Skocz do zawartości
IGNORED

Welna szklana URSA AKP 1/V- Zamowienie!

mlody2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poniewaz bede zamawial do wykonania paneli akustycznych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ta wlasnie welne szklana. Chcialem sie zapytac czy ktos bylby chetny i reflektowal tez na pare metrow. Moze wtedy uda mi sie wynegocjowac dobra cene na ten produkt. Nie ma go niestety w sklepach i jest wylacze na zamowienie. Czas oczekiwania ok 2 tygodni. Cena jest do ustalenia, jutro mam jechac i rozmwiac na ten temat z kolesiem z Anitechu w Olszytnie.

Ja chce z niej wykonac panele akustyczne na sciany i sprobowac wykorzystac ja do wytlumienia glosnikow po czesci. Welna ta nie jest szkodliwa dla ludzi itp itd mozna ja stosowac bez problemu nawet bez specjalnego obijania ale ze wzg estetycznych trzeba to oczywscie zrobic:)

Ktos chetny??

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/18741-welna-szklana-ursa-akp-1v-zamowienie/

Witam,

Ostatnio zgłębiałem temat dość ostro bo też zabieram się za akustykę poważniej. Napaliłem się na takie panele również, szczególnie w pierwszej kolejności właśnie na pochłaniacze średnich i wysokich tonów, czyli sama wełna obita w materiał. Ostudziły troche mój zapał pewne informacje o szkodliwości wełny mineralnej i o tym że mikroskopijne włókna są tak małe że przedostaną się przez każdy materiał który jest akustycznie transparentny, a w takowy trzeba ją obijać. Zaczołem więc szukać sztucznych odpowiedników wełny mineralnej, typu włókniny lub naturalnych na bazxie bawełny. Za wełnę dziękuję , wolę spac spokojnie ze za 10 lat nie będę miał jakiś problemów zdrowotnych od przebywania non stop w pomieszczeniu gdzie jest duzo wełny. Jesli chodzi o szczelnie zamknięte pułapki basowe to nie ma problemu, ale goła wełna obita tylko w materiał - nie dziękuję, wolę nie ryzykować. Wszędzie piszą ze nie ma dowodów na to że jest szkodliwa, ale nie ma też na to ze nie jest, a takie głosy są. W budownictwie wełna jest zawsze pod tynkiem, nigdy goła na ścianach czy suficie pomieszczeń mieszkalnych. Są jakieś gatunki Rockwoola przeznaczone do kanałów wentylacyjnych i nawet do przemysłu spożywczego , które niby wogóle nie pylą ale kosztują już po 80-120zł za metr kw. W tej cenie można już wymyśleć cos z alternatywnych włóknin i watolin, które są po prostu 100% bezpieczne.

Na zachodzie sprzedawane są panele o podobnych anawet lepszych właściwościach , które robione są z prasowanej bawełny. Na przykład tu:

Ukryta Zawartość

Niestety w Polsce na razie czegoś takiego nie znalałem. koniec końcem chodzi tylko a odpowiednią gęstość włóknistego materiału, a wełny mineralnej używają wszyscy nagminnie bo jest najtańsza.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Bartek 1

Zauwaz zeby nie pomylic pojec. Co innego welna mineralna a co innego szklana. Z tego co udalo mi sie przeczytac w archiwum i pisal to chyba Andrea29 ( jesli sie myle to sorki) jedyna chyba bezpieczna welna jest wlasnie URSA.

Wlasnie znalazlem to:)

Ukryta Zawartość

Przeczytaj sobie i moze zmienisz zdanie. Ja zaryzykuje:) i kupie.

A wg ciebie jaki material na obicie bylby dobry?? masz co do tego jakies pojecie bo ja raczej nikle szczerze mowiac. Dopiero zamierzalem sie rozejrzec za jakims materialem dobym na obicie. Jesli ta welna jest tak bezpieczna jak sie mowi to mysle ze nie ma co sie bac ja stosowac.

Ukryta Zawartość

A ja raczej myślę że włna szklana i mineralna to sa dwie różne nazwy na materiał tej samej rodziny materiałów.

