Skocz do zawartości
IGNORED

Buduję bass trap - proszę o uwagi

JFSebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dziś wreszcie umieściłem w swoim pokoju 4 panele z wełny Stroprock 50x100x5 cm. Narazie stoją za głośnikami na podłodze. Takie umieszczenie wełny zmiejszyło "górki" wg mnie tak na ucho o połowę...

czy moglibyście polecić mi klej, który nadaje sie do uszczelnienia bass trapa?

planuje wykonać konstrukcje na bazie tuby szalunkowej zaślepionej z dwu stron MDFem

zastanawiam sie tylko jakiego kleju uzyć, zeby to nie puszczało powietrza...

czy uważacie, ze warto wykladać wnetrze tuby mata z wełny mineralnej?

Do swoich rezonatorow uzylem klej Soundial Fix All (kiedys na forum ktos ten klej polecal), przypomina to raczej silicon, ale wielka jego zaleta jest to ze wogole go nie czuc, jest mocny i bardzo elastyczny tak wiec do uszczelnienia nadaje sie znakomicie. Trzeba zaznaczyc ze bardzo dlugo schnie ponad 24h albo i dluzej, zalezy od grubosci nalozonej warstwy.

Co do wytlumienia rezonatora zastosowalem zwykla watoline i uwazam ze jest to bezpieczne rozwiazanie, welny mineralnej nie polecam (niezabezpieczona moze pylic). Mozna tez wlozyc gabke tapicerska, tez niedroga, trzeba tylko pamietac, ze efektywnosc rezonatora (pulapki basowej) okresla jego kubatura, natomiast wytlumienie powoduje rozszerzenie pasma tlumienia (wiekszy zakres wokol czestotliwosci rezonansowej rezonatora). Z doborem wytlumienia trzeba poeksperymentowac, mozna tym sposobem pozbyc sie dokuczliwych podbic czestotliwosci ("samotnych gorek") w penym zakresie dolnego pasma - patrz rysunek wyzej, po zastosowaniu rezonatorow pasmo sie wyrownalo i naprawde slychac roznice.

dzieki :)

co do samej konstrukcji to planuje zrobic 'tube bass trap' czyli uszczelniona z obu stron rura (w przeciwienstwie do rezonatora, ktory o ile sie nie myle ma konstrukcje otwarta)

nie mam w tym temacie jeszcze zadnego doswiadczenia ale zastanawiam sie, czy tuba szalunkowa nie bedzie zbyt sztywna do tego celu...

widzialem, ze niektorzy buduja takie tubowe pulapki z izolacji na rury wykonanej z welny mineralnej

s tego co sie orientuje, teoria dzialania takiej pulapki jest taka, ze powinna sie ona uginac pod dzialaniem zmian cisnienia wywolanych przez niskie czestotliwosci. czy myslicie, ze tuba szalunkowa, ktora jest sztuwna rura z kartonu o grubosci ok 5mm sprawdzi sie w takim zastosowaniu?

"widzialem, ze niektorzy buduja takie tubowe pulapki z izolacji na rury wykonanej z welny mineralnej

s tego co sie orientuje, teoria dzialania takiej pulapki jest taka, ze powinna sie ona uginac pod dzialaniem zmian cisnienia "

No raczej nie bardzo. Zasada działania takiej tuby z wełny mineralnej jest kompletnie inna.

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie. Co to za "szafa która jest między kolumnami na tym obrazku ? Ten obrazek pochodzi z tej strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sa to produkty firmy AbcSoundlab. Ale w ofercie na stronie Akkusa nie ma żadnych "szaf"...

post-6099-100005765 1170271043_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

znalazłem link do profesjonalnego testu właściwości akustycznych pudełek po jajkach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 11 miesięcy później...
  • 3 miesiące później...

Z zainteresowaniem śledzę ten ciekawy wątek z ponieważ jestem na etapie adaptacji swojego pomieszczenia.

Znalazłem na składzie budowlanym formy do zalewania betonu w kształcie walców o śr. 200 - 300 mm i długości 3m wykonane są w żywicy i mają sporą sztywność. Mam zamiar użyć ich jako pułapki basowe ale nie za bardzo wiem jak przeprowadzić ich stojenie. Wymiary mojego pomieszczenia "odsłuchowego" to 3,1 x 5,1 m. Wybór padł na rurę fi=250 mm. Powstaną z niej dwa walce 150 cm wysokości każdy... tylko co dalej...:))

• 1 rok później...

czy ma ktoś z Was wiedzę jak są obliczane takie dyfuzory jak te stojące między kolumnami?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ogolnie to chyba "ustroj akustyczny" albo dyfuzor .. sam jestem na etapie budowy pokoju audio wiec chetnie sie dolacze do pytania

moze to cos pomoze

Ukryta Zawartość

pozdr

Ukryta Zawartość

To "ustrojstwo" nazywa się dyfuzor (rozpraszacz) Schroedera. W tym momencie istnieje sporo rodzajów dyfuzorów, opartych o różne zasady działania (dyfuzory RPG, oparte na sekwencji residuum kwadratowego, oparte na sekwencji pierwiastaka pierwotnego, itd.). Sporo na temat dyfuzorów i ich budowy można znaleźć w książce Everesta. Temat jest rozległy, więc trudno to ująć w kilku zdaniach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.