Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

KONSTRUKCJA Z CIEMNEJ STRONY MOCY

No i popełniłem moją pierwszą konstrukcje opartą na kicie Akustyka XT2 mk II

Po uwaznym czytaniu waszych sugestii pozwoliłem sobie na upgrade obudowy i okablowania.

Orginalny projekt był z 25 mm MDF. W mojej wesji to:front 18 mm MDF + 25 mm lity dab (sezonowany ponad 10 lat)

Boki 18 mm MDF klejony z 18 mm płytą wiórową pokrutą fornirem (nie jestem jescze zbyt dobry w fornirowaniu)

Góra i dół 25 mm MDF (ten fornirowałem sam), tył 18 mm MDF+płyta wiórowa fornirowana.

Orginalne okablowanie to kabel Jantzen ale zmieniłm na Kimber. Dodatkowo kable wpósciłem w wyfrezowane rowki w tylnej ściance żeby sie "nie merdały" a obudowe wytłumiłem mata bitumiczną (plus gabka 2 cm jak w orginalnym projekcie). Przetworniki to Vifa 25XT + 2x 18XT WH (drewniane). Układ 2,5 drożny. W "produkcji" zastosowałem wszelkie technologie z forum (frezowanie otworów ala Mc Gayver, fornirowanie klejem henkel i lakierowanie syntilor ala Henryk Piatek - bardzo cenne uwagi pozwalające na uzyskanie profesjonalnego efektu nawet amatorowi)

Wrażenia odsłuchowe w nast watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10115-100009877 1170295203_thumb.jpg

post-10115-100009878 1170295202_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CIEMNA STRONA MOCY C.D

kiedy wszystko poskładałem ( a zajęło mi to ok 5 miesiecy-niestety praca i brak doswiadczenia nie pozwala na szybsze działanie) i podłaczyłem to..... opadły mi ręce. Było płasko, bez basu i z "krzyczacą srednicą".

Tak to jest jak się ma wzmacniacz do kina domowego. Przez nastepne 2 godziny wyłączałem i bypasowałem wszystkie "cyfrowe upiekszacze we wzmaku i... zagrało. Ale dopiero pozyczona od kolegów akustyków końćówka mocy 2 x 100 w na V-mosach uswiadomiła sąsiadom co ich czeka w przyszłości a minie zmusiło do zamówienia kolców i płyt granitowych (podłoga z paneli rewelacyjnie się wzbudza). Generalnie - to naprawde potwory. Bardzo detaliczne a jednocześnie ciepłe (sczególnie dolny srodek). Niestety (a może stety) bezlitosnie obnażają błedy w realizacji i parę ulubionych płyt powedrowało na półkę. Traz czeka mnie budowa końcówki mocy (chyba pass aleph) i przedwzmacniacza (może lampa żeby nieco ocieplic górke), wymaina kabli głośnikowych (ciągnie mnie do kimbera) i... jakis patefonik.

ponizej zdjecia okablowania przed i po (btw jest dokładnie 160 powodów do nie stosowania kabli kimber wewnatrz-5 kabli x 8 żył x dwa końce - 80 kabelków do zdjecia izolacji dla jednej kolumny- mozna oszleć !!!)

Ukryta Zawartość

post-10115-100009873 1170295209_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>mahler

Jak rozumiem, Twoich głośników słuchaliście. Wydawało mi się, że masz kolumbryny na Dynaudio D28/2 i Focalu?

Accuton? Czyżby coś nowego?

->dino

MI się bardzo podobają, tylko zdecydowanie imo za nisko kopółka! Ale to kwestia gustu raczej.

Kto fornirował Ci obudowy? I jaki wyszedł ostateczny koszt budowy?

dino,

witamy w klubie DIY . Miałem kiedys układ od Akustyka XT1 czyli mniejszego brata twoich głosników i byłem bardzo zadowolony . I tak jak ty , po podłączeniu do wzmacniacza od kina domowego przeżyłem zawód . Jednak z godziwym HiFi grały świetnie.

