Skocz do zawartości
IGNORED

Zero pojecia o wzmacniaczach -> pomocy

zorro-allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam kompletnie pojecia o wmzcniaczach, koncowkach mocy itp

Np jaki wybrac wzmacniacz do 2 kolumn 110 albo 180 ?

Co oznacza np. 2 x 50, 2 x 100, 4 x 100, 2 x 500 -> Co to ?

Jaki wzmacniacz lepiej wziasc do kolumn, mniejszy czy wiekszy ??

https://www.audiostereo.pl/topic/18861-zero-pojecia-o-wzmacniaczach-pomocy/

Korzystaj z wyszukiwarki! To prawdziwa kopalnia wiedzy na interesujące Cię tematy- np przeczytaj mój wpis w temacie nr 18670 (dział- kino domowe), lub wpisz ,,moc wzmacniacza"...

Wydaje mi sie ze chodzi Ci o moc wzmacniacza.

2 x 50 Watt bo w tych jednostkach mierzy sie moc to wlasnie moc wzmaka. To ze jest napisane 2 razy oznacza ze wzmacniacz obsluguje jedna pare kolumn (ogolnie dwie kolumny czyli Stereo) 4 razy 50 to mozliwosc podlaczenia dwoch par kolumn (ogolnie cztery kolumny)

Producenci jak i sprzedajacy podaja rozne moce (troche to niefachowow napisalem ale staram sie wytlumaczyc dosc prosto)

Moze byc np. 2 x 50 Watt RMS i glownie na taka moc zwracaj uwage bo to realna moc wzmaka. Istnieje rowniez moc muzyczna ktorej ja osobiscie praktycznie nie biore pod uwage. Nieraz spotyka sie przedmioty ktore zekomo maja moc 2000-3000 i wiecej i to najczesciej jakis lipnych firm. I to wlasnie jest ta moc muzyczna ktora i tak w rzeczywistosci tyle nie wynosi, ale pominmy to:)

Rowniez moc wzmaka zalezy od oporu kolumn. Im mniejszy opor kolumn tym wzmacniacz "daje" z siebie wieksza moc. Oczywiscie trzeba pamietac zeby nie przesadzic ze zbyt niskim oporem, bo wzmak moze sie zjarac. Kazdy wzmacniacz jest przystosowany do odpowiedniego oporu i powinno z tylu pisac o jego granicznych oporach jakie jest w stanie przyjac by nie uledz uszkodzeniu. Najlepiej i wedlug mnie najpraktyczniej jest sprawdzac moc wzmaka pod oporem 8 Ohm. Tak wiec np. 2 x 50 Watt RMS na 8 Ohm'ach. Rownie dobrze moze byc 4 x 100 Watt RMS na 8 Ohm'ach itd...

Nalezy rowniez zwracac uwage na pobor pradu wzmacniacza z sieci. Jesli np. pisze ze wzmacniacz ma 2 x 200 Watt RMS 8 OHM i ma pobor 200 watt no to troche to nie logiczne i powinien on wynosic znacznie wiecej.

Nie wiem czy to co napisalem cos pomoze, ale przynajmniej staralem sie pomoc. Ma nadzieje ze udalo mi sie to choc troche.

Pozdrawiam

To, o co pytasz ma akurat znaczenie najmniejsze. Także dlatego, że są waty i waty - na przykład japońskie. Napisz, co to za kolumny, jakiej słuchasz muzyki, w jakim pomieszczeniu - a może ktos Ci doradzi. A przede wszytkim poczytaj.

Ja tam nie wiem, ile mocy ma mój wzmacniacz...

Chodzi mi o pojecie ogolne !!! Ale jesli juz tak pytasz, czy pojdzie takie cos ?

wzmacniacz 2 x 50

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kolumny 180

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak to dobierac wzgledem czego ? Np kolumny 100 i jaki do nich wzmak najlepiej ? O to sie rozchodzi ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Fallout"- wydaje mi się jednak że się mylisz.Najistotniejszą mocą wzmacniacza jest znamionowa moc wyjściowa (sinusoidalna).Moc RMS to właśnie moc muzyczna.Definicja mocy muzycznej jest taka: moc muzyczna jest to maksymalne obciążenie jakie jest w stanie wytrzymać wzmacniacz w czasie 1min.

