Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogówki J1.v2 - konstruktywna krytyka

jaj0ne

Rekomendowane odpowiedzi

po pierwsze chciał bym przeprosic za jakość zdieć !! Oraz co najważniejsze chciałbym poznac waszą opinię na temat tej konstrukcji .Wiem ze te przetworniki nie są "szczytem" osiągnięć , ale jest to jedna z moich pierwszych konstrukcji , i mysle ze na nauke droższe głosniki są nieporozumieniem

Obudowa :

Całość jest wykonana z 22 mm płyty MDF jak zresztą widać ciąłem wyrzynarką i szlifowałem wszystko sam wiec jest włożone 100% mojej pracy w to choć nie ukrywam ze nie jest to idealnie proste .wymiary kolumny to 120cm/30cm/36cm . Kolumna jest podzielona na 5 części .. pierwsza to przedni panel złożony z dwóch 18 mm płyt MDF sklejonych wikolem i skręconych wkrętami 2 cześć to dolna komora na zwrotnice i terminal silnie wytłumionapocietą gąbką, 3 część to komora basreflex na stx gdn 22-120SC 30l strojona na 43 Hz .. wymiary tunelu to 9x23mm (w WinISD wychodziło 2-3db podbicie w okolicy 50-60 Hz ale wytłumienie na dolnej i na górnej ściance myślę ze załatwiło sprawę .4 część to komora na arn 226/03/8 w obudowie zamkniętej 40l a po odjęciu wzmocniej jest cos około 35l wytłumienie na wszystkich ściankach 3 cm oraz luźna watolina nie zbyt ubita ale tez nie zbyt luźna ,w tej komorze znajdują się tarze oraz średniak arp 150/00/8 oraz mała komora z gdwk 9/80/8 a zarazem 5 część .Wszystkie głośniki są uszczelnione uszczelką do okien .zarówno br jak i closed posiadają wzmocnienia .

Zwrotnica i przewody :

Przewody miedzy terminalem a zwrotnicą a także miedzy zwrotnicą a niskotonowym i filtrem a STX’em są to przewody 2,5mm2 OFC z o specjalnym splocie natomiast średniak jest to ten sam przewód tylko ze 1,5mm 2 a wysokotonowiec ma 0,5mm2

Zwrotnica do 3 way to J3-A polskiej firmy Janbo natomiast sekcje basreflex posiadają filtry także firmy Janbo FE-8 odcięcie jest na 200hz przy 12db/okt.

Wykończenie :

Z powodów bardzo prozaicznych zdecydowałem się na okleinę bo już nie miałem pieniędzy na fornir a i przykre doświadczenia (popękanie forniru podczas klejenia)spowodowały to ze wybrałem okleinę. Przedni panel jest polakierowany 2 warstwami lakieru samochodowego „czarna perła” natomiast okleina z racji tego ze kolumny były używane trochę poodchodziła n bokach wiec postanowiłem ją polakierować w celu zapobieżenia dalszej degradacji, lakierem akrylowy także samochodowym efekty widać zresztą .Kolumny posiadają także kolce .wykończenie było najtrudniejszą kwestią ..ponieważ było ono robione w 2 etapach w odstępie 3 m-cy pierwsza była okleina a następnie panel który został pomalowany 2 warstwami podlładu iszlifowany papierem 800 oraz 1200 na mokro z dodatkiem płynu a nastepnie pomalowany 2 warstwami lakieru lecz ostatnia warstwa była inna i cały efekt lustra poszedł w ..... ale teraz mam nauczkę żeby go nie stosować ;].Stoją na 27mm kolcach , a tak dla ciekawości kolumny ważą 40 kg sztuka

Odsłuch , wrażenia :

Sekcja basreflex jest oddzielnie zasilana .. zamierzam kupić wzmacniacz ,ale na razie jest ona podłączona do wieży Aiwa i trochę brakuje mu mocy ale podczas prób na wzmacniaczu Technics SU-VX500 (2x90) pokazał na co go stać bas potrafi zniewalać w muzyce( choć w niektórych utworach jest troszkę mułowaty ale sporadycznie ) jak i na filmach .

Natomiast sekcja na teslach jest zasilana wzmacniaczem Blaupunkt XA-5400 niestety nie znam jego mocy ale przypuszczam ze cos koło 50-60 W ( jest to jeden ze starszych modeli HiFi z ’81r.) Naprawdę warto było kupić te przetworniki ..co do jakości nie mogę się nigdzie przyczepić choć troszkę się wybija jak dla mnie średniak ale jak za takie pieniądze to myślę ze nie jest najgorzej szybki wyrazisty choć niezbyt nisko schodzący bas średnie i wysokie idealnie komponujące się razem czasem z tonsila poleci jaki dziwny szelest ale to pewnie wina jakości mp3 dodam ze wszelkie podłączenia wzmacniacz –kolumna są wykonane z OFC

Podsumują zestaw zachowuje się tak jak bym miał 2 satelity na tych teslach + 2 suby nad którymi mam pełną kontrole . Nie jest to może znakomity zestaw .na pewno znajdzie się w nim sporo błędów ale chętnie posłucham konstruktywnej krytyki , co mógł bym zmienić lub poprawić. A tak krótko mówiąc to nad tymi czarnymi panelami poświeciłem więcej czasu niż na budowę zestawu.. będą jeszcze polakierowane i uzyskam efekt lustrzanejczerni

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7828-100006963 1170269185_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam !

