Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Poniewarz ostatnio odpowiedziała tylko jedna osoba to spytam jeszcze raz. Czym kelicie skrzynki? Podzielcie się prosze. Jutro jade po MDF i chętnie bym już coś z nim zaczoł robić. To moje pierwsze kolumny i nie wiem co i jak.

PrzemekElektro, 14 Lut 2006, 23:02

Skrzynki mozesz pokleic jakims klejem vikolopodobnym badz samym vikolem. Osobiscie stosuje troche lepsze kleje. Moze byc rakol, kleoberit 303 (badz 305), henkel bardzo dobry.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

henrykpiątek, 14 Lut 2006, 16:07

>Odpowiednie ściski (mocne,grube,ciężkie),odpowied nie podkładki i nic więcej nie trzeba.

to zalezy co jeszcze robili... bo jezeli gieli boki na kolumnie to trzeba miec sporo sily na to, sam robilem te moje polokragle boki z 3warstw sklejki gietej na kolumnie...mialem wlasnie 3sciski ;( na razie biedny stolarz jestem ;) jakos nei wyobrazam sobie wygiecia litych desek 3sciskami

Przyznam, że troche spanikowałem :) Teraz pomyślałem na spokojnie, przeczytałem jeszcze raz wątek "co zrobić z tym fornirem", tam też gdzieś ktoś wspomniał o klejeniu skrzynek. Jutro zobacze co mój diler ma w swojej ofercie i pewnie coś dobiore. Pewnie będe miał jeszcze duuuzo pytań....

uwe300, 14 Lut 2006, 23:29

>to zalezy co jeszcze robili... bo jezeli gieli boki na kolumnie to trzeba miec sporo sily na to,

Sonus nie robi kolumn z gietego drewna

>sam robilem te moje polokragle boki z 3warstw sklejki gietej na kolumnie...mialem wlasnie 3sciski ;( na

>razie biedny stolarz jestem ;)

>jakos nei wyobrazam sobie wygiecia litych desek 3sciskami

Raz że się tak nie robi , a dwa to się nie da, chyba że będą cieniutkie.

ps.jeżeli chodzi o wykonanie dobrze i dobrych obudów do głośników, to do mnie co jakiś czas trafiają do naprawy

obudowy wykonane przez niektórych uznanych forumowych stolarzy i niestolarzy.

Jeszcze kleje - do klejenia MDF-u używam Rakkol Expres 25, do oklejania głównej bryły obudowy laminatem jub

3 mm MDF-em kleju ICEMAxxxx- nie pamiętam dokładnie symbolu--, do forniru jak już pisałem kleju Moment.Poza

tym używam wiedzy i doswiadczenia.

"Poza tym używam wiedzy i doswiadczenia."

No z tym doświadczeniem u mnie gorzej :) Robiłem kilka szaf z wiurówki, więc mam nadzieje, że nie będzie tragicznie.... za chwile jade do stolarza.

to do mnie co jakiś czas trafiają do naprawy

obudowy wykonane przez niektórych uznanych forumowych stolarzy i niestolarzy.

niezle :D w moich siedzi ponad kilogram wkrętów ;) i poltora litra kleju ;) są pancerne!! pozatym klient bardzo zadowolony, niec sie nie rozpada... bo nei ma prawa :D

PrzemekElektro, 15 Lut 2006, 14:15

>Ja daje wkręty, żeby nie męczyć się ze ściskami stolarskimi...

Błąd zasadniczy, wkręt w MDFie trzyma raczej slabo,może go nawet rozrywać, nie mówiąc już o dużej sile docisku w porównaniu do scisku.

Byłem, wróciłem i mam problem.

Już nie ma płyty 28mm, może bedzie 25, ale w przyszłym tygodniu.

Gdzie można w wawie kupić MDF? Najlepiej, żeby nie trzeba było kupować całej płyty. Potrzebuje koło 3m2, płyta ma prawie 6.

Dzwoniłem do firm: Mazi, alfa-ag, Forpłyt. Niestety wszędzie trzeba kupić całą płyte :(

>PrzemekElektro

diy to taka choroba ,że jak zrobisz pierwsze kolumny to za chwile chcesz robić następne. Wniosek z tego taki ,że jak kupisz całą płyte mdf ta na pewno się nie zmarnuje , a mdf 25mm to przyzwoita grubość. Duże firmy rzadko korzystają z takiej grubośći . I to właśnie jedna z przewag diy.

Marko:

kilka problemów: brak dostatecznie dużej płynnosci finansowej, problemy z transportem tej płyty.... Wiem, że kiedyś na pewno będą następne, ale minimum za pół roku....

Wracam pogadać ze stolarzem..... szczerze mówiąc to jak mi powiedział, że nie ma płyty, to mnie zamurowało... już pojechałem z pustym bagażnikiem, gotówką w kieszeniu a tutaj taka brzydka niespodzianka....

