Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat z wybraniem słuchawek...

Micro

Rekomendowane odpowiedzi

>po prostu wtedy mi się wydaje że trzeba koniecznie już mieć wzmaka

>swoją drogą ciekawe czemu dzwięk z divix'ów jest przeważnie taki cichy

to jets sprawa kodekow i ustawienia ich poziomu glosnosci, obejdzie sie bez wzmaka

> przetwornik c/a (ten najbardziej mnie interesuje) ma w Emu0404 DR, S/N: 120dB,

> natomiast Esi Juli@ DR, S/N: 112dB,

te paramety to stosunek sygnalu do szumu, emu0404 ma 116. 120dB to parametr samego przetwornika, spadek jakosci jest powodowany tym, ze emu 0404 to wewnetrzna karta zasilana z zasilacza komputerowego. Jak juz wczesniej pisalem taki snr wystaracza w zupelnosci bo slyszalne zaklucenia pojawiaja sie dopiero przy maxymalnym wzmocnieniu zewnetrznym wzmaciaczem. Sama karta jest czysta jak lza.

>tak sobie rozważam co lepiej kupić wzmaka do mojej karty

jezeli zamiezasz sluchac muzyke z komputera w dodatku na sluchawkach ponizej 100 ohm zdecydowanie lepszym wyborem bedzie emu0404. Nawet jesli sobie nie poradzisz z ustawiniem glosnosci kodekow na emu0404 bez problemu dowolnie niski sygnal wzmocnisz do poziomu rozrywajacego bebenki ;)

Liamk Ty masz kartę dzwiękową Audigy2 zf, oraz Emu 0404 - zatem powiedz mi czy "głośność" obu tych kart jest na porównywalnym poziomie czy też Emu 0404 ma zdecydowanie większy wchlarz możliwości w tej materii? Wiem że nie można porównywać A/B bezpośrednio tych kart na jednym kompie (konfilkt sterowników), zatem pewnie nie łatwo jest odpowiedzieć na te pytanie...

Czy gdzieś można kupić taniej Emu0404 niż tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (445zł)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

liamk >>

dzięki! Sprawdzę tą opcję. Zazwyczaj w opisach BIOSów w ogóle jest pomijany ten parametr albo jeśli już coś się pojawi to (z pamięci rekonstruuje) podobno służy do testowania poziomu zakłuceń magnetycznych/elektrycznych.

Sam niedawno pytalem o sluchawki - i kupilem Grado SR60 ktorych uzywam do kompa ( zazwyczaj laptopa ) i do iPod'a - moge z czystym sumieniem te sluchawki polecic . Graja ladnie czysciutko i szczegolowo - czego nie moza bylo powiedziec o paru parach :) sluchawek ktorych uzywalem wczesniej .

Napisales ze bedziesz ich chcial tez uzywac do grania w CS'a , wiec tylko napisze ze moje sr60 ostatnio swietnie sie sprawdzily przy okazji grania w HL2 ;) .

pozdrUFka

>Liamk Ty masz kartę dzwiękową Audigy2 zf, oraz Emu 0404 - zatem powiedz

> mi czy "głośność" obu tych kart jest na porównywalnym poziomie

poziom sygnalu wyjsciowego jest podobny ALE to nie ma nic wspolnego ze zbyt cichym odtwarzaniem filmow.

Jezli audiogy oferuje w czymkolwiek wystarczajacy poziom glosnosci to WE WSZYTKIM bedzie taki oferowal - trzeba tylko ustawic odpowiedio soft. Na audigy masz do dyspozycji dosyc silne DSP, w skrajnych sytuacjach poprostu walcz kompresor a on automatycznie wyrowna poziom glosnosci.

Na emu masz do dyspozycji praktycznie softwareowa konsolete+mixer+dsp wiec jakikolwiek sygnal o poziomie chociaz 5dB wzmocnisz do 100dB. To, ze twoja karta za cicho gra filmy to NIE JEST WINA tej karty ;) tylko ustawienia kodekow.

