Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Maraantz cd 52 mk 2 pod transport

jurek1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcialbym wykorzystac ten cd jako transport.

Zadalem kiedys to pytanie w wątku nos dac i chyba Zorro odpisał o wywaleniu Przetwornika ,

ale w tym modelu siedzi saa 7310 jako filtr i saa 7350 jako przetwornik,a zegar jest podpięty do dac więc jego

usunięcie odpada.

Jedyny mod przeprowadzony do tej pory to wstawienie zegara.

Jesli ktos więc ma jaies sugestje na temat tuningu tego cd jak np lepsze stabilizatory kond itd bEde wdzięczny

btw cd chodzi z nos dac Petera i jest bardzo ladnie. cd67se jako napęd byl zdcydowanie gorszy

Marantz CD42mk2, 52mk2 to statnia seria z napędem CDM4/19 i pierwsza z przetwornikami Bitstream SAA7350.

Uległ zmianie również filtr cyfrowy i zamiast wszechobecnego SAA7220P/A,B zastosowano produkt NPC SM5840.

Póznie były dobrze znana CD43,53,63 z CDM12 i coraz mniej kosci Philipsa na rzecz "all in one" NPC.

Masz racje Jurek1 , w tym CD kwarc jest podpięty do przetwornika . W starszych CD był przy filtrze cyfrowym SAA7220 stąd moje stwierdzenie. Sciągnąłem pdf kosci i zastanawiam się gdzie oscylator moż na wpiąc przed 7350 które jest zbędne.

W moim CD42mk2 (ma tą samą płytę główną co 52mk2 , mam oba) zmieniłem:

12 diód w mostkach na słynne BYV26C ,

wszystkie kondensatory zasilacza na Panasonic FC ,

dodatni stabilizator +5V (ten na radiatorze) na LT1086 CT-5 ,

dwa kondensatory odsprzęgające przy wyjsciu cyfrowym z ceramicznychSMD 0,15uF na tą samą wartosc MKT ,

wstawiłem kwarc z Omigu ,dzisiaj wkleje Kwaka7 ,

na dniach zmienie trafko cyfrowe ,

Jako transport przy tych modach jest nieżle .

Schemat jest tutaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 10 miesięcy później...
  • 1 miesiąc później...

Witam,

czy ktoś z szanowynych forumowiczów spotkał się kiedyś z problemem zaniku sygnału lewego kanału wyjścia analogowego. Chodzi mi o model cd 52 mk2 po lekkim tuningu. Na początku pomagało delikatne stuknięcie w płytę główną. Coś tam nie kontaktuje a nie widzę co.. Elementy wyglądają na sprawne, połączenia również są ok. Przeglądam właśnie obszerną serwisówkę tegoż modelu i nie bardzo widzę gdzie szukać. A nie bardzo uśmiecha mi się przkładać kolejno poszczególne elementy. Może ktoś wie w których pukntach dokonać pomiaru napięć lub przjeścć.

Drugie pytanie dotyczy clocka. Czy ma ktoś z Was schemat lub opis zegara do modelu cd 52 mk II.

Pozdro

P.S.

Sorki z atak proste pytania. Jestem poczatkującym i ciągle jeszcze się kształcącym forumowiczem i liczę na wyrozumiałość.

--> OLES dzięki za info

Ale sprawa wygląda następująco:

Pierwsze moje podejrznie padło właśnie na połączenia kondensatorów. Przelutowałem ponownie połączenia i nadal mam to samo. Po pracy postaram się odessać cynę i wykonać ponowne luty plus dodatkowo sprawdzić poszczególne kondensatory. Natomiast dziwi mnie to że grał mi po upgradzie przez jakiś czas i było OK. Zmieniałem również opampy na inne i sytuacja wyglądała identycznie, tzn. dziwięk tylko z prawego głośnika.... Posiedzę jeszcze chwilkę z miernikiem i serwisówką i zobaczę co mi z tego wyjdzie.

Rgds

Szukaj dźwięku zaraz od wyścia przetwornika aż do gniazd. Może to peknięta ścieżka albo urwane pole lutownicze przy jakimś kondensatorze czy rezystorze powoduje przewrwę.

• 4 miesiące później...

>Molibden

Lepsze jaja były, tor analogowy luz, wszystko działało. Okazało się, ze cuś styku brakowało na rezystorze w filtrze zasilacza cyfrówki przetwornika CA. Ja już powoli zaczynałem traciłem cierpliwość :)

• 2 miesiące później...

czy SAA7350 ma mozliwosc wyprowadzenia sygnalu zbalansowanego czy sie myle ?? zakupilem za grosze cd42mk2 i sobie w nim grzebie i korci mnie zrobienie sygnalu symetrycznego a po nocie katalogowej wnioskuje ze chyba jest taka mozliwosc. . i jeszcze czy w serii ma on montowane kondy MUSE na wyjsciu analogu chyba i BLACK GATE w filtrze zegara czy juz ktos tu zagladal

pozdrawiam

>bartsx

Cześć, tak DAC SAA7350 ma wyjście symetryczne, też planowałem zrobić nowy stopień analogowy, ale chyba zrobię nowy DAC Na TDA1543 balanced, odłączne wszystko włącznie za filtrem i podepną się na I2C, zegar prosto pod dekoder SAA7310. Takie mam plany, ale pożyjemy zobaczymy.

