Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Przyłączam się do pytania saczka.

Mnie tajne schematy zwrotnicy nie interesują , ale coś więcej o wytłumieniu mógłbyś napisać , chyba ,że to coś jak u Wilson Audio : materiał obudowy "X" 14razy droższy od mdf i ze 100 razy lepszy , skrzynki wytłumione materiałem "M" opatentowanym i oczywiście dającym niedoścignione brzmienie , tak przynajmniej uważają w firmie Wilson:-)

Piotrze może jednak parę słów.

prosze o rade. Czy takie rozmieszczenie elementow jest optymalne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PiotrSz, 31 Sty 2008, 12:57

>Kondensatory po 300 zł/szt. Szaleństwo.

Chciał to kupił. Jakim prawem zaglądasz mu do kieszeni i jeszcze komentujesz to ako "szaleństwo" ?

300 PLN to tyle co kolacja dla dwojga w dobrej kanjpie.

piotr sz jak wydajesz za glosniki 6tys zl to cena 300zl za kondensator jest niewielka...

Twoje zachowanie na forum jest bardzo niegrzeczne. Popieram nawet stwierdzenie kubedesa ze to 'pyskowanie'

prosilem o pomoc a nie o komentarz ile wydalem :P

kubedes dzieki za wsparcie :D

jeszcze jedno jesli zamierzasz sprzedawac glosniki w cenie 4tys zl (za kolumne) i zakladac kondensatory wimy to powodzenia.

Kupilem najoszczedniej jak sie dalo. Chcialem mundorfy silver gold kupic ale kieszen zbyt plytka.

Nie za 4 kzł ale nawet za 9 i 16 kzł będą EPCOS.

Zobaczcie co wrzuca KEF do konstrukcji za 16 kzł. Kondensatory Bennic za 2 zł/szt (nawet 5 razy tańszy od tej Wimy czy EPCOS).

Zapewniam was, że tam głupcy nie pracują a inżynierowie z prawdziwego zdarzenia. Sam KEF ma bardzo dużo patentów i prestiżowych publikacji na AES. Tyle samo co ludzie ze ScanSpeaka czy Dynaudio.

Kondensator jest sprawdzić bardzo prosto.

Robisz dzielnik napięcia. U góry w dzielniku kondensator C, na dole rezystor R. Częstotliwość generatora dobierasz tak, że reaktancja XC jest równa rezystancji R (ta ustawiona na 8 Ohm lub 4 Ohm). Napięcie wysokie (z kilkanaście wolt) i sprawdzasz spektrum zniekształceń THD i IMD napięcia na rezystorze (rzecz jasna najpierw trzeba zrobić dzielnik z dwoma rezystorami, aby mieć odniesienie zniekształceń generatora i układu wzmacniającego wyższe harmoniczne za dzielnikiem).

Ja tak zmierzyłem EPCOS polipropyleny i poliestry, bipolarne no name, poliestry chińskie (te żółte ze zdjęcia) i moje z zapasów audiofilskie (trzy firmy, dla zasady nazw nie podam bo nigdy nie robię nikomu antyreklamy).

Najlepiej zachowały się EPCOS polipropyleny i poliestry + chińczyki. W pozostałych harmoniczne były wyższe. Harmoniczne biorą się z nieliniowości C w funkcji napięcia (a te wynikają z konstrukcji geometrycznej kondensatora).

Ja wiem, że niektórzy odbierają te THD jako dodatkowe szczegóły, itp. ale z prawdziwym dzwiękiem to ma niewiele wspólnego.

EPCOS robi masę kondensatorów do przemysłu energetycznego, falowników, itp. Mają obecnie jeden z najlepszych na świecie zespołów inżynierów od kondensatorów. Mówienie, że ktoś w warsztacie zrobi lepszy kondensator ręcznie jest zwykłym oszustwem. Podobnie jak z głośnikami. ScanSpeak i SEAS cały czas inwestują duże pieniądze w segment R&D i to widać w finalnym produkcie.

Ale tyle jeżeli chodzi kondensatory. Cewki będą powietrze, okablowanie droższe KimberKable, itp., itd.

Pozdrawiam

Ad. marosik

Cyt.: "prosze o rade. Czy takie rozmieszczenie elementow jest optymalne"

Rozmieszczenie jest ok. Ta cewka mała obok taśmowej jest ustawiona tak, że możliwie mała część strumienia z taśmowej przenika do tej małej.

Teraz możesz się bawić. Zrób dwa eksperymenty:

1) Posłuchaj tak jak jest teraz. Następnie połóż tę małą w ten sam sposób jak taśmową (tak samo blisko) i zobacz czy słyszysz różnice i na ile są one wyraźne.

2) Następnie możesz tą dużą po lewej przysunąć do taśmowej i sprawdzić.

Takie eksperymenty są bardzo szybko do zrobienia. Ciekawe co wyjdzie.

