Skocz do zawartości
IGNORED

upgrade philips cd472 b. prosze o rady

debauched

Rekomendowane odpowiedzi

elfan - opłacało się ! To dobra maszyna. Można zarzucić jedynie zastosowanie plastiku w środku ale inne rozwiązanie powodowałoby od razu duże koszty (odlewana z metalu rama). CDM4 też jest niezły i nie ma co porównywać do napędu CDM12 w cd53/63 itd. M zd. większe niedomogi to nędzne kondensatory smd dookoła przetwornika i dość nędzne odsprzęgające Nichicony w cyfrówce, ampy też nie najwyższych lotów, ale zmiana na opa 2604 to dla mnie porażka!

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

zmiana na 2604 to porazaka?? widocznie musi byc wyjatkowo zle wpasowany, przeciez sam scalak jest swietny. ja mysle caly czas nad nowym torem analogoym, w karcie dzwiekowej stosuje filtr aktywny 12db okt, na jednym 627, sprawdze to w najblizszym czasie na wyjsciu tda 1541A... po zakupie mojego cd pelen zachwytu sprawdzilem ile kosztuje sam naped cdm 4/11, znalazlem na zachodniej stronce za 90e :) moj cd kupilem na allegro za 120 pln :( a pilota dokupilem za 50pln, ty masz calosc w lepszym stanie, sprzet jest klasowo wyzszy, a zaplaciles okolo 30pln wiecej. zrobiles znacznie lepszy interes. pozdrawiam

też licytowalem ten cdek :)

liczyłem, że niedużo ludzi się będzie bić, ale troche mnie to przersło :)

>debauched

+/-20 ?? to chyba trochę dużo, poza tym ogranicza możliwości stosowania róznych kostek wo

ja myśle, że 12 albo 15 V będzie w sam raz. można na lm317/337. bogdan_ w jakimś wątku niezłe zasilanie zrobił do swojego pioniera, jego możnaby podpytać. ale co tam dużo szukać, Rambo się tu pojawił, pomóc moze ;)

pozdrawiam

Marantz ma w srodku CDM4 (ponoc super) TDA1541A do kompletu z SAA 7220 wiec chyba niezle;) dodatkowo Nichicon Muse.Planuje wymiane opa(czemu BB2604 słabe?) i kondensatorów na Panasonic FC.Potem moze clock i zasilanko dla analoga.

P.S dodam jeszcze ze CD jeszcze do mnie nie przyjechał,moze w poniedziałek bedzie,ciekawe jak bedzie z porównaniem go do Y496 tuningowanej (szczegóły w "o mnie")Jak myslicie,wykosi ja bez dodatkowego tuningu?? w kazdym razie postaram sie napisac na forum co i jak grało i co wygrało:)

Pozdrawiam

Opa 2604 nie jest może słaby ale tu nie podpasował mi a miałem cd50se (zresztą m.innymi różni się od 830 Philipsa op ampami i mniejszą ilością gadżetów). Trzeba zwracać uwagę na naturalność dźwięku przy podmiance i to żeby nie był przesadnie wyostrzony. Jeśli macie kostki to można pobawić się w LM6172 lub na podstawkach AD825, różnice będą spore i dlatego najlepiej wypożyczyć je od kogoś na czas testów (może komuś przypasują też opa627). Na pewno spore zmiany daje wstawienie trzech os-con przy przetworniku i jednego przy filtrze saa7220 (na podobne wartości co w oryginale). Kondensatory dookoła przetwornika o wartości 100-220 nF też powinny być dobrej jakości, podobnie jak odstprzęgające smd przy zasilaniu w cyfrówce, które zamieniłem na MKT lub można nawet lepsze MKP. Dobrym posunięciem jest wymiana innych kondensatorów elektrolitycznych w zasilaniu ale wiąże się to też ze zmianą dźwięku, tak więc nie może to być bezmyślny proces (mogę śmiało stwierdzić że u mnie FC dookoła op ampów nie wykazało się, zamieniłem na inne krytykowane tutaj na forum i dzięk pokazał od razu bez wygrzewania moc i szczegółowość). Poza tym sporą zmianę w dźwięku daje zegar. U mnie głównie bas stał się pardzo precyzyjny i nie bębnił gdzie popadnie jak w oryginalnym układzie a porównywałem to chyba ze 3 razy aż ścieżki zaczęły się odklejać.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Rambo

Jakie te kondy dałeś przy opampach?

