Skocz do zawartości
IGNORED

Na co warto zamienić Radmor LS-10?

Adamo11

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, żeby dobrze zagrało w 20m2 i dużo nie dołożyć :-)

A tak poważnie to rzeczywiście trochę za małe one są w moim obecnym pokoju.

Poszukuję głośników o większej dynamice (pewnie podłogowych) z delikatną górą i przyzwoitym, nie rozlazłym basem, mają grać z GainClone by veteran.

Muzyka różna od jazzu, przez elektroniczną i rocka do metalu.

W grę wchodzą głośniki używane.

Wstępnie myślałem o Tannoy M3 - czy to dobry pomysł?

https://www.audiostereo.pl/topic/18971-na-co-warto-zamieni%C4%87-radmor-ls-10/

Miało być tak, żeby dużo nie dołożyć :-)

Z diy jest taki problem, że musiałbym najpierw radmorki sprzedać żeby zacząć budowę.

Za nie dużo kaski nie dostanę więc i za wiele nie zbuduję - może McGyver się odezwie?

Do 20m^2 to nic, tylko podłogówki. Żeby dużo nie dołozyć... zajrzyj do wątku "wasze kolumny DIY". Wkleiłem tam zdjęcie d'Appolito w beczkowatych obudowach. Są bardzo łatwe do napędzenia, spokojnie rusza je nawet 30W miniwiezyczka Sony, więc i Gainclone spokojnie da radę.

-> Adamo11

Taaa... kłania ię dowiecznyy problem - "kto nie ma miedzi, ten w domu siedzi" ;-D Też nie mam zbyt wiele kasy i kombinuję, jak "koń pod górę", żeby coś zmienić - nie jest łatwo ;-D Racjonalną propopzycję jest zakup "wyższysch" Radmorów, jednak są one ogólnie trudne do zdobycia na rynku wtórnym; propozozycja DIY też swoje kosztuje - przypuszczam, że nawet McGyger poniżej 600 PLN, to niewiele "zwojuje", mimo, że to wysokiej klasy specjalista w tym temacie... Może napisz, jaki budżet przewidujesz na ewenualną zmiane kolumn ;-) Jednak, aby odrzeć Cię ze złudzeń przyznam, że tanio to 20 m^2 się nie da nagłośnić.... Niestety - życie nie jest bajką, trzeba trochę kasy wydać nawet jeśli nie będzie to hi-end ... Opisz może dokładniej całą sytuację - także rodzaj muzyki, jakiej słuchasz - może coś konkretnego się pojawi.... Ale zaznaczan, że - moim zdaniem - poniżej 1 tys. PLN, to naprawdę niewiele można wykombinować, żeby z GainClona wyciągnąć to co najlepsze ;-D

>Adamo11

Być może znajdę dla Ciebie kupca na te Radmory, daj tylko znać ile byś za nie chciał. Jeśli jesteś natomiast zainteresowany Tannoyami M3 ze sklepu, to pisz na priva.

Hmm! Jeśli ma być konkretny bas i nie rozalazła góra, to JBL LX 2002 jak znalazł. U mnie grały w pomiesczeniu o pow. 20 m.kw i w zupełności wystarczały. Idąc za licznymi głosami na tym forum pomyślałem sobie, że podłączę do tego suba. Szybko jednak zrezygnowałem z tego pomysłu, bo okazało się, że żaden niskobudżetowy sub nie jest w stanie nawet zbliżyć się jakością produkowanego basu do tego, jaki oferują, w sumie niewielkie, JBL-ki i to w połączeniu z niezbyt dynamicznym Creekiem 4330. Aktualnie noszę się z zamiarem ich sprzedaży, więc jakby co, to też pisz na priva.

Adamo11 !!!

Szukasz kolumn ?? to już je znalazłeś !!!! Porozmawiaj z McGyverem ja byłem u niego wczoraj i dzisiaj, to co usłyszałem przekroczyło moje oczekiwania!!! Dynamika super, dźwięki jak wymarzone, nawet najdrobniejsze detale było słychać, dźwięk otaczał mnie ze wszystkich stron mino tego, że to było stereo. Jeszcze nie słyszałem takiego dźwięku !! Nawet JBL-e które kosztowały 3000zł ( zachwycałem się ich dźwiękiem ) nie mają żadnych szans z tym co jest poniżej. Właśnie sobie kupuje takie kolumny !!! Jeżeli chodzi o jakość wykonania to jest to solidna robota (wszystko jest dokładnie zrobione) !!! Już w piątek będę je miał !! :-)) :-)))

Ale decyzja należy do ciebie Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Spodziewałem się, że za mniej niż 1000PLN nic ciekawego nie znajdę.

Ofertą McGyvera interesuję się od dawna i powoli dojrzewam do konkretnych rozmów z nim.

Tylko nikt nie mówi o kosztach zbudowania takich kolumn...

