Skocz do zawartości
IGNORED

prosba o pomoc przy wyborze IC

Mik

Rekomendowane odpowiedzi

czuje, ze jestem juz bardzo, bardzo blisko uzyskania takiego dzwieku z mojego systemu, z ktorego bede zadowolony na bardzo dlugo (bo na zawsze to wiadomo, nie da rady).

system to Primare D20/A20, AQ Type 6 bi-wire i Proac Studio 125.

w tej chwili skupiam sie juz tylko na dobraniu odpowiedniego interkonektu - i wlasnie - do tej pory sluchalem paru kabli a Was prosilbym o doradzenie kolejnych do odsluchu, na podstawie moich wrazen. w opisie bede sie skupial na wysokich tonach, bo te wymagaja poprawy i mam wrazenie, ze sa najbardziej podatne na zmiane interkonektu.

Fadeover Silver Strong - wysokie tony szczegolowe, wrecz przenikliwe, wybijaja sie na pierwszy plan, przy tym dosc suche (przy Esach Vivace bylo to bardzo wskazane - tam sie sprawdzily).

Audionova Proteus - wysokie nadal bardzo szczegolowe, ale delikatniejsze i mniej wyeksponowane w stosunku do Silver Strong, zwiewne, ale wciaz z tendencja do wyostrzen - zbyt czesto zdarzaja sie wpadki w postaci klujacych sybilantow.

VdH The Bay c5 - z jednej strony pelna kontrola na wysokimi tonami, absolutnie zero klucia w uszy a jednoczesnie brzmienie bardzo szczegolowe. jednak z drugiej strony gorne pasmo jakby troche "matowe", dzwiek dosyc beznamietny. przy nizszych poziomach glosnosci za mala szczegolowosc wysokich tonow (zdarza sie "sepleniace" S).

Audionova Galatea - poki co zostal w systemie - wprowadzil do brzmienia "aksamitnosc". zmiekczyl i zaokraglil gore, zachowujac jednak wysoka dbalosc o szczegoly. wprowadzil duzo wiecej blasku (w porownaniu do VdH) i powietrza, slychac wiele "ukrytych" w przestrzeni szczegolow. Generalnie to juz jest prawie TO. Jedyna uwaga to wciaz pojawiajace sie tu i owdzie uklucia. Rzadko, ale jednak. Gdyby udalo sie to wyeliminowac bylbym zachwycony. No chyba, ze do sluchania niektorych plyt (wczoraj np. Nirvana Live in New York) bede wpinal VdH?

Czego jeszcze posluchac? Chce wydac max 350-400 PLN, najlepiej z drugiej reki. MOze jakis wyzszy VdH (first ultimate?). Moze cos zupelnie innego?

https://www.audiostereo.pl/topic/18258-prosba-o-pomoc-przy-wyborze-ic/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Harmonic wygładza zestaw Primare. Sprawdzałem to. Z drugiej ręki może będzie taniej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyp...cz tego Type 6. To on Ci kaszani sprawę z sybilantami - powinieneś o tym wiedzieć.

Zastąp go np. CV4 lub tym, co ma teraz rafko.

Na sygnałowy może Ci pasować wtedy Strong 3, no przynajmniej nie powinno być źle.

VdH-wate nie załatwiają sprawy. To tępe, ocieplające i trochę przygłucho brzmiące kable (bas). Wbrew pozorom nie piszę tu o ich negatywnych cechach, tylko jak brzmią. to niezłe kable, potrafią się znaleźć w wielu systemach i można je lubić za charakter /nie mój typ: ja wolę kolorowo, czysto, konkkretnie i ze śmieciami, jak trzeba... Rozumiem jednak tych, co VdH wybrali (do czasu, hehehehehe).

Jak wypniesz Type 6, możesz posłuchać paru IC polecanych przez Kolegów. Co ci szkodzi ?

Pozdr.

Harmonic Technology Truth Link jest przedni ale to chyba nie te rejony cenowe. Inna sprawa, ze po wpieciu wydalo mi sie, ze zmienilem caly system :-) Klasa. Niewiarygodnie wielka zmiana.

Doskonaly bas, bardzo naturalne wokale i swietne wypelnienie srednicy. Gora ma blask, barwy i jest bardzo zroznicowana a na dodatek jakby lekko ukulturalniona. Moze komus wyda sie, ze jest lekko wycofana ale to tylko w kontekscie rozkrzyczanych kabli typu Nordost Red Dawn czy Supra.

Podobno podobny jest Harmonic Technology Precision Link. Cena uzywanego dokladnie taka jak trzeba - okolo 400 zl.

pzdrw

soso

no tak. z tym Type 6 to rzeczywiscie troche zaryzykowalem nie spodziewajac sie, ze w moim systemie tak beda szelescic. czytalem wprawdzie wszystkie opinie i uwagi o wyostrzonych sybilantach, ale przy odsluchu w Top-Hifi niczego takiego nie zauwazylem a sluchalem uwaznie. za to w domu... no coz, czlowiek uczy sie na bledach.

teraz za to mam okazje kupic za w miare rozsadne pieniadze Bedrocka. wygladzi sybilanty?

wtedy bym sie skupil na interkonektach.

-> Pal55 - ale na czwartek/piatek jestesmy nadal umowieni :-)

• 2 tygodnie później...

no wiec idac za Waszymi radami wypialem Type 6 i zamienilem go na kupionego okazyjnie Bedrocka. jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki problem sybilantow stal sie nieaktualny! brzmienie z Bedrockiem stalo sie nieco ciemniejsze i bardziej aksamitne, choc nadal jest szczegolowe i bardzo dynamiczne. teraz sluchajac muzy nie skupiam sie odruchowo na wysokich tonach, tylko wszystko jest bardziej spojne i muzykalne.

oczywiscie nie oznacza to, ze nie moze byc lepiej ;-) nadal bede szukal idealnego interkonektu (poki co wrocilem do Proteusa). tymczasem dzieki uprzejmosci Pala55 (dzieki, Pal) mialem na przyklad okazje posluchac AudioNote Lexus - to sie nazywa srednica! a jaka przestrzen! mialem tylko wrazenie, ze bas zrobil sie troche za miekki.

w kazdym razie jestem znow na wlasciwym tropie ;-)

A widzisz AQ Type 6+ nie jednemu juz "kuku" w systemie zrobil.... Kiedys sie nim zachwycilem, ale na szczescie w pore sie opamietalem zanim go kupilem. Teraz mozesz na spokojnie IC poszukac i doszlifowac swój system ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.