Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana potencjometru - pytania laika

Angst

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio postanowilem pogrzebac troche w moim wzmacniaczu i kolejna rzecza jaka chce w nim zrobic to wymienic dwa potencjometry mono telpoda 100kB na jakiegos Alpsa lub Noble. Zastanawiam sie jaki bedzie mialo wplyw na dzwiek i prace calego ukladu zastosowanie potencjometru o mniejszej wartosci np. 25k.??

Z tego co udalo mi sie wyczytac to zmiana taka moze zlikwidowac delikatne buczenie w glosnikach wytwarzane przez koncowke mocy i niezalezne od tego czy zrodlo jest podlaczone czy nie. Czy to prawda??

U mnie ten problem wystepuje, wiem ze moze to byc rowniez powodem zle poprowadzonej masy, ale jeszcze jestem za glupi zeby moc ocenic czy ta masa jest wlasciwie poprowadzona, na razie wzialem sie za potencjometr :-) No a przy okazji jak moge sprawdzic czy masa jest dobrze porprowadzona??

https://www.audiostereo.pl/topic/19154-zmiana-potencjometru-pytania-laika/

Po pierwsze napisz jaki to wzmacniacz bo czuje,że jest to DIY.

Po drugie potencjometr w 90% przypadków jest przed przedwzmacniaczem i nie powinien (a przynajmniej ja się nie spotkałem z takim przypadkiem) wprowadzać buczenia.Trzaski owszem,pogorszenie jakości też ale nie buczenie.

Kolejna sprawa to zmiana ze 100k na 25k spowoduje istotne zmiany w regulacji.Możliwe,że potencjometr nie wyciszy odpowiednio sygnału tuż przed wejściem styków w obszar masy i ze średniej głośności nagle,skokowo zrobi Ci się cisza.Tutaj jeśli już sam składasz warto zacząć od 47k i dopiero wtedy eksperymentować jeśli jest coś nie tak jakbyś chciał.

Co do masy to są pewne zasady typowo książkowe,z którymi warto się zapoznać ale są też metody tzw.na ucho.Jedziesz sobie z masą po obudowie i podłanczasz tam gdzie Ci najmniej buczy.

Warto sprawdzić samo zasilanie i ewentualnie odsunąć trafo lub kable od końcówki mocy lub przedwzmacniacza(przewodów sygnałowych też).

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

>Po pierwsze napisz jaki to wzmacniacz bo czuje,że jest to DIY.

Dobrze czujesz, wzmacniacz zrobiony na PCB z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie ja go robilem, ale z tego co widze (moge sie mylic jako poczatkujacy) jako przedwzmacniacz sluzy tylko ten potencjometr bo z niego bezposrednio ida przewody do PCB. Tu jest opis po polsku tego wzmacniacza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jar1 ---> Nieco przesadziłem to fakt:)

Angst ---> To chyba dlatego od razu nie napisałeś w czym rzecz:)

Słuchaj,zawsze,jaki by wzmacniacz nie był warto zacząć od zasilacza.Dwa,sprawdź wszystkie połączenia na płytce ze szczególną uwagą na mase.Zobacz czy żadne przewody sygnałowe nie idą w poblirzu zasilania.Jeśli masz miernik częstotliwości to sprawdź jaka jest ta częstotliwość na wyjściu głośnikowym.

Wszystko zmierza w kierunku takim,że najprawdopodobniej to co słyszysz to brum sieci.Jeśli trafo masz za blisko możesz słyszeć 50Hz,jeśli złą filtrację to 100Hz.Założe się,że jak podasz PO CICHU sygnał na wzmacniacz i odłączysz go od sieci to już nie brumi,a dźwięk słychać poprawniej.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

No cóż, przy takich mocach trafa sa potężne i ich wpływ również. Powodów buczenia może być sporo: tarfa albo połaczenia masy w układzie. Czy obudowa metalowa i czy połaczona z obudową i jak. Czy jest uziemienia i jak podłączone. Jakość samych traf też ma znaczenie, bo im wieksze upływnoiści tym brum bardziej słyszalny Itd.

Najprosciej jest stwierdzic czy problem samych traf czy prowadzenia masy, to słuchać czy buczenie jest dalej słyszalne w głosnikach po wyłączeniu zasilania (dla klasy AB kondesatoey zasilajace jeszcze troche trzymają). Jesli dalej brumi, to oznacza, że połaczenia masy sa kiepskie a jesli nie, to wpływ trafa.

>No cóż, przy takich mocach trafa sa potężne

Trafo rzeczywiscie jest ogromne, zajmuje wieksza czesc obudowy i przez to nie ma mozliwosci oddalenia koncowek mocy i kabli sygnalowych od niego. Z tego co mowicie to jestem bliski stwierdzenia ze to wina trafa, gdzy zdazylem sie zorientowac ze najwyzszej klasy ono nie jest sadzac po niezbyt cihcej pracy :-) No ale jak wroce do domu to posprawdzam.

A wracajac do potencjometru to jaki byscie proponowali bo przymierzam sie do zamowienia. Bede bral Noble bo akurat nie ma, no i nie wiem jaki wybrac????

Najlepiej zostać przy oryginalnych wartościach,a jeśli nie to nie ryzykowałbym zejścia poniżej 47k-łomów.

Jeszcze jedno.Jakiego typu trafo zastosowano??

Jeśli toroid to można go w puszce zamknąć i uziemić.

>Jeszcze jedno.Jakiego typu trafo zastosowano??

Toroid

Sprawdzilem przy odlaczonym zrodle na wyjsciu glosnikow mam sygnal o czestotliwosci 50Hz wiec tak jak mowiliscie winne jest trafo.

Niestety nie moge sprawdzic czy brumi w glosnikach po wylaczeniu zasilania bo zamontowalem uklad dolaczajacy glosniki z opoznieniem (bo prawie membrany wylatywaly przy wlaczneiu zasilania) a on odlacza glosniki zaraz po wylaczeniu zasilania bo ma oddzielne trafo.

Skad wziac puszke do zamkniecia trafa?? czy sa gdzies dostepne gotowe czy musze samemu cos sklecic??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.