Skocz do zawartości
IGNORED

obudowy kolumn - program do wizualizacji

Ptyś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pewien pomysł na obudowę kolumny. Będzie to pracochłonny projekt i nie chciałbym, aby na koniec okazało się, że to nie wygląda tak jak sobie wyobrażałem. Poszukuję zatem programu, który umożliwiłby zrobienie fotorealistycznego wirtualnego modelu.

Czy możecie polecić coś odpowiedniego?

Pozdrawiam

Ptyś

https://www.audiostereo.pl/topic/18701-obudowy-kolumn-program-do-wizualizacji/

najlepiej to w jakimś programi 3D. Ja używam osobiście kilku - Rhinoceros (stosunkowo łatwy, mało miejsca na dysku, jak na zarys w sam raz), catia - coś podobnego do Rhinoceros ale więcej miejsca zajmuje, przyjemniejszy w oglądaniu obiektów, ta sama technika modelowania oraz 3DS STUDIO MAX - profesjonalny, można dobrać bardzo realistyczne materiały, nauka programu trwa trochę dłużej (chociaż niewiele dłużej niż w Catii)

Polecam fajna zabawa :)

To ja zaproponuję coś bardziej technicznego Solid Edge obecna wersja to chyba v17 -w wersji pełnej bardzo drogi ,ale mozna zamówić w pełni funkcjonalnego 30 dniowego evala,jest to program konstruktorski w pełnym tego słowa znaczeniu więc ważniejsza jest precyzja w odwzorowaniu kształtu od możliwości teksturowania modelu - umożliwia konstruowanie bardzo skomplikowanych geometrycznie modeli -niestety dosyć trudny do oswojenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4059-100006346 1170270161_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale oczywiście umozliwia ich naładanie ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fotorealistyczny z powyższych, moim zdaniem, może być max (w nowych wersjach ma już mentalray'a jako renderer). w starszych wersjach całkiem szybki ( w sumie najszybszym rendererem )jaki można doinstalować jest VRay. sprawdzałem, polecam jeśli ktoś ma starszy sprzęt, poza tym jest bajecznie prosty w obsłudze (w przeciwieństwie do hektarowego menu fineRendera :)). realistyczny render można też uzyskać w brazilu.

polecam również maye w wyższych wersjach (chyba od 4 z kawałkiem z mentalray). podobny do nauki jak max ale jak się trochę opanuje, potrafi zadziwić.

możesz też, o ile ma to być jednorazowy projekt, zbudować siatkę w tym co już umiesz i do renderu wyeksportować do jakiegoś porogramu z fotorealistycznym rendererem.

polecam rendery z oświetleniem hdri ;)

qrde widze że bawiłeś się w te 3d to było kiedyś moje marzenie ... jak zrobiłem z 10 lat temu kolumne głośnikową w 3d studio 4 chyba to nie uwierzyli .. a chcieli mnie wzią do Polstau hehe byłem w studium informatycznym czy coś hehe ale potrafiłem siedzieć tydzień żeby coś wymodelować

zrobiłem coś żeby pokazać możliwości Catii. Zajęło mi to ok 15 min - nie starałem się za mocno. Dlaczego akurat CATIA? bo jeśli znasz AutoCADa (dosyć dużo osób go zna), nawet jeśli tylko podstawy, to ten program jest prawie na takim samym poziomie, tj. BANALNYM. Efekty poniżej (bez materiałów bo te w CATII są do bani)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zadaniem praktycznie każdy program z do projektowania z modułem wizualizacji nadaje się do tego celu. Wszystko zależy od tego czy jak dobrze się nim posługujesz i jaki stopień realizmu Cię interesuje. Na co dzień mam dostęp do ArchiCad`a. Niżej projekt stworzony przy jego użyciu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za odzew :)

Przeglądam teraz na sieci programy o których wspominaliście. Niektóre z nich to wielkie i drogie narzędzia. Aż takiego realizmu nie potrzebuję :)

Rezultat jaki uzyskał Zimny jest wystarczający. Na dodatek ArchiCAD wersja Edu kosztuje 50 zł :D Tylko co do jednego mam pytanko; czy jest to program w miarę uniwersalny (wizualizacja kolumny, wzmacniacza, standu), czy raczej architektoniczny?

