Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw kina - trudny wybór

mieszacz206

Rekomendowane odpowiedzi

cze

zabieram sie do zakupu kina i mam pare dylematów, chciałbym prosić bardziej doświadczonych o pare porad.

pomieszczenie 23m2 i około 4-4,5 koła na sprzęt.

AMPLITUNER

DENON AVR-1905

czy YAMAHA RX-V 657 ?

GŁOŚNIKI

WHARFDALE 8.4 ew. 9.4

czy ??? coś innego w tej cenie (koda, yamaha, eltax)

DVD

najlepiej z opcją odtwarzania Divx-ów

help please !

https://www.audiostereo.pl/topic/18992-zestaw-kina-trudny-wyb%C3%B3r/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zajrzyj tutaj :-) Dyskusja na zadany temat

pozdr

Ukryta Zawartość

dzieki za odzew

eee, może częściowo. Od Pioniera i Eltaxów wolałbym sie trzymać z daleka

raczej wolałbym oprzeć sie na czymś co mi sie dobrze kojarzy

w dalszym ciągu prosze o opinie na temat wymienionych podzespołów bo raczej chciałbym wybrać coś z nich.

over

witam

jestem tu pierwszy raz i mam juz problem:/ chce kupic uzywany sprzet mam na oku h/k avr 21 moze 70 jak wygram aukcje ale rozwazam tez inne np sherwood rv 4050 lubi pioneer VSX-452. prosze o pomoc lub inne propozycje, oczywiscie w umiarkowanej cenie

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Wszystko zależy od Twoich preferencji, moim zdaniem amplitunery ze średniej półki już posiadają różnice w charakterze brzmienia, które łatwo wychwycić, a które mogą stanowić dla jednej osoby znaczny plus, a dla drugiej dyskwalifikować dany sprzęt.

Z Yamahą miałem sporo do czynienia, z DENON mniej. Bardziej preferuje to co oferuje DENON, w modelach 1905, 2105 niż średnie modele YAMAHA, lecz jest to moja subiektywna opinia po ostatniej wymianie amplitunera.

W kwestii odtwarzacza uważam że w takiej dyskusji nie mogę polecić nic innego niż Pioneer, choćby model 380, posiadający dekoder DivX i innych formatów, bardzo uniwersalny, tani odtwarzacz, kontynuujący zalety poprzednich modeli a więc znakomitą sekcję wizji i więcej niż średnią sekcję fonii.

Jeśli chodzi o kolumny z Wharfedale jestem osłuchany, posiadałem komplet 6.1 serii Diamond 8 przez ponad rok i ostatecznie muszę stwierdzić że z kinowym charakterem brzmienia te kolumny mają mało wspólnego i raczej oczekuje się czegoś innego, owszem mają bardzo dużo zalet, ale do tego co piszą w recenzjach moim zdaniem daleko. W dodatku niska efektywność, bardzo nieciekawa charakterystyka impedancyjna, mimo wszystko 6 kolumn o impedancji 6 Ohm i efektywności rzędu 86dB nie będzie grało dobrze z bużetowym amplitunerem z niskiej wydajności sekcją zasilania i niską wydanością prądową końcówek mocy. Ja bym proponował coś z Paradigm, B&W, Mirage, nigdy Eltax, Yamaha.

tydzień temu odsłuchiwałem kilka zestawów kina z niższej półki

sam stoję przed podobnym problemem bo puki co moje kino to mały TV + stara wieża + DVD

słuchałem wszystkiego na głośnikach JBL E90 + inne do kompletu ale modeli nie pamiętam

najlepiej wypadła yamaha 657 i h/k 235

Denon 1705 i Pionner 815 niby w miarę tanie ale zupełnie nie przypadły mi do gustu (innych modeli tych firm akurat nie było)

chyba w moim przypadku będą to na początek tylko przednie kolumny + chyba H/K 235 a resztę dokupię później

poczytałem trochę tematów i sporo ludzi poleca takie rozwiązanie

a mam jeszcze w planach wymianę TV więc....

