Skocz do zawartości
IGNORED

Przetwornik D/A DIY

psamp7777

Rekomendowane odpowiedzi

Zbudowałem kiedyś DAC na PCM1738 - bardzo łatwy w aplikacjii, niezłe parametry i brzmienie jeśli zastosuje się dobre komponenty w torze audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tym poście znajduje sie kilka nformacjii na jego temat

Warto wziąśc pod uwagę PCM 1798 również niezłe parametry - niestety czeka na moją aplikację więc nie wiem jak gra. Co do mono mode w PCM1738 musisz użyć uC do sterowania DACem a PCM1798 tego nie wymaga i mozna sie skupic na regulacjii głośności na PGA2310 co znacznie upaszcza sprawę sterowania jeśli ktoś by był początkującym budowniczym DAC'ów.

Jeśli ktoś planuje budowe na 1738 to mogę udostępnić pdf'y z PCB do PCM1738+DIR1703 (DIR1703 może jest mniej ceniony od CS ale ja nie miałem kłopotów z jego aplikacją - a czytałem że ludzie nie mogą sobie z nim poradzić - działa już 6 miesięcy bez zarzutu poza tym umożliwia identyfikację odebranego sygnału - kHz + Bity) Jeśli ktoś chce sobie PCM1738 zaplikować i ma problemy to kontakt na priva postaram się pomóc

LCD na LED to pewnie chodzi o PLED ja mam WP1602A działa idealnie; jest 100% lepszy od LCD a niewiele droższy - jedyną konkurencją dla PLED jest VFD ale ceny są powalające

Wspólnie z kolegą pracujemy nad CDPro2M - całość tzn sterowanie + DAC - i mamy kilka pomysłów na zastosowanie najlepszego przetwornika BB jaki obecnie jest na rynku, o rezultatach naszych prac zapewnę napisze.

Ukryta Zawartość

Pledy 2x16 WP1602 lub BL1602 chodzą po max.60-62pln ale uwaga po roku ich jasnośc spada jest to istotne jesli różne informacje są wyświetlane na wyświetlaczu, bo tak jakby się wypalają i moga pojedyńcze pixele troche nierówno swiecic po jakims czasie

>kopernik8

"Im wiecej czytam tym bardziej mnie oszałąmia te "audiofilskie" przekonanie o szumach..."

Kiedy budujesz pierwsze urządzenie w swoim życiu (np. DAC), myślisz o tym żeby poprawnie działało. Budując następne, chcesz żeby nie posiadało ono wad poprzedniego. W którymś momencie przychodzi chęć zbudowania czegoś najlepszego pod każdym względem, i stosujesz rozwiązania oraz środki, które kiedyś sam nazwałbyś audiofilskim oszołomieniem a nawet zboczeniem. I w ten sposób powstają urządzenia określane mianem "state of the art".

"W procesorach cyfrowych szum na zasialaniu nie wiele zaszkodzi..."

Oczywiście, jeśli będzie to np w sterownik do pralki automatycznej, może to nie mieć znaczenia. Ale w audio, może mieć to wpływ na zjawisko które nazywa się jitter...

"sam przetwornik produkuje szuym na zasilaniu przez impulsowe pobieranie prądu po to są dławiki na zasilaniu, nic tiu nie da wstawianie stabilizatorów na el. dyskretnych."

Tutaj trochę sam sobie zaprzeczasz.

Jeśli w częsci cyfrowej audio zastosowano dławiki (i kondensatory odspręgające) to szum na zasilaniu jednak szkodzi.... Dławiki nie pozwalają na przenikanie zakłóceń z jednego stopnia do drugiego(jeśli np. z jednego

źródła napięcia zasilany jest bufor, receiver i DAC) a przy tym dodatkowo filtrują zakłócenia jakie znalazły się na wyjściu stabilizatora. Skuteczniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie odzielnych źródeł zasilania.

Co innego gdy jest to zasilanie audio tu można siuę bawić :)"

Dopracowując swój system, dochodzisz do momentu w którym, nie tylko zasilaniem audio można się bawić :)

>psamp7777

Jak tam prace nad przetwornikiem ? Jakie rozwiązania zostały przez Ciebie wybrane?

witam ja także chcę się zabrać za budowę własnego DAC DIY ale w oparciu o model PCM1793 który posiadam. jest on troszkę gorczy od PCM1792 ale za to łatwiejszy w palikacji, posiada mniej funkcji to zaprogramowania

Dla uściślenia podam parametry:

-----------------------------------------

PCM1793

=======

24-Bit Resolution

Analog Performance:

