Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Ok. to może coś z niższej półki.

Dwie i pół drogi prawdopodobnie na Seas 18 jeszcze nie wiem jaki alu czu celuloza

Aha przednia ścianka będzie miała 43mm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To moje dwie drogi czekające na montaż końcowy , ale zmartwie cię wiesz przednia ścianka wstyd powiedzieć 43mm no i najbardziej wstydliwy temat przy metrze wysokości wkleiłem 5 przegród.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marko3T ---> masz podobne zboczenie jak ja ;) Też lubię zwmocnienia, wieńce, łączniki ale bez przesadyzmu ;)

W tych 70 mm zrobiłeś stożkowe fazy za głośnikami? Bo jeśli nie to zakładając przeciętny 18 cm woofer masz magnes 100-110 mm, otwór pod głośnik ok 150 mm i idealnie stłumiony przez pozostałą wąską (20 mm) szczelinę głośnik ;P

A swoją drogą Marko poza ładnymi fotkami paczek gdzie są ich rysunki techniczne i schematy zwrotnic? Bo jak ich nie ma to te zdjęcia służą tylko biciu piany i wzrostowi Twojego samozadowolenia...

Pozdrawiam

To jeszcze może takie małe ujęcie. Moja wcześniejsza kolumienka coś a'la sławny proAc .

Waży dobrze powyżej 30kg niestety tutaj front miał równe 50mm.

Mały revelator i ęglówka 8545

Zdjęcie kiepskie nie wiem jak wyjdzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Saczek zgadza się modyfikowany. Głośniki raczej scany mały revelator i węglówka 8545 czyli standardzik

Jaro 4444 no wiesz nie wszyscy wklejają dokumentacje włacznie ze zwrotnicą , ale powiem Ci na pocieszenia że zwrotnicy jeszcze nie ma. Są natomiast poczynione pewne założenia tzn.podziały 300 i 2500

filtry to będzie kombinacja pierwszy i drugi rząd.

Wcale się nie wzbraniam od publikowania zwrotki zrobię to jak wszystko będzie dograne.

Eeee, myślałem, że cięższe, więc tak źle nie jest :-)

Moje ważą 26kg/sztuka i myślę, że jak najbardziej wystarczy taka masa.

MDF 22mm jedna odgroda, jedna wzmocnienie i 2 poprzeczki na kolumny. Jeszcze się nie rozleciała ;-)

Ja może jeszcze coś muszę zaznaczyć co o tej skrzynki 3dr. na poprzedniej stronie. Jest tam opcja przejścia z 32litrów netto do 37.

Widać to na ujęciu z boku nad B-R.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Właśnie lutuję sobie zwrotnicę na cewkach taśmowych i mam takie pytanie:

jak prawidłowo podłączyć taką cewkę do średnio-niskotonowego głośnika w którym jest ona w szeregu? Chodzi mi o to, że ma ona jeden koniec ze zwoju zewnętrznego i jeden z wewnętrznego. Który podłączyć do głośnika i czy ma to jakieś znaczenie?

>Jaro 4444 no wiesz nie wszyscy wklejają dokumentacje włacznie ze zwrotnicą , ale powiem Ci na

>pocieszenia że zwrotnicy jeszcze nie ma. Są natomiast poczynione pewne założenia tzn.podziały 300 i

>2500

>filtry to będzie kombinacja pierwszy i drugi rząd.

>Wcale się nie wzbraniam od publikowania zwrotki zrobię to jak wszystko będzie dograne.

Marko3T więc zmieniajmy tą beznadziejną tendencję bo bez opublikowywania kompletnych projektów to forum nie ma żadnej wartości. Więc czekamy na schematy ;)

Cóż to jeszcze potrwa bo jak widać mam jeszcze troszkę roboty. Co do zfazowania otworów w celu swobodnego przepływu powietrza od tylnej strony membrany to mam taką zasade że jak kleje ścianke z conajmniej dwóch płyt

to zawsze tak postępuje.