Pozdrawiam

P.S. Kiedyś robiłem proste rzeczy na DynaCAD oraz LightWave na Amidze, więc chyba powinienem sobie poradzić z kolumienką :)

Do wizualizacji i przedewszystkim projektowania inżynierskiego kolumn, wzmacniaczy, DAC i wszelakiego rodzaju elementów używam SolidWorks'a. Jest w miare uniwersalny i przede wszystkim łatwy (coś na poziomie SolidEdge). Wspomniana Catia to kombajn (podobnie jak Pro Enginer), ale jeśli interesuje cię MES i chcesz zasymulować rozkład temperatury na radiatorze wzmacniacza, czy wpływ drgań na wzmacniacz (pod warunkiem, że wiesz jak się do tego zabrać) to jak najbardziej polecam ten program. SolidWorks jest z tej samej stajni, nie posiada zaawansowanego modułu MES, czy innych inżynierskich nażędzi, jest po prostu modułem w którym można wiele i prosto narysować. Polecam także Autodesk Inventor, prosty w obsłudze autocad 3D. Obecnie nie wyobażam sobie projektowania obudowy wzmacniacza, kompaktu czy kolumn bez użycia programów inżynierskich; po prostu plotuje rysunki techniczne wykonuje poszczególne części i przy montowaniu ze sobą wszystko idealnie pasuje, bez niespodzianek i nieprzewidzianych sytuacji :P

Witam !

Ja używam AutoCAD-a, co prawda znam i Mayę, i Softimage i Lighwave a nawet Blendera, ale nawet w tych "kolosach" wymodelowac coś naprawdę dokładnie to kupa pracy. A tak i tak robię rysunki techniczne, więc mogę od razu zrobić z nich 3D.

Solid Edge i Pro/E to dla mnie za wysokie progi ( cenowe :) - na trialu niczego się nie nauczysz, nie przez miesiąc.. )

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ex-stożek

Solid Edge i Pro/E to dla mnie za wysokie progi ( cenowe :)

gdybym ja chciał modelować w 3ds Maxie jak do tej pory i musiałbym kupić ten program w oryginale to chyba nigdy nic podobnego nie miałoby miejsca... Każdy z nas wie, że piractwo to złodziejstwo, ale jeśli takie programy jak CATIA, SOLID EDGE czy 3ds Max kosztowały sporo niżej niż teraz, to byłaby podwójna korzyść - dla nas i dla firm... już wolałbym wydać 50.000 PLN na jakieś audio;) niż na program do przestrzennej wizualizacji, w którym projektowałbym zestawy głośnikowe za góra ....10.000 PLNów. Wniosek >>> a jest cuś takiego jak Stadion XX-lecia w Waie (np) więc łąpta okazję, póki jest :)

Gdyby nie piractwo, wiekszość nie mialaby mozliwosci nawet zapoznania sie wizualnie z programem.

Okrzykniety wieszczem naszym, narodowym zresztą :), grafiki 3D - Bagiński na pewno na pelnej sklepowej wersji maksa zrobil swoją pierwsza animacje (a nie wspominając o brazilu).

Ale niestety taka smutną mamy rzeczywistość dla mlodych talenów.

Ciekawe jak sie dalej wątek rozwinie ;)

Zgadzam się ( niestety ) z Tobą.

Inna sprawa, że mój laptop nie nadaje się za bardzo jako "visualstation", od tego mam silicona - nestety, na niego nic poważniejszego nie uświadczysz ( wiadomo skąd :)).

Pozdr.

ktos kto pisze ze catiia jest na tym samy poziomie co autoCad nie ma zielonego pojęcia o programach do projektowania. Catia to obecne najlepszy, najbardziej wszechstronny i rozbudowany program na świecie. Ale to nie o wizualizacje w niej chodzi...zresztą cena... 40 000 euro i co miesiąc dodatkowo kupa kasy ktorej jak nie zaplacisz to tracisz caly program...