Andrea napisał też:

"Jest też tzw. wełna biała (sztuczna oczywiśie i ta byłaby chyba najlepsza. Nie wiem, czy nie ma jej w ofercie Dexon..."

Jedyna bezpieczna wełna to URS...hmm brzmi jak hasło reklamowe. A czym myślisz wełna URSA różni się od wełny Rockwool, Isover czy innych?? Niczym, ten sam materiał inny producent.

Owszem ten gatunek do którego podałeś link mniej pyli niż gatunki używane do stropów w budownictwie. Isover i Rockwool mają identyczne odpowiedniki tego: Isover:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i Rockwool:

Ukryta Zawartość

Zauważ ze nazwy wełna mineralna czy szklana używane są jako synonimy. To jest dokładnie bliźniaczy materiał do tego URSY.

A tak juz wogóle to ja swoją wiedzę nie czerpię ze starych wpisów tego forum tylko naprawdę zgłębiam temat od dawna, głównie na zachodnich grupach dyskusyjnych i forach akustycznych. Tam ludzie też mają objekcje i pewne fakty były przytaczane przez specjalistów. Nie chcę robić z igły widły, ale ja osobiście wolę nbie ryzykowac.

A co do materiału poszukaj takiego czegoś co się nazywa Elana Stretch - 100% polyester.

Pozdr.

Bartek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jeden cytat Andrei z liku który podałeś:

"Gorzej, jeśli ktoś się takich lotnych elementów - zwłaszcza ze starej, zakurzonej wełny - nawdycha. Można się załatwić na całe życie. Płuca ma się jedne. To, co w nich osiądzie powoduje potem podrażnienia przy byle okazji i nie jest to nic przyjemnego. /Wiem coś o tym./ To trochę jak z uczuleniem,a lwegorzej, bo zostaje na całe życie."

Te nowe wełny są znacznie lepsze, ale to nadal te same wełny i nadal jednak pylą.

Moze Andrea coś dorzuci od siebie bo widać zna się na rzeczy.

No to wzbudziles we mnie watpliwosci, szczerze mowiac. Teraz to sie powaznie zastanowie czy akurat jest sens to robic. Moze rzeczywscie nie warto ryzykowac. Chociaz nie zamierzam spedzic pau lat w tym pomieszczeniu najwyzej ze 3-4 jescze max:) Moze bede zyl haha;) ew stane sie dowodem na to zeby nie stosowac tych materialow:P

Zarty zartami a sprawa powazna. Narazie na scianie u mnie wisi pled troche szpeci ale pomaga. Trzeba znalezdz w takim razie inne rozwiazanie chyba.

Witam

Od jakiegos czasu czasu poszukuje informacji o wygluszeniu przygotowywanego pomieszczenia odsluchowego , ktore bedzie sluzylo takze jako salka do kina domowego.

Co do waty to i ja mam podobne obawy o jej zastosowani w formie "otwartej" tylko za warstwa materialu.

Jesli chodzi o waty to sa zalecane te o wyzszych gestosciach od okolo 40kg na m3 , sa produkowane pianki o gestosciach od 18 do 35 kg na m3 . Jak myslicie czy mozna by zastosowac takowe zamiennie zamiast tych paneli z waty szklanej ?

Kolejny plus stosowania tej pianki jest taki , ze mozna zamowic powycinanane panele w dowolnej formi , piramidki , czy walce , cena pinaki jet okolo 8 zl za kliogram plus cena wyciecia , doklada kwote podaja po przyslaniu rysunkow.

Pozdrowienia

Robert

Panowie, a nie lepiej po prostu kupić gąbkę? można znaleźć w ofertach gąbki o różnych gęstościach materiałowych, co dodatkowo korzystnie wpłynęłoby na akustykę pomieszczenia. No i nie pylą, a odpowiednio zabezpieczone przed słońcem będą na długie lata psełniały swoją funkcję

Witam !

Saczek ! Gąbka się kojarzy z wytłumieniem kolumn Tonsil. Ponoć najlepsza jest wełna owcza (jedziemy w góry), ale cena, nawet u znajomego bacy, jest niszcząca.