Cześć wszystkim !!

Chciałem okazać Wam swoje produkcje ( czas wykonania trzy miechy ) to pierwsza moja budowa na tanich przetworniczkach ARN i Tonsila ale efekt odsłuchowy mnię zadziwił mimo że tu sie przyznaję projekt zwrotki zerżłem ordynarnie z kolumn Yoshiego.

czekam na cięgi od znawców

Pozdro for all

Ukryta Zawartość

post-14064-100003194 1170304762_thumb.jpg

post-14064-100003195 1170304761_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No piękności !

Opisz jak wykonałeś takie ładne łukowate ścianki , czym fornirowałeś , na jaki klej , jaki lakier i czym kładziony itd

Swoja droga te skrzynki na zdjęciach wyszły tak ładnie ,że szkoda do nich wkładac Tesle .

...there is no spoon...

Hobyy super konstrukcja ;)

Co do łuków to panowałem coś takiego zrobić jak się robi jachty - w środku podłużnice i wręgi (a'la Matrix B&W) a poszycie łukowate MDF nacinanym grubym na 8-10 mm w trzech warstwach. Do tego przód ze ścięciami jak w Sonus Faber wykonany ze zwykłego MDF.

Bacek --->

Sklejasz np Soudalem szybkoschnącym a ściskasz pasami do ładunków opasujac dokładnie na wysokosci wręg i dając z proszu jąś belkę czy inna podkładke by zacisk od pasa nie uszkadzał MDF ;)

Marko,

Tak, Seas to 18, a dokładnie L18RNX/P.

Co tu dużo mówić, bas jest niewiarygondy po prostu. Jedyne czego mu czasami brakuje to porządnę kopnięcie, on bardziej ciągnie w dół, jednak jest konturowy, a dobry wzmak potrafi go kontrolować. Na razie jadę na jednej kolumnie, ale już wiem, że alu membrany mają niezłego powera, jest po prostu pięknie, a na średnicy lepszego głośnika nie słyszałem.

Widzisz pytam dlatego że do tych 2,5dr , które gdzieś tam wkleiłem planuje seas'y i zastanawiałem się alu czy celuloza, bo ceny zbliżone. Teoretycznie może się wydawać że na bas papier bedzie ok. , ale oczywiście reguły nie ma.

Cześć wszystkim !!

Spróbuję wam opisac budowe w paru słowach ale najpierw musze podziekować komuś kto był dobrą duszą i pomocną ręką całego projektu - Grześ ......... dzięki stary za pomoc i wsparcie :)