...there is no spoon...

magazynier,

Paweł czy ty chcesz sprzedac te Morele 29 ? Tak mi się wydawało... Pytam bo szukam czegoś do mojego scana 8545 .

...there is no spoon...

>Matthew,

>wymagające niezłego pieca, czy to prawda

Jeżeli masz na myśli niezłego brzmieniowo to na pewno tak. Accutony nie mają litości i jezeli coś w systemie włącznie z jakością płyt będzie kiepskawe to usłyszysz to na pewno. Takie są moje wrażenia i pewnie nie tylko moje.

>Artur

No być może, ale jeszcze nie zdecydowałem się na co. Podobają mi się Accutony i wstęgi, ale wiesz, znowu trzebaby przerabiać skrzynki i stroić, a nie wiem czy gra jest warta świeczki.

>Matthew

Co do koncertu na zywo, to mamy podobne spostrzeżenia:)

Co do ceny wysokotonówki to niestety boli, ale mozna dac tańszy model. Nelson Pass polecał T90A:

Ukryta Zawartość

Taką konfigurację przerabiał forumowicz twonk. On pewnie powie na ten temat cos więcej:)

>arturp

Ten szerokopasmowy fostex nie był filtrowany. Rozmawiałem o tym z przedstawicielem. Poza tym ten model ma mały pik pomiędzy 3 a 4kHz. Czasami to było słychać, ale żadko.

Jest o tym też napisane w highfidelity: "Jedynym elementem zwrotnicy jest kondensator polipropylenowy Fostexa, filtrujący górę. Głośnik podstawowy podłączony jest bez żadnych elementów korekcyjnych."

Ukryta Zawartość

Cze

kiedys w necie natrafilem na info ze wysokotonowe glosniki tubowe Beymy sa niezla alternatywa dla Fostexa O ile pamiec mnie nie myli porownywano modele Beymy CT21/F i CT22 do Fostexow typu FT17H i FT96H i Beymy mimo swojej przystepnej ceny zeby nie rzec budzetowej graja ponoc lepiej

Pozdro

Obiecany schemat filtra dla Audax HM130Z12 i Vifa XT19

Jeżeli ktoś uzna,że chciałby więcej ekspresjiw wokalach to proponuję poeksperymentować ze zwiększeniem rezystora 15omów w filtrze RLC ( np na 22 omy)

Ta Vifa jest wyjątkowa pod warunkiem ,że nie schodzimy z cz. podziału poniżej 3kHz . Tutaj jest trochę niżej i przy głośnym graniu pojawia się cień ostrości. Na normalnych poziomach nie . Duże znaczenie ma kabel głosnikowy - polecam cieplejsze .

Jak to gra? Świetna przestrzeń - głęboka , szeroka ,poukładana , z wzorową lokalizacją , dźwięk oderwany od głosników. Średnica doskonale klarowna i wybarwiona . Gora zaskakująco dźwięczna i detaliczna- tego sie nie spodziewałaem po taniej Vifie.

Minusem jest brak podstawy basowej. Bas jest mały i nie schodzi nisko ( no ale z głosnika którego powierzchnia membrany jest 3 razy mniejsza niz przeciętnej osiemnastki nie możan duzo oczekiwać ) , natomiast szybki zwarty , bez przeciągania i buczenia . Brak masy w najniższych rejestrach powoduje ,że dźwięk staję się czasem zbyt lekki i brakuje ciepła w średnicy . Gitary są rewelacyjne ale wokale powinny mieć więcej ciała . No cóz , w założeniu miał to byc układ gdzie od dołu pracuje jeszcze jeden głosnik więc praca jeszcze się nie kończy ale jeśli ktoś ma pomieszczenie do 15m2 , słabowity wzmacniacz lampowy to jest ta Coca Cola.

Obudowa netto 5 litrów, tunel br 18cm długości, 4 cm średnicy, Przednia ścianka szerokości 16,5 między ścięciami krawędzi.

