma: 99 (100)

aztec 6 potw.

marcinb 13 potw.

Marcin Uć 6 potw.

suma: 25

McGyver: daj znac czy bedziesz chcial OLFLEXA.

MPB: jezeli ustalone, ze ciagniemy do 150, to zdecyduj czy chcesz ten dodatkowy metr czy nie ;-)

Zostaje 25 lub 26 metrów kabla do wzięcia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.