Wybrałem taki typ obudowy bo po pierwsze nie chciałem robić kwadratowych skrzynek po drugie jak najbardziej ograniczyć efekt fal stojących konstrukcja jest prosta aczkolwiek niezmiernie materiało i czasochłonna - jest to 130 profili wycietych z płyty ( nie śmiejcie się ) wiórowej laminowanej jeśli miałbym płacic za materiał to na pewno zrobiłbym ją z MDF w całosci ale nie popadajmy w skrajosci - TVM to nie sa głosniki które sa warte obudowy z MDF tym bardziej ze w moim mieście MDF jest jak papier toaletowy za komuny - nie do dostania. Taka konstrukcja jest przedewszystkim mocna twarda i ciężka 35KG kazda ścianki zew ok 40mm przednia 60mm wytłumione matą bitumiczną i poczatkowo gabką którą poźniej wywaliłem bo muliła bas poj ok 16 L bas reflex wylot z przodu (mało miejsca w mieszkaniu )strojony na 46 Hz ze wzgledu na długośc zastosowałem kolanko, układ jak widac symetryczny dwudrożny chciałem zrobić d'Appolito ale kopółka Tonsila nie wytrzymała by niskiego cięcia pierwszym rzędem a na trzeci rząd szkoda mi było kasy , cewka niskotonowca nawijana drutem 1,4mm kondy Jatzena w obu torach podział na 2,6 kHz okablowanie woofery 2,5mm OFC Tonsil 1,5 mm OFC Przedni panel Tonsili sciety dla maksymalnego zbliżenia przetworników kopółka chodzi we własnej komorze, dwa krzyżakowe wzmocnienia nad i pod kopółką, komora niskotonowców "kończy się nad wyjściem basrefleksu pod nią jest miejsce na zwrotkę dolny panel odkręcany dla ułatwienia modyfikacji filtrów, stopki drewniane z wmontowanym regulowanymi kolcami górna scianka umiesczona pod katem ok 10 st na zdjęciach tego nie widać (znów fale stojące ) portal alu blacha matowiona pionowo i polakierowana śruby do mocowania głosników zwykłe ocynki prysniete podkładem i czarnym połyskiem okleina winyl wiem wiem mogłem zrobic fornir ale bałem się ze nie wyjdzie na owalnej powierzchni obudowy tym bardziej ze chciałem by słoje szły poziomo dla lepszego efektu, przedni panel ( nie śmiejcie sie plizz ) 6mm panel podłogowy MDF frezowany na krawedziach i doklejony ,zewnętrzny ostatni odcinek basrefleksu wmontowany po doklejeniu przedniego panelu chodziło o efekt wizualny , wszystkie krawędzie zaokraglone ( ograniczenie buffle step ) lakier ozdobny to alkid kładziony pędzlem i polerowany ok 10 warstw musiałem zastosowac alkid bo czarna matowa emalia ważyła się pod poliuretanem i akrylem wada to straszliwie długi czas twardnięcia , górna scianka i przednia dokładnie wypolerowana na lustro.

No to chyba wszycho

Aha pozdro dla Tomara - to twoje Tonsilki w nich dźwięczą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktoś mnie prosił o wklejenie lepszych zdjęć kolumny a'la proac , ale po kompresji wyszło jak wyszło.

Fornir mahoń bejcowany bejcą sopur nitro czerwień 25-25

p.s.zaznaczam że nie chodziło o schematy zwrotnicy tylko o wizualizacje.

Ukryta Zawartość

post-10226-100003007 1170305005_thumb.jpg

post-10226-100003008 1170305003_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hoobyy, 17 Lis 2006, 10:04

130 profili wyciętych z płyty ...

Ale jak , sam ciąłes wyrzynarką czy zamówiłeś w zakładzie który ma jakąś programowaną maszynę . Bo jak samodzielnie wyrzynałeś to ile ty musiałes zjeść kotletów ,że by dac radę ?

...there is no spoon...

DARIUS cieszę się że Ci sie podobają.

Pzdr.

Jeżeli chodzi o bejcowanie to najlepiej jest używać do tego szmatki. Bejcowane było dwa razy natomiast cokół jest zfornirowany też mahoniem i bejcowany na czarno efekt też jest bardzo ciekawy , ale na zdjęciu nie ma szans się pokazać.

Między cokołem , a skrzynką jest płytka z akrylu kiedy świeci słońce to jest taki efekt jakby kolumna wisiała nad cokołem.

Ano wycinałem wyzynarką a kotletów to zjadłem w normie :) a ze były niedokładności więc gruby szlif szlif i jeszcze raz szlif, po czym szpachla i drobny szlif itd , itd :) aż do uzyskania zamierzonego efektu i jeszcze coś wyzynarka kosztowała 70 dzika a mężnie wytrzymała do końca ... jestem w szoku mimo że szły zakłady ze nie wytrzyma bo grzała się niemiłosiernie. nabyłem włąsnie droga kupna Morelki MDT-30 za nieduże pieniadze więc przydałby się jakiś wooferek do nich poradzili byście cus ?? oczywista za nie duże pieniadze do takiej skrzyneczki cirka 40 Litrów

Pozdro for all

• Pokaż nowe odpowiedzi