Dynamic Range: 113 dB

THD+N: 0.001%

Full-Scale Output: 2.1 V rms (at Postamplifier)

Differential Voltage Output: 3.2 V p-p

8× Oversampling Digital Filter:

Stop-Band Attenuation: –82 dB

Pass-Band Ripple: ±0.002 dB

Sampling Frequency: 10 kHz to 200 kHz

System Clock: 128, 192, 256, 384, 512, or 768 fS With Autodetect

Accepts 16-, 20-, and 24-Bit Audio Data

Data Formats: Standard, I2S, and Left-Justified

Digital De-Emphasis

Soft Mute

Zero Flags for Each Output

Dual Supply Operation:

5-V Analog, 3.3-V Digital

5-V Tolerant Digital Inputs

Small 28-Lead SSOP Package, Lead-Free Product

PCM1792

=======

24-Bit Resolution

Analog Performance:

Dynamic Range:

132 dB (9 V rms, Mono)

129 dB (4.5 V rms, Stereo)

127 dB (2 V rms, Stereo)

THD+N: 0.0004%

Differential Current Output: 7.8 mA p-p

8× Oversampling Digital Filter:

Stop-Band Attenuation: –130 dB

Pass-Band Ripple: ±0.00001 dB

Sampling Frequency: 10 kHz to 200 kHz

System Clock: 128, 192, 256, 384, 512, or 768 fS With Autodetect

Accepts 16-, 20-, and 24-Bit Audio Data

PCM Data Formats: Standard, I2S, and Left-Justified

DSD Format Interface Available

Optional Interface to External Digital Filter or DSP Available

TDMCA or Serial Port (SPI/I2C)

User-Programmable Mode Controls:

Digital Attenuation: 0 dB to –120 dB, 0.5 dB/Step

Digital De-Emphasis

Digital Filter Roll-Off: Sharp or Slow

Soft Mute

Zero Flag for Each Output

Dual Supply Operation:

5-V Analog, 3.3-V Digital

5-V Tolerant Digital Inputs

Small 28-Lead SSOP Package, Lead-Free Product

na koniec mam jedno pytanie dość lamerskie wynikające dokładnie z mojej niuepełnej wiedzy w tym zakresie - czy do powyższych układów potrzebne są jeszcze inne układy (sterowniki, kontrolery itd.) aby zapewnić poprawna pracę układu?

pozdrawiam

tutaj znajdują się noty katalogowe:

PCM1793

Ukryta Zawartość

pcm1792

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Mixann

Do sterowania PCM1792 potrzebny jest mikrokontroler (np Atmel) jeśli coś kiedyś programowałeś to po kilku próbach spokojnie nawiążesz kontakt z DAC'em jeśli nie to poproś kogoś o pomoc w napisaniu programu albo najlepiej całego systemu sterującego z wyświetlaczem, pilotem itp (chyba że nie odczuwasz potrzeby widzieć ustawień PCM'a). Masz tez drugie wyjście tzn zaopatrzyć się w układ który uC nie wymaga Np 1796/93 funkcje ustawia się podając na piny odpowiednie stany

witam

-------

faktycznie wczoraj poczytałem troszkę i poszperałem w notach katalogowych i bez dodaktowego kontrolera nie obejdzie się. naszła mnie zatem mysl czy jesli już brać się za DAC to czy nie wypadało by za cos konkretnego? - więc pomyślalem o PCM1798 ale w wersji parell czyli 2 x PCM tak by uzyskać możliwość 2 x XLR oprócz zwykłych RCA [L+R].

Jednak tutaj także potrzebna jest pomoc kontrolera no chyba że jest jakis sposób aby ustawić na stałe stany sterujace na DAC'u?

a jaki jest koszt takiego dodatkwego kontrolera wraz z zaprogramowaniem? Osobiście nigdy tego nie robiłem więc nie mam ku temu żadnych predyspozycji.

Dzięki z góry z wszelkie uwagi i podpowiedzi

Mixann

Sterowanie najłatwiej zrobić w oparciu o mikrokontrolery z rodziny AVR (ewentualnie z dostępnych na rynku i łatwych w aplikacjach to PIC i "51). uC umożliwi dostęp do rejestrów PCM'a sterując jego pracą )np regulacja głośności) albo tylko ustawi odpowiednie rejestry podczas startu (np ustawi lewy prawy kanał w trybie mono mode) i potem nie będzie ingerował w pracę PCM - wybór zależy od programisty. Jeśli nie chcesz używać uC to zastosuj PCM1796. PCM 1798 bez uC się nie obędzie jeśli ma mieć mono mode albo chcesz mieć dostęp do jakich kolwiek jego funkcjii

Jeśli masz jakieś pytania co do systemu uC to polecam kontakt na priva może będę ci w stanie pomóc, może odpowiedzieć na jakieś konkretne pytania

Pozdrawiam

Panowie przeczytajcie jeszcze raz data sheet-y tych przetworników, zanim zaczniecie pisać oprogramowanie.