Ukryta Zawartość

post-3970-100009798 1170295313_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Cze

Ciekawe jak graja te szerokopasmowce Sam przetwornik jest tani jak barszcz:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KOPIA ACUHORNOW

1. Wstep ;)

Wzasadzie nie wiem czemu zrobilem te kolumny. Gdy pierwszy raz czytalem topic o nich smialem sie glosno. Myslalem jak jeden malutki glosniczek szerokopasmowy moze dac tyle frajdy... teraz juz wiem :) Ale o tym dalej...

2. Glosniczki:

Jak kazdy dobrze widzi tesla arz 6608 ( w miom przypadku ).

Zwrotki, filtra jak narazie brak... bawie sie EQ :)

3. Budowa:

Nie powiem troszke ciezko bylo :) Wkoncu to nie jest zwykle pudlo, ze 6 scianek i heja.

Wykonczylem je korkiem ktory mialem za friko. Okropny material :P no ale jakos wyszlo. Pudlo skrecalem wkretami do plyt gipsowo kartonowych i uszczelnialem wikolem. Korek trzyma sie na kleju do wykladzin od castoramy. Lakierek to domalux do boazeri.

4. Wrazenia

Dzwiek powiem szczerze zaskoczyl mnie. Jest szczegolowy, donosny i ladny. Pare razy poczulem sie nawet jak na koncercie :)

Piosenki do odsluchu to:

- What a wonderfull word - Armstrong

- Georgia on my mind - Ray Charles

- Stand by me - Otis Redding

- Rock n roll mega mix ;)

- Illusion - Benassi

- Africa - Toto

Jakosc minimum 320kbps czesc z nich 1411kbps

Kolumienki raczej nadaja sie do spokojnej muzyczki i rock n rolla. Z technem radza sobie troszke gorzej choc i tu nie narzekam :) Co do dzwieku nawet moja Mama powiedziala ze ladnie graja :P :D :P

5. Koszta:

Taniocha :D

- arz 6608 25zl

- dechy: mdf 12mm ok 80zl z przycieciem

- wkrety: nie wiem :) Mialem w piwnicy

- kleje ok 40zl

- lakier: 20zl

- korek: mialem za free

6. Teraz pora na foteczki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za srebrne srubki nie bijcie. Beda czarne. Poprostu nie moglem sie juz doczekac zeby je posluchac i dalem pierwsze lepsze :D

Gdzieniegdzie wydaje sie jakby klej wyszedl. To nie klej :P Sprawdzalem 5 razy ;) Lakier sie blysnal od lampki...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Astigo,

Faktycznie te głośniki sa po 25 PLN ? Gdzie je kupiłeś ? Czy projekt obudowy jest autorski czy zaczerpnięty z sieci ?

...there is no spoon...

Artup projekt jest autora Umberto i on pobiera opłatę za udostepnienie tego a każdy kto to zbudował rownież elmister to jego kolega i nieudostepni innym.

dj_zibi, 25 Cze 2006, 19:38

Rozumiem, szkoda , to troszke inna koncepcja uczestnictwa na tym forum niz moja ;P. Ciekawy jestem czy tuba jest w stanie wyciągnąc bas z tego głośnika ?

...there is no spoon...

Tuba bardzo dobrze radzi sobie z tym glosnikiem. Potrafi wiele z niego wyciagnac. Jak dla mnie jest wystarczajaco basu. Choc niektorzy robili do nich suby.

Glosniki mozna nabyc na www.empire.com.pl Jest to arz 6608

Reszta chyba jest w opisie... :)

Z tego co sie wywiedzialem ( a troche szukalem ) to Acuhorn tez stosuje tesle arz 6608. Dokleja tylko do niej tylko jeszcze jeden magnesik. Przerobiony glosnik funkcjonuje pod nazwa SR200. Zeby bylo ciekawiej Tesla nawet nie wie ze produkuje glosnik SR200 :)

• Pokaż nowe odpowiedzi