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Chętnie bym podał swoje konkretne typy, lecz moim skromnym zdaniem po odliczeniu ceny elektroniki nie ma szans na zakup zestawu kolumn 5.1 satysfakcjonująco nagłaśniających na tyle duże pomieszczenie. Osobiście przy takim bużdzecie na cały komplet posłuchałbym rady aby zakupić elektronikę oraz kolumny przednia, a w późniejszym czasie reszte. Mała rada odemnie - należy zwrócić uwagę na profil danego producenta aby nie okazało się, że za pół roku seria która nas interesuje zostaje zastąpiona przez inną (w moim przypadku (Mission tak się zdażyło), w efekcie czego skończyłem na 4.0, które sprzedałem z racji niemożności dokompletowania i zakupiłem 6.1 innego producenta).

Również stoję przed zmianą prawie całego systemu. Na początku roku wymieniłem amplituner co przyniosło kolosalną róźnicę jakościową, obecnie jestem na etapie zakupu kolumn. Po kilka latach eksperymentów kompletnie zmieniłem koncepcję nagłośnienia mojego pomieszczenia. Praktyczna żadna pełnowymiarowa kolumna głośnikowa, nawet dobry podstawkowiec nie gra w moich skromnych 12m2 tak jak bym tego oczekiwał w kinie, problem głównie stanowi ustawienie, odległość od słuchacza, problem z niższymi rejestrami, skala, a od brzmienia mam bardzo duże oczekiwania. Idę na wielki kompromis i znalazłem rozwiązanie przy którym praktycznie wszystkie te problemy zanikają, otóż w takim wypadku spisałyby się jedynie kolumny maksymalnie zminiaturyzowane, w obudowie zamkniętej z ograniczonym pasmem przenoszenia od dołu, ale bezkromprosowe pod każdym innym względem. Osobiście nigdy nie przypuszczełem że zainwestuję w mikroskalę, słuchałem takich zestawów mnóstwo i absolutnie żaden nawet za bardzo duże pieniądze nie grał satysfakcjonująco, po pierwsze zazwyczaj sprzedawane są z beznadziejnymy "subwoofer`ami", które w najlepszym wypadku stanowią najniższy model danego producenta, poza tym są to produkty kierowane do zupełnie innego odbiorcy, gdzie na pierwszym miejscu liczy się wygląd i miniaturyzacja, kosztem jakości - dlatego też spotykamy tam tanie przetworniki, kiepskie elementy w prostych zwrotnicach. Zupełnie przypadkowo kiedyś miałem okazje posłuchać zestawu miniaturek który swoimi możliwościami sonicznymi i możliwościami brzmieniowymi (oczywiście tylko kino) przewyższa ogromną ilość pełnowymiarowych zestawów kolumn, w dodatku. Sam nie mogłem uwierzyć zapewnieniom o ich możliwościach, ale dzisiaj cieszę się bardzo że dałem się namówić na ich posłuchanie. Mowa o Paradigm Cinema i to w starej wersji v.2 w stosunku do której v.3 jest o poziom lepsza, m.in. dzięki 25 a nie 14 mm kopułkom wysokotonowym z czystego tytanu i średnio-niskotonowym z polipropylenu (technologia znana z serii monitor!). Mogę podać wiele przykładów podstawkowych kolumn głośnikowych grających ze znacznie mniejszymi możliwościami przede wszystkim w zakresie tonów wysokich. Jedyna wada, paradoksalnie stanowiąca też o ich zalecie to obcięte pasmo przenoszenia od dołu co klasyfikuje je wyłącznie do kina/gier i wyłącznie ze współpracy z subwooferem przetwarzającym dość szeroki zakres pasma bo do 100-110 Hz, a więc pociąga to za sobą zakup odpowiednio dobrego subwoofera.

Tutaj dochodzę do mojego problemu gdyż nie mam możliwości odsłuchu, a wiem że mogą być kłopoty z ustawieniem subwoofera, ma to być subwoofer wyłącznie do kina, rozmyślam nad Paradigm PS 1000 (marwią mnie opinie o braku kontroli basu i jego małe zróżnicowanie, gdybym posiadał podłogowe kolumny dobrze grające w niższym pasmie, zapewne spełniłby moje oczekiwania kinowym charakterem najniższego basu, ale z tego co czytam myślę że nie poradzi sobie w wyższym basie), drugi to PDR-12 (z testów labolatoryjnych jakie widziałem wynika że potrafi grać bardzo liniowo w praktycznie całym paśmie aż do 100 Hz, na pewno będzie posiadał większe zróżnicowanie tonalne od subwoofera w obudowie pasmowo przepustowej, lepszą kontrolę). Słuchałem różnych subwoofer`ów, ogólnie ze względu na problemy z ustawieniem takiego ustrojstwa w moim pomieszczeniu jestem sceptykiem w kwestii subwoofer`a i jeśli tylko byłoby to możliwe obyłbym się bez niego, ale w tym wypadku muszę się na coś zdecydować. Wiem, że pomieszczenie jest małe, ale nie mam zamiaru drugi raz wydać 1500 zł na coś co potrafi jedynie buczeć, budżet na subwoofer zwiększam do ok 2200 zł. W TEJ KWESTII BYŁBYM BARDZO WDZIĘCZNY ZA WSZELKIE KOMENTARZE.

