Skocz do zawartości
IGNORED

Czy za 2000zł mozna kupic lepiej?!

Pablo232323

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Pragne prosic wszystkich ludzi dobrej woli, znajacych sie na sprzecie i muzyce o rade. A mianowicie planuje zakup budżetowego zestawu stereo typowego do muzyki w kwocie do 2000zł. Wiec od poczatku: Kiedys posiadalem kiepskie kino domowe ktore zupelnie do mnie nie przemawialo. Dobre stereo jakos lepiej czuje i wlasnie do niego sie sklaniam. Posiadam pomieszczenie o powierzchni 20m2. Od muzyki oczekuje dynamiki, szczegółowości, przestrzeni, dobrego zrównowazenia tonów, a przede wszystkim muzykalności bo przeciez ma to byc zestaw do sluchania muzyki i pragnąłbym aby takie wlasnie cechy posiadaly koumny. Chcialbym aby takze byl to zestaw bardzo uniwersalny czyli do posluchania troche radia troche cd. Zasadniczo nie slucham glosno muzyki i jesli to mozliwe sklanial bym sie do kolumn ktore przy niskiej glosnosci potrafia zagrac pełna barwa i jak najlepiej potrafią. Chodzi tu chyba o skuteczność kolumn - prawda? Muzyka ktora lubie jest zroznicowana dlatego wlasnie zestaw mialby byc jak najbardziej uniwersalny. Lubie dobrego zagranicznego rocka, a czasem wiadomo lubie i posluchac radia, a tu sa grane przerozne utwory. Wszelkie mozliwosci odsluchowe mam bardzo ograniczone, gdyz mieszkam w malej miejscowosci z ktorej daleko jest do jakichs wiekszych miast i dobrych sklepow audio. Pozatym ogranicza mnie praca do godziny 16:( no i skromny budżet. Dlatego wlasnie probuje sprecyzowac swoje wymagania i prosic drogich forumowiczow o ewentualne propozycje. Odnosnie zakupu to kierowal bym sie chyba w strone aukcji allegro i probowal cos kupic wlasnie tam. Ewentualnie jesli ktos mialby jakies ciekawe propozycje to prosze pisac. Zastanawiam sie jeszcze bardzo powaznie nad Yamaha Piano Craft gdyz jest to szybkie i dosc dobre rozwiazania jak sadze, jednak mysle ze warto poszukac i poszperac, a korzysci z tego moga byc znacznie lepsze? Jak myslicie? Bardzo prosze o wsparcie mnie swoim doswiadczeniem i dobra rada gdzyz temat ten nie jest mi tak dobrze znany jak ludziom zajmujacym sie na co dzien ta branzą jak rowniez kochajacym dobre brzmienie i muzyke samą w sobie. Mysle ze wasze ciekawe propozycje i opinie amplitunerow, wzmacniaczy kolum itp. pozwola mi w rezultacie zakupic (jak na ta kwote) jakis przyzwoity sprzet i cieszyc sie nim do woli:) Bardzo serdecznie wszystkich pozdrawiam i licze na zrozumienie.

https://www.audiostereo.pl/topic/17829-czy-za-2000z%C5%82-mozna-kupic-lepiej/

Yamaha Piano może być trochę za mała jak na tę przestrzeń. Wbrew pozorom, wykazując się cierpliwością, za 2 tysiące można już skompletować sprzęt (na start :) z drugiej ręki. Na poczatek określ jednak jakiej muzyki zamierzasz słuchać, wówczas łatwiej będzie mówić o konkretach. I używaj akapitów, please :)

No tak przepraszm faktycznie patrzac na caly ten tekst powierzchownie to ciezko sie to czyta i latwo sie pogubic.

Bede o tym pamietal:)

Co do muzyki to raczej rock i duzo radia. Czasem jakies wolne nastrojowe ballady. Raczej muzyka spokojna nastrojowa i harmonijna. Troche jazzu i soul.

Własciwie ciezko okreslic bo nie ograniczam sie do jednego gatunku dlatego wlasnie sklaniam sie ku zestawowi mozliwie uniwersalnemu.