Jeden taki wytłumił sobie pokój opakowaniami od jajec (tektura, kwadrat wzgórzysty), ale przypłacił to chorobą

wieńcową i zawałem (zjadł kilka tysięcy jaj, co spowodowało skok złego cholesterolu). Akustyka jego pokoju warta zawału, radzę spróbować, ale jaja oddawać biednym, albo co...

Popatrz, jak są wytłumiane pomieszczenia, gdzie bada się głośniki: czy tam jest jaka wełna, czy wata, czy coś podobnego ? Inna rzecz, że tam w ogóle (tak się to pisze, przypominam) nie ma echa, co znowu jest przegięciem w drugą stronę. O ile do badania właściwości kolumn potrzebna jest komora bezechowa, to w domu chcesz mieć namiastkę sali koncertowej, gdzie zawsze są odbicia od ścian, sufitu itd. Prosty wniosek, że wytłumienie w domu ma być mniejsze. Ale jak postąpić, gdy chce się mieć namiastkę koncertu Led Zeppelin na stadionie ???

Tylko słuchawki i 120 dB !

Bardzo podobało mi się tyle razy krytykowane nagłośnienie Torwaru, podczas ubiegłorocznego koncertu zespołu The Doors (of the 21th century). Siedziałem na wprost, ale w odległości ok. 80 m. Jak perkusyjny olnął w

talerz, to mało nie zesrałem się w gacie... to były duże zespoły kolumn tubowych, dawały niesamowicie czadu.

Jedynym wygłuszeniem była publika, której nie było wcale za dużo. I grało świetnie, aż do końca (until the End).

I to było to, i chciałbym w domu chociaż zbliżyć się do takiego słuchania!

pzdr apasio, życzę wielu Bardzo udanych konstrukcji DIY!

apasio, 7 Cze 2005, 00:52

>Witam !

>Saczek ! Gąbka się kojarzy z wytłumieniem kolumn Tonsil. Ponoć najlepsza jest wełna owcza (jedziemy

>w góry), ale cena, nawet u znajomego bacy, jest niszcząca.

No więc tak: w pomieszczeniach akustycznych, np w ogniskach muzycznych, filharmoniach kładzie się WEŁNE OWCZĄ którą przykrywa się materiałem objętnym akustycznie(???). Są to swojego rodzaje "panele akustyczne" nie tylko montowane na ścianach, ale także i w sufitach -> podobnie jest chyba w starszych kinach, przynajmniej ja coś takiego raz widziałem. Jeśli chodzi o gąbkę -> patrz profesjonalne materiały do wytłumiania kolumn te właśnie formowane na pseudo "wytłoczki po jajkach" czy "piramidki" nazywajcie jak chcecie. Przecież to gąbka tylko tyle że o bardzo dużej gęstości, która głównie ma "niszczyć" fale stojące (a i masz taki mini efekt komory bezechowej). W sklepach akustycznych ich ceny są oszałamiające - nawet do 120 PLNów/m2. Widziałem też coś takiego w hurtowniach po znacznie niższych cenach (ok połowy ceny, która zależy chyba od gęstości właśnie użytej gąbki) Wiadomo wełna też swoje robi, ale PAMIĘTAJCIE że im więcej róznych materiałów użytych do tłumienia tym więcej podbarwień można się pozbyć. Sama wełna może w niektórych przypadkach pomóc, ale na pewno nie we wszystkich.

apasio, 7 Cze 2005, 00:52

Tonsil wytłumia kolumny watą lateksową (gąbką to może kiedyś,a wata teraz dlatego że jest tańsza od gąbki).

Wytłoczki po jajach miał kiedys na scianie BEST. Na szczęście juz zasłonili to paskudztwo. Byc może i skuteczne ale nie warte zawału. W dyskotece Wolność RMF-FM w Krakowie maja na scianach panele z jakiegoś gumowanego tworzywa. Wyglądają jak powleczone miekką gumą tekturowe wytłoczki (tyle że raczej wielkość wskazuje na wytłoczki od jaj strusich ;) Cos więc jest z nimi na rzeczy.

Długowłosą wełnę owczą stosuje się do wytłumiania kanałów TL. Nie dla jej cudownych właściwości tylko dlatego że ułozona naścianach zapewnia odpowiednią gęstość nie zatykając akustycznie tunelu.

