Skocz do zawartości
IGNORED

upgrade philips cd472 b. prosze o rady

debauched

Rekomendowane odpowiedzi

morris, tego 0,01uF mam Evox Rifa. W zasilaczu słuchawkowca spisał mi się bdb, poza tym innych w domu akurat nie miałem;)

śmiga aż miło, narazie nic nie będę zmieniać, posłucham to znów zobaczę co by tu nabroić;)

Teraz wypada wziac sie za ten pre lampowy, o który kiedys pytałem, z tym, że bez dławika jednak.

Pozdrawiam

>lancastrer

gratuluje, odpaliłeś wg ww schematu z ustawionym na 0V nap. T1?

odśwież wątek o tym pre, to jutro się zabiore za płytkę (o której oczywiście zapomniałęm)

magazynier, równe 0 mi nie chciało sie ustawić. mam coś koło 4-6mV.

morris pisał, że może być nawet 25. Teraz jestem na etapie wylutowywania starej analogówki;)

Płytki do preampa już mam, jeden z kolegów podeslał mi pdfy ze strony kamyka, tak, ze nawet już sie zdążyło wszystko wytrawić.

Pozdrawiam

ktoś tam na diyaudio pisał, że w starych danych katalogowych Philips było napisane że 25mV to max. wartość napięcia stałego na wyjściu, która nie powoduje jeszcze zniekształceń prądu wyjściowego.

C6- w tej pozycji we wszystkich projektach(D1 jeszcze nie mam) najlepsze rezultaty dawały ruskie mikowe(nie wiem czy są silver mica, ale jak rozebrałem to niby się błyszczy:)) lub polskie KSF022.

morris, małe kłopoto. Zlutowałem to wszytkoraz jeszcze, ak, by weszło do obudowy. Cały czas słychać zniekształcenia w tle(w obu kanałach). Sprawdzałem napięcie wejściowe i wacha się ono +- 10mV. Teraz to mi psikusa zrobił, bo całą poprzednia analogówkę wylutowałem. Sprawdziłem napięcia na TDA1541, wszystkie OK.

Jak zwykle zapytam: masz jakiś pomysł?

Pozdrawiam

OK, 1 kanał mi charczy. Po odłączeniu tego kanału drugi gra dobrze, a kiedy dołączam ten zniekształcajacy, to zniekształcają oba. Coś jest nie tak z tym jednym, poszukam.

morris, przy czasie możesz wkleić jakis fajny schemat lampowego out.

Może następnym razem, kiedy będę tuningował CD104 zrobię analogówkę na lampach...

Pozdrawiam

lampa nie zasze musi być lepsza:)

Do TDA1541 to strasznie mi się podoba ta zaproponowana przez Thorstena:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TYlko w naszych realiach to nie z dławikiem tylko z CCS. No i to jest do no-oversampling więc trzeba wywalić te kondensatory i cewkę z filtru i zbudować nowy(może wystarczy sam kondensator). Tylko to CCS trzeba by jakieś wybrać. Powinno być super tylko - ten to jest tylko do TDA1541,bo niestety nie mam żadnych informacji czy TDA1540 też ma na wyjścu prąd -2mA dla stanu zerowego(tzn. cisza). Jeżeli nie to to pewnie uklad SRPP będzie OK. Ja postaram się do swojego Grundiga zrobić ten Thorstena- już tam jakieś kroki w tym kierunku poczyniłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

morris, to raczej nie tranzystor, podmieniłem je dzis miejscami i dalej to samo. Jeszcze podmienię R2 3,3K, bo mam mniejsze niż 0,5W i grzeją się. Tylko to raczej powinno dziac sie w obu kanałach, a jest tylko w jednym, ufff.

A zamieniałeś kanały(tj wyjścia L i R z TDA1541)?

Jeżeli nie tranzystor, układ jest dobrze podłączony - to albo gdzieś coś nie łączy(zimny lut, lekko przerwane ścieżki) lub niestety TDA z jednym kanałem coś się stało(spróbuj zamienić kanały) boto przecież prosty układ więc bardzo innych możliwości nie ma.

• 1 miesiąc później...

Awaria. Po właczeniu CD kręci(bardzo szybko)płytą i wyświetla sie error. Niedobrze, bo już go miałem skecić i zostawic w spokoju. CD po włączeniu szukał płyty normalnie nagle zaczął szybko kręcić itak już zostało.

Podłączenie zegara sprawdzałem 10 razy.

Help.

Pozdrawiam

morris, dobrze, że jesteś.

Wymieniłem też SAA7210, bo myślalem, ze to o to biega, ale niestety nie. Mam tam teraz podstawkę, więc można kombinować. Co do zegara...może faktycznie coś w zegarze sie porobiło...zasilanie zegara jest, jak można sprawdzic, czy podawany jest sygnał na wyjście?

Pozdrawiam

Bez oscyloskopu lub miernika częstotliwości nie sprawdzisz czy zegar działa.

Drugą możliwą przyczyną mogą być kabelki idące do transportu- poruszaj nimi po włączeniu CDka byćmoże coś nie łączy.

U mnie od dłuższego czasu nie ma 7220....może jednak drania wlutuję, bo specjalnie różnic w brzmieniu in plus po jego wylutowaniu nie zauważyłem.

Pozdrawiam

A u mnie wręcz odwrotnie , po wyjęciu filtra znacznie poprawila sie rozdzielczość.

Tak czy inaczej jesli go nie masz to musi nie jest to.

Zycze rychlego uruchomienia.

Panowie, jak często padaja te SAA7210 i jaka jest szansa na to, ze padł mi w 2 odtwarzaczach jeden po drugim?

Kiedys już sie bawiłem jednym takim CD i zrobiło sie to samo. Tamten został dawcą czesci(TDA1541 już sie przydał, przy okazji uruchamiania D1), tego nie odpuszczę;)

Dzis rano wyjąłem całkowicie tą kostkę(7210 mam ja na podstawce) i efekt jest ten sam co z kostką.

tzn kręci jak szalony i wyświetla error.

Jedno co mogę zrobic, to wlutowac stary kwarc pod SAA7220. Wtedy będzie pewność, ze to nie zegar....próbowałem zegar podpiąc pod SAA7220 i stale lipa.

Pozdrawiam

Zepsuty SAA7210 jeden po drugim - to musiałby być pech, mało prawdopodobne. Sprawdzałeś już kabelki z płytki z SAA itp. do transportu , ja kiedyś taki problem miałem w innym co prawda odtwarzaczu, w pewnym momencie też zaczą kręcić szybko plytą , jak poruszałem kabelkami to wróciło do normy.

Poruszałem, sprawdzałem buzzerem, wszystko OK. Teraz mam wlutowany syary kwarc pod saa7220, kondy 47p do odsprzęgniecia mam ceramiczne, amm nadzieje, ze to nie kłopot w porównaniu do smd. Jeżlei ruszy to coś z zegarem.

Napiecia sprawdzałem ten 7210 swoje 5V na 40nóżce ma.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.