Ja osobiście w pracy uzywam inventora (do 3d) i autocada (do 2 i 3 D) ale to sa projekty raczej mechaniczne i budowlane.

marven

>ktos kto pisze ze catiia jest na tym samy poziomie co autoCad nie ma zielonego pojęcia o programach

>do projektowania

a kto tak napisał? oczywiście że nie jest na tym samym poziomie, bo ma więcej funkcji i przede wszystkim można dokupić do niej dodatkowe moduły zwiększające jej możliwości - dlatego jest używana w różnych dziedzinach nauki. Ja napisałem że pracuje się na niej w podobny sposób jak w środowisku AutoCADa tzn tylko tyle, że rysuje się na płaszczyźnie (2D) a następnie wyciąga obiekt do postaci 3D i tyle. Zasady rysowania 2D w Catii są bardzo zbliżone do tych w AutoCADzie.

>magazynier

Bagins swoja pierwsza animacje zrobil nie w MAXie a w 3D studio pod dosem , a brazil od poczatku byl orginalny :)

CO do tematu wizualizacji to oprogramownia do 3D jest sporo .Genralnie mozliwosci mozna powiedziec zblizone i raczej jakies wlasnie upodobania decyduja o wyborze . Osobiscie polecil bym ci MAXa bo:

Dosyc prosty interface

Sporo literatury i tutoriali w sieci

Kilka dodatkowych fajnych rendererow jako pluginy ,do wynalezienia w wersji "trial"

Z elektroniki to raczej nikomu nie pomoge , ale mysle ze w tej dziedzinie moge cos w miare mozliwosci doradzic.

Pozdrowienia

Robert

WItam !

>robertsa

Co do interfejsu 3D Maxa to opinie sa tak skrajne, że aż....

Mnie osobiście odrzucił.

Tutorali do niego namnożyło się po "Katedrze", ciekawe dlaczego :). Pewnie ludziom wydaje się, że skoro mają opis to też dostaną Oscara, a to nie ważne W CZYM się pracuje, tylko CO z tego powstaje.

Ogólnie rzecz biorąc do wisualizacji swoich klocków diy starczy jakikolwiek program 3D GPL - ci co wiedzą o co chodzi to wiedzą, ci co nie wiedzą, niech piracą dalej ). Natomiast warto uczyć się standartów "przemysłowych" - czyli od strony inżynieryjnej Cati ( pakiet powstał do zaprojektowania nowego samolotu bojowego - zdaje się Eurofighter-a ), Solid E czy Pro/E. Natomiast do produkcji filmowych to oczywiście Maya, Softimage. Dla telewizji Lightwave ( choć do filmu też się nadaje znakowicie, zwłaszcza po dodaniu pluginu RenderMan-a ). No i jest tani. Jest jeszcze mnóstwo innych softów ( C4D, Realsoft ) ale to dla entuzjastów. Jeżeli ktoś zna doskonale 3D Max-a to i tak nie zamieni go na inny, duży pakiet - choć miałby go taniej :) Temat jest tak szeroki, że można w nim utonąć :).

Pozdr.

>ex-stożek

Witam

Jesli chodzi o sprawy wizualizowania.

Wyzszosc w niektorych zastwosowanich MAYI czy XSI , jest calkowicie nieisitotna jesli chodzi o wizualizacje.

Dalej sie upieram ze jesli nie kozystamy z wbudowanych nazedzia do wizualizacji ktore sa w wiekszosci softow CADowych to max jest znakomitym nazedziem.

Ma znakomite narzedzia renderujace:

wbudowany Mental Ray

w formie pluginow - Vray , Final Render , MaxwellRender

i wbrew pozorom ma dosyc czytelny interface (tak czy tak chwile czasu na nauke trzeba poswiecic:)

Co do wykozystania wymienionych przez ciebie programow w konkretnych zastosowaniach , jak film czy telewizja , to nie jest do konca tak jak napisales bynajmniej w naszym kochanym kraju :).

Mysle ze jakies 50% reklam w ktorych bylo robione cos w 3D powstalo w Maxie , LW jest wykozystywanie dosyc zadko jako kompletne nazedzie , raczej jako znakomity modeler .

Rendering w nim jest dosyc archaiczyn (czytaj wolny) , chyba ze mam do dyspozycji plugin Fprime.

sa ze 2- 3 firmy robiace w MAYI czy XSI . Mowie caly czas o rynku reklamowym.

