Skocz do zawartości
IGNORED

Co myślicie o KAV 250 CD?

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

W przypadku budzetowego krella to znam go bardzo dobrze, przez jakis czas sluchalem u siebie w domu wzmaka, niestety mi nie spasowal, a odtwarzacz 250 gra u mnie teraz, chociaz jest kompletnie stuningowany. Prawdziwego krella niestety moglem posluchac tylko przy tak zwanych okazjach i zazwyczaj bylem zachwycony :-))

Tych zrodeł było kilka np.Stary Dac 2 Audio Note bo nowy hm nie ta szkoła,Sugden Masterpiece,Metronom 2,Teta z Transportem mk2 ,Sony Sacd ES-777 i coś by się jeszcze znalazło.Najważniejsza bedzie twoja ocena i to Ty bedziesz decydował o zakupie.Wszystko zależy też od ceny.

Discomaniac -> ok. to daje pewien obraz. Kwestia porownania do nowego G08, Opus 21 czy 'letko' uzywanego Capitole rozwiazala sie sama - brak odniesienia finansowego. Jesli alternatywa bylo zrodlo nowe to pozostaja Jolidy, Rotele, najtanszy Helios, Byron itp. - w tym towarzystwie strzelam, ze KAV powinien sobie poradzic.

Pozdrawiam.

Robtango -> czy mowisz o Metronome T2i?? Czy to zrodlo w koncu jest dostepne w Polsce?? Porownywalem go z Capitole i MBL1531 i musze powiedziec, ze pod pewnymi wzgledami byl najlepszy, ale wybor bylby bardzo, bardzo trudny...

"Jesli alternatywa bylo zrodlo nowe to pozostaja Jolidy, Rotele, najtanszy Helios, Byron itp. - w tym towarzystwie strzelam, ze KAV powinien sobie poradzic."

I dokładnie o to chodzi. Od siebie dodam że bez problemu :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jedno co mnie martwi to jego kolumny... B&W 602 s 3... Przy Krellu to nieszczescie...

A tak przy okazji zabieram sie za upgrade mojego nowego zrodelka. Akai CD 79 - najwyzszy model z polowy lat 90-tych na PCM 63 P z serii K. Do Krella sie pewnie nie zblizy ale juz pokonal wiele cdekow powyzej 5 tys PLN. Oczywiscie tych wspolczesnych.

Dokladnie nie pamietam ale chyba cos ok 4,5tys z podstawkami targeta. Jak kolega dobierze sprzet, porzadnie sie z nim oslucha i bedzie mial ochote porownac z tuningowanym 250cd to niech sie do mnie odezwie, jednak ludzie strasznie sie boja sprzetow grzebanych ;-)

Mialem chec na pewna oferte, narazie czekam na nowe kolumny, pozatym w krella wlozylem duzo serca, dobrych elementow i tak troche ciezko mi sie z nim rozstawac, a poza tym, kto kupi "grzebanego" klocka? :-))

discomaniac71 - Przed zakupem 300cd , słuchałem 250-tki i 280-tki . Różnice pomiędzy tymi cd są bardzo duże , a przedewszystkim w barwie dzwięku ( w 300cd najbardziej analogowy ) , mniejsze natomiast w budowie sceny , stereofonii , głębi , planach itd .

Jak już chcesz Krella , to wyłącznie 300cd ! :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No i widze kumpel sam sie odwzwal:):):) Chwala mu za to bo to przeciez watek w jego interesie.

Mala uwaga: KAV 250 CD jest zrobiony na PCM 1702 a KAV 300 CD na 4-ech PCM 1702 z serii K wiec sila rzeczy musi zagrac lepiej i wlasnie bardziej analogowo. Pozdrawiam:):):):)

"Mala uwaga: KAV 250 CD jest zrobiony na PCM 1702 a KAV 300 CD na 4-ech PCM 1702 z serii K wiec sila rzeczy

musi zagrac lepiej i wlasnie bardziej analogowo" - NIE!, tak wiec podsumujmy.

Jezeli chodzi o hardware to 250 i 300 czesc cyfrowa i stabilizacje maja bardzo podobna,

podstawa sa uklady, czyli pmd100 + po jednym pcm1702 na kanal!

Transformator x 1szt.

Roznice to czesc analogowa, w 300 wiecej elementow dyskretnych, troszeczke inne zasilanie i oczywiscie naped.

W oryginale 300 gra napewno lepiej od 250 i 280, widac to nawet po numerach :-)

ps

w 280 mamy 4x pcm1704!, ale 300 znowu zwycieza tradycyjnie dyskretnym torem analogowym, a nie smd i pewnie stad

ta barwa, a co pomyslec jakby na koncu wlepili lampe? :-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Odpowiedz jest prosta: PCM 1704 sa gorsze od 1702. A 1702 z kolei to tansza gorsza wersja PCM 63.

U siebie mam podwojne PCM 63 z serii K i na bazie tych przetwornikow chce zrobic dobre CD. Nie wiem czy Krellowi dorowna bo jest jeszcze kwestia 16-krotnego oversamplingu i ukladow Motoroli ale na pewno zagra dobrze. Juz jest konkurencja dla wspolczesnych klockow miedzy 5 a 10tys PLN. Pozdrawiam:):):)

>discomaniac to nie jest do konca tak, ze jak masz dobry przetwornik i on potrafi pieknie zagrac

to jest to, nawet jak dolozysz do tego naped 1klasa to wcale nie jest powiedziane, ze dobrze zagra,

audio-hifi jest strasznie zawila dziedzina i totalnie zroznicowana, niestety odpowiedz moze byc

bardzo zlozona...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Doskonale zdaje sobie z tego sprawe i wiem co mowie. Na bazie Akai CD 79 na PCM 63 PK mozna zrobic dobre CD i tylko o tym mowie. Gdyby KAV 250 CD przy tej charakterystycznej dla Krella precyzji wykonania mial zamiast PCM 1702 - PCM 63 i do tego z serii K to po 1: kosztowalby drozej a po 2: gralby o wiele lepiej. Oczywiscie ciezko mi bedzie sie nawet zblizyc do poziomu KAV 250 CD i doskonale zdaje sobie z tego sprawe ale na pewno uda sie sporo poprawic i tak doskonale juz brzmienie.

Panowie jast jeszcze wersja KAV 250cd-2 . Różnice w stosunku do KAV 250 : stopień analogowy wzięto z wersji KAV 300 i dołożono filtr HDCD . Przetworniki PCM 1702 seria K x 2 . Zsilacz i mechanizm ( Philips ) taki sam jak w 250 i 280 . Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.