Skocz do zawartości
IGNORED

Wystawa HI-END Monachium 2005

Hiena-podrobka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was wszystkich bardzo serdecznie.

W ostatni weekend, w wyniku niezwykle spontanicznej decyzji, miałem przyjemność uczestniczyć w wystawie Hi-End w Monachium. Miałem cholerną ochotę posłuchać naprawdę dobrego brzmienia. Zorganizowana została po raz kolejny w ogromnej hali M.O.C. Zajmowała dwie, połączone ze sobą hale oraz dodatkowo pierwsze i drugie piętro budynku. Wystawców MOC:)

Zdecydowanie lepsze warunki do odsłuchu były na piętrach, gdzie w większości spore pokoje zostały zaadoptowane do odsłuchów. Matematyczna pamięć do symbol urzadzeń nie była potrzebna, bowiem w większości grały szczytowe modele poszczególnych firm. Ja jednak szukałem dobrego dzwięku, MOJEGO dzwięku.

W pokojach unosił się zapach wysokiej jakości tytoniu, a ludzie byli opaleni, mili i usmiechnięci. Wiadomo, podjechali najnowszym Porsche...

Zdecydowanie najlepszy dla mnie dzwiek popłynął z kolumn LUMEN WHITE Silver Frame (na głośnikach Accutona, obudowy bardzo głębokie, cena 25 000E), monobloków i pre lampowego oraz okablowania AYON oraz transportu i przetwornika firmy North Audio. Brzmiało to tak niewiarygodnie spójnie, aksamitnie a jednocześnie dzwięcznie i żywo. Do tego pokoju, ku utrapieniu współtowarzyszy, wracałem wielokrotnie i za każdym razem grało cudownie.

Niesamowity dzwięk usłyszałem też z Magnepanów 20.1 współgrających w monoblokami Jeffa Rowlanda. Dzwięk był duuży, spontaniczny, żywy, szybki i tak namacalny, że aż zapierało dech. Siedzący w sali chyba podzielali moje spostrzeżenia, bo wszyscy ruszali stopami i kiwali głowami w rytm muzyki jak jeden mąż. Wybaczcie, przed wejściem obiecywałem sobie skupić się, czy usłyszę tam bas, ale jakoś o tym zapomniałem...

Cudnie, naprawde cudnie grały też potężne monobloki CATa (JL3 - aż wstyd było nie zapamiętać symbolu)

z głośnikami Ascendo oraz cd Audio Aero (który notabene przewijał się w kilkunastu pokojach odsłuchowych). Dzwięk pulsował, miał niesamowite timing, był tak muzykalny ze świetnym dołem, że naprawde nie mogłem się uwolnić i także wracałem tam kilka razy.

Ciekawie było także w pokoju goszczącym Martin Logan Prodigy z elektroniką Spectrala. Podobało mi się, idealne sklejenie środka z górą, co chyba zrozumiałe:) Płynność dzwięku, może troszke brakowało mi gładkości. Niewątplliwie brzmieni wysokiej próby.

Nowy system Naima to kwintesencja firmowego brzmienia tej firmy. Aktywny bas, motoryka, muzykalność...

Niezły dzwięk był także w pokoju Phonosophie, Symphonic Audio oraz kilku innych:)

Rozczarowałem się natomiast Avangardami. Dzwięk duży, ale wydawał mi się podbarwiony (pomieszczenie?), nachalny, suchy. Podobne uczucie spotkało mnie jeszcze w kilku pokojach. System Audio Physik (kolumny Caldera z ichnią elektroniką (nowość?)) grał po prostu przeciętnie.

Avalony Opus z Passem? Wracaliśmy tam kilka razy ufni w zmianę na lepsze. Niestety, dzwięk był 'mały", jakiś cichutki, cięzko to w ogóle sklasyfikować. Doprawdy nie wiem co było przyczyną. Może pokój, był niezmiernie długi i wąski, z kolumny były na dłuzszej scianie. Nie zachwyciły mnie też nowe Utopie z Halcro. Jakoś nie lubię szpitali i chirirgów.

System Krella za 100 000$ mnie osobiscie rozczarował, jednak zachwycał się nim zarówno spotkany tam rodak (Zoller, Audionet:)), jak i inni audiofile.

Pominąłem kilka pomieszczeń, gdyż po prostu nie sposób było niczego w nich posłuchać. Tłok, prezentacje...

Fotek z wyjazdu jest ponad setka, dziś lub jutro postaram się je udostępnić.

Organizacja była wzorowa, rażenie psuły jedynie kolczyki w uszach niemieckich audiofili :)

Jeszcze kilka spostrzeżeń. Praktycznie w każdym pokoju było żródło analogowe, jednak najczęściaj grał cd.