>oferowal - trzeba tylko ustawic odpowiedio soft. Na audigy masz do dyspozycji dosyc silne DSP, w

>skrajnych sytuacjach poprostu walcz kompresor a on automatycznie wyrowna poziom glosnosci.

Gdzie się włącza ten kompresor (szukałem szukałem i nie mogłem znaleźć)... [mam zainstalowane standardowe sterowniki do Audigy2 zf oraz standardowe oprogramowanie]

>Gdzie się włącza ten kompresor (szukałem szukałem i nie mogłem znaleźć)...

w zaawansowanych ustawieniach EAX, matdb - troche za bardzo odbiegasz od tematu tego watku wal na priva a najlepiej na www.google.pl - znajdziesz tam odpowiedzi na wszytkie pytania, ktore zadales i te ktorych jeszce nie zadales ;)

PS.

Najlepiej zmien sterowniki na KX'y.

Może trochę nie na temat, ale skoro słuchawki mają być podłączone do karty dźwiękowej, to może to kogoś zainteresuje: Creative po siedmiu latach zamierza zaprezentować zupełnie nowy procesor audio i co za tym idzie nowe karty.

Ciekawe artykuły tutaj

Ukryta Zawartość

i tutaj (ang)

Ukryta Zawartość

Oczywiście jak zwykle jakość dzwięku będzie zależała od DACów zamontowanych w różnych modelach kart.

Poza efekciarskimi bajerami do gier procesor ten wprowadza (podobno) dużo lepszą jakość konwersji częstości próbkowania, a i co ważne - da się wymusić 44.1 kHz wewnętrznej prędkości procesora. W końcu w odróżnieniu od wszystkich Audigy, jeżeli na komputerze będę odtwarzał płyty audio (44.1), to dżwięk nie będzie konwertowany po drodze na 48kHz..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Oczywiście jak zwykle jakość dzwięku będzie zależała od DACów

oraz wzmacniaczy operacyjnych zraz za nimi a w mniejszym stopniu od projektu plytki.

dac i opamp z pewnosia beda slabej jakosci jako, ze karty te beda mialy zastosowanie domowe a nie profesionalne. Byc moze emu wupusci jakis nowy model karty opartej o DSP z tej nowej konstrukcji creativa ale z pozadnymi przetwornikami i wzmacniaczmi.

>dżwięk nie będzie konwertowany po drodze na 48kHz..

o ile sie nie myle to sb live i audigy 1 konwertowaly, a2 i pozniejsze juz nie.

>oraz wzmacniaczy operacyjnych zraz za nimi a w mniejszym stopniu od projektu plytki.

>dac i opamp z pewnosia beda slabej jakosci jako, ze karty te beda mialy zastosowanie domowe a nie

>profesionalne. Byc moze emu wupusci jakis nowy model karty opartej o DSP z tej nowej konstrukcji

>creativa ale z pozadnymi przetwornikami i wzmacniaczmi.

Niestety szczera prawda. Pomimo wszystkich tych nowinek za dobrą kartę i tak przyjdzie zapłacić. W tej chwili mam Audigy 1 podpiętą cyfrowo pod wzmacniacz z cyfrówką, więc na razie kwestia jakosci daców i opampów na karcie mnie nie specjalnie nie dotyczy. Kiedys jednak pewnie wymienię wzmacniacz i o dobrą kartę też już będę musiał zadbać (moja próba podłączenia obecnej podstawowej Audigy 1 analogowo zakończyła się horrorem dla uszu).

>o ile sie nie myle to sb live i audigy 1 konwertowaly, a2 i pozniejsze juz nie.

Wydawało mi się że wszystkie na chipie EMU10k konwertują, ale przyznam się szczerze że nie siedzę w temacie od jakiegoś czasu. Może da się go po prostu obejść, jeżeli wyłączy się wszystkie efekty?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.