Skocz do zawartości
IGNORED

Mission M33i - potrzebna porada

Olo78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów,

mam okazję nabyć komplet kolumn Mission M33i (nowych!) w cenie 1000 zł (z fakturą). Co sądzicie o takiej "okazji" - czy jest na tyle kusząca żeby nabyć je w ciemno? Muszę zdecydować w miarę szybko.

Pozdrawiam,

Olo

https://www.audiostereo.pl/topic/17907-mission-m33i-potrzebna-porada/

Cena jest świetna, a kolumny naprawdę dobrze grają. Miałem okazję słuchać ich z zestawem Cambridge Audio. Sam zresztą stałem się właścicielem Mission M34. Bierz, zanim ktoś sprzątnie Ci je sprzed nosa ;-)

Wziąłem, a co! :-)

Co prawda musiałem się zdecydować zanim ktokolwiek napisał, ale zawsze miło jest poczytać takie opinie, nawet po fakcie. W sobotę będą już u mnie i będę się nimi mógł cieszyć (mam nadzieję hehe).

Celowo nie napisałem z czym mają grać, bo tak się złożyło, że od nich zaczynam budowę swojego kompletu stereo. Mam zintegrowany DVD player + amplituner kina domowego Philips LX3700D (dostałem za darmo, nie śmiać się ;-)) i zastanawiam się czy mogę podłączyć te kolumny do niego. Co prawda w komplecie jest pasywny subwoofer i nie wiem czy pasmo na wyjściu wzmacniacza nie jest ograniczone dla kolumn frontowych, a ponadto trochę boję się, czy nie nadwyrężę moich Missionków tym szitem... Gdyby ktoś miał doświadczenia w podłączaniu uczciwych kolumn do takiego tworu, to będę szalenie wdzięczny za radę. Dla ulatwienia podaję podstawowe parametry:

- moc wyjściowa w trybie stereo: 2 x 50W

- impendancja: 8 Ohm

Z góry dzięki, pozdrawiam.

Olo

Aha, oto link do strony ze specyfikacją tego "cuda", gdyby komuś chciało się zajrzeć i spróbować pomóc:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajny, prawda? ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oprócz Rotela słuchałem tych kolumn również z Technics'em :-) Po przesiadce z Altusów i tak była to rewelacja ;-) Miałem też okazję przekonać się jak grają z Cambridge Audio 640A/640C i było naprawdę dobrze. M34 nie są kapryśnymi kolumnami i powinny nieźle zagrać z większością wzmacniaczy. Najlepiej byłoby gdybyś mógł przetestować kilka u siebie w domu. To z pewnością idealny sposób na przekonanie się czy dany dźwięk nam odpowiada.

• 3 lata później...

Po pierwsze witam wszystkich, jako ze to moj pierwszy post na forum. Odkopalem ten temat poniewaz zamierzam kupic sobie jakis budzetowy zestaw stereo, do kwoty 3K. Mam nieduzy pokoj 17m2. Co do preferencji muzycznych to slucham dlownie metalu(wszystkie odmniany do brutal death wlacznie), ale lubie takze wlaczyc klasyke czy jakis smooth jazz. Dlatego szukam kolumn uniwersalnych, a nie potrafiacych sie sprawdzic tylko np. w metalu. Chce saobie skompletowac liste do udlsuchu i narazie na 1 miesjcu sa wlasnie mission m33i. Nie oczekuje cudow za te pieniadze, ale chcialbym zeby glosniki na moich 17 mialy "wykop" przy ciezkiej muzie i graly poprawnie w klasyce czy jazzie. Zamierzam ta spiac z ca azur a540v2, cd jeszcze nie wytypowalem. Czy te missionki maja wystarczajaca ilosc wyzszego basu, ale dobrze kontrolowanego, zeby dorzucic miesa do gitar i posluchac glosno w taki pokoju(wazne!) ? :)

Ja powiem tak. Po odsluchach kupiłem CA 640A ( sluchałem m.in. Audiolab 8000S, Denon PMA-1500AE i 700AE, NAD 352, Arcam A18). Wybrałem CA i gra to u mnie z Mission M31i. Muzyki słucham takiej jak w o mnie. I - podkreślam - moim zdaniem jest ok. Przymierzam się do zakupu kolumn. Rozważałem wiele opcji - pójdę posłuchać tego i owego - ale faworytem jest M33i lub M34i. Z drugiej strony wszystko może sie zmienić - bo kupując wzmacniacz CA w sumie po przeczytaniu opini na forum nie brałem pod uwagę - a jednak ostatecznie go kupiłem. Także najlepiej samemu posłuchać.