A w zasadzie dlaczego URSA??? Proponuję ISOVER - wielu budowlańsów twierdzi że jest lepszy (zwłaszcza cico go sprzedają :)))

Panowie.

Z wełną mineralną trzeba sie obchodzić umieć. Osłonięcie jej tylko materiałem to rzeczywiście zły pomysł. Ją trzeba szczelnie przykryć-otulić , czymś co nie pozwoli jej pylić. Ja się nie boję i zamierzam postawić walce w rogach pokoju z wełny mineralnej, ale oczywiście skutecznie odizolowując ją od środowiska, a potem materiał lub coś innego dla uzykania efektu wizualnego.

Przykład

Przykład

Ukryta Zawartość

post-6069-100006296 1170270238_thumb.jpeg

post-6069-100006297 1170270237_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do wszystkich

Batrek1 ma rację wełna mineralna czy szklana jest szkodliwa dla zdrowia ( a dokładniej jest podejrzewana o działanie rakotwórcze dróg oddechowych ) było o tym bardzo głośno kilka lat temu ( ja tą wiedzę powziąłem z forum Muratora - gdzie były zamieszczone nawet linki do obszernych artykułów z wynikami badań)

sam stosuję z powodzeniem taki patent

Płyta pliśniowa miękka 19 mm na to tapeta korkowa 2- mm + farba zwykła emulsyjna lub akrylowa

przynajmniej jest zdrowo

Nie tak dawno w hi-fi i muzyka był wywiad z Panią , która zawodowo trudni się adaptacją akustyczną pomieszczeń bardzo wysoko oceniła ona boazerie drewniane jako materiał poprawiajacy akustykę sali

( coś w tym musi być , skoro Filcharmonia Bydgoska - uważana powszechnie za świetną akustycznie jest cała wyłożona boazerią dębową )

Wracając do głownego wątku - najwięcej problemu sprawia sufit - dobre ale drogie rozwiązanie no i nie do końca moim zdaniem ekologiczne to specjalne tynki wygłuszające

Ze względów zdrowotnych trzymam się daleko od wszelkiej maści ustrojstw z pianki poliuretanowej

no i to na tyle

>Madruk

Masło maślane to co napisałeś. Jak wełnę szczelnie przykryjesz to będzie odbijać średnie i wysokie częstotliwości, a właśnie o pochłanianiu średnich i wysokich tu mówimy. To zdjecie które pokazałes ja pokazywałem w wątku o bass trapach. To są pułapki basowe z otulin na rury z wełny mineralnej. Pomysła bardzo OK. tyle ze jak je szczelnie przykryjesz/ zakleisz to nie bedą już tak uniwersalne jak chciał pomysłodawca, nie będą pochłaniać średnich i niskich. Poza tym sa mało skuteczne z uwagi na to że żeby wogóle działały poniżej 120Hz ich średnice muszą być bardzo duże. Duze są niewygodne do rozmieszczenia i robi się bardzo drogo. Jak chcesz skuteczne pułapki wygrzeb w wątku o bass trapach artykuły Ethana Winer'a o Zamkniętych bass trapach z bardzo gęstej sprawsowanej welny mineralnej, przykrytej sklejką, które częściowo działają na zasadzie membrany (sklejka) i są skuteczne nawet do 60Hz.

Ja szukam czegoś do tłumienia średnich i wysokich, ale to tylko częsć z tego co robię bo robię również bass trapy dwóch rodzajów i dyfuzory.

A co do pochłaniani faktycznie chyba najlepiej po prostu poszukać odpowiednich włóknin czy wełny naturalnej i sklecić cos umiejętnie z tego. Jak się zagłębi w przemysł włókienniczy to jest tego mnóstwo:)

>Dodo

Owszem masz racje ale boazeria czy korek, tynki to są półśrdoki. Jeśli sie chce napawdę dobrego efektu to jednak trzeba chyba cos bardziej wyspecjalizowanego sklecić. W tej filharmoni za tą boazerią na pewno jest z pół metra jkiś materiałów wytłumiających.

