Skocz do zawartości
IGNORED

upgrade philips cd472 b. prosze o rady

debauched

Rekomendowane odpowiedzi

Zdaje się ze mam dwie sztuki takich przejściówek.

Jak zamierzasz wymienic te kondy smd? To znaczy jak je wylutujesz, jak wstawisz te na wymiane. U mnie wszystkie sa pod spodem płytki.

Można wylutować tda1541A, w otwory w PCB powkładać po jednej nodze kondensatorów np. 220 nF MKP i potem wcisnąć jeszcze podstawkę i razem to zlutować. Jeśli kondensatory mają stosunkowo cienkie nózki zabieg wyjdzie, tj w te same otwory wejdą kondensatory i podstawka. Drugie wolne końce łączy się ze sobą i do masy. Kondensatory trzeba dobrać pod względem wymiarów (trochę ich siedzi naokoło przetwornika i muszą się razem pomieścić) i grubości nóżek.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Rambo

Dzięki, niezla metoda :). Mam jeszcze jedno pytanko, a mianowicie czy taka operacja przyniesie słszalna poprawe ? Ktos robił?

Proponujeszcz 220nF w miejsce 100nF?

>Elfan

oki.

U mnie było słychać efekt po wymianie kondensatorów. Czy jest to optymalna metoda, tego nie wiem. Ja przynajmniej tak to zrobiłem. Myślę, że lepiej nie używać podstawek jeśli nie trzeba ale eksperymentowałem z różnymi dac`ami i starałem się dobrać najlepszy egzemparz - stąd takie rozwiązanie, poza tym nie chciałem jeszcze raz lutować starego dac`a, który potem zresztą odpadł w testach. Co do wielkości kondensatorów są różne opcje i nie porównywałem tego osobiście. Mój cd miał akurat 220 nF, podobnie jak wiele innych i takie wstawiłem.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

jeszcze jedno ... bo nie wiem czy dobrze to napisałem - nowe kondensatory wstawiłem od strony elementów na płycie. Mogę podesłać fotkę - bo kupiłem niedawno cyfrówkę :)

OPA627 wstawiałem w cd 63 i było nieźle, myślę że jest duża szansa, że ten scalak dobrze popracuje w cd 50

dzieki za odpowiedz Rambo.Jeszcze jedno pytanko,po co jest to drugie wyjscie w tym CD??(analog variable) moze jak nie potrzebne to odpiac to dodatkowa płytke.Powiem Wam ze do tej pory przez przypadek podpiołem pod variable i teraz mam prawidłowo podpiete i gra CD 10 razy lepiej :) a ja przez 2 tygodnie grałem na tym gorszym;).

właśnie zmusiłem się (tydzień mi to zajęło) do pisania pracy magisterskiej, a tu listonosz przyniósł OPA2134 - spisek jakiś??

oczywiście nie powstrzymałem się :) - magistera zaczeka

testowane kości: ne5532, lm833n (wstawione orginalnie), opa2134

lm833n - ładnie gra, co tu dużo pisać. Wszystko na przyzwoitym poziomie, bas jest, średnica jest, wysokie trochę niewyraźne. Da się słuchać.

ne5532 - w porównaniu z lm średnica wyszła naprzód, ale całość zdecydowanie gorszej jakości, stereofonia padła, dźwięk zupełnie bez duszy i ziarnisty jakiś. Mam wrażenie, że zwęziło się pasmo przenoszenia

opa2134 - dźwięk stał się dużo przyjemniejszy dla uszu; bas mniej rozlazły, szybszy i niższy niż przy lm. Średnica nie kłuje w uszy, wysokie detaliczne i przyjemne dla ucha. Co poprawiło się najbardziej to przestrzeń - muzyka oderwała sie od kolumn. Ogólnie dźwięk o wiele czystszy, ma więcej ogłady i mocy.

polecam oczywiście opa2134, ne5532 odradzam.

Sprzęt: philips cd473, radmor 5102 (po remoncie, wymiana kabli, elektrolitów itp), altus 120 (tak, hahaha - gwizdki gdwk10/80/19, przerobione zwrotnice, pudła itd), interkonekt na przewodzie koncentrycznym gitarowym

muzyka: metallica "justice for all", anna m. jopek " upojenie", możdżer "piano", camel "mirage", pink floyds "division bell", dimmu borgir "death cult armageddon"

jeszcze nie zmieniłem zasilania do opa. Chyba powinno być +-12,4 a jest +-14,8V.

wymiana na opa zdecydowanie warta swojej ceny, w sumie godzina na lutowanie podstawek i 20 zł na kości

sprawdziłem napięcie na DAC (u mnie tda1541)

zamiast katalogowych -15V mam -14,37; -5 jest -5,55; +5 jest 4,37V. Ma schemacie napięcia mają być: -14,5 -5,3 i 4,7V

nie wiem, czy jeśli zastosuję stabilizatory napięcia (można je wlutować zamiast rezystorów3613, 3620 i 3621) na -15,-5 i +5V to coś nie padnie?

zastanawiam się też nad połączeniem wyjść kanałów z DAC z opampami jakimś dobrym kablem sygnałowym - od DACa do opampów jest jakieś 10cm ścieżek

>Rambo

Wtacając do kondów odsprzęgających w cyfrówce, podpowiedz proszę które z poniższych się można wybrałbyś(mam 100nF):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

magazynier - sam wiesz, że w tych klockach to praktycznie niewiele da się osądzić z góry bez przetestowania. Myślę, że jest spora szansa, że dwie pierwsze pozycje będą dobre.

marekzawa,mozliwe ale narazie nie narzekam:).Chciałem jeszcze dodac ze OPA2604 jest dziwny w współpracy z TDA1541A i wogóle z Marantzem CD50 czy tam jak kto woli Philipsem 830.Potwierdzam słowa Rambo ze dzwiek jest jakis taki dziwny i rozłazi sie,w sumie tylko efektowna przestrzen reszta w porównaniu z OPA627 nie ma szans! OPA627 gra w moim CD duzo bardziej naturalnie o wiele lepsza barwą,a jeszcze nie wygrzany!

Pozdrawiam

chciałbym odnowić moje pytanie o stabilizatory napięcia przy DAC.

Czy ktoś z Was mógłby zmierzyć napięcia na swoich DAC? Które zasilanie ma większy wpływ na dźwięk - części analogowej czy cyfrówki?

• 3 tygodnie później...

mam pytanie odnośni tranzystorów mutujących:

przy przewijaniu utworów szłyszę pukanie, więc i tak nie działają. Czy wystarczy je wylutować czy też trzeba dodatkowo jakieś obejście robić?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.