Skocz do zawartości
IGNORED

Samsung HD 745 vs SONY DVP-S725 i inne

jaro4444

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że już taki wątek pewnie się przewijał. Obejrzałem sobie ostatnio Allegro i znalazłem parę wysokich modeli DVD Sony i innych marek (Denon, Yamaha, ...) Chcę stosować to DVD do oglądania filmów i słuchania muzyki. Pewnie częściej jako źródło audio. Co polecacie starsze, wsokie modele czy np tego Samsunga albo coś podobnego? Samsunga mogę kupić już za 620 zł (chyba, że ktoś wie gdzie taniej :)) a używki pewnie za 250-350 zł. CO polecacie koledzy? Zależy mi na trwałości, łatwości naprawy, podatności na tuning, jakości dźwięku i obrazu. Dziękuję za wszelkie uwagi.

https://www.audiostereo.pl/topic/18003-samsung-hd-745-vs-sony-dvp-s725-i-inne/

Klemens dzięki za uprzejmość kolego, ale nie ma głupich pytań a ewentualnie durne odpowiedzi. Bo wbiciu do wyszukiwarki wychodzi mętlik. Jedynie Drakul poleca Samsunga jako źródło audio i opisuje jego tuning. Tylko są rozbieżne opinie na tema obrazu z tego sprzętu. Za konstruktywne rady z góry dziękuję.

>wbiciu do wyszukiwarki wychodzi mętlik. Jedynie Drakul poleca Samsunga jako źródło audio i opisuje jego tuning

No i jeszcze Peter Daniel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obraz wg mnie jest ok. Mam HD945 (745 + HDMI) podłączone przez Component do 29" TV. Ale nie mam dużego doświadczenia - na pewno nie gorszy niz w Pionierze DV 470. No i na telewizorze nie można za bardzo oceniać obrazu - przydałby sie projektor :)

BTW gdzie znalazłes HD745 za 620? W pixmanii? Pamiętaj że to francuski sklep. Najtaniej widziałem HD745 za 749 zł w Domarze - wysyłka gratis.

Ukryta Zawartość

Sam kupiłem HD 745 w Pixmanii nie było żadnych problemów. Dźwięk moim zdaniem rewelacyjny (znacznie lepszy jak w pionku 656A, a i w nim był też niczego sobie). Obraz ok, szczególnie na projektorze (z progresive scan), jednak na TV przez scart obraz w pionku podobał mi się trochę bardziej, pionek miał łagodniejsze i bardziej naturalne kolory nie miał jednak progresive scan i ostrość na projektorze miał jednak gorszą.

Dzięki koledzy o takie opinie mi chodzi. Wiem, że dźwięk będzie z Samsunga już dobry seryjnie. Podepnę go przypuszczalnie pod zwykły stereofoniczny wzmacniacz. Dlatego zależy mi na dobrym dźwięku stereo, ewentualnie z Surrond dla lepszej iluzji pola dźwiękowego. Oglądać obraz będę na telewizorze 29" LG CE-29Q46ET. Wiem, żadna rewelacja ale jest w miarę nowy i mój ;) I jedno co mnie odstręczało od nawet wysokich modeli starszych DVD to trwałość lasera. Nie mam ochoty dawać drugie tyle co za sprzęt za laser...

jedno czego brakuje w samsungu to brak regulacji dla poszczególnych kolorów co jest np. w pionku 656 wogóle poza właczeniem pogłebienia czerni (black level) nie ma w nim żadnych regulacji obrazu.

Co do dźwięku to Samsung wymaga dość długiego okresu wygrzewania (po ok. tygodniu zaczyna grać w miarę przyzwoicie ale dopiero po miesiącu osiągnął pełnię mozliwości), na początku gra ostro i nieprzyjemnie (byłem nawet nieco zalamany jak usłyszałem go po wyjęciu z pudełka).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 590zł ale to też chyba francuski sklep, swoją drogą też chcę go kupic.

Ukryta Zawartość

HD 745 jest niestety dość głośny, szczególnie pod koniec płyty CD słychać to np. w porównaniu do odtwarzacza Cd starego pionka pd 8700 którego niedawno nabyłem do słuchawek (z odwrotnym mechanizmem stable platter) który jest calkiem bezgłośny. Jednak zauważyłem że robi się coraz cichszy może jak się dotrze to nie będzie szumiał. A co do smażenia to płytki po wyjeciu sa lekko ciepłe ale na pewno nie gorące.