Przemski, a co powiesz na temat zestawu głośników KODA KF 225 ?

efgektywność na poziomie 88dB

cena ze świetnym subem SW1000 - 2850 zeta

i ładnie gra (podobno) i ładnie wygląda

bo jeśli o amlituner chodzi to chyba 1905 wybiore

odtwarzacz - myślałem jeszcze o modelu Bellwood 301 - podobno czyta wszystko co sie da i niedrogi...

no i telewizor panorama pozostaje, ale na to to max ze 3,5 paczki moge przeznaczyć...

jakby ktoś miał jakieś propozycje to poprosze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przemski, troche poczytałem narazie o Paradigmach, kurcze, zapowiadaja sie rewelacyjnie :)

troche droższe niż planowałem ale może rzeczywiście lepiej kupić najpierw dobre fronty do tego Denona

a później dokupywać (o ile bedzie za co) reszte....

do wyboru z tych kolumienek byłyby seria MONITOR lub PERFORMANCE

PROSZE O OPINIE NA TEMAT TYCH MASZYNEK, ich współpracy z Denonem 1905,

którą serie lepiej brać ?

dzieki za dobrą podpowiedź ;)

i prosze o więcej

a może zestaw JBL BALBOA ? jeszcze do 3 koła za zaałość mógłbym dać...

kurcze, ten wybór jest trudniejszy niż myślałem ;(

prosze o wasze opinie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomyśl nad tym zestawem. Ja długo wybierałem i kupiłem yamahe rv-x 650 + kody kf 225 7.1 + bellwood 301. Zestaw niedrogi, a naprawdę dobrze gra no i wygląda. Ceny oczywiście można stargować i to sporo :D

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Przyznam szczerze, że KODA KF słuchałem bardzo krótko i nie mam wyrobionego zdania, JBL Balboa jeszcze nie miałem okazji słuchać wogóle. Do marki KODA nie mam przekonania. Profil produkcji jest nieco dziwny, bardzo wiele modeli, pomiędzy którymi trudno określić konkretne różnice, z założeniem że produkt ma być tani, a wyglądać na droższy, nie starają się natomiast nadać produktom własnego charakteru, stylu, wszystko wygląda tak jakby było ładnie obliczone na oprogramowaniu, opracowane przez konstruktorów, poprawnie, wg książki, ale NIC WIĘCEJ.

Z wszystkich zestawów 5.0/5.1 w klasie budżetowej jakie słuchałem, mogę wyłonić cztery marki, które zawsze wysuwają się na przód: Paradigm (Cinema,Performance,Monitor), Mission (wszystkie z m7,m3,700), Wharfedale (Diamond), B&W (S300,S600), podejrzewam że po dłuższym odsłuchu przekonałbym się do Acoustic Energy Aegis, Mirage FRx, Infinity Alpha, ale raczej nic innego.

oto kilka moich rozsądnych propozycji do średnio wytłumionego pomieszczenia 15-25m2 z podłogowymi kolumnami głównymi i dalej dla mniejszego pomieszczenia z kolumnami podstawkowymi:

1)Aktualnie bardzo dobre ceny cechują Mission serię m70, i tak:

podłogowe m73 - 1059 (allegro - cauchys)

centralny m7c2 - 799 (allegro)

tylne/boczne m70 - 580 (meloman.lublin.com.pl)_________5.0=2438, 6.0=2799, 7.0=3018zł (internet)

2)Wharfedale Diamond 8.4 + 8.1 + Center w meloman.lublin.com.pl______2299 zł (sklep)

3)niedrogo mozna skompletować również z Paradigm Performance:

podłogowe ESPIRIT - 1599

podstawkowe TITAN - 899

CC 170 - 820_____________________licząc 13,9% zniżki od dystrybutora 5.0=ok 2856 zł (sklep)

z podstawkowymi monitorami do mniejszego pomieszczenia:

