Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Wkręty w obudowe...hmm no nie którzy tak robią. Dla mnie to partyzantka, ale nie będę więcej pisał co o tym myśle, bo nie chce rozpętać awanturki.

Nie wkręcaj żadnych wkrętów, nie ma takiej potrzeby. Chyba że miałeś klej przeterminowany:-)

Klej i tylko klej. Porządnym jak skleisz MDF to prędzej płytę połamiesz niż spoinę rozerwiesz. Wkręty? W ściankę gipsową nie w kolumny...

Akurat miałem okazję się przekonać o jakości klejenia gdyż po doklejeniu góry musiałem ją spowrotem oderwać po 2-3 godz i oderwałem za pomoca młota i deski ale jak piszesz oderwała się ta zewnętrzna śliska warstwa mdfu a na spojeniuu nie póściło. Tym bardziej że przy 32mm grubości jest doś duża powieszchnia klejona i będzie trzymać.

Nie daje wkrętów :)

Ale nie mogę zrozumieć jak np Przemek klei skrzynki na sam klej bez ścisków, prasy. Jak się ma ten klej i jego nadmiar wycisnąć? Skrzynki koślawe muszą być przez ten nadmiar kleju, który nie wyszedł. Dając nawet mało kleju istnieje ryzyko ze przez brak docisku klej nie wszędzie dobrze złapie.

Ja zrobiłem na wkręty co dało mi docisk i wyciśnięcie nadmiaru kleju + ściski. Jak wyschło wkręty wykręciłem nawierciłem otwory, powbijałem drewniane kołki 8 mm + klej, oszlifowałem skrzyneczkę. Nie ma prawa się odkleić, przesunąć itp.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

marko3T, 9 Sty 2009, 22:07

>Ciekawe czy głośnik wysokotonowy jest całkiem obojętny na taką "szpare" po bokach.

Teoretycznie 'szarka' powinna działać jak każde załamanie na płaszczyźnie... czyli chyba dobrze ;)

Normalnie kleję. Smaruję bardzo cienko powierzchnię i dociskam do siebie płyty - klej nie wypływa bo go nie ma w nadmiarze. Docięte równo płyty klei się szybko i bez wykoślawień. Od środka dodatkowo leję sobie na wszelki wypadek przy krawędzi klej i mam od razu uszczelnienie. Bez żadnej prasy skrzynki wychodzą równo i bez zarzutu. Nie róbmy filozofii ze sklejania kilku kawałków MDFu bo zaraz się okaże że Patex lepiej przenosi niskie częstotliwości a Rakol daje przestrzeń i mnóstwo powietrza...

Ja robiąc swoje pierwsze kolumny czyli Mietki dawałem wkręty, bo przyznam, że obawiałem się trochę, czy sam klej to będzie wystarczająco solidnie trzymał, i to bez stosowania docisków. Ale z tego co tu czytam, to okazuje się że jednak tak? To czym kleicie mdf do siebie? Wikolem? Momentem? Ja używałem wikolu + wkręty a do forniru Moment. Pytam, bo być może jutro będę kleił moje obudowy.

Ja zaczynałem kleiłem Wikolem, teraz spróbowałem Patexem. Profesjonaliści mają Rakoll i inne lub żywica epoksydowa. A fornir Moment a profesjonaliści nie wiem czym.

>Normalnie kleję. Smaruję bardzo cienko powierzchnię i dociskam do siebie płyty - klej nie wypływa

>bo go nie ma w nadmiarze. Docięte równo płyty klei się szybko i bez wykoślawień. Od środka dodatkowo

>leję sobie na wszelki wypadek przy krawędzi klej i mam od razu uszczelnienie. Bez żadnej prasy

>skrzynki wychodzą równo i bez zarzutu.

W rzeczy samej moje obudowy też są sklejone w taki sam sposób,a czy są dobrze sklejone można zmierzyć i gwarantuje że są idealne.

Bardzo dobry i strasznie twardy jest klej TITEBOND50.Nawet tak szeroko chwalony RAKOOL jest bardziej miękki niż TITEBOND50,ktoś nie wierzy niech sprawdzi!.

No ja ich nie usłyszę, ale podejrzewam ze mogą wiele pokazać. Głośnik naprawdę ładnie wykonany.

Co do kleju, Rakoll zwłaszcza 25 to niezły klej z tym ze są opinie iż zalezy od producenta, bo pierwotnie był to klej niemiecki, a teraz rozlewa sie go w Polsce i powiedzmy są różne produkcje.

Ja bazuje tylko na produktach Kleiberita.

Nie trzeba wkrętów , a dobry klej i ściski.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10226-100007167 1231594683_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Iceman teraz kupiłem jak Przemek Soudal szybkoschnący niby 20 min trzeba dociskać ja dociskałem cała noc. Pierwszy raz nim robię. Ale raczej lepszy jak Wikol Przemek mi go polecił. 250 gram około 9zł w OBI. Wikol dobrze łapie, tak jak kolega napisał prędzej płytę złamiesz jak klej puści ale długo schnie ktoś podał 12 godzin, ale to zależne od ilości kleju i temperatury. Ale dzień mu trzeba dać.

A sie na wklejało hmm...

Nic mu nie zrobiłem, przelałem na niego energie:-)

Fakt jest taki że, obecnie produkowane ściski nie są tak solidne jak te stare.

Jak skończe prase, to ściski odpoczną.

Klej kupuje indywidualnie w pojemnikach 4,5 lub 10 , tylko poliuretan kupuje w mniejszych opakowaniach.

marko3T takie najlepsze? :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>No ja ich nie usłyszę, ale podejrzewam ze mogą wiele pokazać. Głośnik naprawdę ładnie wykonany.

Marko3T

Zaproszenie do posłuchania jest aktualne :-)

Przy okazji dzień dobry wszystkim, do tej pory zaglądałem tylko ale teraz czuję się wywołany do tablicy.

Ostatecznie w skrzynce wyląduje raczej MCA15 zamiast W15. A te 4 TIW są w obudowie zamknietej - f3 to pięćdziesiątkilka herców. W pokoju ok 20m2 nie problemu. Ale sąsiedzi i tak się cieszą :D

Podział będzie zapewne 400/2400 ale posłuchamy, zobaczymy.

a jaka roznica w dzwieku niby jest stosujac wkrety ? wiadomo ze klej starczy, ale wydaje mi sie ze tu kwestia wygody przy skladaniu i nie ma nad czym polemizowac...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Mi się nie zdarzyło jak kiedyś robiłem na wkręty, ale ludzie pisali że dawali wkręty, szpachle, fornir i po pół roku się bąble na fornirze robiły w miejscach gdzie były wkręty, po prostu odparzało. Nie wiadomo czy to wina złej szpachli czy jakiś dziwnych wkrętów i czym one były pokryte, pomalowane. Dlatego najlepiej kołki drewniane stosować.

Ja teraz w swojej konstrukcji dałem 8 mm kołki do kupienia OBI, Castorama. Koszt w obi jakieś 7zł za 40 sztuk. Tak to wygląda.

Ukryta Zawartość

Ja zrobiłem tak jak ktoś ścisków nie ma ja miałem ale wolałem tak:

Skręciłem skrzynkę na wkręty i klej. Po wyschnięciu wykręciłem wkręty zrobiłem otwory, wbiłem kołki posmarowane klejem. Wyschło. Obciąłem kołki oszlifowałem całość. Wygląda to tak:

Marko3T robi to bez wkrętów itp ale on ma sprzęt i narzędzia.

post-9392-100007113 1231673835_thumb.jpg

post-9392-100007114 1231673835_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem, że montujecie kołki jak w meblach. Stosowanie ich w sposób pokazany na zdjęciu w miejsce wkrętów nie wydaje mi się uzasadnione: to po prostu podwójna praca, bo najpierw na wkręty, potem wykręcać wkręty i mocować kołki. To ja bym już wolał zostawić te wkręty. Robi ktoś w taki sposób jak w meblach do składania?

• Pokaż nowe odpowiedzi