Proponuje poczekac na nastepce samsunga 745 - jesli dobrze pamietam bedzie to 850, bez jakis rewolucji ale jest szansa ze z polska czcionka w divx nie bedzie w koncu problemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HD 745 lub 945 Samsunga to moim zdaniem najlepsze dvd w okolicach 1 kzł obecnie i najlepiej wykonane (przednia scianka metalowa co w dzisiejszych czasach jesrt rzadkością w tej cenie + audiofilski wyglad)

Hey,

...proponuje dołożyć z 300 zł i kupić Philips'a DVP 900 SA. Metal, HDMI, SACD i b. dobra elektronika zarówno wizji jak i fonii. Wyglądem i ciężarem również przewyższa Samsunga.

Pozdr,

Tom

Nie rozumiem dlaczego porównujecie SACD Samsunga do starszych modeli odtwarzaczy DVD, do tego jeszcze wspominacie o Divixach. To już chyba lepiej kupić do polskich literek Mantę za 250zł, a skoro jesteśmy na forum audiofilskim jako audiofilskie źródło dźwięku wybrać SACD Samsunga.

Poszło bez adresu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Proponuje poczekac na nastepce samsunga 745 - jesli dobrze pamietam bedzie to 850

wydaje się wyjątkowo mało interesujace - patrząc na wyjścia - brak wyjść 5.1, nie wspomina sie w specyfikacji o sacd i dvdaudio. co to za następca? raczej tych tańszych modeli ...

>wydaje się wyjątkowo mało interesujace - patrząc na wyjścia - brak wyjść 5.1, nie wspomina sie w

>specyfikacji o sacd i dvdaudio. co to za następca? raczej tych tańszych modeli ...

SACD i DVDAudio - będzie dopiero w modelu wyżej 950 (ładny, czarny).

850 to funkcjonalnie okrojona 945 (ale chipset jest chyba inny)

Matematycznie w przybliżeniu

850 = 745 + HDMI - SACD - DVDAUDIO - Wyjścia 5.1 + Przycisk EZView na przednim panelu

Inny wyswietlacz LCD - czarny. Może być przydatne - w 945 świeci jak żarówka, ale można wyłączać.

Parametry przetworników audio video takie same

Video

54MHz/10bit

Audio

192kHz/24bit

Z tego co widziałem nadal nie ma dekoderów DTS :(

Ma byc poprawiona obsługa DIVXów

Źródło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oto cytat z odpowiedzi Samsunga na mail w sprawie polskich czcionek:

"Obecne modele odczytuja tekst bez polskich znakow.

Ponieważ DVD posiada procesor, którego nie można zaktualizować,

zaprzestano tworzenia oprogramowania umożliwiającego wprowadzanie

polskich znaków..."

a kto wie co to za cudo?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

>jarasnet

Co to znaczy, że czyta bez polskich znaków.

Jak wyświetli no. wyraz: kąt

a) kat

b) k%t (lub inny znaczek)

c) kt

Z listu wynika, że polskich liter nie będzie nigdy, kicha.

W Samsungu 945 polskie litery (a własciwie ich brak) wyglądaja tak:

kąt = k*t

To jest jeszcze do przetrzymania.

Ale jak w wyrazie jest "ó" to odtwarzacz kończy linię i wyswietla od następnej. A to jest co najmniej denerwujące :(

>ppred

Dzięki za odpowiedź.

Jeśli to nie jest pomyłka to modele: 745 i 945 czytają kąt jak k*t.

A co z najnowszym modelem 850 pod wzgledem napisów?

Ciekawe czy też będzie grał tak dobrze w stereo?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pioneer PD 8700 to kiedys byl niezly model. W katalogu czwarty od gory tuz po 9700. Prawde mowiac watpie zeby dvd Szajsunga zagralo lepiej od niego. Znam HD 745 - testowalem go po forumowych wypowiedziach i prawde mowiac niczym mnie nie zaskoczyl. Gra co prawda lepiej od mojego Panasonica DVD A 360 ale obraz i dzwiek w kinie jest daleko w tyle a o to przeciez chodzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.