Skocz do zawartości
IGNORED

System Stereo jako podsystem KD

Niedziadek

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy forumowicze, prosze Was o porade. Posiadam calkiem fajny (jak dla mnie) system stereo oparty on wzmacniacz NAD C320BEE. Slucham muzyki czesto i jestem zadowolny z jakosci jaka mi oferuje moj zestaw. Ostatnio jednakze coraz czesciej ogladam filmy DVD a czasem pozyczam projektor by poczuc sie jak w kinie. Chcialbym wzbogacic te wrazenia o dzwiek przestrzenny i chcialbym kupic do tego wzmacniacz wielokanalowy z procesorem dzwieku. Jednakze nie chce wymieniac moich kolumn (AA Phoebe) ani dostawiac drugich frontowych (cenie sobie tez estetyke). Dlatego chcialbym wykorzystac te kolumny jako fronty od Kina domowego.

Czy jest mozliwe:

- w przypadku odsluchu CD, Radia czy nawet TV uzywam stereo.

- gdy ogladam DVD, Divx (posiadam takowy odtwarzacz) wlaczam Wzmacniacz AV a wzmak przelaczam na np. Video1 i osobno ustawiam fronty i osobno reszte kolumn (ktore zreszta musze kupic:))

Prosze o jakis przyklad podlaczenia + model wzmacniacza AV, ktory by pasowal do powyzszego problemu wzglednie tani (

https://www.audiostereo.pl/topic/18023-system-stereo-jako-podsystem-kd/

Z tego co wiem to NAD ma możliwość rozdzielenia sekcji wzmacniacza (końcówki) od pre-ampa (jest tam zworka) mozna zatem uzyć go jako końcówki mocy a jako preampa amplitunera z wyjściem pre-out. Dobry pre-out ma na pewno h/k (od modelu avr 230 w górę) jest tam dobry tor analogowy i może być z powodzeniem użyty jako pre do zewnętrznej końcówki. Nie zaręczam że nie będzie gorzej niż z własnym pre NAD-a ale warto sprawdzić. Słyszałem opinie ludzi którzy używaja H/K z drogimi końcówkami np. rotel RB1070 (było o tym na forum) i są zadowoleni. W ten sposób podpinasz CD i DVD do ampitunera, NAD-a jako koncówkę do pre-out, frontowe głośniki do NAD-a a pozostałe do amplitunera.

Tonsili bym raczej nie kupował zdecydowanie wolałbym trzymać się AA który ma central i satelity w przywoitych cenach.

Centralny Norma

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a na tyły Gemini

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

najprostsze rozwiazanie to przelacznik umozliwiajacy podlaczenie jednej pary glosnikow do dwu wzmacniaczy (groszowa sprawa). pisalismy o tym juz kilka razy

xajas

www.jaschiks.com

Dzieki Klemens za porade. Wlasnie mi o to chodzilo, jednakze nie jest to tanie rozwiazanie jak dla mnie.. zastanawiam sie czy nie lepiej sprzedac mojego NADa (wzmak+tuner) i kupic NADa T 163. Ciekawe ile na tym straci stereo... Co do kolumn. Podobaja mi sie AA ale jest jeden mankament w moim pokoju.. nie mam gdzie postawic centrala.. a ten nie wyglada na lekkiego.. no coz, chyba musze wziasc sie za modernizacje pokoju ;)

Protony kosztuja okolo 800zl z subem.. a tu mi wychodzi jakis 1600 zl za dopelnienie zestawu kolumn. A ten HK to tez pewnie z jakies 2k.

Xajas?.. a czy ten przelacznik jest inteligentny? tzn. automatycznie sie przelacza czy trzeba go tracac palcem ;) Jak taki przelacznik wplywa na jakosc dzwieku z podstawowego systemu Stero?

Jazz.. no bomba! podoba mi sie to! ale czy to naprawde dziala? no i ile kosztuje. Pamietam kiedys byly takie fajne karty dzwiekowe z symulacja dzwieku przestrzennego (AC3 czy cos takiego) ale Creative w koncu ta firme zdusil. Interesujacy link i ladnie to wyglada ;) poszukam czegos wiecej na ten temat jesli masz wiecej informacji to prosze Cie podziel sie nimi ;)

Pozdrawiam

Przełącznik może też być dobrym rozwiązaniem i pozwoli zachować status quo jeśli chodzi o stereo z którego jak rozumiem jesteś zadowolony. Raczej nie jest on jednak inteligentny :)

Nie wiem też gdzie taki przełacznik mozna nabyć, chyba że zrobisz go sobie sam (zapewne to nic trudnego). Co do głosników AA to centralny jest raczej niewielki - szerokość 43 cm - tyle co standardowy "klocek" a wysokość zaledwie 14 cm. Maleństwo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.