A co do wełny to wydaje mi sie że jeśli się ją szczelnie zamknie tak jak na pułapki basowe to chyba nie będzie to już szkodliwe z uwagi na brak pylenia, czy nadal będzie?

jeśli chodzi o wytumianie ja na razie stawiam albo na naturalną wełnę albo na włókniny polipropylenowe lub poliestrowe. Podobne do wełny mineralnej jeśli chodzi o gestości i chyba raczej nie szkodliwe i nie pylące.

Bartek1 wydaje mi się, że pomysłodawca z Twojego linku i zdjęć , które wkleiłem szczelnie zamknął właśnie wełnę. Jeżeli zastosuję wełnę o dużej gęstości i właśnie takie otuliny, zrobie podobne do tego z projektu, to wytłumie trochę pomieszczenie nie sądzisz?

Ja jestem na etapie dopiero zbierania info, ale wełna wydaje mi się skuteczna. POza tym w blokowiskach , czy szybach wentylacyjnych w biurach itp nie oszukujmy się mamy wełnę mineralną, otuloną materiałem, folia która zapobiega pyleniu. Uważam, że szczelnie przykryta wełna mineralna jest bezpieczna. Co do Isovera jest gorszy od Rockwoola, jest produkowany z włókna szklanego, dlatego taka jansna barwa i ma duzo mniejszą gęstość dlategoi jest tańszy.

poszperam u tego Ethana;-)

dawno dawno temu na tym forum nijaki Xiajas ( mam nadzieję że nie mylę nicka ) podał linki do bazy danych materiałów i ich współczynników tłumienia , radzę poszukać

Ciekawe co to znaczy zamknąć szczelnie wełnę , skoro jej włokna są mniejszej średnicy niż oczka w tkaninie

No chyba że macie na myśli folię ( życzę powodzenia )

Bartek 1

No nie takie znowu półśrodki

korek -tłumi wysokie 1500-4000 hz

płyta pliśniowa średnie 800- 2000 hz

ponadto to wszystko ma wysoki WAF a to też ma znaczenie

tynk dźwiękochłonny kładziono ostatnio podczas remontu jednych z włoskich oper - ale nie wiem już której

La Scala chyba nie

"Bartek1 wydaje mi się, że pomysłodawca z Twojego linku i zdjęć , które wkleiłem szczelnie zamknął właśnie wełnę."

No nie do końca, jak doczytasz to on folię aluminiową na połowie obwodu zdzierał a na połowie zostawiał i obijał materiałem. W ten sposób obracając walce otrzymywał albo odbijanie wysokich i średnich (tam gdzie folia alu) albo ich pochłanianie, dopasowując w ten sposub sobie do swojego gustu i potrzeb. Jak je całe szczelnie zakleisz to będą działały tylko na basie.

"Jeżeli zastosuję wełnę o dużej gęstości i właśnie takie otuliny, zrobie podobne do tego z projektu, to wytłumie trochę pomieszczenie nie sądzisz?"

Tak ale nie w sensie pochaniania na przykład w miejscach pierwszychg odbić, choć częściowo będzie to działać jak omnidyfuzor z uwagi na połokrągłą powierzchnie.

"Ja jestem na etapie dopiero zbierania info, ale wełna wydaje mi się skuteczna. POza tym w blokowiskach , czy szybach wentylacyjnych w biurach itp nie oszukujmy się mamy wełnę mineralną, otuloną materiałem, folia która zapobiega pyleniu"

"Może i tak, ja w moim domu nie mam wełny a blokowiska z reguły ociepla sie styropianem, może pod podłogami albo tynkami jest, ale w tymn momencie nie pyli. Co do kanałów wentylacyjnych owszem."

"Uważam, że szczelnie przykryta wełna mineralna jest bezpieczna"

Też tak uważam ale to ogranicza jej użytek tylko do pułapek basowych.

"Co do Isovera jest gorszy od Rockwoola, jest produkowany z włókna szklanego, dlatego taka jansna barwa i ma duzo mniejszą gęstość dlategoi jest tańszy"

Tak myślisz. Przejrzyj dokładnie ofertę, żadna nie jest lepsza od innej. produkują to samo. Wejdź w linki które podawałem i który podał młody. Trzy różne firmy i bliźniaczo podobne produkty. To sie nazywa konkurencja. Jedni wprowadzają płytę na przykład specjalną do kanałów wentylacyjnych i drudzy wprowadzają podobną.

