Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Ja się tak napatrzyłem na Wasze cudeńka, że dziś kupiłem wyżynarke, kawał jakiejś płyty 18mm i mam zamiar coś stworzyć. Tak więc WITAJCIE KOLEDZY TWóRCY !!! WITAJ śWIECIE DIY!!!

Powiedzcie mi - jest może jakiś wątek dla początkujących? Udzieli ktoś paru rad na starcie?

Zwrotnicę wziąłem ze strony Visatona (VIB130TL), natomiast obudowę sam zaprojektowałem ze wspomaganiem WinISD. Ma 10,5 litra strojona na 50Hz. Couplet, fakt kusił trochę, ale w zamierzeniu miały to być małe monitory do postawienia na biurku i takie w zupełności wystarczają, tym bardziej że dwa dodatkowe głośniki to byłby dodatkowy koszt. Grają całkiem fajnie, nie narzekam, chociaż to jeszcze nie to co chciałem uzyskać. Słychać że gwizdek mógłby być lepszy. Za jakiś czas jak skończę robić wzmacniacz i preamp to mam zamiar wziąć się za aktywną zwrotnicę i przerobić je na monitory aktywne i wtedy też zmienić gwizdek na coś lepszego (być może właśnie na 27tbfc albo ke25sc). Puki co muszę się "męczyć" na tym co mam ;-)

voldemort dzięki za namiary, chyba się przejadę tam niedługo.

ok parę słów, zrobiłem zwrotki na super elementach, alpha core w tor, powietrzne to masy, mundorfy m-cap wszędzie, na bas do masy polipropylen 47u itp itd... efekt po dwóch dniach: basu nie schodzi i nie wybrzmiewa, średnica szorstka a górą sieje tak jak skalpele... czy aż tak może się spieprzyć dźwięk na nowych elemeentach? ile to musi pograc by się poukładać, głośniki są wygrzane...

Ja Matthew mam inną teorie. Układanie sie elementów z biegiem czasu to swoje, ale uważam też że wcale napakowanie zwrotnicy super elementami nie jest przepustką to super brzmienia.

pzdr.

Iceman

Przed Tobą obszerna lektura forum. Jest tu wszystko , tylko niestety rozrzucone po wielu wątkach.

Jeżeli czegoś nie ma , to znaczy że jest oczywiste.

W razie czego zawsze możesz zapytać (np. mnie jeżeli bede mógł to Ci doradzę).

Witam

Poczekaj kilka dni, u mnie jest tak, że po zmianie jakiegoś elementu w zwrotnicy na "lepszy" trzeba poczekać na pozytywne efekty. Na początku jest fatalnie szorstkość suchość i brak basu,taki efekt może się pogłębiać przez kilka godzin, ale z biegiem czasu to mija cierpliwości , Jak po dwóch tygodniach nadal będzie źle to zawsze można wrócić do tego, co było.

Carlos, ok no poczekam jakiś czas do przyszłego tyg, zajmę się teraz PVC ;) tylko że jak coś dłubie lubie jak coś leci z głośników, nie koniecznie lubie żyletki 8->

>marko3T

>W razie czego zawsze możesz zapytać (np. mnie jeżeli bede mógł to Ci doradzę).

Dzięki serdeczne :-) Podejrzewa że pierwsze pytania pojawią się już dzisiaj. Bądźcie wyrozumiali na początku :-)

>Matthew

zerknąłem na wykres SPL i widzę, że gwizdek ma poziom o 2 dB wyższy niż niska średnica, SPL jest wznoszący, "opuść" go trochę oporami albo zwiększeniem cewki 0,47mH do 0,68 mH w midwooferze; może usunąć cewkę 2,2 mH na dolnoprzepustowym dla midwoofera? Dodasz wysokiego basu. Przy wooferze bym wstawił opór R47 szeregowo z 47uF, no i wytłumienie komory woofera symboliczne, raczej "twarde", co dobrze "pochłania" fale 800Hz-2 kHz.

dik, 28 Wrz 2007, 12:27

no ta 2,2mH nie do końca mi się podobała ;) gwizdek zmniejsze oporem, natomiast co do rezystora to mam szeregowo z kondensatorem 1,5 Ohma, zmienić go na 47 ohm?

