Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

marosik, 27 Sty 2008, 23:22

>podobne zolte z siateczka byly na ostatnim sudioshow. fajnie brzmialy w malym pomieszczeniu. bas z

>podbicia/odbity od scian (wylot BR z tylu).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tak by wyglądały znacznie lepiej :-)

(po drobnym liftungu w programie graficznym)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no ja tam bym czekalody Wedla truskawkowej zapakowanej w papier toaletowy nie kupił :-)

a poważnie, to że na moim rysunku wyglądają lepiej, to po pierwsze

po drugie takie rozmieszczenie daje

1. zbliżenie centra akustycznych obu przetworników

2. zwężenie przedniej ścianki (po to kosz nisktonowego ma te wycięcia)

także poza wyglądem są kolejne plusy akustyczne

Pozdrawiam

PS i tak mi sie bardziej pdobaja te po liftingu, pewnie będzie wersja MK-II

Fajnie,tylko po tym liftingu jest wyrazny skrót na wysokości,w stosunku do rozmiarów głosników.Zachowanie litrażu napewno nie jest tu realne.Chyba że to jest "dopuszczalne"ale chyba nie wskazane...

Musiałyby być głebsze.Ale takie proporcje mogą się podobać.

A poza tym odsunięcie tweetera z osi też nie jest przypadkowe (vide Pro-Ac), na środku może i ładniej (dla co niektórych) ale akustycznie niekoniecznie optymalnie. Nie wszystko, co ładne, ładnie grać musi :)

pzdr.

Ukończone dwa miesiące temu. Seas L18RNX/P + Seas 29TAF/W. Kolejne będą z czterema głośnikami 2 x L18 + 1 x L15 + 1 x 29TAF.

Ukryta Zawartość

post-11575-100002035 1201553638_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PiotrSz, 28 Sty 2008, 21:53

>Ukończone dwa miesiące temu. Seas L18RNX/P + Seas 29TAF/W. Kolejne będą z czterema głośnikami 2 x

>L18 + 1 x L15 + 1 x 29TAF.

Co możesz powiedzieć o ich brzmieniu? W jakiej powierzchni grają? To Twoja konstrukcja?

Zabieram sie powoli do zrobienia konstrukcji Zapha ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) woofer jest taki sam, inna kopułka. Ktoś z Was może robił ten projekt?

Pozdrawiam

Marek D.

Ukryta Zawartość

Dominicanos, 28 Sty 2008, 23:12

>Jest caly temat o tym, z tym ze zwrotka przedlubana przez misiomor'a pod pochyla scianke

Znam, ale ja chcę zrobić zwykłe prostopadłościenne.

Pozdrawiam

Marek D.

Zwrotnica zupełnie inna niż u Zapha.

Jak gra ? Hm, w porównaniu do 27TBC/G ten 29TAF/W bardziej w kierunku uspokojenia i kultury brzmienia (oczywiście to nadal aluminium z mnóstwem szczegółów w prównaniu do szmaciaków). Kto co lubi. Mi się podoba.

Z 27TBFC/G nie porównuję, bo go nie słyszałem.

Cudujecie z tym pochylaniem i tyle. Zróbcie obojętnie którą konstrukcję (prosta, pochyła) i posłuchajcie, Nastepnie podłóżcie pod przód (gdy konstrukcja prosta) lub tył (gdy konstrukcja pochyła) nóżkę tak aby (pochylić) lub (wyprostować). Zróbcie ślepy test, zobaczycie czy rozróżnicie :-).

PS.

Układ LC na peak rezonansu oczywiście trzeba dać.

PiotrSz, 29 Sty 2008, 00:21

>Zwrotnica zupełnie inna niż u Zapha.

>

>Jak gra ? Hm, w porównaniu do 27TBC/G ten 29TAF/W bardziej w kierunku uspokojenia i kultury

>brzmienia (oczywiście to nadal aluminium z mnóstwem szczegółów w prównaniu do szmaciaków). Kto co

>lubi. Mi się podoba.

>Z 27TBFC/G nie porównuję, bo go nie słyszałem.

>

>Cudujecie z tym pochylaniem i tyle. Zróbcie obojętnie którą konstrukcję (prosta, pochyła) i

>posłuchajcie, Nastepnie podłóżcie pod przód (gdy konstrukcja prosta) lub tył (gdy konstrukcja

>pochyła) nóżkę tak aby (pochylić) lub (wyprostować). Zróbcie ślepy test, zobaczycie czy rozróżnicie

>:-).

>

>PS.

>

>Układ LC na peak rezonansu oczywiście trzeba dać.

nie wstydz sie... zamiesc schemat ;)

mdabro, 28 Sty 2008, 23:07

>Zabieram sie powoli do zrobienia konstrukcji Zapha ze strony

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) woofer jest taki sam, inna kopułka. Ktoś z Was może

>robił ten projekt?

robiłem ten projekt, ale nie pytaj mnie jak on gra bo nie umiem opisywać dźwięków, wystarcza mi słuchanie,

Ukryta Zawartość

selth, 29 Sty 2008, 15:30

>>Zabieram sie powoli do zrobienia konstrukcji Zapha ze strony

>>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) woofer jest taki sam, inna kopułka. Ktoś z Was może

>>robił ten projekt?

>

>robiłem ten projekt, ale nie pytaj mnie jak on gra bo nie umiem opisywać dźwięków, wystarcza mi

>słuchanie,

To może inaczej ;-) Czego Ci brakuje jak słuchasz tych kolumn?