Długo się wahałem, czy zabrać głos, ale widzę, że potrzeba Ci parę słów otuchy.

Fakt, że fotki mogły by być lepsze - nigdy nie rób zdjęć pod światło, bo niezależnie od typu aparatu, źle wychodzą, jeśli trzeba widzieć szczegóły.

Z tekstu wynika też pewne pomieszanie pojęć: lustrzane lakiery, fortepianowe, porsche itp. stosuje się w drogich konstrukcjach, gdzie siedzą przetworniki po > 500 zł, rozumiemy się.

Wiem, że chciałeś, żeby to wyglądało jak hi-end bez poniesienia takich kosztów, ale przecież to ma grać dobrze, a wygląd jest sprawą drugorzędną. Obeznany audiofil, szczególnie konstruktor natychmiast pozna , jakie kubły siedzą w kolumnie i wyśmieje takie podejście do tematu.

Ponad to niepotrzebnie zupełnie przyznałeś się do słuchania MP-3. No, to już jest zupełna kicha po co takie paczki do słuchania MP-3 ? Przyznaj się natychmiast, że to było tylko tak na chwilę, z czystej ciekawości, i że brzmiało to fatalnie, o czym wszyscy wiemy, prawda ?

Życzę wielu udanych, pięknie wykończonych lakierem fortepianowym konstrukcji.

pzdr apasio

Dżizus chłopie, ale masz problemy. A co powiesz na to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

każde zdjęcie można podrasować...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mnie zastanawia czemu przy zakładanych ograniczonych zasobach pienięznych ludzie decydują się na takie wielkie paki, o których wiadomo że nie zagrają dobrze. Przy ograniczonych pieniądzach lepiej wybierać dwa głośniki ale lepsze, albo chociaż uprościć konstrukcje jeśli juz głośniki mają byc tanie.

Mogły byc np. dwa ARN150 albo dwa ARN5614 (4om do BR trzeba łaczyć szeregowo niestety - w końcy jednak ESA tez tak robiła) i do tego GDWK 11/100 lub 10/80/19. Koszt głosników to byłoby ok. 110zł. na kolumnę. Znalazłbyś też w miare sprawdzone układy zwrotnic bo na pewno ktos takie konstrukcje robił.

wiem wiem kicha ( jak skunks w ładnym opakowaniu )w sumie to nie wiem po co to tu zamieszczałem :D ale ale tak jak juz pisałem zaczynanie (według mnie )budowania czegos z materiałów za 1000 pln mija sie troche z celem, którym jest nauka ( wole spaprac cos za 100 niz 1000 )a co do mp3 to narazie ciągle zbieram na pożądny CD

Myślę, że ta konstrukcja to dobry materiał do nauki a pierwsze konstrukcje nie wychodzą za dobrze z reguły. Po tym etapie na pewno będą rzeczy bardziej przemyślane i można inwestować wtedy większe pieniądze. Czyli wszystko jest ok i chyba zdecydowana większość z nas pierwsze kolumny zrobiła dalekie od ideału (ja na pewno nigdy bym już się nie podjął robienia paczek:) ). Jeśli chodzi o moje spoistrzeżenia, to mam takie: zwrotka fabryczna nigdy nie zgra się z przypadkowymi głośnikami i z przypadkowym pudłem - to jest żywioł wymagający indywidualnego podejścia, dużo czasu i niestety pomiarów (Clio lub Speaker Workshop), w amatorskich konstrukcjach powinny być układy dwudrożne, które i tak sprawiają sporo kłopotu przy strojeniu a trzydrożne to są dla weteranów audio.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

jaj0ne, 16 Maj 2005, 14:18

Nie dramatyzuj :)

Popatrz na dzieło Parantulli z blatów kuchennych z głosnikami za kilka tysięcy złotych ;)

Teraz przynajmniej masz już obudowy do przyszłych eksperymentów. Dalej zapuszczaj Internet, szukaj tanich konstrukcji i mysl jak je tanio a dobrze wykonać.

• 3 miesiące później...

grały ostatnio na weselu i zebrały same dobre opinie :D choć trzeba zaznaczyc ze wiekszosc gosci było gdzies po 40 i jedyne czego wczeniej słuchali to Unitry i altusy :-)

Ukryta Zawartość

post-7828-100003472 1170274487_thumb.JPG

post-7828-100003473 1170274485_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hehe nie nie na ziemi to przedłużacz a na stole wzmacniacz Blaupunkt XA 5400 (sory za sfatygowaną fote ale w zeczywistosci wyglądał duuz lepiej) a kabelki zeczywiscie cienkie ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.