Wlasnie buduje liste odlsuchowa. Chce miec tylko sensowne typy na poczatek, zeby nie bylo totalnej pomylki. Niestety mam nieduzo czasu, zeby pobiegac, a juz byc zaczla sluchac na nowym sprzecie. :) Dlatego jestem ciekawy, czy te glosniki naglosnia 17m2 z masa przy metalu i zagraja przyzwoicie w bardziej kameralnych poziomach glosnosci. Jak pisalem, nie oczekuje nie wiadomo czego. Przez ostanie lata sluchalem na komputerwych pierdiawkach crativa z 2300 i bylem zadowolony. Problem w tym, ze puszczajac cd w kompie nie ma roznicy czy to mp3 czy plyta. hehe Moze te glosniki tez nie widza roznicy. POstanowilem kupic clay zestaw.

To co chcesz kupić to niestety będzie właśnie totalna pomyłka jeśli chodzi o metal...te kolumny się do tego kompletnie nie nadają a elektronika Cambridge to już w ogóle wysiada przy takiej muzyce...będziesz miał jeden wielki suchy jazgot a nie dźwięk. Pogodzienie Jazzu i ciężkiego metalu jest niemożliwe to dwie skrajności i wymagają zupełnie innego sprzętu. Do jazzu czy klasyki te missionki i cambridge będzie ok chociaż moim zdaniem NAD za te same pieniądze będzie grał lepiej. Także zdecyduj się czego słuchasz więcej...bo uniwersalny sprzęt nie istnieje. Do metalu potrzeba pożadnego basiska...miękkości w dźwięku itp...elektronika NADa da radę a kolumny to Pomyśl nad JBL E80...mówię poważnie.

Jazzu slcuahm malo i nie jest on kryterium dla kolumn. Glownie metal (i troche klasyki), ktory rzeczywiscie wymaga niezlego basu zeby nadac masy. Bede chyba bardziej rozwazal m34i w 17m basu powinno wystarczyc. Nie potrzebuje natomiast dominacji niskiego pasma w przekazie. Moze zerkne na te jbl, dzieki za cynk.

marcelinho24, 30 Cze 2008, 16:28

>Pogodzienie Jazzu i ciężkiego metalu jest niemożliwe to dwie skrajności i wymagają zupełnie innego >sprzętu.

To jest akurat nieprawda. Jest to jak najbardziej możliwe, tyle że wymaga innego podejścia do budowania zestawu. Nie należy budować zestawu grającego specyficznie, pod konkretny gatunek muzyczny, tylko należy budować zestaw grający po prostu dobrze.

>Także zdecyduj się czego słuchasz więcej...bo uniwersalny sprzęt nie istnieje.

A to jest półprawda. Oczywiście sprzęt stuprocentowo uniwersalny nie istnieje, ale z drugiej strony jeżeli zestaw gra świetnie na metalu, a do dupy na jazzie, to znaczy że ten zestaw jest do dupy. Dobry, i właściwie skonfigurowany zestaw ma psi obowiązek co najmniej przyzwoicie radzić sobie z każdym gatunkiem muzycznym. Jeżeli w czyjejś płytotece wyraźnie przeważa jakiś konkretny gatunek muzyczny, to budując zestaw można położyć większy nacisk na cechy brzmieniowe istotne w tym gatunku. Taką metodą skonfigurowany zestaw zagra świetnie na ulubionym gatunku muzycznym, i całkiem nieźle na pozostałych gatunkach. Zadanie może i niełatwe, ale jak najbardziej możliwe.

Powodzenia.

McGyver - wiem ze masz spore doświadczenie i nie piszesz jeśli nie wiesz , ale .... mam w domu mission 33 i - stoja w pokoju z komputerem , a na dole reszta sprzętu - niestety nie sa uniwersalne. I dużo racji w tym co piszesz że dobry sprzet powinien sobie poradzić z wiekszością gatunkow , ale jeśli nie brzmi tak dobrze jak mógłby inny przy ulubionych gatunkach to nie warto go kupować . Mission zagra pięknie z jazzem wszelkiej maści , klasyką , akustycznymi lekkimi brzmieniami ( świetna stereofonia - oczywiscie w tej cenie ) itp , ale metal i rock a także pop z dużą ilością basu - sorry szukaj gdzie indziej. Nie dysponuje specjalnym sprzetem , ale też nie totalnym badzeiwiem ( opis w o mnie ) i poprostu sprawdza się stare powiedzenie - jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego - a w tym wypadku bardzo szkoda !!! Trzeba szukac kompromisu ale nie z tymi kolumnami .

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Ale ja nie twierdzę że akurat M33 są uniwersalne. Prawdę mówiąc nie lubię tych kolumn.