Bas raczej kontrolowany niz jakies dziwne łupanie lub zbyteczne przeciaganie. Wysokie i srednie dobrze slyszalne i rozpoznawalne. Lubie raczej szczegolowosc choc i tu musi byc umiar i porzadek. Dobra przestrzen, odpowiednia dynamika i co najwazniejsze muzykalnosc to zapewne atuty, w dodatku pewnie ciezkie do zdobycia w takim przedziale cenowym. Lubie po prostu słyszec dobra muzyke a nie dzwiek wydobywajacy sie z beczki:)

Cóż, na twoim miejscu zastosowałbym na początek starą sprawdzoną recepturę, czyli Marantz CD63 lub 67 (bo 6000 to już trochę wyższa suma, a jakość podobna), do tego również jakiś wzmacniacz Marantza, najlepiej z sygnaturą KI (w forumowej wyszukiwarce znajdziesz mnóstwo opinii na temat tego sprzętu). To jest sprzęt, który możesz poddawać w przyszłości tuningowi.

O kolumnach nie będę sie wypowiadał, bo ze słuchaniem rocka nie mam doświadczeń. Jednak przy odrobinie szczęścia po zakupie cd i wzmacniacza może ci pozostać jakieś 1 tys. złotych, za które można byłoby kupić jakieś mocniejsze podstawkowce. Sporo basu przyzwoitego basu potrafią dać z siebie Aegis One (sam je od niedawna używam) albo Qba Elements (nowe to wydatek nieco tylko przekraczający tysiąc). Na początek może zadowolić cię rownież mission 701 z bardzo dobrym średniotonowcem, schodzące dość nisko. Jeśli jednak zdecydujesz się na podłogowce, to również polecałbym Mission, które można w Polsce nabyć poniżej 1 tys.

A propos:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeśli kolumienki są OK, to oferta wydaje mi się bardzo kusząca

Ukryta Zawartość

Dzieki. Hmmm, dlaczego akurat Marantz? I co z tunerem w tym przypadku? Kolumny faktycznie widzialem mozna by sie skontaktowac ze sprzewdawca i zapytac o pare spraw bo to chyba ciekawa propozycja. Moze tez pomyslec o jakims amplitunerze stereo, albo nawet ampli+cd+tuner w jednym chyba sa takie urzadzenia? tylko nie wiem co to warte?

Zapomnialem jeszcze dodac ze w kwocie 2000zl chcialbym sie zmiescic razem z jakimis kablami i niedrogimi standami.

Acha i po co ten tuning? Nie chce nigdy grzebac w sprzecie ani nic w nim zmieniac, po prostu boje sie wykonywac takie operacje lub zlecac to komukolwiek. Czy naprawde mozna tak duzo zyskac tuningiem? Wiem napewno ze robiac to nieprofesjonalnie mozna trwale uszkodzic urzadzenie. Dlatego raczej unikałbym takich rzeczy.

Marantza polecam dlatego, że sam miałem okazję przetestować kilka modeli. Używany Marantz to jeden z lepszych wyborów jeśli chodzi o współczynnik jakość/cena. Poza tym duża bezawaryjność.

Do zestawu marantza można dopasować tuner Philipsa (który będzie obsługiwany przez marantzowskiego pilota). Z amplitunerem raczej dałbym sobie spokój, bo taki układ na ogół zaniża jakość dźwięku.

Jeśli chodzi o kolumny, to na twoim miejscu nie czekałbym długo, bo cena jest bardzo kusząca. Same głośniki w tym modelu są warte prawie tyle samo.

Odnośnie tuningu, to oczywiście nie powinien grzebać przy sprzęcie ktoś, kto nie ma o tym pojęcia. Od tego są fachowcy, którzy robią to znakomicie, jest na tym forum kilku takich. A efekt? Czasem wsadzenie w tuning 300 złotych podnosi jakość dźwięku klocka o jedno zero. Poszukaj w wyszukiwarce na forum, temat był tu wielokrotnie wałkowany.

A jak Pan mysli ktoremu konkretnie modelowi warto sie przyjrzec blizej?

Znalazlem na Allegro model PM-66 wlasnie z sygnatura KI

Ukryta Zawartość

obecna kwota to 750zł. Czy byłby to dobry wybór?

Ewentualnie jakie inne modele mógłby mi Pan polecic?