PS. Ktoś sięorientuje ile za moje radmory mógłbym dostać kaski (do tego standy diy)?

kolumny McGyvera te z załączonego zdjęcia są świetne estetycznie, mają dobre głośniki i myślę że można je brać nawet w ciemno a zaręczam że cena jaką za nie chce jest wręcz okazyjna:) Żałuję że mnie obecnie nie stać bo mógłbym je zamówić nawet bez odsłuchu....

Ja jednak muszę szukać Tannoy M3 więc ponawiam pytanie czy ktoś ma info gdzie można takie kupić?

Tannoy M3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj Panowie. Ja też miałem kupić głośniki za 500zł max 700zł. ale czkałem 6 miesięcy, nie piłem piwa (tyle co zwykle), zbierałem 1zł +2zł + 5zł itd.. aż uzbierałem i nie żałuje w ogóle. Te głośniki zagrały tak pięknie, że nie nawet gdyby kosztowały jeszcze więcej to bym czekał i zbierał. To jest po prostu inna muzyka, nie da się tego opisać, jestem zadowolony w 100%. Zbierajcie kasę a będziecie szczęśliwi naprawdę warto. Cena to wrażliwy temat wejdź na ,,o mnie” tam masz kontakt na gg. chyba nie jesteście pierwszy dzień na forum.

bardzo jestem zainteresowany a namiaray są w o mnie jednak dla ułatwienia podaję : [email protected]

Jest jednak pewien problem bo marzą mi się w kolorze bukowym a na dodatek najlepiej z okolic Wawy ale jak byłyby bukowe to może być nawet i dalej byle cena była dobra. Jak dotąd znalazłem w Euro RTV w kolorze jak chcę w Jankach tylko za 1200zł!! co jest dla mnie zdzierstwem!!!!!

Pozdrawiam i z góry dziękuję

wmarcinw

dzieki wielkie ale ja śledziłem tą aukcję i nie porywało mnie ich kupowanie bo raz że są czarne a ja jakiś czas temu sprzedałem Tannoy M5 właśnie dlatego że były czarne a do tego wolałbym kupić z okolic Wawy bo wolę wszystko sprawdzić gdy kupuję a jechać w Wielkopolskę to mi się nie chce. Patrząc na zdjęcia z tej aukcji to chyba był jakiś imprezowicz co raczej mnie straszyło i sugeruje wnikliwość i weryfikację techniczną:)

>norwidos

No to chyba Tobie nie pomogę, bo te akurat sklepowe, o których pisałem są niewiele tańsze i tylko w kolorze czarnym. Chociaż akurat nie uważam, że 1200 zł. za Tannoye M3 to zdzierstwo. W tej cenie trudno o lepsze kolumny.

moje Tannoy M5 poszły za 1200zł i nie mam zamiaru płacić za gwarancję a najważniejsze to to że kolor musi być buk. Mimo wszystko wielkie dzięki za pomoc. Patrząc na ceny z allegro to 1200zł jest dużo zwłaszcza że te sklepówki czy chce czy nie chce mają już kilka latek a nie wiadomo czy na wystawie nie grały:( Jeśli chodzi o wybór Tannoyów jako kolumn w tej cenie to się zgadzam i dlatego innych raczej nie kupię. Jak na razie mam już razem z ojcem w domu 3 systemy oparte na Tannoy Mercury (łącznie 9 sztuk) zamiast 1 dobry zestaw mamy już 3 całkiem przyzwoite a wszędzie inne przeznaczenie i się sprawdzają, np. pierwszy pokój to KD gdzie właśnie szukam frontów bo reszta już w 1 kolorze jest, M5 grają w salonie i niezłe prywatki na nich odchodzą a 3 zestaw to jak na razie wykorzystywane zamiast docelowych frontów w KD Tannoy M2, jednak jak kupię M3 to M2 wrócą do na wieczorne odsłuchy lekkiej muzyki. Jak widać nie jest najlepiej ale za to prawie wszędzie:)

Może i jest to jakaś zachęta ale ja sugeruję temu sprzedawcy nie manifestować swoich upodobań bo wielu może spłoszyć zwłaszcza że słuchanie do piwa bywa czasem głośne ( zbyt głośne) zwłaszcza w towarzystwie innych osób:)))

Swoją drogą nie wiem jak to się ma do strategii rządowej "życie w trzeźwości":)? Toż to istna propagacja stylu alkoholowego!

Jakże szkodliwego dla społeczeństwa:))) no i stawia audiofilizm w złym świetle. Rozumiem że jakiś tonsil ale nie TANNOY!!!!:)))

Jak już to jakieś brytyjskie piwko albo raczej węgierski wino bo one MADE IN HUNGARY:)))

POZDRAWIAM

jest jeszcze jeden dowód na to że M3 za 1200zł to drogo: Tannoy Fusion 3 mogę kupić nowiusieńkie za 1200zł, czy są one porównywalnej jakości? Bo akurat kolor by mi pasował:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.