Skocz do zawartości
IGNORED

Ostwarzacz CD dla DALI EVIDENCE 370

aemes

Rekomendowane odpowiedzi

Próbuje do nabytego przeze mnie zestawu głośnikowego DALI EVIDENCE 370 (polowałem na B&W, ale trafił mi się zestaw DALI na ebayu w dość dobrej cenie, prawie nowe z gwarancją z salonu audio za 200 funtów) dobrać odtwarzacz CD. I tu zaczyna się drobny problem. Zestaw DALI nie jest łatwy do wysterowania, według mnie. Zasilany jest przez (wykonany własnoręcznie) wzmacniacz oparty na tranzystorach HEXFET (projekt w ELEKTOR ELEKTRONIK chyba w 93 roku z drobnymi modyfikacjami, które wprowadziłem). Wzmacniacz ten dobrze sobie radzi z tymi kolumnami. Był testowany na innych zestawach głośnikowych i opinia była zawsze jedna, brzmi, jak co najmniej wzmacniacz za 5 tysięcy. Słyszałem go na innych zestawach głośnikowych i wiem co potrafi. Wiec przy nim zostanę. Przedwzmacniacz to potencjometr firmy NOBLE (może czas spróbować ALPS’a, tylko jakiego). CDeka tez zamierzam kupić na ebayu (mieszkam w uk wiec raczej będę szukał czegoś w angielskim wykonaniu, ale nie mam postanowieni, że wyłącznie angielskie odtwarzacze wchodzi w grę). Poprzeczka, jaką sobie postawiłem to ok. 150 - 250 funtów (900zł do 1500zł, oczywiście za używany). Chyba ze trafi się jakaś wyjątkowa okazja to mogę lekko podnieś górną granice. Może ktoś na forum miał już jakieś doświadczenia z tymi kolumnami i jest mi wstanie podpowiedzieć, dać jakąś wskazówkę. Może to też sprawa kabli głośnikowych. Tego punktu nie ruszyłem jeszcze. Tu też bym poprosił o jakieś podpowiedzi. W obecnym brzmieniu, co mi przeszkadza, to bas, jest jakiś natarczywy, chyba jest go za dużo, no i mógłby być szybszy. Średnica jest taka, jaką lubię i jest jej odpowiednia ilość. Co do górnego zakresu. Jest taki jak lubię, chociaż czasami czuje niedosyt, mógłby być trochę głośniejszy. Ale też nie chce przesadzić by nie stał się natarczywy i mnie męczył. Wtedy wolałbym pozostać przy takim, jaki jest. Czekam na opinie i sugestie. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/17963-ostwarzacz-cd-dla-dali-evidence-370/
  • 2 tygodnie później...

a oto to cudo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... i otworzy sie przed Toba swiat SACD! Pozniej moze przyjdzie czas na modyfikacje tego odtwarzacza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

napewno przyjdzie czas na modyfikacje, ale zapewne minie troche czasu zanim sie z nim osucham (jak i rowniez napelnienie portfela troche potrwa - teraz zeby w sciane bede wbijal ;-) ). mial byc o polowe tanszy Marantz CD63 MKII KI Signature (nie zalezalo mi jakos specjalnie na SACD) ale w opisach MARANTZ'a doczytalem sie ze jest bardzo szczegolowy, czasami za bardzo - co przeszkadza przy muzyce elektronicznej (a to okolo 90% muzyki jakiej sucham). SACD SONEGO powiem szczerze, kupilem niejako w ciemno. Ale wkoncu to klasa ES a nie budzetowka. Ma przyjechac okolo czwartku przyszlego tygodnia (sprzedawca nawet dorzucil za 17 paundow interkonekt - so do not forget also that you need a pair of Phono leads, I have a pair virtually new, that are dedicated to the device, and you need to add £17 onto the amount for them, and I recommend that you purchase...£17 is not much, and you will not find a set of phono like them for the money. hmm zobaczymy a przedewszystkim posuchamy. wstepne relacje wkrotce.

• 2 tygodnie później...

Przyjechala Yamaha AX396 ktora docelowo zostala zakupiona dla mojego kuzyna (do niej maja przyjechac na poczatku przyszlego tygodnia kolumny B&W DM602 S2 - kuzyn ma juz dosc sasiadow). Jak za ta cene (okolo roczna w idealnym stanie z nowym pilotem - poprzedniego podobno zjadl pies, zoztala zakupiona za ok 90 paundow) brzmi calkiem ciekawie. Z pierwszych odsluchow, jak dla mnie troche za duzo basu i za slaba kontrola jego. Preferuje impulsowy, dokladny, a tu troche rozmyty. Moze to tez sprawa kabli.Srednica dosc ciekawa, ale troche wysunieta za bardzo na pierwszy plan. Ale za to plyta koncertowa DEPECHE MODE zabrzmiala dosc ciekawie przez to. Bardzo podoba mi sie wokal. Jest taki jak lubie. A co do wysokich, ladne ale jak dla mnie za ciche, musze sie w nie wsluchiwac. Nie wiem co mam z tymi wysokimi. To juz taka chyba wada polakow, trza ponarzekac. Ale i tak jestem zadowolony z tego zakupu, kuzyn ma "gumowe" ucho to tym bardziej bedzie. Mam nadzieje ze SONY SCD-XA333ES (ktorego spodziewam sie juz jutro) to naprawi, i ze wreszczie wysokie beda takie jak lubie, obecne, dokladne w kazdym szczegole. To tak napredko z pierwszego odluchu Yamahy. Mam nadzieje, a raczej jestem pewien ze Yamaha z B&W zagra lepiej niz z moimi Dali.

SACD przyjechal, ale nie mam czasu na odsluch :-(. chwilka na yamaha'sze kuzyna daje dosc wysokie rokowania temu player'owi (moze te wysokie beda wreszcie takie jak lubie). moj amp jest na wypozyczeniu, jutro go odbieram i wtedy przystepuje do bardziej wnikliwego odsluchu. interkonekt ktory byl w komplecie to czarny THOR. ktos cos slyszal na jego temat ?? do pelni szczescia brakuje jeszcze porzadnych standow pod kolumny, ale to wlasnie ide dzis wieczor negocjowac przy grilu i piwie z dobrym przyjacielem, ktory jest stolarzem. no i kabli glosnikowych. no wlasnie, moze ktos z bardziej doswiadczonych i osluchanych kolgow poleca pod ten zestaw. pierwsze relacje wkrotce.

a oto prawie caly komplet (brakuje mojego ampa)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.