Ukryta Zawartość

Kurde jestem juz zdezorientowany! Chcialbym zaczac od kolumn bo slyszalem ze n apoczatku dobrze jest kupic kolumny a potem pod nie dobierac wzmacniacz. Co do muzyki to tak jak pisalem wczesniej duzo radia i raczej zroznicowanej muzyki, rock, pop, dlatego tez chcialbym alby kolumieki byly (jesli to mozliwe) jak najbardziej uniwersalne. Jakie modele moga byc jeszcze godne zobaczenia i odrazu moze jaki wzmacniacz dobrze by sobie z nimi poradzil?

Nie wiem zupelnie od czego wyjsc na początek zeby nie zrobic bledu i jak w ogole sie na to wszystko zapatrywac. Nie mam zielonego pojecia co z czym dobrze zagra, a co zle bedzie wspolpracowac. Dlatego bardzo prosze o jakies podpowiedzi w tej kwestii. Nie wiem nawet czym charakteryzuje sie tzw. angielskie brzmienie, a zastanawiam sie nad Cambridge Audio A300:) dlatego tez prosze o duza wyrozumialosc, sugestie i opinie. Bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam

Co do kolumn i ogolnie kupowania sprzetu poczytaj watek

Ukryta Zawartość

rowniez ostatnie wpisy w watku:

Ukryta Zawartość

Pytania Karbona i odpowiedzi na te pytania + szczegolnie linki do strony hi-fi i muzyka ktore tam umiescilem.

Wydaje mi sie ze po tej lekturze zdobedziesz odpowiednia wiedze i swiadomie podejmiesz decyzje.

Moim (i wielu zdaniem) kolumny to ok 70% (50-70% ceny) brzmienia zestawu-reszta to wzmacniacz CD i kable. Za ok 1000 pln kupisz nowe lub uzywane przyzwoite kolumny. Wzmak ok 400-600 pln , reszta na CD i kable-okolo 10% ceny zestawu.

Sam zlozylem uzywany zestaw z nowymi kolumnami za ok 1300 pln a za 2000 pln mozna juz spokojnie przebierac :)

Kupujac na allegro bedziesz mial okazje na pozniejsza wymiane/odsprzedanie klockow-uzywane malo traca na wartosci. Tylko uwaga bo audiofilizm to nie tylko hobby/zabawa ale i choroba ;-)

Zycze udanych zakupow

Adam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo pięknie dziekuje za ciekawe podpowiedzi, to niesamowicie interesująca lektura po której wszystko jeszcze raz dokładnie przemyśle bo widze ze pochopnie to nie ma co kupowac sprzetu.

No ale nie zakupilem jeszcze wzmacniacza i tu takze mam niemaly problem. NIe wiem czy szukac cos leciwego a porzadnego np: jakies Sansui, Luxmana, moze starego Rotela, NADA, czy cos z nowszych np. jakiegos Technicsa SU-A700 MK3, Onkyo Integra chce na niego przeznaczyc okolo 600zl.

Co do kolumn to kolega na poczatek chce mi niedrogo odsprzedac KEFy C20. To bardzo stare kolumienki z tego co patrzylem i ciezko o jakies opinie na ich temat. Po malym przesluchaniu wczesniej u niego brzmienie wydawalo sie calkiem mile. Jesli ktos zetknal sie moze z takimi "dziadkami" to bardzo prosze o opinie.

Rzeczywiscie nie nalezy generalizowac, .... jednak posrod sprzetu technics sprzedawanego z drugiej reki w ogromnej wiekszosci przewazaja gnioty. Łatwo wiec umoczyc, jesli sie nie jest zbyt obeznanym...

Większość wzmacniaczy Marantza o symbolu zaczynającym się od 5 lub 6 warto brać pod uwagę. Do tego dorzuciłbym np. PM44SE. Ponadto Denony, Yamahy, Harmany ważące przynajmniej 10 kilo, niektóre Sony itp. Aha, stare, ciężkie Pioneery s dobrych roczników.

KEF C20 - pomocy!!! Mam to do kupienia za 300zl to chyba nie wiele? (chociaz zwazywszy na wiek...?) jednak stan tych kolumn jest bardzo dobry! Nie znam zadnych opinii na ich temeat?! Nie wiem czy brac to w ciemno i sie nie zastanawiac a potem myslec nad wzmacniaczem do tego? czy raczej dac sobie spokoj i poszukac kolumn bardziej godnych uwagi?!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.