Szczerze mówiąc, mało co o tych CD się pisze (CD42, CD52) niby są z tych tańszych ale mają spore możliwości, nawet można spróbować podłączyć do nich TDA1547.

W swoim CD42 (nie mk2) na wyjściu mam nichicony bipolarne, pewnie ES, ale nie przyglądałem się jakoś im, reszta kondensatorów to Panasonici SU. Wersje CD 42, CD52 jak i te z MK2 różnią się wewnątrz chyba głównie tylko kondensatorami, CD52 maja więcej przycisków, które psują wygląd. Jaki numerek ma u ciebie ten Black Gate, wątpię że był fabrycznie wmontowany. Jak chcesz wiedzieć co było u ciebie zmienione to przyjrzyj się lutom, musi to być widoczne.

Jestem też ciekaw czy w wyższych modelach od CD42 były montowane stabilizatory na lini +-10V, bo na płytce są miejsca pod nie , tylko trzeba odpowiednie trafo.

Schemat części wyjściowej z kawałkiem DACa:

Ukryta Zawartość

Tak z pola walki:

Ukryta Zawartość

Reportaż hifi.pl z wystawy IFA - Internationale Funkausstellung 1993

"Firmy Marantz i Rotel wystawiły "budżetowe" produkty audio dla "początkujących" audiofili. Nowy wzmacniacz Rotel'a RA935BX nie posiada regulacji barwy i wejścia "phono". W torze sygnałowym użyto selekcjonowanych elementów dyskretnych, ze szczególną troską zaprojektowany został stopień końcówki mocy. Cena - tylko 600 DM. Najtańszy odtwarzacz CD firmy, model RCD945AX kosztuje 650 DM. Wykorzystano w nim komponenty Philips'a: napęd CDM4 oraz konwerter C/A 7323. Jak w przypadku wzmacniacza brytyjscy projektanci zwrócili uwagę na jakość dźwięku, a nie na wyposażenie. Obu urządzeń nie zawierają niemieckie katalogi reklamowe firmy. Wyraźny podział na produkty dla mniej i bardziej wymagających melomanów był widoczny w ofercie Marantz'a. W urządzeniach "popularnych" wprowadzono nową linię wzorniczą - zdecydowanie bardziej ergonomiczną. Wzmacniacze PM63 i 53 wyposażono w zdalne sterowanie, ceny za nie wynoszą: 750 i 650 DM. Niespodzianką były trzy odtwarzacze CD. Wykorzystano w nich nowy napęd Philips'a CDM12 (ponoć Philips posiada w laboratoriach prototypy oznaczane numerem CDM19). Zaskoczeniem też jest chyba fakt rezygnacji Marantz'a z konwerterów C/A bliźniaczego koncernu z Holandii. Nowe odtwarzacze wyposażono w konwertery firmy NPC, znanej do tej pory z produkcji filtrów cyfrowych. Sposób konwersji jest zbliżony do techniki MASH, a więc połączenie przetwarznia jedno- i wielo-bitowego. Ceny od 550 DM za CD43 do 700 DM za CD63. Symbolem "SE" oznaczył Marantz produkty dedykowane dla "niezamożnych" audiofili. Nowy wzmacniacz PM44SE będący kontynuacją powszechnie znanego PM40SE - kosztuje 700 DM. Zmieniono w nim zasilacz i prowadzenie ścieżek sygnałowych. Najdroższy wzmacniacz zintegrowany w "edycji specjalnej" kosztuje 5000 DM. Końcówkę mocy zbudowano na tranzystorach MosFet. Wśród odtwarzaczy CD należy wymienić modele: CD52MK2 SE będący ponoć "najgorętszą" okazją dekady w swej klasie cenowej (800 DM) oraz CD-72MK2 SE (1500 DM). Oba urządzenia wykorzystują konwertery i napęd Philips'a. W stopniach analogowych użyto elementów pochodzących od specjalistycznych producentów (Silmics, Signetics). Do high -end'u można zaliczyć wspaniale wykończone odtwarzacze CD15 i CD10. Wykorzystano w nich (prawdopodobnie) najlepsze obecnie konwertery DAC7'BlueStar."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a wiec tak... kondy kolo zasilacza to w wiekszosci elna takie brazowe i nichicony takie niebieskie. co do lutow to sie juz im przygladalem i wygladaj jak nie lutowane co rozni je od innych to tylko posostawione dluzsze nozki ktore nie sa zagiete na bok jak w pozostalych elementach. black gare znajduje sie wewnatrz blasznego radiatora obok jest jeszcze maly kond staly i maly elektrolit i 3 stabilizatory o numerach od 6644- 6646. opampy wyjsciowe to JRC2114 i raczej nie widac na plycie jak wspomniales pustych miejsc . dzieki za link do schematu jak bys mial caly do tego cd to bym poprosil. jak soc moge zrobic jakies fotki( slaby ze mnie fotograf) wymieni chyba kondy kolo opampow i te co siedza w sprzezeniu ich z smsd na jakis lepsiejsze silver mica czy cos. jest co robic w tym cd. i napewno balanced sie pojawi