Duzo mniejszej gęstości to też nie ma bo jak przeanalizujesz ofertę to każda z firm oferuje wełnę w gęstościach od 20-30kg do 150-160kg na metr sześcienny. Spojrzałes chyba tylko na jeden rodzaj.

Isover ma taką wełnę Cleantec , która ma nawet atesty do przemysłu spożywczego, taką moze bym zaryzykował, ale cena jest bardzo nie ciekawa, 120zł za metr kw. :)

"Ciekawe co to znaczy zamknąć szczelnie wełnę , skoro jej włokna są mniejszej średnicy niż oczka w tkaninie

No chyba że macie na myśli folię ( życzę powodzenia ) "

Przez szczekne zamknięcie mam na myśli wew. skrzynki z MDF-u czy sklejki która jest szcfzelnie zaklejona. Tak jak w pułapkach basowych ze stron Ethana Winera.

Czy takie szczelnie wystraczy myślisz?

Bartek1 tak, ja porównywałem otuliny na rury. Tutaj Isover ma duzo niższą cenę, reszta owszem to co kto lubi, albo, która nazwa firmy bardziej mu się podoba;-) Co do walców to tak dokładnie i tutaj jest cały problem, użycie odpowiedniej tkaniny, która jednoczesnie zabezpieczy przed pyleniem, a nie zniweczy pochłaniania....to mi nie daje spokoju.

Roumiem, pisałeś o otulinach tylko, mozliwe.

Żaden materiał nie zabezpieczy przed pyleniem. A pułapki basowe według Ethana Winera są szczelnie zamknięte/zaklejone, skuteczniejsze i zajmują mniej miejsca. Poczytaj , może to ci się spodoba.

Na temat rakotworczosci welny

"...Od ponad dwóch lat wiadomo, że wełna mineralna nie jest klasyfikowana jak rakogenna dla ludzi. W 2001 roku, IARC (The International Agency for Research on Cancer jest częścią World Health Organization WHO), dzięki wiedzy uzyskanej po badaniach przeprowadzonych na całym świecie - przeklasyfikował wełnę do klasy 3 (praktycznie najniższej, ponieważ w klasie 4 znajduje się tylko jedna substancja). Decyzja IARC, podjęta w imieniu Światowej Organizacji Zdrowia jest wynikiem pozytywnych informacji uzyskanych podczas badań ludzi oraz na podstawie badań inhalacyjnych na zwierzętach. IARC klasyfikuje wełnę mineralną jako bezpieczniejszą niż marynaty i kawa. Wszystko wskazuje na to, że w najbliższym czasie Unia Europejska zmieni swą klasyfikację wełny mineralnej, dostosowując ją do klasyfikacji ogólnoświatowej. Już rozpoczęły się rozmowy na ten temat...."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj dokładnie przedstawiona jest róznica wełny szklanej a mineralnej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) poparta zdjęciami Isover posługuje się w swoich otulinach tą pierwszą

Ukryta Zawartość

Wlasnie rozmiawialem z Panem Cezarym Mezlewiczem ktory w URSA zajmoje sie sprawami technicznymi itp itd. Przekonal mnie on do zastosowania jednak tych ich plyt akustycznych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ta czarna warstwa jak powiedzial jest wlasnie po to aby ograniczyc drgania i nie powodowac pylenia tej welny. Powiedzial mi tez ze ostani projekt jaki robili to wygluszenie ta plyta pomieszczenia w Domu Kultury we Włocławku. Plyty byly ukladane w pomieszczeniu wewnatrz na jakiejsc sali odsluchowej. Nie widzi tez przeciwskazan zeby obic je materialem. Nie powiedzial ze pylenia nie bedzie ale jest ono na tyle nieszkodliwe w tych akurat plytach z ta warstwa czarnego welonu ze nie ma zadnych specjalnych przeciwskazan do ich stosowania.

Rozumiem ze czesc z tego co napsisalem moze zabrzmiec jak reklama itp itd. Chodzi mi jednak o to ze moze jednak warto sprobowac. Ryzyko jest naprawde minimalne.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.