Ja narazie testuje Teapo SX, ponoć low impedance. Jak się nie sprawdzą -> ZL-ki witajcie.

Oscony mówieszo identycznych wartościach jak były, oki postaram się zamówić. Rekin polecał jeszcze dodatkowe trafo (ewentualnie wymianę), sprawdziłem w Marantzu CD46, działa. Tu zrobiłbym to samo, ale miejsca brak, dlatego kombinuje zrobić oddzielny zasilacz dla całego cd na zewnątrz :)

Niekoniecznie trzeba os-con`y o tych samych wielkościach, można ciut większe np. 68uF zamiast 47uF,

kondki przy ampach (wstawiony LM6172) to są Cerafine i jest ok (porównywałem z Nichicon Muse Kz, FC - różne wartości- ale to wszystko ze sobą trzeba zgrać!!!!). a zegar to Kwak v.7- z tych co zrobiłem jest the best.

Do zagara Kwaka nie potrzeba ponoć super dokładnego kwarca, prawda to ?

Tak, czy inaczej sprawdzę Zegar Rekina i Kwaka (skoro piszesz, ze warto) na obu kwarcach. Tak swoją drogą Remix pokazał całkiem niezły :) przebieg wyjściowy po jego modyfikacjach (szczególenie korzystnie wypadły te niższe częstotliwości).

szkoda ze tez licytowales ten cd :) z tego wzgledu ladnie przeplacilem :P

ja 2604 zasilam +- 24V, troche sie grzeja... mam taki problem, mam oscony 330u czy to nie pogorszy sprawy jak wstawie je do cyfrowki?

A dlaczego niby to do Kwaka akurat nie trzeba dobrego kwarca skoro to normalny oscylator Colpitsa i b. ważna jest jego stabilność krótkookresowa ?

Rezystorki przy ampach w zasilaniu mają za zadanie polepszyć filtrację napięcia (osobną sprawą jest to czy takie rozwiązanie jest optymalne).

P.S własnie skonczyła sie aukcjia Philipsa CD830 inaczej Marantza CD50 poszedł za 300zł bez pilota:) wiec faktycznie tanio kupiłem;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

na schemacie z 16 Maj 2005, 23:18 są rezystory przy opampach - po 33ohm (np 3649). Mają tolerancję 5% (u mnie) więc może warto byłoby wpakować tam jakieś 0,1%?. U mnie napięcie na opampy + i - różnią się o jakieś 0,3-0,5 V.

Właśnie na trzeci opamp wpakowałem 0,5% rezystory. Napięcie jest "równiejsze" - róznica 0,1V. Dźwięk sę nieco oczyścił.

Ukryta Zawartość

TL780-xx

na minus nie znam oznaczeń

Ukryta Zawartość

napięcie przy opa powinno wynosić 15V. Ale jeśli tam były kondy na 25V (to o te pytałeś parę wpisów wyżej?), to takie też bym włożył, a nie na 16.

gdzie kupiłeś panasonic FC?

zastosowałem Panasonic FC na 35 V i opa zle grały.Dziłac to działaja bo w CD Yamaha 496 graja pieknie.No nic moze sie poprostu nie lubia z Marantzem.Powiem Wam ze ten 15 letni marantz bez tuningu ze starymi wyschnietymi kondami wykosił Yamahe 496 po kompletnym tuningu.A po wymianie 5 sztuk kondów na FC gra cudnie,a gdzie reszta kondów i zegar itd,ma potencjał sprzet,a to wszystko za 200zł;).Polecam wszystkim taki klocek,dawno to robili niezłe CD.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.