Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

mag73

Któż to się tak narzuca z usługami na tym forum? Możesz podać przykłady?

Możesz wkleić jakies zdjęcia swoich robót stolarskich.

Pzdr.

Jeśli już rozmowa przerodziła się w kłutnie to prosiłbym poprzeć swoje wypowiedzi jakimiś konkretami lub przykładami.

Czemu wiercić lub nie wiercić na wylot, czemu taka szpachla a nie inna itd. Bo jak na razie to nic z tego nie wynika.

Witam

Ja tam na stolarce odnośnie kolumn się nie znam

ale kilka tyś metrów kw parkietu w życiu położyłem, i na pewno nie stosuje się żadnych szpachli samochodowych, a wszelkie ubytki, które są zawsze, nawet w machoniu szapchluje się pyłem po 80-tce z kaponem.

Przy starych, poniemieckich deskach podłogowych w większe szczeliny należy wcisnąć sznurek, po czym to samo, miękka szpachelka, pył po 80-tce z kaponem i naprzód.

Z kolei w blacharce samochodowej, tylko niedoświadczeni blacharze stosują szpachel, a naprawdę są tacy, którzy robią blacharke bez użycia, go prawie wcale.

Zapytaj się jakiegokolwiek użytkownika samochodu po stłuczce, jak mu zaszpachlują dziury, to po roku lakier razem z tym twoim super szpachlem pęka niestety.

Wracając do drewna.

a czy się miesza pył z klejem, czy z lakierem, to już zależy od wielkości miejsc do szpachlowania.,

Tak jak napisałęm - fachowcem w stolarce nie jestem, ba nawet nie chce mi się w domu robić jakichkolwiek skrzynek, co zresztą widać po niektórych moich wpisach :-), a brak warunków i odp narzędzi jest tylko dodatkiem do mojego lenistwa w tym zakresie, ale szpachel samochodowy, chyba nawet nie bardzo ma jak się połaczyć z MDF na tak małych ubytkach, otworach....

Moim zdaniem jestes kolejna osobą która myli szpachlowanie POD FORNIR z szpachlowaniem ubytków w drewnie czy fornirze to jest szpachlowanie WYKOŃCZENIOWE i tu każde użycie szpachli jest złem koniecznym i należy tego unikać. A co do szpachlowania parkietów to mieszanie z kaponem jest rozwiązaniem po prostu najtańszym i niestety najgorszym, proponuję wypróbowanie środka do tego przeznaczonego - FUGENKIT (po wyschnięciu jest elastyczny i pracuje razem z drewnem nie pękając). Kapon zmieszany z pyłem po wyschnięciu jest twardy i sztywny i na skutek pracy drewna po prostu się wykrusza. Moim zdanie wogóle stosowanie kaponu w dzisiejszych czasach to pomyłka, współczesne lakiery, szczególnie te droższe o lepszych parametrach np elastyczności wręcz wymagają specjalnych podkładowych środków pod groźbą utraty gwarancji. Naprawdę stosujecie w codziennej pracy kapon jako podkład np pod elastyczne lakiery BONA szczególnie na dużych powierzchniach ??!!! Stosujecie kapon o bardzo kiepskich właściwościach jako warstwę kontaktową między drewnem a dobrym lakierem? pozdr.

Mag

nie chce się z Tobą sprzeczać. Zrób mały eksperyment

weż jakąkolwiek płytę, nawet paździerzową, wywierć na wylot dwa otwory ok 5cm śr, następnie zaszpachluj je

jeden swoim szpachlem samochodowym

a drugi pyłem drewnianym pomieszanym z klejem. (ważne są proporcje)

Po 24/48 godzinach weź wiertło i wierć sobie otwór w jednym i w drugim miejscu po szpachlowaniu....

Jeśli wszystko będzie dobrze poszpachlowane,

to tam gdzie szpachel samochodowy przy takim nacisku po prostu kółko ze szpachlem zostanie ci na wiertarce :-)

tam gdzie zrobisz to wiórami od drzewa, będzie tak, jak byś wiercił w samej desce. wywiercisz sobie ładny otworek.

Pozdrawiam.

PS parkiet kładłem w niemczech w firmie, która nie oszczędzałą na żadnych materiałach ani lakierach. Nie stosowano żadnych szpachli, tylko pył.

PS2. zaznaczam że nie jestem fachowcem w dziedzinie stolarki.

Wydaje mi się, że tutaj wiele osób myli pojęcia. Szplachla do drewna to wg mnie prawdziwa porażka. Na takiej szpachli pisze, że służy do uzupełniania UBYTKÓW.

a) beznadziejnie się rozprowadza - prawie niemożliwe jest uzyskanie głabkiej powierzchni przy samym szpachlowaniu

b) szybko pęka i odpada

Szpachla samochodowa zwykła idealnie nadaje się do miejsc, gdzie trzeba zniwelować niewielkie nierówności - max 1mm. Nic nie pęka, a blacharze i tak muszą jej używać jak ktoś nie chce mieć bugów na karoserii.

Szpachla z włóknem szklanym o której wspomniał mag służy do wypełniania dużych ubytków i też nie pęka - włokna szklane w szpachli pracują razem z materiałem.

Jeśli ktoś używa szpachli wykończeniowej do wypełniania ubytków to jest to błąd w sztuce i są potem takie klocki, że mu pęka etc. Radzę dobrze czytać etykiety, to naprawdę pomaga.

