Skocz do zawartości
IGNORED

upgrade philips cd472 b. prosze o rady

debauched

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcę odświeżyć trochę ten wątek i podzielić się wynikami moich eksperymentów. Tak więc zmęczony wymianą op-ampów, kondensatorów i innych gadżetów postanowiłem podejść do sprawy trochę inaczej.

Zastosowałem bierną konwersję I/V na rezystorze precyzyjnym 47R. Ponieważ napięcie wyjściowe z cd wynosi ok. 200 mV RMS, mam zamiar zastosować transformatory używane w zabytku techniki tzn. mikrofonie MDO IX, na które czekam z niecierpliwością.

Co do pomiarów, to zostały one wykonane za pomocą triala programu CoolEdit w sposób absolutnie nieprofesjonalny :). Jak widać rozkład harmonicznych jest b. przyjemny – dominuje 2 harmoniczna. Peakiem przy 15,5 kHz nie należy się przejmować, jest to artefakt mojej karty i występuje przy wszystkich pomiarach.

Jak przyjdą transformatory zamieszczę resztę pomiarów. Odsłuchowo dźwięk jest na prawdę świetny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5965-100008694 1170281988_thumb.jpg

post-5965-100008695 1170281986_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Czy te zaznaczone na czerwono tranzystory to tranzystory mutujące? Chcę mieć pewność, że właściwe elementy wylutowuję : )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Mam kiłopot z 472. Po włączaeniu CD kręci płytą dwa razy, zatrzymuje się i wyświetle error na wyświetlaczu.

Co to może być? servo? sterowanie silnika?lasera?

• 4 tygodnie później...

Witam,

Z moim Philipsem mam taki problem, że za bardzo sieje sybilantami, tzn. wysokie tony są "przejaskrawione". Zastanawiałem się, co by zrobić, żeby to zredukować i pomyślełem, że za tę "sybilantozę" być może odpowiedzialny kondensator zaznaczony przeze mnie na czerowo. Jest to kondensator Nichicom Muse 100uF. Dlaczego go obwiniam? Bo ten kondensator to elektrolit, ma już 17 lat więc być może zwyczajnie się zastarzał (trochę podeschł) i dlatego efektem jest "sybilantoza". (myślę, że skoro podeschł, czyli zmniejszył swoją pojemność, to dla mniejszych częstotliwości stawia większy opór, co w rezultacie daje zachwianą równowagę i co podczas odsłuchów objawia się zbytnim podkreśleniem wysokich tonów, czyli sybilantozą).

No więc czy myślicie, że wymiana tego kondensatora może choć trochę zredukować sybilanty? Może wymienię go na jakiś o większej pojemności np. 680uF i dodatkowo zbocznikuję kon. polipropylenowym 100nF. Taka większa pojemność chyba nie zaszkodzi, a poprawi przenoszenie niskich tonów?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeśli we wzmacniaczu masz kondensator na wejściu, to wogóle go wywal, każdy fabryczny wzmak na 90% ma. Przy okazji wywal układ mute, czyli wszystko, co za kondensatorem. Zagra o wiele lepiej.

>>Lasica, 9 Mar 2006, 15:14

To nie ten kondek jest odpowiedzialnym za "sybilantozę", on daje tylko mułowaty bas, kłopoty z syczeniem i szeleszczeniem sa spowodowane opampami. Nie wywalałbym kondensatora z wyjścia, bo tam jest parę woltów DC, przynajmniej u mnie.

> saczek_XTRM

Trochę bardziej pogrzebałem po forum i znalazłem że w wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Matthew "dorwał" serwisówkę do 480/482. Właśnie do niego napisałem.

btw. dzięki za zainteresowanie!

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Czy ktoś wie jaki odbiornik podzczerwieni siedzi w cd 472? Czy te piloty będą współpracować z tym cd?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odbiornik podczerwieni może być dowolny na 38kHz, one są uniwersalne i stosowane w każdym sprzęcie. Różne piloty Philipsa też powinny pasować do tego odtwarzacza.

Mam plan, Zeby swoją 471, pozbawioną zdalnego sterowania w takowe wyposażyć. Płytka frontu jest taka sama jak w 472, brakuje tylko kilku elementów, które są odpowiedzialne za sterowanie IR. Powstawiałem je do swojego Philipsa, jednak sukcesu brak- nie działa. Moze przyczyną jest, ze wstawiłem dobiornik od marantza cd 40, który być może nie pasuje. Mam oryginalnego, sprawnego pilota Philips. Z tyłu płytki widać rezystor, który doprowadza +5 V do odbiornika, który dolutowałem. Chciałbym prosić jakiegoś urzytkownika CD 472 o fotki płytki wyświetlacza i sterowania- mógóbym je porównać i sprawdzić czy rzeczywiście są te same. Dołączam również fotke procka sterującego- czy w 472 jest taki sam? Jaki odbiornik oryginalnie pracuje w 472?

Dzięki za pomoc!

Może potrzebny jest rezystor podciągający między wyjście a + zasilania (4.7-12k), jeśli jest to wyjście typu otwarty kolektor? Sprawdź czy odbiornik reaguje na sygnał z pilota i czy daje na wyjściu zdemodulowane impulsy, możesz np.podłączyć między + a wyjście diodę LED przez rezystor 1k i obserwować stan wyjścia. Ale najlepiej zastosować monolityczny odbiornik o któwym pisałwm wyżej, bo ten to archaik i może zwyczajnie już nie działać. Może pomyliłeś kolejność wyprowadzeń, albo brak mast, zasilania?

Ten rezystor zamontowałem, wg serwisówki ma 22k widać go na zdjęciu, wyprowadzenia mam dobrze wlutowane. Ciekawe czy na płycie głównej jest miejsce na te dodatkowe elementy, mam nadzieję ze sobie jakoś poradzę. Dzięki za odzew!

Za pomocą serwisówki ustaliłem, że brakuke mi nastepujących elementów na płycie głównej :

Tranzystory 6552, 6556, 6557

Rezystory 3162, 3596, 3597, 3595, 3593, 3592,

Niestety w tej serwisówce zamiast wypisanych w tabelach symboli i wartości są jakieś kody, które nic mi nie mówią i nie potrafię określić co to za kostki.

No teraz to już bajka, zastanawiam się jak udaje Ci się wstawiać takie "szerokie" zdjęcia? Mimo, że pstrykam w najgorszej możliwej jakości to zawsze wychodzą min 150kilo i muszę je docinać ze się z nich takie mikrusy robią.

Fotka miała wyjściowo 500-600K.

Do zmniejszenia można użyć np IrfanView.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.