Cześć, pomyliłem się Panasonic SU to tylko są te duże, reszta to Nichicon VX(M), kolory maja te same. Już uzbierała mi się wlutowana garstka, jeszcze parę zostało do wymiany, ale z czasem. Też polecam Ci wymienić te w strategicznych miejscach na coś lepszego, a resztę standardowo na nowe, bo jak wiesz te odtwarzacze mają już spokojnie 10lat.

Ten Black Gate jest pewnie na lini +5V, w jednym schemacie tego odtwarzacza ołówkiem miałem napisane, myślę, że polecane ( może użyte w lepszych wersjach) w te miejsca kondensatory to właśnie 2680 - BG N 220uF/6,3V i 2683, 2684 - Elna Cerafine 220uF/35V. U siebie nie chciałem kombinować i dałem Elna Starget jako 2680, a Cerafine 220uF na 25V. Reszta z wymienionych to oscony i nichicony FX i KZ, panasonic FC, przy opampach Elna Slimic 100uF/25V. Stabilizatory prawie wszystkie wymieniłem na lowdrop NS i LT. Opamy były NE5532, dałem tam OPA627BP/AD797 na podstawkach.

Co do tranzystorów mutujących nie ruszałem ich, bo niemam potrzeby, jak będziesz robił nowy stopień wyjściowy to i tak na nowej płytce to po co płytkę brudzić:).

Na pewno radzę odpiąć stopień słuchawkowy jeśli nie korzystasz, u siebie podłączyłem takie badziewne małe słuchaweczki to stopień wyjśćowy albo hedphone się wzbudzał, z różnym natężeniem zależnym od położenia kabla słuchawek na starych tonsilach już tego nie było, trochę mnie to zdziwiło.

Dobrze też dać dobre kondensatorki przy mikroprocesorze (2532) i pamięci (2536) ja ma Panasonic FC100uF/35V. (te fcki na 35V maja niski ESR w porównaniu do innych FC 100uF)

Tak wygląda chyba twój w środku:

Ukryta Zawartość

(między innymi tu gościu wywalił filtr)

Z tego wynika, że CD42MKII ma chyba oryginalnie te elementy, co podałeś. Slimici przy opampach to dobre kondensatory, więc radzę z nimi się pobawić poprzez posłuchanie czy z innymi będzie lepiej, bo jak nie to po co wymieniać chyba, że tylko na nowe egzemplarze, ja u siebie mam w ich miejsca wlutowane piny od podstawek precyzyjnych, więc niema problemu ze zmianą.

Nie mam narazie możliwości poważnych odsłuchów go po wprowadzanych modyfikacjach, niestety tylko na słuchawkach, ale jest duża zmiana na plus. Myślę, że niedługo uda mi się go poddać ocenie. Tak jak pisałem, że chcę dołożyć do niego nowy dac na TDA1543, więc nie bawię się za bardzo przy dacu i opampach - robię go głównie jako transport.

Jedna z dobrych zmian to wymiana trafa, na takie co będzie miał osobne uzwojenia dla +-5V, +-10V, +-15V plus te do wyświetlacza, wtedy dokładamy mostek prostowniczy, kondensatory i wkładamy stabilizatory na 10V, no ale o tym pisałem, nie wiem tylko jakie tam trafo dać - 10W toroidy by się zmieścił 2szt w miejsce oryginała, a jeden większy np. 50W to już trzeba w plastikowym żebrowaniu wycinać. Będę myślał dalej nad tym fantem.

Jeszcze jeden watek o tym CD:

Ukryta Zawartość

Jeśli masz możliwość to porób fotki jak byś chciał to mogę też udostępnić na nie miejsce na serwerze i wrzucić link tutaj. Bardzo mało się mówi o tych CD, a szkoda,

Napisz do mnie na @.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki jagusz.

Tutaj można zobaczyć CD72 (najwyższy z tej strony).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.