do 0,47 oczywiście. Puść sygnał sinusoidę (np. z płyty cd) przez wzmak i na gorąco sprawdzaj na słuch co się dzieje tylko dla 8531, dołączając do 1R5 równolegle opora 1-1R5 i/lub zwierając istniejącego 1R5 i słuchaj dla zakresu od dołu do 2-3kHz co się dzieje - dążysz do obniżenia SPL dla 8531 powyżej częstotliwości podziału (700 Hz - czemu tak wysoko ciąłeś?) - w przeddziale 1-2kHz. Wydaje mi się, że wysokie "maskują" pozostały zakres, albo podniść SPL dla basu i mid albo obniżyć SPL dla wysokich lub jedno i drugie.

powiedzcie mi bo sie kurna nie znam. czy e przypadku umueszczenia rury BR u dołu kolumny, tak jak to robi focal, audio physic, itd. wymaga ingerencji w zwrotnice ??

wydaje mi się, że trzeba było dać podział niski ok. 200-250 Hz dla mid, bo nie ma problemu z mocą kolumny, gdyż woofer ma stosunkowo niewielką moc - 60W. Dodam, że przy podziale takim zyskujesz efektywność, bo nie musisz kompensować baffle-step dla woofera (właśnie 200 -300Hz), gdyż woofera i mid łączysz na poziomie minus 3-4dB a nie na -6dB.

parę wpisów wyzej kolega poradził mi cos takiego: odpiąć cewę 2,2mH tę do masy ze średnicy i zwiększyć na basie rezystor do 47R, co to da?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Matthew tak w ogóle to czegoś tu nie rozumie. Podobno po pomiarach było super , a teraz coś Ci nie gra?

Może trzeba podnieść temat 3 drogi. Dobry wątek do obgadania tego problemu

Ostatnio mało zdjec w tym wątku.

z ostatniego rysunku widac ze tweeter i midrage sa tlumione dwoma rezystorami jednym przed filtrem i drugim po filtrze, czy nie mozna zalatwic tego jednym rezystorem i czy ma to znaczenie gdzie go umiescimy?

ja mam inny gwizdek, 6600 i jest tłumiony tylko rez na wejściu... i bez notch filtra..

no płasko było niby ale moze po prostu nie mam czym tego napędzić ;(. i dltego mi się to spowolnione wydaje i lekko zjechane z barw średnicy.,.,

Jest pewna recepta na Twój problem , ale wymaga zwrotu. Weż sobie kilka elementów i nie myśl o tym co wyjdzie w ewentualnym pomiarze , tylko lutuj i słuchaj, lutuj i słuchaj , lutuj i słuchaj, lut....

tego się obawiałem ;) wiesz ile to roboty fizycznej ? ;D no nic będę kombinował, trochę się otworzyły po tych paru dniach, uspokoiło się dam im czasu jeszcze troche i zaczniemy dziąłać

Xaviany XN360 mają taką spec

Technical specification:

Mid-bass units: 2 x 182 mm Scan-Speak Revelator, stiffed hand-coated paper, low distortion "motor" system,

long excursion

Midrange unit: 120 mm Scan-Speak Revelator, stiffed hand-coated paper, low distortion "motor" system,

aluminium voice coil

High frequency unit: 38 mm ring dome, low distortion neodymium "motor" system, aluminium voice coil,

no ferrofluid

System: 3-way damped bass-reflex tuned to 25 Hz

Frequency response : 28 Hz - 40000 Hz ( -3 dB on reference axis )

Connection: two pairs of platinum plated WBT 0730 signature, bi-wiring

Nominal impedance: 4 ohms ( minimal 3 ohms )

Crossover frequency: 350 - 3500 Hz - first acoustic order on all sections

Sensitivity ( 2,83 V/1m ): 90 dB

Recommended power amplifier: 80 - 250 W

Dimensions: (H x W x D): 1103 x 198 x 490 mm

Weight ( 1 unit ): 38 kg

"Crossover frequency: 350 - 3500 Hz - first acoustic order on all sections" kazdy łośnik cięty filtrem 1 rzędu? może w tę strone należy iść...

Matthew ... wiem , a najlepsze jest to że za dziesiatą kombinacją zapominasz czy ta np. trzecia nie była lepsza:-)

Ale ogólnie jest fajnie.

czy nie widać tam doklejenia magnesu na głosnikach średniotonowych? w Amati ;D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->Matthew

Pomierz i zostaw, majstrowanie przy zwrotnicy barwy na średnicy nie doda (myślałeś że skany grają barwnie?), daj jakiś regulowany tłumik na wysokie.

Jak chcesz się pobawić to bi-amping

• Pokaż nowe odpowiedzi