Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor czy plazma

Przemb

Rekomendowane odpowiedzi

Odkad kupilem projektor, TV okazal sie zbedny, jedynie od czasu do czasu Panorama, Wiadomosci. W tej chwili mam podlaczony projektor do komputera i ogladam DIVXy, gram w giery, a i przyjemnie jest poogladac strony WWW na 66 calach (np. nasze forum) Tak planuje dzien aby chwile rozrywki miec wieczorem, wiec nie potrzebuje rolet, zaciemniaczy itp Odradzam podlaczanie projektora do konsoli lub magnetowidu z tunerem TV, wyglada to strasznie, a szczegolnie juz playstation2, widac wszystkie piksele, bo jej rozdzielczosc to chyba 640x480, moj pokoj ma 10m2 i tez projektor spelnia swoja role, zoomem troche zmiejszylem obraz

PS: Projektor brac w ciemno

Gość Przemski

(Konto usunięte)

U mnie centrum rozrywki stanowi konsola Xbox. Prawdopodobnie KAŻDA gra obsługuje obok trybu 576i także 480p, a niektóre 720p i 1080i. Kabla component oczywiście trzeba będzie sprowadzić z zagranicy, o ile nie pokuszę się o wykonanie go samodzielnie na bazie kabla uniwersalnego, muszę przejrzeć dokumentacje, jeśli to kwestia kilku lutów- nie stanowi to żadnego problemu - prawdopodbnie wystarczy zewrzeć odpowiednie piny tak aby system wykrył odpowiedni typ kabla i udostępnił nowe tryby wyświetlania, następnie przelutowanie do odpowiednich pinów przewodów od trzech kabli RCA służących typowo do transmisji 2 kanałów dźwięku analogowo i wizji - i mamy kabelek component do konsoli za darmo.

Z tego co piszesz - dużo korztystasz z projektora - z ciekawości ile godzin wyświetlania na liczniku?

brac i sie nie zastanawiac, jesli jest z pewnego żródła!! jesli lampa nie siądzie przez te trzy dni to pozniej tez nie powinno sie nic stac, choc wiadomo przypadki rozne sie zdazają!! ale ja bym sie nie zastanawiał zwłaszcza ze za taką kasę!!

Gość Przemski

(Konto usunięte)

...nie mogę się doczekać późnego wieczoru...i zabieram się za testowanie...

Popołudnie, silne słońce, w pokoju bardzo jasno, jedynie przysłonięte żaluzje ale mocno przeświecają i....kolory marne, głębia czerni tragiczna, ale to wszystko przy domyślnych ustawieniach w trybie Normal, tryb pracy lampy ECO, a więc przy jasności wg danych producenta i tak jest nieźle...więcej wkrótce

odnośnie hałasu wentylatora to....jest znikomy w porównaniu do czegokolwiek innego...fabryczna konsola Xbox to przy tym klimatyzator:)...przynajmniej podczas tych 30 minut projekcji, być może po dłuższym czasie obroty są zwiększane, tego jeszcze nie wiem...jedynie po wyłączeniu wychładzanie jest nieznośne, ale coż...wtedy można wyjść z pokoju:)...jedynie coś piszczy...przy włączeniu wręcz piekielnie, kilka sekund po włączeniu praktycznie zanika, w czasie seansu jest niesłyszalne a dodam jeszcze że brzęczenie w telewizorze kineskopowym jest 100x bardziej dokuczliwe

jakbym miał aparat to zrobiłbym fajne zdjęcie porównawcze - 3 ekrany jeden na drugim o przekątnych 15.4, ok 29 i ok 100 cali

Przemski a jakiej wielkości masz ekran ( tj podstawa ) i w jakiej odległości od ekranu siedzisz ? cały czas zastanawiam sie nad projektorem ale nie wiem czy nie mam za małego pokoju - wymiary: szerokość 430 cm długość 420 cm, odległość projekcji wyniesie jakieś 380 cm a odległość ggałek ocznych od ekranu jakieś 350 cm, zastanawiam się czy ekran 16:9 o podstawie 180 cm nie bedzie za duży ?