Praktycznie nie widziałel kolumn na głośnikach Scan-speak czy Vifa. Wiele głośników było modyfikowanych (wstęga Aurum Cantus w pokoju pewnej niemieckiej firmy), wiele było także firm egzotycznych produkujacych je.

Ponadto było dużo lamp, uśmiechu i uprzejmości. Czego i sobie, i Wam, i polskim organizatorom i dystrybutorom życzę:)

Pozdrawiam serdecznie - Hienka

https://www.audiostereo.pl/topic/18235-wystawa-hi-end-monachium-2005/

Dzięki za info, czekamy na fotki. Rozumiem, że nie jesteś związany finansowo ani towarzysko z żadnym z chwalonych sprzętów czyli wiarygodny (aczkolwiek subiektywny ;-)

Czy dostrzegasz jakiś trynd? np. więcej lamp, więcej/mniej multichannel? Czy było SACD? Czy byli Polacy? Albo sąsiedzi z Europy środkowej? Czy inwazja Chińczyków była widoczna?

Pozdr.

D.

Nie, nie jestem:)

Z Polaków oprócz wspomnianego widziałem chłopaków z Hi-Fi Clubu, natomiast sporo było skośnookich jegomości, także przybyszów zza Wielkiej Wody, Greków...

Z tredów...

Uporczywie w kilku pokojach miały miejsce prezentacje zacnego skądinąd sprzętu na dziwnych kolumnach podłogowych, które wyglądały tak smo z przodu jak i z tyłu, miały przelotowy bass-refles oraz głośniki w kształcie jajek. Grały delikatnie mówiąc średnio.

W pokoju Tannoya obok Tannoy Prestige stały o zgrozo jajka oraz panel lcd.

czekam z niecierpliwością na zdjęcia i inne opinie odnośnie systemu Krell`a, faktycznie był taki śrdni, czy to raczej kwestia gustów?

Czy w tych wszystkich elektrostatach nie brakowało ci jednak niskiego basu, czy też z nadmiaru wrażeń nie pamiętasz? :) ;)

Kurczę jeśli faktycznie można było spokojnie posłuchać tych cudów, w dobrych warunkach to następnym razem jadę, będę miał wolne miejsca w samochodzie.

Przy okazji ile kosztuje wstęp na tą imprezę?

qb_1

nie pasuje do thieli...

Hienko, czy masz zdjecie tych lumen white, tych modeli nie widzialem, tio chyba nowy model... Czy mialy lepszy bas od Avalonow Eidolon? Jesli tak to faktycznie moze byc juz blisko idealu.

Jakie monobloki Jeffa graly z Magnepanami? 201 czy 501? Chyba mialem dobry pomysl z "uaktywnieniem" magnepanow modulami IcePower 1000W... :-) tanio, dobrze i estetycznie

Pozdrawiam

Darekk -> ale na przyklad:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sprzedaja i dostarczaja sporo info

Jest jeszcze fajna stronka o CAT'ie

www.soundstagelive.com/factorytours/cat/

i recenzje ze Stereophile'a...

Dla mnie wsrod silnych lamp CAT i Audio Research to zdecydowanie thebesciaki ... coz...

Ukryta Zawartość

qb_1->>>

Jak bys tak CAT'a i ARC za szufladkowal razem to Ken by sie na Ciebie obrazil :-)

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Lacrimosa -> Wiem :-) Dla mnie nie sa na tej samej polce. ARC to dla mnie bardziej wyrob masowo-przemyslowy (wiem jak to brzmi w odniesieniu do takiego sprzetu) a CAT to przy ARC jednak male dzielo sztuki :-)

Ja bym chyba do spisu moich lampowych ulubiencow dorzucil jeszcze sporo tansze koncowki Beltaine Klimo (w koncu jakies DHT SE powinno sie znalezc a Kondo to raczej drobna przesada)...

Pozdr.

Hiena -> Pamietasz moze jakie zrodla i okablowanie byly w zestawach:

1. Haclro + JMLab

2. Avalon + Pass ?

Po Pass'ie za wiele bym nie oczekiwal. To chyba za slaba elektronika dla Avalon'a...

Pozdr.

Dzięki qb_1, ale na tych stronach nie ma żadnych konkretnych informacji...dziwne i irytujące. Poszukam jeszcze i być może kiedyś pofatyguję się do Fasta do Łodzi aby posłuchać jak brzmi być może najlepszy wzmak lampowy na świecie.

Pozdr.

D.

Hienka-czy zwrociles moze uwage na kolumny Dragon Prince firmy Sun Union Audio z Hong-Kongu?Elementy najlepsze jakie sa na rynku, ale jak z dzwiekiem?A moze ktorys z twoich towarzyszy moze o nich cos powie...

PMD

Może to kwestia gustu, cieżko mi powiedzieć, natomiast Martin Logan bas na pewno miał. Przy Magnepanach, jak pisałem, nie zastanawiałem się nad tym. Grała MUZYKA...