1)Paradigm Mini Monitor + Mini Monitor + CC370____licząc 13,9% zniżki od dystrybutora 5.0=3426 zł + podstawki

2)Mission M51 + M51 + M51_____(allegro)_________6.0=3747 zł

3)Paradigm Cinema 90 + Cinema 90 + Cinema CC=licząc 13,9% zniżki od dystrybutora 5.0=1729 zł + podstawki

3)JM Lab Chorus S 705 + JM Lab Chorus S 705 + JM Lab Chorus S CC 70___meloman___5.0=3148 zł +podstawki

4)B&W DM303 + DM303 + LCR3______(Meloman.lublin.com.pl)___________5.0=2947 zł + podstawki

Zestaw JBL Balboa kosztuje 2623 zl brutto w sklepie. Testowaliśmy z zestawem TEAC /k2 6.0 za 2650/ i Cambridge Audio /wzm+dvd 540 = 2000 zl/ .Nasza opinia - bardzo dobry wybor /cena do jakości.

Podzespoły kupowałem już prawie rok temu od gościa, którego znalazłem na allegro. Tak się złożyło, że mieszkał w tym samym mieście, więc mogłem odebrać osobiście. Co do cen to było tak (kawałek czasu temu) y650(2499 w sklepie)->1700, kody kf225(2849)->2400. Dzisiaj pewnie niższe ceny, ale trzeba się potargować bo marże są naprawdę wysokie. Niewiadomo skąd biorą się bzdurne ceny Yamahy w Polsce, wyższe dużo niż gdzie indziej. Zanim kupisz zobacz ile to w Niemczech mniej więcej kosztuje i dopiero się dogaduj. Powodzenia.

Ja tam specem od tego nie jestem ale pewnie nie bedzie problemu. Zdaje sie ze gorzej jest jesli kolumny maja za niska impedancje. Z wyzsza chyba nie powinno byc problmu. Jednak wydaje mi sie ze amplitunery do kina domowego radza sobie z kolumnami 4-8 omow. Dzisiaj pytalem u zrodla. Producent kolumn napisal mi ze ludzie kupuja 4 omowe i nie maja z nimi problemow.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Liczy się charakterystyka impedancji w funkcji częstotliwości i to na jej podstawie możemy dobrać kolumnę do amplitunera o małej wydajności prądowej, a więc patrzenie na katalogowe parametry ma znikomy sens, trzeba sięgnąć do testów labolatoryjnych. Drugim bardzo ważnym parametrem jest odpowiednio mierzona efektywność/skuteczność w dB/wielkość sygnału wejściowego/odległość od punktu pomiarowego o ile dobrze pamiętam. Tutaj też najlepiej opierać się na testach labolatoryjnych i to w dwojakich warunkach - w komorze bezechowej i w typowym pokoju (w drugim przypadku wynik będzie zazwyczaj większy niż w pierwszym).

Odnośnie Denon`a - nawet średnie modele nie mogą pochwalić się dużą wydajnością prądową, więc dosłownie lepiej zagra kolumna i wyższej efektywności i wyższej średniej impendancji.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

..."polskie realia"...

Pracownik POLPAKu z którym miałem (wątpliwą) przyjemność rozmawiać twierdzi, że mimo widocznej jak byk informacji o trzeciej generacji serii Cinema i obecności w cenniku tylko i wyłącznie trzeciej generacji, NIGDY W POLSCE NIE BYŁO KOLUMN TEJ SERII....zamiast zamówionych Cinema 90v3 bezczelnie przysłali v.2, w późniejszej rozmowie telefonicznej próbowano mi wmówić że zamawiałem v.2 a w dodatku że nie ma różnicy pomiędzy tymi seriami (jesli dla kogoś kopółka wysokotonowa 14mm z kompozytu a 25mm z czystego tytanu to to samo...nie ma to jak kompetentni pracownicy, w dodatku jedynego dystrybutora danej firmy na kraj)....oczywiście do wyboru wg informacji na stronie wiele wariantów kolorystycznych, ale jak się okazuje gdyby ktoś chciał czarne to dostałby je po wakacjach...

po prostu rewelacja...dobrze, że przynajmniej obsługa sklepu jest miła i kompetentna, ale niestety ze względu na dystrybutora muszę zdecydować się chyba na kolumny innej firmy:(

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Dali Concept? Odsłuchiwałem bardzo krótko, teraz myślę o zestawie który spełni moje oczekiwania charakteru brzmienia w kinie, z tego co słuchałem odpada Dali, Wharfedale, Tannoy.

