Skocz do zawartości
IGNORED

Prosze o pomoc w 1 modyfikacji CD

Lord

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie szanownych kolegów!

Bardzo prosze o pomoc w mojej pierwszej modyfikacji CD. Zamierzam poddać kuracji SL-PG 480A Technicsa (niestety Technicsa a może wlasnie dobrze w razie niepowodzenia). Może 10 lat temu takie urzadzenie było ok ale teraz...

Zamierzam na początek wymienić w stopniu wyjściowym kondensatory i opamy - w związku z tym czekam na kazdą mozliwą pomoc doswiadczonych kolegów. Zasyłam fotkę (jak sie uda).

Pozdrawiam serdecznie i dziekuje!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/17952-prosze-o-pomoc-w-1-modyfikacji-cd/

Witam!

Bawiłem w się w tuning nastepnego modelu Technicsa (SL-pg490), który kupiłem sobie w latach mojej młodości. Podobny temat był już kiedyś na forum, opinia brzmi - nie warto się bawić szprzedaj, kup coś lepszego. Niestety jest to bardzo niskobudzetowy CD-ek, niektóre elementy wołaja o pomstę do nieba. Co zrobiłem:

1.. Wymieniłem opampy w filtrze na opa 2134 - znaczna poprawa w jakości wysokich, niestety zwiększenie poziomu sybillantów, (uwaga opamp jest w wersji smd, miałem zamiar go podmienić na płytce, ale nie udało mi się go zdemontować, robiłem przejściówkę)

2. Kondensatory w zasilaniu w częsći analogowej wymieniłem na Pansonic FC, w części cyfrowej oscon, tantale.

3. Kondensatory sygnałowe na MKT, niestety ciężki dostęp.

4. Ominięcie tranzystorów mutujących.

4. Wytłumienie matami bitumicznymi całości.

Koszt całości nie przekraczał 40-50 pln - różnica w dźwięku jest znaczna, zacząl brzmieć, t co było przedtem to tragedia, jak sobie pomyślę o pozytywnych opiniach tego CD-eka w różnych czasopismach to mnie trzęsie.

Zamierzam w najbliższej przyszłości zrobić nowy filtr z osobnym zasilaniem, to które jest teraz zostanie do cyfrówki. Jeżeli zdecydujesz sie bawić na priva, mam schemat i trochę części, którymi mogę się podzielić :)

Przede wszystkim bardzo dziekuje za odzew.

Zdaje sobie sprawe z jakosci tego cd i dlatego sadze ze do zabawy moze byc.

Jestem zdecydowanie chetny na czesci i inna Twoja pomoc.

Przeczytalem ze jestes z gd, ja akurat mam 50 km do gdanska i moglibysmy sie spotkac, co o tym sadzisz?

Pozdrawiam serdecznie!

Chętnie służę pomocą , co do spotkania, w najbliższym czasie może być problem, totalny brak czasu (małe dziecko) :), ale jeżeli będziesz czegoś potrzebował to spokojnie pisz; chociaż na forum pojawiam się dopiero jak dzieci śpią, albo w pracy, jak potrzebuję chwili wytchnienia :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.