Marek D.

Ukryta Zawartość

Witam ponownie.

ad. abuq1, Bassill, dywan102:

Ocena z przed 2 lat - 86/100 pkt. Ocena anonimowa, wśród studentów z kilkunastu grup. Jedna z lepszych. Jak na kogoś, kto ma przedmioty kierunkowe, gdzie wysyła się na komis po kilkanaście osób rocznie to chyba nieźle (z tym, że to co przychodzi ze "szkół" średnich kwalifikuje się w 90% na wylot).

Cambridge, to sprzęt przejsciowy, DAC i wzmacniacz zrobię sam (jak starczy czasu).

ad. marko3T:

Proporcje nie są za szczególne. Głębokość 45 cm. Ale front jest gruby 6 cm, tył 3 cm. Problemów z falami stojącymi nie ma. Obudowa podzielona jest na 3 komory połączone ze sobą tak, że odległość pomiędzy ściankami wewnątrz to 15 cm. Łącznie 18 dm3. Przestrzeń zaraz za głośnikiem (jedna komora) wypełniona w 100% ! materiałem, który ma stratność silnie zależną od f. Do 200Hz w niczym nie osłabia działania układu rezonansowego. Natomiast przy 1000 Hz tłumi już 90% (tarcie międzycząsteczkowe w materiale stratnym). Mierzyłem w osobnym falowodzie akustycznym (w obudowie się nie da).

Pozdrawiam

PiotrSz, 29 Sty 2008, 18:17

>Przymierzam się do otwarcia firmy, która kolumnami będzie się zajmować. Dlatego szczegółów

>konstrukcyjnych prototypów nie publikuję. Pozdr.

Jeżeli mogę coś poradzić, to polecam filtry pierwszego rzędu - zgodnie z zasadą, że czym mniej po drodze tym prawdziwszy dźwięk. Poza tym najlepszą przestrzeń dadzą właśnie takie zwrotki.

Cyt.:

">Jeżeli mogę coś poradzić, to polecam filtry pierwszego rzędu - zgodnie z zasadą, że czym mniej po

>drodze tym prawdziwszy dźwięk. Poza tym najlepszą przestrzeń dadzą właśnie takie zwrotki."

Z filtrami pierwszego rządu jest trochę nieporozumień.

Pierwsza, to podejście czysto teoretyczne, które mówi, że da się uzyskać liniową fazę. Jest to prawda gdyby głośnik był czystą rezystancją a nie jest. Sam w sobie wprowadza bieguny transmitancji. Wszystko zależy także od typu układu magnetycznego (pierścienie wprowadzają zera transmitancji) i membrany (dzielenie membran). Do tego parametry zastępcze elementów stratnych i inercyjnych modelu elektromechanicznego zmieniają się w funkcji częstotliwości (np. prądy wirowe w materiale magnetycznym rdzenia, creep efect w zawieszeniu, itp.). To już z klasycznymi filtrami ma niewiele wspólnego.

W praktyce trzeba rozpatrywać cały układ zwrotnica elektryczna + transmitancja głośnika. Czysta charakterystyka filtru 1 rzędu (elektroakustyczna) to fikcja. Zresztą spytajcie się misiomora to wam potwierdzi.

Kolejny problem to harmoniczne, dla wysokotonowych kłujące niemiłosiernie. Tutaj wyższy rząd ma przewagę. Można wtedy w porównaniu z pierwszym rzędem zejść niżej z częstotliwością podziału. A to poprawia synchronizację fazową i lepiej budowana jest scena.

Dla wyższych rzędów głośnik lepiej zachowuje się także w płaszczyźnie pionowej.

Żadnej Ameryki nie odkryję jak powiem, że po wielu próbach (nie tylko na twardomembranowcach) najlepszym rozwiązaniem jest (według mnie):

1-2 rząd dla niskośredniotonowych, 2-3 rząd dla wysokotonowych. Zresztą tak robi większośc firm komercyjnych.

Czasami zastanawiam się, czy mania filtrów 1 rzędu nie bierze się z oszczędności firm. Np. filtr niskośredniotonowy: w porównaniu z 1 rzędem Linkwitz-Riley 2 rzędu potrzebuje dodatkowego kondensatora i dwa razy większej indukcyjności.

W naukach fizycznych niestety zawsze jest coś za coś.

Pozdr

mdabro, 29 Sty 2008, 15:56

>To może inaczej ;-) Czego Ci brakuje jak słuchasz tych kolumn?

to może w ten sposób ;) najbardziej przy słuchaniu brakuje mi dobrego wina (nie zawsze oczywiście).

PiotrSz, 29 Sty 2008, 18:59

Może i teoretycznie masz rację, tylko gdy chodziłem po AS 2007 to się okazało, że każde kolumny które zachwycały przestrzenią i lokalizacją źródeł, to okazywało się w rozmowie z wystawcą, że mają filtry pierwszego rzędu. Jako przykład podam RLS - dla mnie rewelacja, tam siedziałem najdłużej.

>>PiotrSz

O ile niechęć udostępnienia schematu zwrotnicy jak najbardziej rozumiem o tyle owiewanie tajemnicą materiału stratnego już nie za bardzo. Opatentowany przez Ciebie czy jak?

BTW. Jak zmierzona została ów stratność materiału - jak wyglądało stanowisko, etc (tak z czystej ciekawości pytam)

• Pokaż nowe odpowiedzi