Bilet kosztował 10E za każdy dzień imprezy, moim zdaniem dobra cena.

qb_1

Niestety, Thieli nie było...:)

Odnośnie żródeł i okablowania może pomogą Ci zdjęcia.

americano

Te grające nijak Avalony to chyba były jednak Opusy:)

Niestety nie wiem który model Rowlanda grał z Magnepanami, nie sposób było sprawdzić. Tam nikt wzorem naszej warszawskiej wystawy nie klękał przed klockami w czasie odsłuchów:)

Specjalnie dla Ciebie kilka zdjeć.

lolo

Przychylam się. Duży szacunek za wybór.

AndrzejR

Zwróciłem, jednak z tego, co pamiętam ilekroć próbowałem tam wejść były zamkniete prezentacje.

Ukryta Zawartość

post-17-100007077 1170269019_thumb.JPG

post-17-100007078 1170269017_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze kilka zdjeć:

1. Grały jak grały, ale zdjęcie mieć wypada:)

2. Jedno z rozczarowań - Audio Physic

3. Halcro

Ukryta Zawartość

post-17-100007074 1170269023_thumb.JPG

post-17-100007075 1170269021_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Symphonic Line

2. Spectral z Martin Logan (dystrybutor usilnie zasłaniał)

3. Krajobraz:)

Ukryta Zawartość

post-17-100007071 1170269027_thumb.JPG

post-17-100007072 1170269026_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Unison Research na 845 za astronomiczna sumę.

2. Avangarde

3. Śliczny Marantz

Ukryta Zawartość

post-17-100007068 1170269031_thumb.JPG

post-17-100007069 1170269030_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogi, było ich całe mnóstwo...

Ukryta Zawartość

post-17-100007065 1170269036_thumb.JPG

post-17-100007066 1170269034_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze tego sporo, ale nie będę Was zamęczał:)

Ukryta Zawartość

post-17-100007062 1170269040_thumb.JPG

post-17-100007063 1170269039_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hienka -> Pass to wyglada na monobloki XA-100 najnowsze dziecko Passa i na Avalon Opus (nie mam pojecia czy zwykle czy Ceramique...). Zrodlo to Theta... Ciekawe. XA-100 nie sluchalem, Lacrimosa kiedys pisal, ze sa milym zaskoczeniem. Ja po niegdysiejszej fascynacji nie jestem zbytnim milosnikiem Pass'a.

Spectral to chyba DMA 250 - nie widze nigdzie pre-ampu Spectrala, co jest o tyle dziwne, ze nie jestem pewien czy istnieje wersja S DMA 250...ale tu znow sie moge mylic.

Genralnie - na prawde sporo ciekawostek jak widac bylo.

Dzieki za wklejenie zdjec.

Pozdr.

hienko dzienx ;)

Ile "towaru" ! W tych Lumenach sa wiec 3 nieduze midbasy accutona. Moze grac fantastycznie, ja taka konfiguracje basu mam w swoich kolumnach :))) po trzy na strone 17cm PHL-e 16 Ohmowe polaczone rownolegle, min. impedancji to 4.5 ohma wiec latwe, szybkosc i energia jak z dzialka przeciwpancernego i do tego swietny midbas.

Hmm, ja byl Passa do Eidolonow nie dal, moze byc zbyt "mechanicznie" i nieczysto. Spectrale na MIT-ach to sprawdzona i udana konfiguracja lub Accuphase 50V. Ciekawe jak to gralo, nawet SF amati obnaza niezbyt udane passy z serii X, Eidolony pewnie jeszcze bardziej... Chyba, ze to cos nowego jak XA100 i moze lepsze... Niezbyt mnie podniecaja Passy i nie rozrozniam modeli.

Americano -> To jest na 99% XA 100. Nie pamietam innych monoblokow z takim ksztaltem radiatorow. Trudno mi sie wypowiadac o serii XA ale zgadzam sie co do serii X - slabo... Poza tym to jest Opus Ceramique a nie Eidolon. Ja bym tez Eidolonow z trumnami Serblina nie porownywal...to troche jak porownac Astona z Acura :-)) Seria XA ma do pelnej mocy pracowac w klasie A. Nie wiem co z tego wyszlo.

Spectral od zawsze rekomenduje glosnikowe kable MIT. Do tego interkonekt MIT miedzy koncowka a preampem (koniecznie Spectrala). Chodzi chyba o obecnosc networkow. Tutaj zdziwilo mnie, ze nie widzialem nigdzie preampu Spectrala - sa modele S (universal) ale nie spotkalem sie z nimi w przypadku DMA 250 (co nie znaczy, ze nie istnieje...)

Pozdr.

fakt jest tabliczka opus, a wygladaja jak eidolony ;)

Wzmaki lampowe wygladaja mi na Ayon tylko nie wiem czy na lampach mocy 32B czy 52B ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.