Skocz do zawartości
IGNORED

Anologowe brzmienie z odtwarzacza cd

jarecki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym nabyć używane cd za ok.1000zl. Moim podstwowym żródłem jest gramofon Pro -Ject ,ale posiadam także sporo cd. Muzyka to blues i bluesrock i trochę jazzu. Tak jak w tytule szukam coś z używek grajacego, czysto, przejrzyście i zarazem ciepło i ładnych barwach. Ma to grać z wzmacniaczem H/K 670, kolumny to JBL XTi 80. Interkonekt to Tara Labs Axiom a kable głośnikowe to Audioquesty Granite. Dodam jeszcze że, HD750 Harmana już odpadł, Onkyo nie bardzo. Nad też już odpadł. Pozostały Sony ES, Marantze z serii 63 i chyba Kenwoody np.DP7090. Sluchałem już Sugdema i to jest to ale strasznie ciężki do zdobycia. A może koledzy macie coś innego na myśli. Z góry dziękuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/18300-anologowe-brzmienie-z-odtwarzacza-cd/

Jako wieloletni posiadacz Marantza 63 mk2 KIS (obecnie jako zapasowy CD-ek), nie sądzę aby spełniał on wszystkie Twoje kryteria: siła tego Marantza to IMHO rytm, szczegółowość, przestrzeń - ale nie powiedziałbym, że gra on czysto, ciepło i w ładnych barwach. Mam Sony SCD Xa333ES - moim zdaniem na pewno gra lepiej w tych kategoriach - ale nie znam brzmienia innych Sony ES. Oczywiście te uwagi dot. mojego konkretnego systemu - YMMV.

Pozdrawiam

D.

Do gramofonu to podskakiwac moze tylko dobry transport + DAC reszta to popierdulki.

Oczywiscie pod warunkiem ze gramofon jest poprawnie skonfigurowany i jest wyposazony we wkladke nie od macochy.

Chcesz dobry dzwiek z CD to kup sobie Cyrusa dAD 1 a najlepiej dAD 3 daje rade:)

W kwesti sugdena CD : w miarę tanio starsze modele CD tego producenta można kupić w Audiofilu na ul. Boya 6 w Wa-wie. Niedawno jeden z moich znajomych kupił tam właśnie Sugdena 98 (chyba taki model). Podobno wypadł znacznie lepiej niż NAD 542. Sugden był właśnie bardziej muzykalny i analogowy.

Znałem kiedyś kogoś, kogo nazywaliśmy jarecki :)

Uzupełnij swoje o mnie - może będę mógł pomóc. W taki analogowy sposób grają CD z TDA 1545 na pokładzie. Jeśli stopień wyjściowy jest na AD797, to brzmienie jest właśnie analogowe. Gratis masz do tego przestrzeń i detale. Dźwięk ma lekko ciepły relaksujący charakter. Żeby uzyskać taki efekt trzeba niestety pewnych ingerencji w kupne CD. Za to koszt jest niewielki, bo używkę kupisz za 100PLN, a gruntowna modyfikacja to około 300-400PLN.

Niestety nie mam pojęcia jakie otwarzacze posiadają TDA 1545 i stopień wyjściowy na AD797, a już dalsza modyfikacja to kosmos. Czy możesz przybliżyć sprawę?

O mnie uzupełnione - tak na szybko.

Dodam do listy analoowych CD posiadanego kiedys Denona 2560 (nawet jest gdzies na forum jego obecny uzytkownik) oraz posiadanego obecnie Pioneera PD-75. Pierwszy trafia sie czasami na Allegro, drugiego widzialem w ogloszeniach w Polsce raz - i tego wlasnie posiadam :-).

Miałem na myśli jakiegoś Philipsiaka, bo one mają właśnie takie firmowe brzmienie (niektóre). AD797 raczej na wyjściu w Philipsie nie znajdziesz - trzeba go tam dopiero zamontować - to nie Wadia. :)

Najtaniej kupić starego 720CD. Jeszcze starsze Philipsy grają często lepiej (dla mnie przynajmniej), ale mają twardszy basik i brzmienie nie jest już takie "analogowe". Jak chcesz mieć maszynę, w któą warto włożyć trochę kasy, to lepiej kupić coś z TDA1541/TDA1541A na pokładzie. W jakimś wątku były linki do listy DAC-ów w różnych CD playerach.

Szkoda, że nie mieszkasz gdzieś w okolicach pyrlandii, bo wpadłbyś kiedyś posłuchać kilku odtwarzaczy.

Pozdrawiam

Ostatnio na Allegro sprzedał się Thule CD 150B, czteroletni. Poszedł za 870,- Myślę, że to była dla Ciebie okazja. Moim zdaniem charakter brzmienia tego cd pokrywa się z Twoimi preferencjami. Dodatkowe zalety to tani ale dobry napęd i w pełni zbalansowany tor.

Pozdrawiam

Witam ponownie i dziękuje wszystkim za sugestie. Po kilku dniach poszukiwań kupiłem stary otwarzacz cd grundiga 7550. Posiada TDA 1540 i napęd CDM 1 Philipsa. Jestem bardzo zadowolony. Jeszcze raz dziekuje tym, którzy ukierunkowali moje poszukiwania. Przy okazji wyszło jak kiepskie, a moze inaczej, te które nie spełniają moich oczekiwań,są otwarzacze produkowane obecnie, oczywiście to do ok.3000zł, których miałem okazji posłuchać .Pozdrawiam

Tak się składa, że do mnie też akurat dotarł Grundig CD 7550. Rzeczywiście brzmienie jego jest bardzo charakterystyczne i chyba właśnie można określić je jako analogowe. Jest gładkie i detaliczne, ale w moim odczuciu brak mu czegoś. Mam jednak nadzieję, że sprawa zostanie załatwiona poprzez mały tunning.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.