Co do filmow to co powstawalo u nas w kraju to jest raczej zart ... aczkolwiek wydaje mi sie ze wiekszosc w maxie, ale nie siedze dokladnie w tym temacie.

Pozdrowienia

Robert

robertsa,

nikt chyba nie kwestionuje zalet profesjonalnych programów do wizualizacji. Trzeba się jednak do czego dokładnie chcemy użyć danego programu... np w MAXie nie zwymiarujesz obiektu, co można zrobić przy użyciu jednego programu np w CATII. Poza tym wiadomo, że MAX i inne typowo wizualizacyjne programy nie mają sobie równych... tylko jak ktoś chce szybko ogarnąć wiele rzeczy w 3D na prędkości, to niech o MAXie zapomni. Te wszystkie moduły które tu opisujecie jak mapowanie, rendering Mental Ray czy Brazil - to po prostu tzreba czasu i mnóstwa prób, ćwiczeń ćwiczeń i jeszcze raz ćwiczeń żeby to jakoś w miarę opanować. To jednak trochę zajmuje czasu (jak ktoś się do tego pzryłoży to w miarę sporo ogarnie w pół roku, na pewno nie szybciej) A czy warto? Oczywiście że tak, więc do roboty ..!!!

>saczek_XTRM

Witam

Zgadzam sie z toba ze robienie zwymiarowanego idealnie obiektu w oprogramowani typu MAX , XSI itd ... jest problematyczne , ale na upartego da sie .. Mowiac program do wizualizacje mam na mysli ostatnio etap czyli wizualizowanie przestrzennego modelu wektorowego , ktory do maxa jak i innych tego typu programow mozna zaimportowac w wielu formatach. mozna pojsc wieloma drogami , ktorych zwienczeniem bedzie piekny obrazek.

Jesli chodzi o samo stwierdzenie walorow estetycznych to uwazam ze w programach typu MAX itd , mozna zrobic model wystarczajaco dokladnu co jest stosunkowo szybkie , model absolutnie wystarczajacy do w/w ocen

Tak anaprawde technika zalezy od czego co kto umie .

Jesli ktos zna dobrz CATIIe to mozna wykonac tam wszystko , ale w programach CADopodobnych trzeba odrazu pracowac w okreslonych rezimach doladnosci , kolejnosci itd... , jesli ktos nie mial jeszcze czasu na zapoznanie sie z oprogramowaniem CADowym to uwazam ze smialo mozna posiedziec przy programach MAXo podbnych i zrobic , szybko i dobrze wizualizacje swoich pomyslow.

W jednym zgadzam sie calkowicie !!!! , nic sie samo nie zrobi i zeby cos zrobic dobrze trzeba przy tym spedzic sporo czasu.

Pozdrawiam

Robert

WItam !

>Robertsa

Zgadzamy się w wielu sprawach :)

Pisząc o rynku pro nie miałem oczywiście na myśli Polski, czasem się wkurzam, że w reklamach to mamy efekty na miarę ILM ( no, prawie ), ale jak już mamy robić film ( pomijam o czym : ) ) to jak efekty są, to żałosne. Szkoda gadać.

Już nawet Rosjanie sie sprężyli i mają swoją "Nocną straż" z efektami, no, no..... A przecież taki Funky Koval to co, gorszy ?

Jeżeli jest się fascynatem grafiki 3D to praca jest i w EU i za wielką wodą, choć oczywiscie nie dla wszystkich......

Co do rendererów, to Max nie ma się czym chwalić, zarówno Maya jak i XSI mają także mentala ( mental był zresztą "zamówiony" przez softimage i to właśnie w nim po raz pierwszy użyty ) . Ale to szczegóły.

Najważniejsze to potrafić wykorzystać narzędzie, jakie się używa.

Co do LW to mam do niego sentyment za sprawą wielu naprawdę świetnych scen ( kosmicznych, YEAH !) i morskich ( Seaquest DSV ) w kilku serialach tv. Trzeba jeszcze dodać że co do jego szybkości to teraz, kiedy jest wersja 64-bitowa juz widzę, jak śmiga na wieloprocesorowych stacjach....