Przemski a jakiej wielkości masz ekran ( tj podstawa ) i w jakiej odległości od ekranu siedzisz ? cały czas zastanawiam sie nad projektorem ale nie wiem czy nie mam za małego pokoju - wymiary: szerokość 430 cm długość 420 cm, odległość projekcji wyniesie jakieś 380 cm a odległość ggałek ocznych od ekranu jakieś 350 cm, zastanawiam się czy ekran 16:9 o podstawie 180 cm nie bedzie za duży ?

hi,

>ja mam podobne wymiary, ekran o podstawie 2m i zastanawiam się czy nie lepiej by było 2,20

zobacz pod

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Przemski

(Konto usunięte)

vader44 => Zanim zdecydowałem się na zakup projektora rozmawiałem z osobami, które użytkują takie urządzenie z powodzeniem w mniejszych pomieszczeniach. Wg wymiarów które podałeś jak najbardziej nadaje się moim zdaniem do użytkowania projektora. W kwestii doboru odległości widza od ekranu, odległości projektora od ekranu, wielkości ekranu do kąta widzenia Twojego wzroku i pomieszczenia pomoże Ci doskonału artykuł na stronie kolegi Xajasa.

czytałem to już jakiś czas temu, badania i pomiary to jednak co innego niż osobiste preferencje, ja puszczałem sobie większy obraz na ścianie i robił on na mnie lepsze wrażenie i zdecydowanie bardziej wciągał, oczywiście nie należy przesadzać, ale też nienależy trzymać się ściśle danych i pomiarów gdy komuś podoba się innaczej, w multikinie siedzący w pierwszym rzędzie nie są oddaleni nawet o jedną długość ekranu.

> w multikinie siedzący w pierwszym rzędzie nie są oddaleni nawet o jedną długość ekranu.

nie jestem pewny, co masz na mysli piszac multikino, czy to IMAX? jesli tak, to musisz wziac pod uwage ze zarowno technika odtwarzania (rozdzielczosc tasm/kamer/obiektywow/projektorow) jak i sposob krecenia (centralny motyw/akcja jest do "ogarniecia" jednym okiem mimo szerokosci obrazu) jest nieporownywalna z kinem domowym tudziez z konwencjonalnym kinem.

xajas

www.jaschiks.com

ok dzięki za wasze opinie, na razie robie testy "na sucho" tj. w miejscu gdzie ma wisieć ekran rozwieszam koc o wymiarach odpowiadających ekranowi który chcę kupić i patrzę jak mi się będzie na to patrzeć :-)

Imax to nie tylko kino trójwymiarowe, to takze konwencjonalne (plaskie) ale extremalnie szrokie ekrany, tak ze kat widzenia przy stosunkowo malej odleglosci od ekranu jest mniejszy niz szerokosc ekranu. Aby zapewnic odpowiednia jakosc stosuje specjalne kamery/projektory pracujace z szerszymi tasmami 70mm (konwencjonalny film ma 35mm) z odpowiednia rozdzielczoscia. Filmy sa oczywiscie tematycznie inne niz kinowe (Blue Planet, W oku cyklona itd..)

>w multikinie siedzący w pierwszym rzędzie nie są oddaleni nawet o jedną długość ekranu.

Pamietaj ze nawet konwecjonalna klisza 35mm ma rozdzielczosc do 100punktow/mm co rezultuje w rozdzielczosc (rachunkowo) 3500 punktow, wiec nie mozesz porownywac przecietnego projektora KD z "multikinem"

xajas

www.jaschiks.com

xajas

www.jaschiks.com

Masz rację , ale weź też pod uwagę ze stosunkowo duży ekran domowy( np o podstawie 2,20) jest około 10-15 x mniejszy niż ten w multikinie, a siedzący w pierwszym rzędzie mają jeszcze dwa razy mniejszą odległość w stosunku do podstawy ekranu. Dla mnie oglądanie z pierwszego rzędu w dużym kinie jest nie do zaakceptowania, obraz jest przytłaczający, a głowa chodzi mi jak na Wimbledonie, jest to dla mnie męczarnia, natomiast nie mam podobnego dyskomfortu gdy oglądam w domu obraz o podstawie 2,20 z odległości 3,5 metra, dla mnie jest to odbiór jak najbardziej komfortowy.przy rozdzielczości pełnego pala obraz jest naprawdę niezły, a jak wejdzie HDDVD to będzie naprawdę super, mówię o panasie 700..NIe mówie tutaj o pomiarach, tylko o tym co widzę i jest to efekt naprawdę zadawalający, wiadomo że mogło by być lepiej, ale taka wielkość ekranu wg. mnie jest naprawdę do przyjęcia .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.