Wczoraj całe popołudnie do 1szej w nocy odsłuchiwałem Infinity Alpha 2 HCS, po starannym rozstawieniu jestem zaskoczony ich możliwościami, w porównaniu do poprzedniego kompletu (Diamond 2x8.3,4x8.2,PC10) są aspekty lepsze i gorsze.

Jeśli chodzi o plusy to przede wszystkim płynne przejścia pomiędzy kanałami, Wh tego nie potrafiły, a tutaj z łatwością przesuwają się wyraźnie zaznaczone wirtualne źródła dźwięku z przodu do tyłu i odwrotnie czy też wokół widza. Alpha sub w kinie pomimo mniejszego głośnika i wymiaru od PC10 znacznie lepiej, przykładowo scena w Raporcie Mniejszości (walka w fabryce, bronią soniczną) bez porównania. Wh nie potrafiły grać efektownie, wszystko co powinno widza zaskoczyć, przestraszyć jedynie wypływało z głośników (np scena w Tożsamości Bourne`a gdy przez szybę wpada człowiek z karabinem automatycznym i dziurawi serią pocisków sufit - to miało być piorunujące wrażenie i zostało odtworzoen odpowiednio na m.in. Mission701,B&W 602s3, nawet Paradigm Cinema i odsłuchiwane wczoraj Alpha 5 zagrały to jak trzeba. Kolejna scena to przelot statku kosmicznego na samym początku filmu Kroniki Riddic`ka - tutaj ma się wrażenie, że duży, masywny obiekt, pchający masy powietrza przelatuje tuż nad naszą głową, a nie tak jakby krawędzie latawca wywyłowały jakiś tam szum powietrza w 4 rogach.

Z minusów - jakość dialogów, poziom detali w zakresie średnich częstotliwości, subwoofer idealny nie jest ale jest bardzo dobrze. Ciekaw jestem jak zagrałyby dwa.

Hmmm, Infinity dotychczas nie brałem pod uwagę. Wydawało mi sie, że cenowo sa ponad moje możliwości.

A wersja HCS to nie są przypadkiem te małe monitorki ?

Oblukam sprawe.

Dzieki za wszystkie opinie i propozycje i prosze o jeszcze !!!

Tak sie właśnie zastanawiam nad sprętem Yamahy.

Widze, że opinie są raczej pozytywne ale miłoby było gdyby ktoś z użytkowników tego sprzętu dał znać czy są warte grzechu.

Amplituner:

RXV-457 lub RXV-557 - zadowole sie układem 5+1, ew. 6+1 więc chyba nie ma co sie napalać na wyższe modele. - odpowiednio jakieś 950, 1250 zeta

Kolumny: Front - NS-150 - jakieś 1300 zł

central - NS-C515 jakieś 700

satelity - NS-M515 kaiś 1000 zł

sub - YST-SW315 lub 515 - około 1000

szit, 4 koła wyszło za same głośniki ! ale za to ekranowane, podwójne kablowanie, .... ? kolejne zalety ? wady ?

może jakby brał całość od jednego sprzedającego to zeszłoby troche...ile można stargować na allegro za tyle sprzętu ? ? ?

jak gra ampli Yamahy z kolumnami Yamahy ? możę głośniki lepiej grają z Denonym 1905 ?

proszę o opinie

generalnie gośniki Yamahy nie należy do elity (delikatnie rzecz ujmując), są łądnie wykonane, ale czy zagrają z Yamahą optymalnie? Jestem zdania (bo słyszałem ten i tamten zestaw), że nie. Poza tym, niektóre modele kolumn to wręcz kopie Eltaxa. KOmbinuj z innymi głosnikami - może Dali?

Gość Przemski

(Konto usunięte)

W zestawie HCSII są 4 mini monitorki Alpha 5 oraz dedykowany głośnik centralny (swoją drogą na prawdę doskonale zgrany tonalnie, miałem zamiar zakupić 2 monitorki i zastąpić jednym centralny, ale po dłuższych odsłuchach muszę się nad tym powazniej zastanowić) oraz Alpha Sub. Do małego pomieszczenia idealne. Po odsłuchach miniaturowych Paradigm Cinema 70 na rozmiar kolumn już nie patrzę:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.