I w Niemczech stosowaliście nasz polski Kapon po 10 zł za puszkę ;)

FUGENKIT tez miesza sie z pyłem tylko spoina jest po wyschnięciu elastyczna w przeciwieństwie do tej z Kaponem.

A co do wiercenia, to szpachlowanie 5 cm otworów czymkolwiek to pomyłka, ja bym po prostu wkleił ubytek z tego samego materiału ;) Ale zbaczamy z tematu autora wątku...

mag73

fugenkit jest z lini parkietowej i szpachlijesz tym szczeliny w parkiecie a nie kilkumilimetrowe ubytki powierzchni

takich ubytkow jak po łbach od wkrętow zwyczajnie nie powinno byc -bo to fuszerka i nikt nie zaproponuje konkretnego produktu na krycie fuszerki stolarza

mowi sie jedynie o nierownej powierzchni przeznaczonej do fornirowania ;-) i od stuleci trzeba to kryc slepym fornirem lub cienka płyta np. z hdf

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Koledzy ale rozmawiamy tu w odniesieniu do konkretnej sytuacji, stolarz posiadający odpowiedni park maszynowy może bez problemu zrobić skrzynie bez potrzeby szpachlowania i w tym wypadku szpachlowanie to wynik jakichś błędów .Ale w przypadku kogoś kto chce sobie zrobić jedna czy dwie pary kolumn w domowych warunkach wmawianie mu że jak poszpachluje sobie otwory po kołkach to popełni straszny błąd i proponuje się mu kupno specjalistycznych narzędzi to z lekka oszołomstwo i stolarskie VODO.

a ja zazdroszczę wszytkim którzy maja warunki na zrobienie sobie osobiście własnych pudeł, eh chyba juz bym miał ze 30 koncepcji..... , sory za off topic ))

mag73

>wmawianie mu że jak poszpachluje sobie otwory po kołkach to popełni straszny błąd

>i proponuje się mu kupno specjalistycznych narzędzi to z lekka oszołomstwo i stolarskie VODO

Jakbyś przeczytał na forum żeby zbić kolumnę gwoździami , to też byś machnął ręką , bo co tylko jedną parkę sobie człowiek zrobi.

Nikt nikomu nic nie wmawia , tylko zwraca się uwagę że tak się nie powinno robić. Chyba , ze uważasz iż prawidłowe stolarskie postępowanie to oszołomstwo i voodoo

Zresztą ludzie róbcie jak chcecie , co mnie to obchodzi. Ja wkrętów nie używałem i nie będę używał. Nie szpachlowałem i też nie mam zamiaru.

Pzdr.

miejsce nie to ale za to dyskusja bardzo ksztalcaca :)

Mam pytanie co do lakierowania kolumn. Jaki podklad dac pod lakier. Jaki najlepiej lakier uzyc?

Prosze o rady dotyczace drewna naturalnego(fornir) oraz MDF'u.

To ze podróże kształcą wie chyba kazdy... fotki zrobiona 30 min temu...:)

W powietrzu czuć kewlarowe "średniaki"...Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13499-100009082 1203886004_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a propos fornirowania i wykonywanie tego przez "profesjonalistów". To zdjęcie poniżej ze strony domowej jednego z producentów kolumn. Położony fornir "na gotowo" i szpachlowanie ubytków. To dopiero profesjonalizm!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

saczek_XTRM, 25 Lut 2008, 01:22

>a propos fornirowania i wykonywanie tego przez "profesjonalistów". To zdjęcie poniżej ze strony

>domowej jednego z producentów kolumn. Położony fornir "na gotowo" i szpachlowanie ubytków. To

>dopiero profesjonalizm!

>>gorek

kilka ostatnich stron wpisow to rozmowa o wyzszosci skrzynki bez szpachli nad ta ze szpachla. A tutaj koles po prostu smialo wali szpachle na fornir, co IMHO jest duzo gorszym "przestepstwem" niz walenie jej pod fornir. Kolejny minus takiego dzialania to to, ze jesli chcialbys pobejcowac teraz fornir na kolor nawet lekko ciemniejszy "plamy" po szpachli beda widoczne nawet z 5m.

Co innego pod fornir , a co innego na. Dobierasz szpachle, mieszasz z pyłem ze startego forniru i "włala".

Pod bezbarwnym nie zauważysz , ale owszem przy bejcowaniu trzeba robić próbki , bo są bejce które mogą się nie zgrać z materiałem szpachli , jednak nie jest tak zawsze.

A co sądzicie o takim rozwiązaniu żeby otwory na kołki przewiercić na wylot ale tylko na taką głębokość aby po zmontowaniu kawałek kołka wystawał i nastepnie ten wystający kołek ściąć ostrym dłutem. Na to nakleić fornir.

Czy taki kołek może na tyle pracowac że wypcha fornir na tyle że będzie to widoczne?

loczek, 25 Lut 2008, 16:16

>A co sądzicie o takim rozwiązaniu żeby otwory na kołki przewiercić na wylot ale tylko na taką

>głębokość aby po zmontowaniu kawałek kołka wystawał i nastepnie ten wystający kołek ściąć ostrym

>dłutem. Na to nakleić fornir.

>Czy taki kołek może na tyle pracowac że wypcha fornir na tyle że będzie to widoczne?

Tak.

Witam kolegow to moze ja pokaze co sklepalem konstrukcja oklepana tzw budzetowki na prezent slubny :) mysle ze sie spodobaja pozdrawiam krzysztof

Ukryta Zawartość

post-11662-100008989 1203954814_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi