Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

>>[email protected], 19 Paź 2009, 17:07

>Jak podłoga jest olejowana woskiem...

Jak na mój gust to drewno może być albo woskowane woskiem, albo olejowane olejem, ale mogę się mylić ;) Tak swoją drogą, to olej też jest świetny do wykańczania drewna. Wszystko już praktykowałem, ale tym razem muszę użyć lakieru :)

niutek,ta wielka obudowa to wzorowana na subwoferze amerykańskim ''SERVODRIVE''?,jakie tam będą głośniki,a może tandem membran z silnikiem jak w ''SERVODRIVE''?

Areczek

Nie, ta duża obudowa to J-low Nelsona Passa na przetworniku szerokopasmowym Jordan JX92S.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Tyle materiału żeby z tego małego głośniczka wyciągnąć bas, hhmmm czy to nie jest przerost formy.

Tak sie zastanawiam zupełenie bez cienia złośliwości.

Skal-ar

Tel. 012/ 357 35 08 Firma Frost.

marko3T

To prawda,że materiału sporo,słyszałem wręcz opinię że z tym "oczkiem" wygląda trochę śmiesznie,ale zapewniam,że właśnie dzięki tej obudowie w pełnym wymiarze(widziałem zminiaturyzowane J-low w sieci),właśnie bas działa wyśmienicie z tych maluchów,cała reszta pasma też.Jest to najbardziej "szerokopasmowy" jakie udało i się wykonać.

Pozdrawiam

niutek,tak w ogóle to faktycznie na taki mały głośnik żeś materiału sporo zużył.Ale nie to jest ważne.Ważne że zrobiłes kawał roboty!Ciekawie wyglądają w środku te obudowy.

Wcześniejsza Twoja obudowa też niezła.

No i jak widac wyłaniaja się pomalutku konstruktorzy z nietypowymi projektami.

Robiłem OB dla Jordan-ów niestety w moich pomieszczeniach (duże, wysokie) się nie sprawdzały - zmuszony byłem rozstawiać je dość szeroko a drivery te są bardzo kierunkowe. Za to w labiryncie grały świetnie teraz grają w QW w rogach pokoju i jak to się mówi zamiatają. Docelowo zrobię mniejsza obudowę teraz przy większych głośnościach bas się za bardzo wzbudza.

Fotki:

Ukryta Zawartość

post-376-100002652 1256198945_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy okazji popełniania większych paczek powstały te maluchy. Nisko-śreniotonowiec to ARN 116 8 ohm natomiast wysokotonowiec Tonsil GDWK 8/50/1 8 ohm. Obudowa około 3 litry strojona na 50 Hz. Paczka wykonana z MDF'u, przód 16 mm, reszta 12 mm. Oklejone fornirem orzech amerykański, lakierowane matowym lakierem do parkietów. Gra to całkiem przyjemnie, podłączone do mini wieży. O dziwo jest basik, ładne średnie oraz wysokie tony. Poprzednie kolumny, które były w zestawie (plastykowe obudowy) nie maja szans w zestawieniu z samoróbkami. Zwrotnicy praktycznie brak, niski gra pełnym pasmem natomiast wysoki ograniczony kondensatorem 2,2.

Ukryta Zawartość

post-12582-100002355 1256469258_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładne maluchy. Ze zwrotnicą ten tonsil potrafi dużo pokazać. Pytanie off-top. wie ktoś jak zrobić taką obręcz jak u kolegi wyżej wkoło gdn'a żeby przypasował do 13/4/2? Strasznie nie podoba mi się to wykończenie kosza. Jakby jeszcze brzegi były bardziej estetyczne a nie takie podgięte do góry... Myślałem nad wycinaniem okręgu z alu 3mm a może ktoś ma sprawdzony pomysł?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

No to neodym, czy magnez? ;-P Nowe Accutony są zdecydowanie za drogie, przez co mają cienki stosunek jakości do ceny - nie dam 4600 za parę średniotonowców. Ktoś ma inne pomysły?

witam, mam zamiar zabrać się za moje pierwsze DIY bo moje stare MAGNAT-y już mnie denerwują. Po dłuższym poszukiwaniu zawężyłem wybór do 3 konstrukcji. Quickly 18 od Intertechnik, klon S16 od akustyka i VP6MkIII z tego linku. tylko mam kilka zastrzeżeń do tych dwóch ostatnich.

Zaprojektowałem sobie skrzynkę wg zaleceń akustyka na ok 25 litrów i strojoną na ok 35 Hz ( wg. zaleceń z strony), bas-reflex rura 55x100mm u mnie 14x129x100. czy to jest ok? a może coś należałoby zmienić? w załączeniu zwrotka jaką znalazłem i moje wyobrażenie tej kolumny.

Drugi projekt to VP6MkIII tu jest wszystko fajnie zwymiarowane, jednak brakuje schematu zwrotki. czy bazując na zwrotce od tej S16 będzie ok? (odpowiednio zamieniając elementy)

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady. Aha i proszę nie pisać typu: dołóż stówę czy dwie i zrób coś lepszego. Chce zacząć od małych i tanich projektów by się rozwijać. pozdrawiam malutkiz

Ukryta Zawartość

post-24251-100002197 1256592352_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Father_PiO na środek moim zdaniem będziesz musiał poszukac albo jakiegoś profesjonalnego głośnika o wysokiej skuteczności, tubowego np. Visatona DR45, albo zastosowac dwa głośniki 16-18 cm połączone równolegle (tutaj przychodzi mi do głowy Tonsil GDM 18/80, ale będzie za słaby jakościowo).

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jest mały problem, bo co prawda dwa średniotonowe mogłyby "chodzić" z tweeterem w układzie symetrycznym, ale wygląda na to, że konstrukcja skończy z dwoma 15" wooferami, a nie z jednym. A czterech średnich nie ma jak zastosować. Przepatrywałem oferty paru firm od "estrady", najbardziej podchodzą mi chyba Beymy, ale trochę się boję nienasączanej celulozy dawać na środek pasma - nie chcę, żeby "darły ryja".

Drzeć ryja to będzie bez zwrotnicy. Z dobrą zwrotnicą nie musi.

Poszukaj w ofercie Eminence. Słuchałem trójdrożniaków na Eminence, i o ile całość mi się nie spodobała (nie trzymało się to kupy, dziwnie zestrojone), to same przetworniki miały bardzo duży potencjał.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Mam Eminence i nie lubię. Są zestrojone z tweeterem na flat z 3dB dziurą między 2 i 4 kilo i dalej jest niefajnie. Do Etona Hex brakuje im baaaardzo dużo.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

McGyver "na ucho" zrobi to jak trza. Tak się składa, że na górze jest Fountek CD 2.0, nie jakaś tandetna kopułka. Z 7-360 dźwięk jest doskonały, z Betą 8 jest do kitu. Podziałów próbowałem trzech różnych. Przestań mnie przekonywać, co mi się podoba, a co nie.

Nie przeczytałeś co napisałem. A nawet jak przeczytałeś to nie pojąłeś. Dalsza dyskusja z osobnikiem który zamiast merytoryki stosuje ataki personalne jest daremna. Męcz się sam ze swoimi problemami.

• Pokaż nowe odpowiedzi