"Zorro Allegro" jeżeli nie dysponujesz dużą kwotą na zakup sprzętu to proponuję żebyś dołączył do nas, "Radmorowców" i zapolował na "Allegro" na "Radmora 5102".Ja posiadam już dwie sztuki i uważam że są rewelacyjne.

Zorro

1)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - i już wiesz, co to ta moc :)

2) przy kupnie nie kieruj się za bardzo mocą wyjściową, lecz konspumpcją mocy. Miałem kiedyś kenwooda o mocy 5x50W i konsumpcji mocy 200W...lipa okrutna.

Stare wzmaki na tranzystorach bipolarnych mające po 20-40 W/kanał są w rzeczywistości o wiele mocniejsze niż nówki 2X100W.

3) wzmak który wybrałeś zamieniłbym na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub jakąś diorę 502.

4) te kolumny to szajs. Już lepiej kupić TAWO (głośniki tesli) lub jakieś używane tonsile

zaznaczam, że nie ja wystawiam tą aukcję i nie znam sprzedawcy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"BeerfaN" - pozwoliłem sobie skorzystać z twojego linku i przyznam że już zgłupiałem całkowicie, ponieważ spotkałem się w fachowej literaturze z innymi definicjami mocy.Teraz to już nic niewiem!!!

Ale czego konkretnie nie wiesz ?

Jezeli chodzi o fenomen glosniejszego grania wzmacniacza np. 70W od 100W to normalne. Producenci mierza moce w rozny sposob, przy czym raczej nie podaja w ajki. Trzebaby pomierzyc wszystkie wedlug jednej procedury aby miec rzetelne dane.

"Kasjel" Moc RMS to nie jest moc muzyczna. A z tego co wiem to własnie RMS jest mocą znamionową chyba, że jeszcze moc DIN jest ta najważniejszą. Jak możesz to wytłumacz to i mi bo ja juz sie pogubilem. Zawsze byłem i jestem nadal :) przekonany ze RMS to własnie ta najwazniejsza moc (znamionowa). Słyszalem, tylko to akurat z roznych zrodel i z różnymi opiniami, że jeszcze ważniejszą mocą jest moc DIN. No i jak to w koncu jest??? Ale jeszcze raz powtarzam ze RMS to NA PEWNO nie jest moc muzyczna....

Pozdro !!!

Jeszcze jeden drobiazg na temat znaczenia mocy wzgledem głośności.

Dwukrotne zwiekszenie mocy (np 100 zamiast 50W) to zmiana poziomu natężenia o zaledwie 3 dB. Więc nie nalezy zbytnio się podniecać.

Zgadzam sie calkowicie z "BeerfaN'em". Od poboru mocy zalezy w sumie, choc nie zawsze najwiecej. Tez mialem jakiegos starszego wzmaka (Pionnera SA-510) ktory w parametrach mial podana moc dosc niska z tymi dzisiejszymi "cudami techniki" z bazaru ktora maja po 100 i 200 Watt. Mial on chyba kolo 2 x 65 Watt 8 Ohm a pobieral kolo 220 Watt. Kumpel mial takie "niby mocne" cuedenko ktore mialo chyba 120 Watt 8Ohm. Pionner go zmiazdzyl totalnie. W tamtym wzmaku musial krecic ta galka zeby cos gralo. Tu wiecej niz 1/3 mocy nie dalo rady bo kolumny zaczynaly sie sypac...

RMS i DIN oznacza moc znamionowa, z jaka wzmacniacz moze pracowac ciagle.

Moc DIN jest mierzona wg. norm niemieckich (Deutsche Industrial Norm), zdaje sie niezbyt popularnych poza srodkowa Europa.

No i jednak sie nie mylilem :) A co do tej mocy RMS i DIN to tez tak myslalem ze sa to te same moce tylko roznia sie nazwa. Gdzies tylko czytalem ze Moc RMS miezy sie (nie pamietam jak to bylo dokladnie napisane) w pasmie 1kHz a Moc DIN w calym pasmie czyli np. 20Hz-20kHz. Nie wiem czy to prawda, ale tak tylko pisalo. Mi sie jednak nadal wydaje ze RMS i DIN to to samo...

Ale się narobiło !!! Miałeś rację "Fallout" ze moc RMS to nie jest moc muzyczna.Jeśli jednak znamionowa moc wyjściowa to RMS bądź DIN to dlaczego w danych technicznych mojego amplitunera do kina domowego są podane wartości: znamionowa moc wyjściowa -70W na kanał, moc według normy DIN MUSIC POWER -180W na kanał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.