Jak już wspomniałem, mnie do wizualizacji moich "dzieł" starcza stareńki AutoCAD :)

Pozdr.

Witam

Mysle ze temat wyczerpalismy i kolega Ptys ma calkowsta jasnosc co do dalszych krokow jesli chodzi o wizualizacje :)

dla osob bawiacych sie w 3D polecam odwiedzic :

www.platige.com

www.cgtalk.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wymagana rejestracja , spora galeeryjka obrazkow 3D no i innych zeczy zwiaznaych z Vrayem

Co do jakosci rendereow to bym sie spieral ..., (ja to upaty jestem)

Tak naprawde to liczy sie kto zasiada przed monitorem a nie to jakiego oprogramowania uzywa.

Nietstey edukacja w tej dziedzinie u nas jes koszmarna , ludziom ktorzy powinni orjentowac sie w tych sprawach , jak np Agencje reklamowe , ktore przychodza do nas z projektami , brakuje absolutnie podstawowej wiedzy o tym czym jest animacja 3D , jakie sa etapy pracy i co i kiedy mozna zmieniac . wiekszosc z nich uwaza ze prac w 3D polega na tym ze siada gosc wystkuje na klawiaturze " N I E B O " no i mamy to :)

Jakos "dziwnie" nam sie dyskusja w tym watku uklada , w wiekszosci ktore przegladalem na tym forum , jest tak ze jak trafia 2 sosobnikow na siebie o odmiennych pogladach , to nsatepuje z posta na post progres w obelgach i impertynencjach :) a tutaj jakos inaczej o co chodzi ... ? , moze czas zaczac ? :)

Pozdrawaim serdecznie wszystkich zapalencow 3D

Robert

Ukryta Zawartość

Szczera prawda, szczera prawda...

To już pisałem, że nie ważne na czym tylko co z tego wyjdzie :)

Wystarczy, że zobaczą fajne efekty w kinie i zaraz chcą takie robic w domu ( co jest możliwie, ale tylko teoretycznie ) - zapominają, że to nie jeden człowiek tylko cały sztab ludzi - modelerzy, teksturowcy ( shaderzy ? ) a renderowców nie ma - rendering-y robią renderdrive ( i to nie jeden tylko kilkanaście ) i nikt nie czeka na jedną klatkę doby, bo nie ma na to czasu. Ale to są inne realia...

Z pozdrowieniami w 3D

ex-s.

Ta, kiedyś robiłem wizualizację takiego elementu mechanicznego zaciskanego bo se były szef wymyślił podniesienie prestiżu "firmy".......

10s. filmiku renderowało mi ok. 3 tygodni (a to wiadomo, żadna ameryka nie była), nie licząc oczywiście czasu jaki poswięciłem na ustawienie tego wszystkiego.

Piszecie, że w pól roku można się nauczyć takiego max, moze i tak ale ja 8 miesięcy siedziełem i nie wiem czy w stopniu podstawowym go opanowałem :)

Mnie sie to podoba :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>magazynier

Kiedys to byla niezla jazd z rendeingiem , pamietam te czasy :)...

mala renderfaremka by sie przydala , trzeba bylo szefowi zaproponowac nabycie paru kompow do firmy :)

U nas w robocie to czasmi jest niezla przepychanka kto ma wazniejszy render zeby wpakowac go na renderfaremke.

Przez osiem miesiecy mysle ze napewno spor sie podszkoliles, ale 3D jest natyle rozlegla dziedzina ze aby cos robic dobrze to trzeba sie zainteresowac i zglebiac jakas wybrana dzialke .

Zaraz pewnie wychaczy nas Administrator ze watek zbytnio malo AUdio mamy :)

Jak cos to popiszemy sobie na priwa

[email protected]

Pozdrowienia

Robert

hehe

firma w ktorej pracowalem niewiele miala wspólnego z 3D :))

oni nawet nie wiedzieli co ja robilem i jak, tak jak z tym przysłowiowym niebem ;)

ale tak czy i naczej zabawa przednia, ale raczej dla hobbysty

celem uspokojenia admina proponuje zamieścić jakies głosniczki w 3D albo coś z audio

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.