Jeżeli miałbym mieć zestaw dobrze grający jeden, wybrany gatunek muzyczny, a inne gatunki słabo, to...nie, dziękuję. Musiałbym nie słuchać tak z 70% moich płyt, bo ja słucham wszystkich gatunków muzycznych. No, prawie wszystkich.

te kolumny wbrew pozorom wymagaja mocnego pieca, basu nie maja najmocniejszego ale nie jest zly, stereofonia, przejrzystosc, dynamika sa calkiem calkiem takze i rocka zagraja, to nie sa spokojne kolumienki w stylu Tannoy mercury ale tez nie Paradigmy. W moim mniemaniu wlasnie sa dosyc uniwersalne aczkolwiek ja malo metalu slucham - wiem tez ze ze slabszymi wzmacniaczami potrafia zagrac kiepsko.

Tak się składa że trochę metalu słucham i nawet moje m34i które mają znacznie większy potencjał basowy niż m33i nie bardzo grają ten metal...brakuje mięcha..brak powera...te kolumienki grają dynamicznie ale bardzo łagodnie...techno i metal nie bardzo im leży...o ile w techno dodanie suba znacznie pomoże ( planuję zakup velodyne) to w metalu sub nie bardzo mi się widzi...tu muszą być po prostu dedykowane temu kolumny z tanich to tylko JBL E80 są warte uwagi i zagrają dobrze metal. Mogę się zgodzić z tym co pisze McGyver...ale zbudowanie zestawu neutralnego...który gra każdą muzykę dobrze jest bardzo trudne i w dodatku kosztowne....w niskich przedziaąłch cenowych musimy niestety na coś się zdecydować..albo kupić dwa zestawy :). Ja bym polecał koledze JBL E80 plus wzmak NAD 355bee :)

Czuje sie wywolany do odpowiedzi. M33i to bardzo fajne kolumny zarowno do rocka. Metalu nie sluchalem, ale naprawde fajnie odegraly moje plytki, a rocka slucham duzo. Wszystko zalezy co je bedzie napedzalo, a stwierdzenie ze zagraja ze wszystkim ladnie mozna wlozyc miedzy bajki. Moim zdaniem te kolumny nie pokaza swojego potencjalu przy kazdym ampli KD. Wiem, bo porownalem jak graja na ampli HK i na moim wzmaku od Yamahy. Ze wzmakiem gralo to o niebo lepiej i bym sie na nie zdecydowal, ale niespodziewanie zwiekszyl sie budzet i zakupilem Cabasse Tobago.

Mission w tej kategorii cenowej to naprade fajne kolumienki i polecam. Tym co nie sa w pelni zadowoleni polecam wygrzewanie i zabawa z akustyka pomieszczenia, bo wlasnie wlasciwa akustyka daje najlepsze efekty.

Koledzy piszą że to są fajne kolumienki - i zgadzam się jak najbardziej w końcu je kupiłem bo są fajne , ale nie są uniwersalne - stąd pomysł aby budować drugi zestaw do stereo i dedykować go do tego rodzaju muzyki który im ( i mnie słuzy ;-)))Natomiast no nie sa uniwersalne i nie zagraja dobrze ciężkich brzmień. Co do basu to ustawienie w odpowiedniej odległości od ścian bardzo poprawia jego ilośc natomiast gatunki typu metal gdzie gitary maja za zadanie zrobić "przesterowane" tło dla reszty kapeli tym kolumnom nie służy. Są one fantastyczne dla osób które potrafią słuchać kilkanascie razy ulubionych nagrań i doszukiwać się szczególików - lub zmartwić się jak kiepsko zostały zrealizowane ;-)) bo do tego są niezłe. Polecam je wszystkim tym którzy słuchają Diany Krall Anny Marii Jopek Casandry Wilson Sade itp bo naprawdę zagrają fajnie , ale Iron Maiden ( lubię ich posłuchać - w samochodzie ;-)))

będzie raczej "trzeszczał" niż grał - zabraknie dołu i wykopu . Ich zakup poprostu trzeba poprzedzić odsłuchem ulubionych nagrań iiiii brać pod uwagę naprawdę sporą zmianę brzmienia ( na lepsze ) po wygrzaniu !

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

IGNAC, 1 Lip 2008, 11:24

>mozna złozyć w miare tanio neutralny zestaw, np.: kolumny Acoustic Energy Evo III lub Aelite II, do

>tego zestaw Rotela lub CA. Razem uzywki do 2200 pln.

Zgadza się. Tyle że konfiguracja takiego zestawu jest sporo trudniejsza, większość woli iść na łatwiznę, i kupuje coś mało neutralnego, co uprzywilejowuje niektóre gatunki kosztem upośledzenia innych.

przemo7, 1 Lip 2008, 13:56

>Koledzy piszą że to są fajne kolumienki - i zgadzam się jak najbardziej w końcu je kupiłem bo są

>fajne , ale nie są uniwersalne - stąd pomysł aby budować drugi zestaw do stereo i dedykować go do

>tego rodzaju muzyki który im ( i mnie słuzy ;-)))

Bez sensu. To jest rozmienianie się na drobne. Zamiast kupować dwa przeciętne, mało neutralne zestawy lepiej za te same pieniądze kupić jeden, dużo lepszy, porządny zestaw.