PCM 1796 wymaga mikrokontrolera, tak jak PCM1792 (no chyba że będą nam pasować ustawienia domyślne - patrz tabela w data sheet). PCM1798 nie wymaga stosowania mikrokontrolera (pod wzgledem wyprowadzeń oraz trybów pracy jest kompatybilny z PCM1794) i przez to prostszy w aplikacji. Przy odrobinie wprawy można tak zaprojektować PCB, że zdołamy zaaplikować na niej wszyskie wymienione przetworniki. Do konfiguracji (czy przez mikrokontroler, czy przez stany logiczne) służą w nich te same piny:1,2,3,10,11,12.Tak, że jeśli usatysfakcjonuje nas np. PCM1796, wymieniamy w pryszłości go na PCM1792 i podłączamy zewnętrzny sterownik.

Pozdrawiam

witam

-------

Faktycznie przegladająć noty katalogowe mozna by pokusić się o to by np. pcm1798 puścic bez kontrolera ze stanami domyślnymi jesli zakładamy np. iż DAC będzie pełnił rolę przetwornika z filtrem, bez regulacji wzmocnienia, funkcji mute i innych niekoniecznie potrzebnych. Czasmi najbardziej bazowe rozwiązanie będzie sprawdzać się o wiele lepiej w środowisku np. modyfikowanego CD'ka gdzie wszytkie inne funkcje juz mamy zapewnione.

Mój projekt zakładałby skrócenie toru transmisyjnego do minimum [transport] + [ przetwornik 1bit] + [DAC] + [output buffers]. Bazuje na Philipsie 911 w którym mozna by zrobic diabła bo ma w sobie tyle miejsca wolnego a faktycznie jest tam co poprawić bo elektronika jest tam cieniutka.

Zakładam zatem że układy sterowania pozostają, zmieniam tylko DAC z filtrem i buforami, robie nowe zasilanie i finito. Może to nie wiele albo i aż zanadto:)

Pozdrawiam

Jesli ktos ma uwagi czy wskazówki to serdecznie zapraszam do dyskusji

• 3 tygodnie później...

wszytsko mozna na piechotę :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Jeszcze jest coś takiego jak AD1854 i tu można sterować zworkami lub z mikrokontrolera.

Ten układ działa z YM3623 któy ma wysoki jitter...chyba stąd jego trędowatość:P

ale jak za cenę 4.5PLN to pal licho...

Wow, to co w jest tym linku powyżej budzi respect! Po japońsku ciężko się czyta;) ale projekt jest niźle rozbudowany, a jak się pomyśli co jest w tych wszystkich XC9500..... Ale zaciekawiło mnie jedno, te izolatory AduM. Ponieważ kiedyś dawno zamówiłem sample w ADI to potem długo dostawałem od nich katalog(broszury) i w jednej z nich pisali o tych izolatorach (transformatorach) w samych superlatywach, ale jakoś nigdy nie pomyślałem żeby to gdzieś w DACu urzyć, a i tu na forum nigdy nie nawinęło mi się nic na ten temat, ale jak tyle się pisze o rozdzielaniu zasilania i wpływie jedych układów na drugie to może by tak gdzieś te ciekawe kostki wrzucić.

• 4 miesiące później...
  • 7 miesięcy później...

cześć

mam pytanie jak twój projekt mam nadzieję że już zrealizowany też mam zamiar zrobić wzmacniacz słuchawkowy ale oparty na sekcji DAC na PCM 1794 mam do dyspozycji CS 8412 i CS 8414 chyba zrobię jak w karcie Ti na CS8414 no a potem jedno wyście na słuchawki a jedno zbalansowany preamp wszystko z osobnym zasilaniem w osobnej obudowie może jakieś sugestje potem jakiaś miła końcówka mocy

• 2 tygodnie później...

Witam

Odpalam swojego DACa na PCM1796 (monaural) w filtrach I/U zastosowalem opa627 w standardowej aplikacji z ti. Mam pytanko czy to normalne ze opampy nagrzewają sie do okolo 45-50 stopni C.

Niestety nie mam pod ręką oscyloskopu zeby sprawdzić czy nie ma wzbudzeń.

Co do muzyki wydobywającej sie z przetwornika jest zdecydowanie bardziej detaliczna niz na dotychczasowym CD (CA TRACK1).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.