>PrzemekElektro

Możesz jeszcze spróbować tutaj, ale to Łomianki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Problem rozwiązany :)

Byłem jeszcze raz u stolarza pogadać. Ściągnie dla mnie tą 28mm. W czwartek za tydzień odbieram gotowy MDF (już przycięty na wymiar). hurrraaaa :)

Przemo

Nie daj sie, walcz o swoje. Dziwi mnie ze w naszej stolicy taki problem z tymi stolarskimi badz niestolarsimi materialami . U mnie kolo domu jest normlanie raj dla diy-owca, teraz juz wiem dlaczego Was (Krakosow i Warszawiokow) tak pelno do nas jezdzi ze az na zakopiance musze relanium zazywac :P

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

henrykpiątek, 15 Lut 2006, 12:10

>Jeszcze kleje - do klejenia MDF-u używam Rakkol Expres 25, do oklejania głównej bryły obudowy

>laminatem jub

>3 mm MDF-em kleju ICEMAxxxx- nie pamiętam dokładnie symbolu--, do forniru jak już pisałem kleju

>Moment.Poza

>tym używam wiedzy i doswiadczenia.

Rane Henryku ! Z Icemą to żeś zaskoczył !!! Jesteś widzę profesjonalistą! Ale czy aby nie przesadzasz z icemą! To najmocniejszy klej montażowy jaki znam (bo chyba o ten Ci chodzi w tubie jak silikony?) Ale przecież on puchnie przy schnięciu - nie przeszkadza Ci to? Jeśli się mylę to napisz coś o tej Icemie - bo może okryje coć nowego? Dzięki z góry.

Express 15 czy 25 (ja już przestałem się orientować co mi kupują ;-) chyba będzie dobry do tego MDF i HDF, a laminaty na Jowat (kontaktowy taki czerwony).

Z amatorskiej puli klejów bardzo bobre są Henkela kleje do drewna (OBI, Castorama itp.) I nie trzeba kupować choboka 25 Litrów;-)

>>Ryszard_wpl

ja stosuję i polecam klej Soudala D4/B4 (poliuretanowy). On też puchnie, ale w zupełności mi to nie przeszkadza.....a może nawet wręcz odwrotnie - bardzo pomaga - włazi to tu to tam w zakamarki i idealnie uszczelnia. Nie muszę się przynajmniej bawić potem w sylikonowanie obudowy od wewnątrz. Jest to co prawda trochę upierdliwe - co raz trzeba przelecieć szmatą, żeby go zetrzeć, ale też i zaoszczędza sporo czasu.

pozdr

PrzemekElektro, 15 Lut 2006,

W wawie Forpłyt na Grodzieńskiej (praga pln), Mazi i Juan na Żoliborzu i coś tam jeszcze. Przycinają na miejscu lub za 1-2 dni. Trzeba mieć liste formatek i w przypadku Grodzińskiej (w Hurtowni bo jest jeszcze sklep detal) jeszcze sporo samozaparcia. Tam już jest prawie jak za PRL - Oni są Państwo, a klient może poczekać.

Należy jeszcze uprzedzić że tną z tolerancją +1 lub -1 mm !!!! (tak technika!).

Ale chętni są - sam nawet dałem sobie pociąć - tak mnie przypiliła chęć posłuchania ...

Juan niedługo będzie miał dobrą piłe (cnc) więc dla amatorów to dobra informacja.

"Należy jeszcze uprzedzić że tną z tolerancją +1 lub -1 mm !!!! (tak technika!)."

To trzeba brać w Mimarze na Modlińskiej i nie ma takich problemów. Poza tym dla stałych klientów tną na telefoniczne zmówienie i 2 razy nie trzeba jeżdzić...

Ryszard: w forpłycie i mazi trzeba brać całe płyty co jest dla mnie dużym problemem, dzwoniłem tam dzisiaj.

Z resztą nie wiem jak ten stolarz to robi, ale wyjdzie mnie to o 50zł taniej niż w forpłycie :) jednak czasem warto poczekać.

Ryszard_wpl, 15 Lut 2006, 20:45

>To najmocniejszy klej montażowy jaki znam (bo chyba o ten Ci chodzi w tubie

>jak silikony?) Ale przecież on puchnie przy schnięciu - nie przeszkadza Ci to?

Używam Icemy w "płynie", jest bardzo dobrze "rozlewna" po powierzchni, puchnie ,ale minimalnie( a od czego są porządne ściski i gruba płyta z MDF-30 lub 38 mm w zależności od wielkości powierzchni) przez co świetnie wypełnia ewentualne nierówności, i jak pisałem stosuje ja tylko do oklejania bryły obudowy laminatem lub 3mm MDF.

Jowat'u używałem dawno temu ,ale zrezygnowałem - lepszy jest Moment.

• Pokaż nowe odpowiedzi