Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Direct Drive - stroboskop

Andrzej L.

Rekomendowane odpowiedzi

Przegladam ofertę gramofonów technics-a na Allegro i zastanawiam się co daje stroboskop przy napędach bezpośrednich Direct Drive?

Przykładowo model TECHNICS SL-DD33 DIRECT DRIVE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma stroboskop.

Jest też z tej serii gramofon TECHNICS SL-DD3 DIRECT DRIVE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) który wg mnie z obserwacji różni się tylko tym, że nie ma stroboskopu - w związku z czym talerz nie ma charaktrystycznych pionowych czarnych paseczków na boku tylko jest gładki.

Zakładam, że w takim napędzie bezpośrednim pracuje silnik wielofazowy (krokowy) coś ala napęd głowicy wizyjnej w magnetowidzie i jego prędkość wirowania jest z góry założona przez częstotliwość podawaną na uwojenia takiego silnika i raczej trudno o większe przekłamania (?) stąd brak stroboskopu.

Mowa o napędach bez funkcji PITCH, czyli modelach w których odgórnie na sztywno są ustalone obroty 33 i 45. bo gdy była funkcja PITCH to rozumiem, że trzeba strobo aby wrócić do znamionowych z jak największą precyzją.

Z tego co widzę modele powyższe nie mają żadnej regulacji (korekcji, PITCH)?

Czy to tylko tak dla świętego spokoju jest z jednym z nich ten strobo aby użytkownik widział, że talerz trzyma obroty? Czy jednak jest jakiś konkretny powód?

Czy dużym błędem jest wybranie wersji bez stroboskopu przy napędzie bezpośrednim (bez PITCH-a)?

Wybrałem wersję SL-DD3

Bo gdyby to był napęd paskowy to rozumiem, że pasek może się ślizgać i już automatycznie powodowałoby, że talerz miałby mniejsze obroty i stąd przydatny strobo aby wykryć takowy poślizg i zaniżone w związku z tym obroty.

Tak więc jaki jest powód stosowania stroboskopu w DD bez funkcji Pitch?

A może oba modele SL-DD3 i SL-DD33 różnią się między sobą czymś więcej? Google niewiele na ten temat wyrzucają oprócz jakiś skromnych ofert z ebay-a.

Zastanawiam się też czy wykonaniem napędu od powyższego gramofonu rózni się coś model:

Ukryta Zawartość

Wg mnie to ten sam typ napędu.

Czy mam rację?

Czy może mnie ktoś oświecić w sprawie stroboskopu przy napędach typu DD?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/18397-gramofon-direct-drive-stroboskop/
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.