Jeszcze jeden szczegół. Zwróć uwagę czy wyprowadzenie tej cewki taśmowej nie dotyka obudowy Jantzena. Obudowa jatzena jest chyba połączona z jednym z biegunów (Polink ostrzega, aby na to uważać)

Pozdr

piotr gratulacje. Nareszcie wypowiedziales sie po ludzku :D

Co do ustawienia to staralem sie rozstawic centra cewek pod katami prostymi. Ciezko mi bedzie calosc wsadzic do skrzynki przez otwor scana 12M

Cyt: "Ciezko mi bedzie calosc >wsadzic do skrzynki przez otwor scana 12M"

A czemu przez średniotonowy ? Nie lepiej w sekcji niskotonowej gdzie otwory są większe ?

Możesz na początku zwrotnicę umieścić na zewnątrz. Fajna sprawa, można przesuwać cewki tak jak powiedziałem i zobaczyć ile się słyszy, co jest słyszalne a co nie.

Wtedy jeden przewód jest przez terminal, drugi też (jak jest złącze bi-wiring) albo wyvhodzi przez rurę bass refleks.

To zależy ile. Jak 500 sztuk to u autoryzowanych dystrybutorów.

Jak pojedyncze sztuki i na osobę fizyczną to niestety jest drogo i zostaje niewiele firm.

W Distrelec mieli swego czasu napewno i nadal mają, podobnie w Farnell (tam nigdy nie zamawiałem).

Pozdrawiam

Tutaj jest zdjęcie zwrotnicy jednego z polskich producentów (kolumny oceniane bardzo wysoko). Ten niebieski to właśnie EPECOS (na 100%). Prawie wszytstke EPCOSY są niebieskie. EPCOS to dawny SIEMENS. SIEMENS się podzielił. Pod marką SIEMENS przemysł elektromaszynowy, INFINEON - półprzewodniki, EPCOS - elementy bierne (tak w wielkim skrócie).

Tylko uwaga. Nie wszystkie się nadają do Audio. EPCOS robi około 30 typów poliestrów i polipropylenów. Niektóre jak np. do odsprzęgania DC do audio się nie nadają !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na razie graja ale to czysta prowizorka. Robie glosniki dla kumpla a moje na razie czekaja. Zeby bylo czego sluchac to je podpialem i ustawilem zwrotnice.

Odpowiedz na twoje pytanie dlaczego przez otwor dla SS12M. 2x18W beda w osobnej obudowie a jak widac chce sluchac oddzielnie sredniowysoko oraz rozszerzyc konstrukcje o 18W

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marko3T tą dziurę to wyciąłeś frezem czy wyrzynarką?? (akurat mam problem właśnie z wycięciem kanciastego otworu tak żeby krawędzie były idealnie gładkie a muszę się przebić przez 5cm mdfu :/ i za bardzo nie wiem czym się za to zabrać.

>>Basill, 1 Lut 2008, 19:05

Jeśli to 5cm to daruj sobie wyżynarkę - nie ma takiej siły aby ucięła to prosto. Ostrze jest na tyle wiotkie, że zawsze ucieka.

zoltar7, 1 Lut 2008, 14:38

>A co to za fornir... a ładnie gra? Żartowałem :)))

liczy sie to z czego jest zrobiony a nie jak wyglada. Jest w produkcji i zanim sie polakieruje troche czasu minie. W planie plyta pilsniowa ma miec na sobie okolo 5warstw czarnego lakieru akrylowego.

Deski to bambus. Jak sie przygladam kolumnom kumpla to sie nie moge nadziwic jak dobrze bambus wyglada.

Scianka tych malych brzydactw jest grubosci 2cm. Jest robiona na kanapke.

Plyta pilsniowa(3mm)/wiorowaOK14mm/pilsniowa3mm(tylna)

boczne plyta fornirowana plus jak widac plyta pilsniowa (2cm)

nie sa rownolegle podobie jak gorna z dolna.

Jedyne co jest rownolegle i to na krotkim odcinku to przednia z tylna

Przednia scianka ma 4cm. bambus pilsniowa wiorowa pilsniowa

Za glosnikiem wysokotonowym (tworzac mu szczelna komore) poprawiona jeszcze plyta fornirowana wiorowa 16mm.

Deski balbusowe ktore widac na zdjeciu nie sa w linii prostej. Sa ugiete kilka stopni w centrum kolumny.

Przy tak malej skrzynce moge spokojnie powiedziec ze jest bardzo sztywna i powinna dobrze pelnic swoja funkcje.

14-50-4-SS w budzie moich totem mite/staff ;P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Basil

Każda płyta była wycinana oddzielnie taką techniką: Najpierw wyciete były zarysy wyrzynarką , następnie płyta mocowana jest do reszty skrzynki(bez kleju) za pomoca kołków (jak na foto) i wycinana frezarką (frez z łożyskiem oczywiście) taka sama operacja z druga płytą. Składasz , kleisz i masz:-)

Z tym , że 5cm za jednym zamachem może być cieżko wyciąć.

• Pokaż nowe odpowiedzi