Zgodze sie po czesci z McG, ze kolumny powinny sobie radzic wszystkich gatunkach. Z drugiej strony metal (szczegolnie death), zeby zabzmial tak jak powinien czyli poteznie, jak sunacy walec :) potrzebuje jednak solidnej szybkiej podstawy basowej. Nie powinny jednak podbarwiac basem klasyki, jazzu itp. Nie wiem czy taniekoumny beda na tyle dobre.

@marcelinho W jakim pokoju sluchales tych e80? Mam wrazenie, ze w moich 17m o ile metal zagra dobrze, to zabasuja mi inne gatunki muzyki. Mimo to poslucham. Na ten moment sklaniam sie do m34i.

dla mnie Mission sa dosyc neutralne i ich brzmienie zalezy od wzmacniacza, nawet w obrebie Roteli graja roznie, z RA-980bx jest wysmienicie i jest dol, aczkolwiek faktycznie nie maja balansu przesunietego w dol to maja tego dolu juz sporo (na Rotelu) i go nie brakuje.Z tym ze one potrzebuja naprawde dobrego wzmocnienia i nie graja zbyt fajnie na byle czym.Jak wiecej dolu to JBL czy Paradigmy, jak bardziej ostro to B&W jak cieplo to Dynki, a Missiony sa wlasnie takie najbardziej wyrownane.

Salata, 1 Lip 2008, 11:07

>Czuje sie wywolany do odpowiedzi. M33i to bardzo fajne kolumny zarowno do rocka. Metalu nie

>sluchalem, ale naprawde fajnie odegraly moje plytki, a rocka slucham duzo.

> Ze wzmakiem gralo to o niebo lepiej i bym sie na nie

>zdecydowal, ale niespodziewanie zwiekszyl sie budzet i zakupilem Cabasse Tobago.

>

M33i a Tobago to jednak nie ten sam dźwięk. Tobago dają sobie radę z ciężkim materiałem znacznie lepiej. Nie oznacza to oczywiście, że są to kolumny dedykowane do ciężkiej muzyki, ale z rockiem i jazzem wypadają znakomicie.

McGyver piszesz bez sensu - postaram się jednak wyjaśnić dlaczego tak . Nie słucham tego co gra w tej chwili sam - jak pisałem - jak coś jest do wszystkigo to jest do niczego. Mój aktualny sprzęt jest poniekąd tym o czym pisałeś - czyli radzi sobie z większością gatunków i jest zestawem do kina .Nie jest jednak idealny w stereo co jest zrozumiałe przy zestawach sub sat . Mission zagra z niedrogim zestawem w stereo w innym pomieszczeniu dając radość słuchania gdy mam więcej wolnego czasu na posłuchanie ulubionych płyt . Nie twierdzę że to rozwiązanie idealne , ale rodzina słucha nieco innych rzeczy a i z armaty w kinie czasem strzelają ;-)))Nie audiofilsko ale nie o to chodzi lecz o radość i emocje płynące z muzyki .

Prawdę mówiąc większość niedrogich zestawów kinowych jest nie tyle "nieidealna" w stereo, co wręcz beznadziejna w stereo. I faktycznie, w tym świetle zbudowanie drugiego zestawu ma sens.

Ja zrobiłem inaczej, wyprzedałem wszystkie klocki kinowe i zostawiłem tylko stereo, na którym oglądam również filmy. Uważam to za lepszy kompromis niż tanie kino plus tanie stereo.

No, ale jeżeli inni domownicy też mają swoje wymagania, to trzeba to jakoś pogodzić. Takie życie.

przerabiałem kino domowe, także w stylu amplituner + dvd + duze kolumny frontowe.

na kino wydałem 2500 pln, tyle co na obecne stereo (uzywane). owszem nie latają mi za głową samoloty ale muzyka za to gra tak że w kinie mógłbym jedynie pomarzyć o takim dźwięku. i to mi pasuje tym bardziej ze 80% slucham muzyki. jezeli kupie amplituner kina domowego to tylko po to aby wlaczyc od czasu do czasu film. a missiony tez przerabiałem wiec wiem co pisze. ogolnie jako nowe glosniki za 1000 zł ok, ale wolałem dołożyć 300 zł do uzywanych AE Evo III :) efekt pozytywny pod kazdym względem.

NO właśnie - takie życie ;-))) Może kiedyś faktycznie wyprowadzę kino i zostanie stereo , ale dziś kompromis musi być ;-)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.